Publicat la: 
4/11/2015

VIDEO In ce cazuri devine o sarcina una cu risc? Dr. Lorena Turculet: Dupa 35-37 de ani, crestem vigilenta in ceea ce priveste examinarea mamei

Ce trebuie sa stim atunci cand vorbim de o sarcina cu risc si cand este o viitoare mama incadrata in aceasta categorie? Dr. Lorena Turculet, medic primar obstetrica-ginecologie, a vorbit despre cele mai importante riscuri care pot aparea in sarcina, despre cum trebuie monitorizata pacienta si despre pasii pe care aceasta, impreuna cu doctorii, trebuie sa ii faca pentru a avea un copil sanatos si o nastere normala, fara complicatii. "Principalele riscuri in obsterica pot aparea din cauze materne preexistente: afectiuni cardiace, afectiuni endocrine, afectiuni renale, afectiunile oricarui sistem sau organ. Pacienta ar trebui consultata inainte de a ramane gravida sau cat mai repede dupa ce a ramas gravida", a precizat Dr. Lorena Turculet.

Cand este o sarcina incadrata in categoria celor cu risc?

Dr. Lorena Turculet: In ultimii ani, specialistii au cazut de comun acord ca cea mai importanta investigatie a pacientei se efectueaza in jurul varstei de 12 saptamani. La aceasta varsta de sarcina, scopul acestor investigatii este de a stabili cu exactitate varsta sarcinii si riscul pentru anumite afectiuni.

Aici nu este vorba doar de riscul genetic, pentru anomalii cromozomiale, asa cum este perceputa aceasta investigatie. Cu aceasta ocazie pot fi stabilite si riscurile pentru preeclampsia precoce, care este una dintre cele mai importante complicatii care pot afecta evolutia unei sarcini.

Preeclampsia este o boala complexa, este o boala de sistem, care se manifesta prin hipertensiune arteriala, prezenta proteinelor in urina si modificari ale functiei diferitelor organe (modificari hepatice, modificari pulmonare, modificari ale coagularii). Este o afectiune specifica sarcinii, aparand de obicei in a doua jumatate a perioadei. Aceasta reprezinta o complicatie severa, atat pentru evolutia mamei, cat si pentru evolutia fatului.

Riscul pentru aceasta afectiune, in zilele noastre, poate fi stabilit, de cele mai multe ori, inca din primul trimestru de sarcina.

Se poate aprecia si riscul pentru o restrictie de crestere uterina a fatului, care este o alta complicatie a sarcinii.

Exista posibilitatea unor gesturi, unor terapii, care sa incerce sa scada riscul sau sa evite instalarea acestei afectiuni pentru care exista risc.

De asemenea, se calculeaza riscul si pentru nasterea prematura, care poate fi cauzata atat de anumite rupturi premature de membrane, cat si de un travaliu prematur. Nasterea prematura este una dintre cauzele majore de morbiditate si mortalitate fetala.

 

Tot la varsta de 12 saptamani se poate calcula si diabetul gestational, care este o modificare metabolica ce apare in sarcina si care se rezolva dupa sarcina. Acesta poate sa afecteze nefavorabil starea mamei si starea copilului in timpul, dar si dupa nastere.

Se poate aprecia si riscul de fat macrosom, copil cu greutate mare la nastere, care predispune la complicatii in timpul travaliului.

Riscul pentru avort spontan, riscul pentru moarte fetala in-utero- este cea mai severa complicatie fetala, poate fi cu aparitie imprevizibila si la orice varsta de sarcina.

Principalele riscuri in obsterica pot aparea din cauze materne preexistente: afectiuni cardiace, afectiuni endocrine, afectiuni renale, afectiunile oricarui sistem sau organ. Pacienta ar trebui consultata inainte de a ramane gravida sau cat mai repede dupa ce a ramas gravida.

O alta cauza importanta care poate afecta sarcina face referire la stilul de viata: fumatul, alcool, substantele ilicite. Terapii, diferite substante luate nu neaparat pentru afectuni ci intercurente. Acele terapii naturiste care par inofensive. Nu sunt chiar inofensive, ba sunt ofensive de multe ori pentru ca nu stim ce substante ia si ce efecte ar putea avea. Efectele sunt mult mai putin cunoscute si controlate pentru ca, in general, este o automedicatie. Nu este o medicatie controlata de un medic si de cele mai multe ori nu stim ce substante isi administreaza mama singura.

De asemenea, varsta pacientei reprezinta o alta categorie de risc. Varsta extrema, varsta mica, de exemplu, mame adolescente care pot ramane insarcinate si la care exista o serie de riscuri care pot greava evolutia unei sarcini, inclusiv o monitorizare mai putin adecvata a sarcinii, inclusiv boli cu transmitere sexuala de multe ori necontrolate.

De la ce varsta a mamei vorbim de un risc mai crescut? Dr. Lorena Turculet: Noi exploram riscul. Cuvantul screening inseamna ca ne adresam populatiei nediscriminat. Adica de la orice varsta pana la orice varsta. Dar riscurile cresc proportional cu varsta mamei, cand e vorba de risc genetic. Orice alt risc nu e luat in seama in functie de varsta si ideal dupa 35-37 de ani, crestem vigilenta.

La adolescente sau peste 35 de ani crestem vigilenta examinarii. Asta nu inseamna ca pacientele intre aceste limite de varsta nu trebuie examinate. Ritmul examinarii este in funtie de riscurile constatate. Daca pacienta e incadrata intr-o categorie de risc scazut, atunci este o monitorizare obisnuita, dupa protocoalele obisnuite de supraveghere.

Daca este incadrata intr-o categorie de risc crescut, ritmul este in functie de tipul de risc care se investigheaza dar trebuie sa stim, si asta e cel mai important lucru, ca si o sarcina considerate fara risc poate deveni cu risc la un moment dat in timpul sarcinii, datorita unor afectiuni intercurente, datorita depistarii unor anolalii structurale sau genetice dupa jumatatea sarcinii sau datorita instalarii unor afectiuni specifice sarcinii.

Afectiunile specifice de sarcina si anume preeclamsia despre care am vorbit, decolarea prematura de placenta normal insearata care e o complicatie redutabila in sarcina, ficatul acut gras de sarcina, sindormul help. Toate acestea sunt o serie de afectiuni care nu apar alta data decat in sarcina, sunt legate strict de sarcina, apar brusc, de multe ori neanuntate de nimic iar evolutia lor poate fi fulminanta, sunt urgente majore in obstetrica.

Spuneti-ne un pic despre centrul de management al sarcinilor cu risc de la MedLife. Care sunt beneficiile acestui centru pentru o sarcina cu risc?

Dr. Lorena Turculet: Conceptul care a stat la baza infiintari acestui centru de diagnostic si management al sarcinilor cu risc a fost tocmai acesta integrare a consultatiilor.

Pacienta va beneficia, dupa calculul de risc, de consultatii interdisciplinare, in echipe multidisciplinare in care incercam - si o sa reusim - sa aducem in centru specialisti din toate domeniile care ar putea avea legatura cu evolutia unei sarcini. Atat specialisti in domeniul medicinii pentru adulti, ma refer la mama, cat si specialist in domeniul medicinii materno-fetale, cat si geneticieni care sunt specialisti in genetica medicala, neonatologi si specialisti pediatrii cu competente special in diferite afectiuni ale nou-nascutului, care sa poata sa participle in acelasi timp, intr-un limbaj comun la consultatie, in echipa pentru stabilirea unui plan de conduita in sarcina.

In felul acesta pacientii sunt consiliati, li se explica clar care sunt pasii de urmat, care sunt consecintele, care sunt posibilele riscuri, posibila evolutie si ce poate fi facut, ce trebuie facut si la ce sa e astepte dupa. Deci pleaca cu un plan clar, cu niste pasi bine stabiliti, cu niste programari foarte clare, unde sa mearga, la cine sa mearga. Asta este avantajul pentru pacienta care nu mai pierde vremea incercand sa se programeze la diferiti specialisti, este un avantaj pentru cresterea comunicarii intre diferiti specialisti, opiniile diferitilor specialisti care sunt aflate direct si nu prin intermediul pacientei.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Neagu Manuela,Medic Primar
Medic Primar
Neumann Oana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 76