Publicat la: 
5/02/2016

VIDEO Fotofinder. Cu alunitele la control

Cand devin banalele alunite periculoase? Cand ne alarmam si cum facem sa urmarim alunitele in timp, pentru a depista la timp semnalele ingrijoratoare? Aflam de la dr. Monica Cozorici (dermatovenerologie) si dr. Raid Issa (chirurgie estetica), de la Hyperclinica Medlife Iasi.

Desi cei mai multi dintre noi avem alunite benigne, al caror impact asupra sanatatii noastre nul, trebuie sa fim constienti de riscul la care ne expunem si de posibilitatea ca acestea sa se transforme in cancere cutanate, explica dr. Monica Cozorici.

Melanomul malign este una dintre cele mai agresive forme de cancer, insa, depistat in stadii incipiente, poate fi vindecabil. Poate ramane la stadiul de amintire neplacuta pentru pacient.

Orice modificare de forma sau dimensiune, orice variatie a pigmentului sau orice tulburare a sensibilitatii locale din jurul unei alunite ar trebui sa ne directioneze catre consultul medicului dermatolog.

Cat de frecvent trebuie supravegheata o alunita suspecta? Totul depinde de modificarile care apar pe parcursul evolutiei sale: forma asimetrica, marginile regulate etc. In functie de aceste modificari, medicul dermatolog va recomanda monitorizarea la fiecare trei, sase sau douasprezece luni. In aceasta monitorizare sunt folosite frecvent tehnicile de dermatoscopie.

Fotofinder este un aparat de ultima generatie care permite o evaluare precisa a riscului malign a leziunilor pigmentare. Contine un aparat foto si un microscop.

Cum functioneaza? Fotofinder scaneaza alunita si poate mari imaginea pana la de 100 ori. Compara apoi imaginea astfel obtinuta cu cele din baza de date a aparatului, reprezentative pentru toate tipurile de leziuni cutanate cu risc major sau minor.

Aparatul furnizeaza apoi un scor de risc pe baza caruia dermatologul va indica excizia sau urmarirea in continuare a evolutiei leziunii.

Medicii pastreaza rezultatul scanarii in baza de date a dispozitivului. In paralel, pacientul este sfatuit cum sa urmareasca leziunea. Dupa o luna, trei sau sase, cand este chemat din nou la control, se face comparatia imaginilor dermatoscopice obtinute si se poate vedea precis cum a evoluat alunita cu potential malign, daca s-au marit sau si-au schimbat culoarea.

O diagnosticare precoce a cancerului de piele creste sansele de vindecare a pacientului.

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Irimie Marius
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 28