Publicat la: 
18/02/2011

Mentalitati gresite: "Nu se poate face nimic!" / Foto: Vimeo

In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa. Anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane. In Romania exista aproximativ 200.000 cazuri, din care diagnosticate si tratate sunt 10%-15%, comparativ cu 50-60% in alte tari. In ultimii doi ani, numarul persoanelor diagnosticate nu a crescut semnificativ, informeaza Societatea Romana Alzheimer, in deschiderea Conferintei Nationale Alzheimer 2011, cu tema Actualitati in domeniul dementelor.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Explicatiile acestui fenomen pot fi gasite in stigma legata de boala psihica si dementa, de mentalitatile gresite conform carora dementa este un proces firesc al imbatranirii si “nu se poate face nimic”. Toate acestea demobilizeaza oamenii sa ceara ajutor si sa consulte medicii; din aceleasi motive, exista si medici, din pacate in numar destul de mare, cu rezerve in a incepe un tratament in cazul unei persoane varstnice cu tulburari de memorie, medicii de familie fiind inca in mica masura implicati atat in procesul de diagnostic, cat si in ingrijirea pe termen lung.

VIDEO Prin ochii unui bolnav de dementa (vimeo.com)

Drept consecinta, in Romania, diagnosticul bolii se face in mod frecvent in stadii tardive, perioada de supravietuire de la momentul punerii diagnosticului fiind de aproximativ 3 ani si jumatate (fata de durata obisnuita de evolutie a bolii, de 8-12 ani).

Totusi, se observa un interes crescut din partea medicilor specialisti (psihiatri, neurologi, geriatri) pentru diagnosticarea unui numar cat mai mare de cazuri in stadii mai putin avansate ale bolii.

In Romania, dementa Alzheimer este singura forma de dementa recunoscuta ca generand grade progresive de handicap fizic si psihic, in timp ce restul formelor de dementa (vasculara, toxica, Parkinson, fronto-temporala etc) nu sunt recunoscute ca handicap si nu beneficiaza de nici un sprijin financiar din partea statului.

Nu este inca recunoscut faptul ca dementa reprezinta o problema de sanatate publica. Luand in considerare numai cazurile de dementa Alzheimer si, fiind dovedit faptul ca alaturi de o persoana cu dementa sunt implicate inca 3-4 persoane, calitatea vietii a cel putin 1 milion de oameni este profund afectata. Ei ar necesita sprijin prin informare permanenta, sustinere morala, asigurarea continuitatii ingrijirii persoanei suferinde in cadrul unei retele de servicii specializate si adecvate evolutiei bolii.

In ceea ce priveste serviciile de ingrijire in comunitate si la domiciliu, se remarca o absenta totala a acestora. Forta de munca din sectorul serviciilor si institutiilor de ingrijire de stat si private este putin sau deloc calificata si raspunde la aproximativ 10% din solicitari.

Costurile totale ale bolii ating valori uriase, depasind suma costurilor pentru suferinte cardiovasculare si oncologice. Costul mediu al ingrijirii pe persoana este 12.200 USD anual, cel mai mic cost inregistrandu-se in Africa si ajungand la 4.400 USD in Africa, in timp ce nivelul cel mai ridicat atinge suma de 26.000-36.000 USD (incluzand si ingrijiri informale), in SUA.

Iata cateva exemple de bugete alocate pentru ingrijire si pentru cercetare in alte state:

 • In Germania sunt directionate 50-60 milioane euro/an pentru sustinerea Centrului de studii al bolilor neuro-degenerative, in timp ce costurile totale ating 10 miliarde euro/an.
 • Franta (conform declaratiei Presedintelui Nicholas Sarkozy in 2008) a alocat 1,6 miliarde euro pentru planul de dezvoltare 2008-2013.

Necesitatea elaborarii unei strategii nationale la nivel guvernamental privind asistenta dementei este evidenta. Aceasta trebuie sa cuprinda, intr-o prima faza, cel putin masuri minime care asigure un nivel decent de asistenta medico-sociala a bolnavului cu dementa, dintre care enumeram:

 • un registru national de dementa;
 • inregistrarea cazurilor sociale;
 • proiecte de evaluare a nevoilor;
 • programe de informare si educare a familiei;
 • destigmatizare;
 • evaluarea clinica periodica pe parcursul evolutiei bolii;
 • asistenta comunitara realizata cel putin de un cadru mediu;
 • calificarea personalului.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

adica 0,84 % din populatia Romaniei sufera de dementa? si doar 0,4 % din populatia globului? avem un procent dublu de dementi oare?
sau este la mijloc o mare afecere a firmelor de medicamente care umfla prin asa-zise ,,studii" statisticile ? tratamentul actual al majoritatii formelor de dementa este INEFICIENT!!!- lucru dovedit cu prisosinta de studii seriaoase din strainatate. Vorbesc de medicamentele actale- donepezil , rivastigmina, galantamina, memantinum care sunt compensate 100% in Romania si se prescriu de medicii psihiatri fara nici un discernamant- primind comisioane grase de la firmele de medicamente- si datorita pretului lor foarte mare contribuie serios la vandalizarea bugetului si asa secatuit. Si pe de-asupra se sciu uneori la bolnavi fictivi ! Si eu am fost rezident pshiatru in Romania si vorbesc in cunostiinta de cauza si am scris pentru "seful" retete destule pentru pacienti inexistenti. Din fericire acum sunt pe alte meleaguri.

Cautati in literatura sudamericana sa vedeti ce denumire traditionala are aceasta boala si cum se poate produce prin vrajitorie.Adevarat scrie aici ca nu este o boala a inbatranirii. Unii spun ca satanistii ( ex. mars-onii, etc)depun ca si plata duhurilor protectoare ( la admiterea lor in organizatiile lor oculte) 6 persoane ca sa le fie luate sufletul si exploatate in beneficiul patronilor ocultati si a duhurilor care ii ajuta.Aceste 6 persoane se inbolnavesc de tot felul de boli ciudate fara leac si diagnostic foarte clar.Cel mai adesea cele 6 persoane sunt rude, pentru ca prin lege pot intra in posesia averii celor bolnavi .Nu o s adureze mult si o sa para o lege despre capacitatea mentala a cetatenilor si cine si cum se ia controlul asupra averii bolnavilor. O sa vedeti Dvstra peste ceva timp in viitor.
Se confisca proprietatea si banii bolnavilor de catre rude, prieteni, etc..
A s evedea aici:
http://www.google.ro/#hl=ro&source=hp&biw=1280&bih=583&q=alzheimer+fraud...

Vrajitoria este un fenomen in masa ( la meserii in catalog nr 5161)=alzheimerul va fi un fenomen in masa, simplu, nu este asa? Se taxeaza vrajitoria dar nu se pregatesc oamenii prin cursuri cum sa se apere.Unde este BOR?

in privinta firmelor Tertius are dreptate

Vrajitoria este un fenomen in masa ( la meserii in catalog nr 5161)=alzheimerul va fi un fenomen in masa, simplu, nu este asa? Se taxeaza vrajitoria dar nu se pregatesc oamenii prin cursuri cum sa se apere.Unde este BOR?
Au fost invitati si ei la Conferinta Nationala a Alzheimarului? Mai sunt cauze : armele psihotronice, contaminare prin apa, hrana, radiatii

La romani , folcloristii stiu despre cum “se iau mintile” oamenilor si frica populatiei de aceste practici magice vechi si teribile. Sa vina cercetatorii din folcloristica sa spuna adevarul daca sunt oameni corecti si s aprevina dezastrul care se prefigureaza la orizont. .

vreau sa vorbesc si despre parkison in ultima suta de ani nu s-a descoperit nimic pe piata apar medicamente cam in felul urmator; medicul te consulta si dupa literatura medicala iti prescrie un medicament 'farmacistul scoate un amestec de buruieni ce este bun pentru ce te doare medicii sint la valoarea banilor primiti ////??????

Eu vreau sa știu ce masuri de prevenire și ajutor este în România pt persoane cu alzimers și dementia nu in alte țări !!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist...
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Mardirosevici Maria Luciana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 21

Articole similare

Expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica precum somnolenta, pierderi de memorie, dificultati de vorbire, iar pe vreme friguroasa se pierde pana la 50% din caldura corpului prin extremitati, atentioneaza Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Avertizarea DSP,...
Simptomele afectiunilor cardiovasculare nu sunt intotdeauna evidente / Foto: Photoxpress.com Simptomele bolilor cardiovasculare pot fi, in multe situatii asemanatoare. Ele depind de cauza, gravitatea si tipul bolii. Recunoasterea din timp a acestor simptome si prezentarea la medicul specialist ne poate salva, de multe ori, viata.Cunoasterea...
Greutatea, o problema Moda se schimba. Mai nou topmodelele americane sunt mai plinute, mai corpolente, mai sportive. In conditiile cresterii numarului de persoane obeze, dieta este din ce in ce mai mult o necesitate si trebuie sa reprezinte o preocupare permanenta, fiind o problema serioasa de sanatate. Comenteaza acest subiect pe Forumul...
Oamenii de stiinta au dezvoltat un nou tratament stomatologic care permite repararea cavitatii  fara foraj sau injectii. Tehnica de reconstructie, care incurajeaza dintii sa se repare singuri,  a fost conceputa la King's College din Londra. In mod normal, cariile dentare se indeparteaza prin foraj, iar ulterior cavitatea este umpluta cu material...
Oamenii de stiinta au identificat o retea de gene care influenteaza daca suntem dreptaci sau stangaci. Cercetatorii au reusit acest lucru dupa ce s-au uitat la cursul de dezvoltare al unor embrioni. "Aceste gene sunt implicate in procesul biologic prin care un embrion, in primele stadii ale dezvoltarii, evolueaza de la o minge rotunda de celule...