Publicat la: 
4/01/2012

Dr. Dragos Botezatu / Foto: MedLive.ro

"Orice barbat trecut de varsta de 50 de ani trebuie sa vina, cel putin o data, la medicul urolog, la varsta de 50 de ani. Ulterior, un control anual ar fi optim. Iar pentru cei care au un istoric in familie de cancer de prostata, [...] recomandarea este sa se coboare, nu la 50, la 45 de ani controlul pentru verificarea prostatei", a explicat dr. Dragos Botezatu, medic specialist urolog, intr-un interviu acordat MedLive.ro.

In formularul de la finalul interviului puteti adresa intrebari specialistului urolog.

Comentati acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la barbat. Depistarea lui precoce inseamna vindecare. Din pacate, cu toate ca aproximativ jumatate din populatia masculina trecuta de 50 de ani sufera de probleme ale prostatei, numai un sfert din cei afectati se prezinta la medic pentru investigatii si tratament.

Dr. Dragos Botezatu este medic specialist urolog si face parte din echipa Spitalului MedLife Genesys din Arad.

MedLive.ro: Care sunt bolile prostatei?

Dr. Dragos Botezatu: O sa incep prin a explica, mai intai, ce este prostata. Prostata este o glanda care face parte din aparatul urogenital masculin. Ea are rol in a produce o parte din lichidul seminal si este utila pentru adultul tanar in procreere. Dupa o anumita varsta, respectiv varsta a treia, se produc modificari in structura prostatei si, consecutiv, in dimensiunile prostatei.

Am putea imparti, poate putin artificial, bolile prostatei in:

I. patologia care apare la tineri, si aici vorbim, in principal, de infectii ale prostatei pe care noi, medicii, le numim prostatite. Acestea sunt episoade acute si se actioneaza antibiotic.

II. patologia care se intalneste la barbatii trecuti de 50-60 de ani. Este vorba de bolile cronice ale prostatei: infectiile prostatei (prostatite acute sau prostatite cronice), dar vorbim si despre adenomul de prostata si cancerul de prostata.

MedLive.ro: Afectiunile precum cancerul de prostata se manifesta, in general, dupa cum indicati si dumneavoastra, la varsta a treia. Le intalnim si la un segment mai tanar de populatie?

Dr. Dragos Botezatu: Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni neoplazice ale barbatului. Depaseste inclusiv incidenta cancerului bronhopulmonar. Este foarte raspandit si el creste, ca si frecventa, cu cat barbatul avanseaza in varsta.

Factorii care determina aparitia cancerului de prostata sunt mai multi. Cei mai implicat sunt varsta, testosteronul si componenta genetica.

MedLive.ro: Influenteaza stilul de viata sansele de declansare a acestei boli?

Dr. Dragos Botezatu: Nu sunt recomandari specifice ca printr-un anumit regim o persoana sa aiba siguranta ca nu va face cancer de prostata. Partea buna este ca, la data actuala, sunt suficiente mijloace pentru ca urologul sa identifice, in timp util, boala si sa o trateze corespunzator. Astfel incat, chiar daca am spus ca are o incidenta foarte mare la barbati, el nu are agresivitatea si mortalitatea altor cancere, dar fiind vorba despre un cancer, trebuie luat in serios si tratat ca atare.

MedLive.ro: Care sunt simptomele pe care le acuza pacientul care ajunge la dumneavoastra?

Dr. Dragos Botezatu: Daca vorbim tintit despre cancerul de prostata, oricine trebuie sa aiba niste linii clare si niste directive dupa care sa se ghideze. Orice barbat trecut de varsta de 50 de ani trebuie sa vina, cel putin o data, la medicul urolog, la varsta de 50 de ani. Ulterior, un control anual ar fi optim. Iar pentru cei care au un istoric in familie de cancer de prostata, sau daca stiu ca bunicul sau tatal a avut boala de prostata, dar nu stiu exact despre ce fel de boala este vorba, recomandarea este sa se coboare, nu la 50, la 45 de ani controlul pentru verificarea prostatei. Ulterior, peste 50 de ani, este optim sa vina o data pe an la urolog pentru a identifica, din timp, orice patologie apare in sfera urogenitala.

MedLive.ro: In cazurile cu care va confruntati, cati pacienti vin pentru un control si cati se prezinta din cauza unor probleme de sanatate?

Dr. Dragos Botezatu: Incep sa vina si pacienti pentru screening, ceea ce este un lucru bun. Majoritatea pacientilor vin pentru probleme urinare: incep sa urineze greu, urineaza noaptea. Vin dintr-un disconfort urinar. Aici, patologiile prostatei, adica adenomul si cancerul de prostata, se intersecteaza. Doar in formele avansate avem o patologie specifica pentru cancer. In rest, ele sunt similare.

Pacientul acuza ca incepe sa urineze greu, ca trebuie sa impinga la inceputul urinatului, ca se intrerupe jetul urinar, ca se trezeste noaptea sa urineze. Acestea sunt cele mai frecvente simptome si cele care il aduc la medic pentru consult.

MedLive.ro: Care sunt indicatorii cancerului de prostata din punct de vedere medical? Ce urmareste medicul?

Dr. Dragos Botezatu: Cancerul de prostate are un avantaj. Avem un indicator foarte bun desi nu este perfect: PSA - antigenul specific prostatic. De ce spun ca nu este perfect, pentru ca el nu este specific cancerului de prostata ci este specific prostatei. Si alte patologii care afecteaza prostata determina modificari ale PSA-ului. Astfel, un adenom de prostata, o inflamatie, o prostatita acuta, o prostatita cronica, inclusiv un cancer de prostata pot modifica PSA-ul.

Sunt si cancere de prostata pe care nu le putem detecta prin PSA. Mai exact, cancerul exista dar PSA-ul se pastreaza in valori normale. Normale este un termen nu foarte bine definit, in sensul ca nu avem o valoare sub care putem spune "da, nu este cancer de prostata" si o valoare peste care suntem convinsi ca este vorba despre un cancer de prostata. Este o zona gri, la limita, in care nu putem sa ii spunem pacientului daca vorbim despre cancer sau nu. Daca pacientul se afla in aceasta zona gri, trebuie sa facem analize specifice pentru diagnosticarea cancerului de prostata.

MedLive.ro: Putem vorbi de tipuri de cancer de prostata sau doar de diferite etape?

Dr. Dragos Botezatu: Cancerul de prostata are o evolutie diferita in functie de agresivitatea pe care o are. Si pentru asta avem scala Gleason, care creste de la 2 la 10: cu cat este mai aproape de 2 este mai putin agresiv, cu cat este mai aproape de 10 este mai agresiv.

MedLive.ro: Care sunt posibilitatile de recidiva ale afectiunii?

Dr. Dragos Botezatu: Depinde foarte mult ce inseamna tratamentul si ce inseamna terminarea tratamentului. Tratamentul curativ pentru cancerul de prostata este tratamentul chirurgical, in principal prostactetomia radicala. La noi in tara, din pacate, foarte multi pacienti vin la medic intr-un stadiu pentru care nu se mai poate adopta acest tratament si atunci se urmeaza alte tratamente, non-chirurgicale, care prelungesc durata de supravietuire si confortul pacientului, de ordinul anilor, dar nu vindeca. Este un tratament permanent si trebuie supraveghere permanenta din partea urologului. In practica mea, majoritatea pacientilor diagnosticati cu cancer de prostata se incadreaza in aceasta categorie a pacientilor care trebuie supravegheati si tratati.

Este o fereastra destul de mica in care trebuie diagnosticat cancerul de prostata ca sa putem vorbi de vindecare completa, iar fereastra aceasta ar putea fi prinsa mai repede daca s-ar face un screening corect.

MedLive.ro: Cum influenteaza tratamentul pentru cancer viata de zi cu zi? Dar cel pentru adenomul de prostata?

Dr. Dragos Botezatu: Tratamentul pentru adenomul de prostata se face pentru a asigura un confort pacientului, pentru a preveni o alterare a functiei renale globale, iar tratamentul pentru cancerul de prostata este dat pentru a prelungi viata pacientului si pentru a-i asigura un confort, daca vorbim nu despre tratamentul radical, ci despre cel medicamentos (daca putem sa ii spunem paliativ).

MedLive.ro: Cum afecteaza tratamentul pentru cancer fertilitatea si libidoul?

Dr. Dragos Botezatu: Aici este o discutie sensibila. Tratamentul radical pentru cancerul de prostata este cel chirurgical si una dintre complicatiile frecvente ale acestei operatii este impotenta secundara actului chirurgical. Este frecventa, iar pacientul trebuie sa isi asume, trebuie sa fie informat si trebuie sa fie constient ca acest risc exista si ca este suficient de mare.

MedLive.ro: Ce se urmareste dupa terminarea tratamentului? Cat de des se fac controalele?

Dr. Dragos Botezatu: In functie de stadiul la care a fost diagnosticat, tratamentul difera de la tratamentul chirurgical, la tratamentul hormonal, la radioterapie. In functie de fiecare caz in parte, medicul urolog are obligatia de a-l informa pe pacient cu privire la controalele la care trebuie sa se prezinte.

Noi urmarim mai multi parametri. PSA-ul este unul dintre parametrii pe care ii urmarim. O crestere a PSA-ului este o alarma pentru medic si atunci va recomanda alte investigatii specifice. Supravegherea din timpul tratamentului si post-tratament trebuie individualizata in functie de pacient, de agresivitatea cancerului, de tratamentul recomandat. Este un spectru destul de larg.

MedLive.ro: Revenind la adenomul de prostata, ne puteti spune cateva cuvinte despre aceasta afectiune?

Dr. Dragos Botezatu: Adenomul de prostata este o boala benigna, foarte frecventa la barbati. Prostata creste in volum, prostata este o glanda a aparatului urogenital care se gaseste sub vezica si prin mijlocul ei trece canalul urinar, respectiv uretra. In momentul in care, in interiorul ei, apar modificari si creste in volum, ea apasa pe uretra si atunci urinarea devine dificila pentru pacient: jetul scade ca intensitate, apar si fenomene iritative ale vezicii pentru ca este o vezica care se lupta cu un obstacol si incearca sa il depaseasca.

MedLive.ro: Ce tratament se recomanda pentru adenomul de prostata?

Dr. Dragos Botezatu: Tratamentul recomandat poate fi schematizat in cateva etape: este mai plastic si pacientul intelege mai usor.

I. Prima recomandare este fitoterapia, respectiv medicamentele din plante. Aici avem extracte din diferite plante, din uleiuri de dovleac etc. Sunt o multitudine de produse pe piata, fie sub forma de capsule, fie sub forma de ceaiuri. Eu, personal, le recomand in stadiile incipiente deoarece adenomul de prostata este o boala cronica, care se trateaza ca si hipertensiunea, pe termen lung, adica pe ani de zile. Prefera sa initiez, daca imi pot permite, un tratament cat mai putin agresiv, lasand pe mai tarziu arsenalul mai puternic.

II. Urmeaza tratamentul medicamentos. Este la latitudinea urologului sa gaseasca cea mai buna combinatie de medicamente care sa i se potriveasca pacientului respectiv. Exista alfablocantii care actioneaza pe musculatura neteda si ajuta pacientul sa relaxeze sfincterul neted si sa urineze mai usor. Sunt alte tipuri de medicamente care actioneaza pe prostata, scad vascularizarea prostatei si o ajuta sa scada in volum. Se pot face combinatii intre ele. Faptul ca vezica intampina un obstacol aduce modificari si poate aparea ceea ce noi numim vezica hiperactiva asociata adenomului de prostata, iar atunci se pot asocia si antimuscarinici pentru a trata aceste fenomene iritative ale vezicii. Partea medicamentoasa trebuie dirijata atent de medicul urolog si trebuie gasita cea mai buna combinatie pentru pacient.

III. Ultima etapa este tratamentul chirurgical. Aici este o foarte mare pleiada de tehnici, de proceduri, de la chirurgia deschisa, la chirurgia endoscopica. Din nou, urologul are datoria sa ii recomande pacientului cea mai buna alternativa.

Unul dintre parametrii pe care trebuie sa ii urmareasca medicul este calitatea vietii pacientului. Acesta ar trebui sa devina din ce in ce mai important in practica de zi cu zi. Ecografic avem niste criterii pe care le urmarim si, cateodata, nu prea ascultam cat de tare se plange pacientul. Este un lucru care trebuie schimbat. Trebuie pus confortul pacientului pe primul plan. Un tratament corect si un tratament bun este cel in care pacientul se simte confortabil si, in principiu, un adenom de prostata corect tratat nu ar trebui sa afecteze viata pacientului.

Reporter: Corina Ionel

Video: Matei Budes

Interviu realizat la Spitalul MedLife Genesys din Arad

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Am fost operat, endoscopic, acum trei ani (la 59 de ani) de adenom de prostata si litiaza prostatica. Analiza histopatologica a fost ok. Merg la control la 6 luni. PSA-ul a fost in fiecare an scazut. Nu mai am probleme cu urinatul. Singurul efect secundar este ejacularea retrograda. Are aceasta vre-un efect nedorit, s-ar putea in timp sa dispara? Multumesc!

Multa lume apelează la circumcizie .....desi am peste 35 de ani as dori să stiu dacă ea poate fi făcută si in Arad......si chiar unele păreri pro si contra...

Citeva precizari:
1-PSA este important nu numai in valoare absoluta (>4 ng) dar si ritmul de crestere chiar sub 4 ng. Pentru asta testul trebuie facut an de an in cadrul examenului fizic. (Recomandarea FDA) Cind valoarea sau ritmul de crestere sint alarmante, dupa un tratament pentru alte cauze (infectii etc care au acelas efect asupra PSA, urmeaza biopsia si aici intervine Gleason.

2-O metoda de care nu se pomeneste este observarea sistematica a cancerului fara nici o inteventie. Asta este aplicabil mai ales la barbatii in virsta (peste 70 de ani).

3-O alta metoda este implantarea in prostata a unor granule radioactive care, in timp ar distruge celulele canceroase.

4-Radioterapia este un alt tratament mai putin invaziv.

5-Extirparea prostatei nu aduce neaparat sfirsitul problemei; de regula urmeaza hormon therapy si/sau radiotherapy (Roentgen sau Protoni). Amindoua provoaca perturbatii serioase in organism.

6-Nu se mentioneaza nimic despre complicatia incontinentei care apare imediat dupa operatie si poate dura, cu diferite intensitati uneori, 18 luni ba chiar definitiv care cere o noua interventie pe cel de al doilea sfincter.

7-Impotenta de pe urma operatiei se aranjeaza prin o technica numita "nerve sparing" care aici (US) este practica curenta. In majoritatea cazurilor (nu 100%) potenta revine pina la un an dupa operatie.

Despre virsta: FDA recomanda PSA test anual dupa virsta de 40 de ani, deobicei cu ocazia examenului fizic. Controlul rectal al prostatei il poate face orice doctor de familie; nu e nevoie de un urolog. Pentru cei cu traditie de cancer de prostata, in familie, e chiar recomandabil sa inceapa dela 35 de ani.

Stimate domn,
din pacate ejacularea retrograda aparuta post rezectie endoscopica de prostata este ireversibila. Singurul inconvenient al ei este infertilitatea. In situatia in care doriti sa aveti copii va trebui sa apelati la un specialist. In general infertilitatea rezultata in urma ejacularii retrograde nu este o problema pentru pacienti deoarece varsta medie la care se practica aceasta operatie este peste 60 de ani.

Multumesc...

Sunt mama unui baietel in varsta de 2 anii si 6 lunii ,am observat ca testicolul din partea dreapta sa unflat ,a fost racit acum 2 zile cu temp de 38,7 grade ,de plans nu plange nu tipa si din ce observ nici nu il doare la atingere ,ce poate fi si daca este grav????? va multumesc si astept raspuns.

1-care sunt dimensiunile normale la prostata, vezica, volumul unei urinari
2-cat din volumul vezicii inseamna retentie urinara
3- o operatie transuretrala cat inseamna internare, spiatalizare, concediu, alte efecte
4- unde recomandati sa o fac operatia
varsta 56 ani, simtome de circa un an, tratament cu omnic si avodart vreo 3 luni, fokusin vreo 2 luni, ceaiuri nu au imbunatatit situatia ba chiar redus cantitati urinate, viteza jet, etc

care sant dimensiunile normale ale unei prostate sanatoase.
am varsta de 66 ani la controlul efectuat prin ecografie la prostata au esit urmatoarele valori;diametru antero-posterior 37;diametru transvers 45;
diametru cranio caudal 42;volun 42cmc puteti sa dati un raspuns,va multumesc.

Alternativ axa gonadala poate fi inhibata medicamentos cu doze mari de hormon hetero sexual progesteron la barbati sau testosteron la femei .

Buna seara,
Mama mea in varsta de 89 de ani a fost diagnosticata cu tumoare la vezica urinara. Medicul care a vazut-o la urgenta, a recomandat operatie, fara a preciza prea mult in ce consta aceasta interventie si ce implicatii poate avea, avand in vedere si varsta inaintata a mamei mele si anumite afectiuni de care sufera.
Vineri sunt programata sa o duc la spital pentru operatie, si as avea nevoie de un sfat in ceea ce priveste aceasta interventie, este recomandat sa facem aceasta operatie.
Va multumesc

1. Buna ziua , as dori o lamurire si un ajutor daca se poate .De ceva timp bun sufar de urmatoarea problema : am aproape tot timpul senzatia de urinare ,chiar si dupa ce urinez am senzatia ca "nu s-a golit" (ca si cum as fii racit la vezica ).La controale efectuate atat in tara cat si in strainatae unde locuiesc m-i s-a spus ca totul este ok vezica se goleste total. Problema este ca de cand am aceste simptome sufar si de ejaculare precoce . Banuiesc ca este vorba de infectia tractului urinar dar nu stiu daca senzatia de a urina are legatura cu ejacularea precoce. Chiar daca incerc sa urinez urinez foarte putin, iar daca ma fortez elimin si lichid spermatic. In momentul cand fac dragoste am aceeasi senzatie de a urina ceea ce face ca ejacularea sa se produca foarte rapid. Se poate urma un tratament cu antibiotice ptr aceasta infectie (daca este intradevar infectie) ?? Daca aceste senzatii se trateaza , dispare si sentimentul si dorinta iminente de a ejacula ? -eu tind sa cred ca da - dar verdictul ramane la aprecierea dumneavoastra.Va multumesc

am observat ca dupa actul sexual nu ejaculez cu toate ca simt acest lucru nu elimin sperma.

buna
ma numesc adrian si am si eu o problema..sufar de ejaculare precoce(zic eu ca asta e problema) nu am fost inca la medic
ce ma sfatuiti sa fac si ce tratament ar fi
ce trebuie pentru un control la dumneavoastra
programare,altceva ar mai fi nevoie..?
multumesc

Buna ziua.

Am facut o ecografie acum 3 luni, iar la capitolul PROSTATA este scris:
contur regulat, dimensiuni 32,3 / 29,3 / 30,2 mm, volum 15 cmc, cu mica zona de calcificare centrala.

Mai este ceva scris, dar nu stiu daca face parte din acest capitol, sau din altul, adica este scris:
fara lichid in cavitatea peritoneala.

Am sa va va rog sa-mi scrieti daca din cele scrise mai sus, considerati ca sunt probleme legate de prostata si daca da, cam ce ar putea fi?

Va multumesc.

Domnule doctor am o intrebare pentru dumneavoastra : Folosesc Focusin de aproximativ 8 luni. Am o operatie de extirpare a colecistului, pentru care iau permanent Esentiale. De la un timp ma scol dimineata cu niste arsuri in gura. Este posibil acest lucru din cauza Focusin-ului ! Va multumesc anticipat si va doresc sa aveti parte de multa sanatate.

La multi ani!
Sotul meu de 45 ani, diabet de tip 2, operat pe inima, a avut o perioada cand urina frecvent noaptea dar am zis ca este de la diabet. De curand a facut o ecografie de rutina si a iesit prostata 38/31/29. PSA a iesit normal. Nu a fost un diagnostic de adenom dar i s-a prescris o pastila de vitamina e/zi. La urinare acuza jena precum si in cea mai mare parte a zilei, jetul este slab, un miros nu f tare, colorat dar fara sange iar viata sexuala nu mai e cum a fost acum cativa ani in urma. Tratament: metformin, nebilet, corlentor, crestor, aspirina, omacor, aspacardin, plavix.
Medicamentele pt prostata o sa interactioneze cu cele de inima?
Ce investigatii sau analize trebuiesc facute? Poate sa fie o infectie?
Multumesc frumos!

Buna ziua, Am 20 de ani si de aproximativ 1 an, 1 an jum mi-a aprut o umflatura in dreptul vezici dar pe mijlor la circa 5 cm de penis . Am motive de ingrijorare? Mentionez umflatura apare doar cand ma incordez

Buna ziua!
Tatal meu a fost operat clasic de prostata si pietre la vezica, dupa scoaterea sondei urinare, nu simte cand urineaza, si este nevoit sa stea toto timpul cu un urinar atasat pentru a nu face pe el; doctorul care l-a operat, i-a prescris un medicament, zevesin 10 mg, o pastila pe zi tim de 30 de zile, crede ca asa va fi de acum incolo, ce sa facem?

buna ziua, am 29 ani si am niste probleme cu urinatul de anul trecut cam din august 2014 problemele sunt urinez normal cam de 3-4 ori pe zi depinde cate licide beau pe ziua respectiva dar sunt zile când urinez de 6-7 ori pe zi dar dupa ce urinez normal la 20-30 de secunde chiar un minut imi mai vine niste picaturi dupa ce am terminat de urinat chiar si când stau simpt ca vin niste picaturi când imi schimb pozitia in care stau iar simt ca vin niste picaturi si simt miros de urina tot timpul chia si dupa ce fac dus cam la vreo oara doaua cel mult sunt zile când am senzatia ca trebuie sa ma tin tot timpul nu sunt ud dar miros a urina mai tot timpul dupa un contact sexual se agraveaza am senzatia ca pierd cateva picaturi zilnic doar ziua am oservat ca dupa ce beau cafea se agraveaza treaba simpt nevoia sa ma duc sa urinez cam dupa vreo 15-30-50 minute chiar daca nu am baut nici un licid in ziua respectiva am fost la doctor la medicul de familie chiar si la medic urolog am luat medicamente si nu ami trece . ce e de facut

Va salut dle doctor.Sunt un baiat de 19 ani si am si eu o problema.. am probleme cu erectia de o luna de zile...(e slaba) am fost la un medic urolog tot din cauza erectie slabe ...si mi sa spus ca nu e nimic grav... mi sa dat sa iau vitamina e si cialis... acum vreau sa spun ca am erectii dimineata dar nu cum ar trebuii ..dar seara nu am aproape deloc..
Ce poate sa fie? cialis nu am luat de frica efectelor secundare pe care le produce.. am luat doar vitamina e
Ce sa fac sa ma pot vindeca definitiv de problema asta? Care poate fi cauza acestei probleme? Ma pot vindeca ?
Si am si libidoul scazut....

Pagini

Echipa medicala MedLife - Urologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

dr. Vlad Stroescu And I would find my self and not an image. That is our modern hope [...] Asa spera W.B.Yeats in 1918 (Per Amica Silentiae Lunae). Aproape un secol mai tarziu, obiectul acestor sperante pare mai indepartat ca oricand. Traim in lumea lui Baudrillard, in care imaginea e mai presus de original, in care omul nu exista daca nu este...
Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...
Locuiesc in aceeasi veche mahala din centrul Bucurestilor in care am copilarit. (Centrul a fost multa vreme o notiune pur geografica in capitala). Cand eram mic, aici erau doar case si vecini si copii care bateau mingea chiar si pe strada. Demolarile comuniste n-au apucat sa ajunga in mahalaua mea, scapata de soarta cartierului Uranus. In ultimii...
Cancerul la stomac este a doua cauza cea mai frecventa de deces la nivel mondial din cauza bolilor maligne. Noile descoperiri ale cercetarilor de la Liverpool ar putea contribui la dezvoltarea de noi terapii pentru cancerul gastric, prin restabilirea functiilor unei proteine numita TGFig-H3. Cercetatorii au constatat ca producerea acestei...
Dezordinea de pe birou va poate determina sa luati decizii gresite/ Foto: MorgueFile.com Suntem de abia in prima parte a zilei, dar pana acum, majoritatea persoanelor au comis greseli in ceea ce priveste propria sanatate, greseli pe care nici macar nu le-au observat. Iata cateva "scapari de sanatate" pe care oamenii le fac in fiecare dimineata...