Publicat la: 
28/05/2014

VIDEO INTERVIU Ce afectiuni ale umarului poate rezolva artroscopia? Dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie si traumatologie, a discutat online cu cititorii

Cand este recomandata artroscopia de umar? Ce afectiuni sau traumatisme ale umarului poate trata? Care sunt avantajele acestei proceduri fata cele clasice? In ce consta procedura? Dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie si traumatologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Dr. Constantin Jemna este medic specialist ortopedie si traumatologie la Spitalul de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife.

Urmareste interviul video pentru a afla cand se recomanda artroscopia, ce patologii ale umarului rezolva aceasta procedura si ce alte investigatii sunt necesare inainte de interventie

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Va multumesc mult!

Multumesc foarte foarte mult!!

Va multumesc pentru raspuns!

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

Bună ziua!
Dacă articulaţia acromio-claviculară e lezată, de multe ori o infiltraţie cu un cortizonic amestecat cu anestezic local poate identifica problema şi poate fi şi tratament. Dacă tot ce resimţiţi e discomfort, e posibil să nu aveţi nevoie de mai mult.
Cât priveşte intervenţia, de obicei se rezecă artroscopic vârful claviculei (presupun că nu e deplasare foarte mare, altfel v-ar fi operat atunci!), se face artroscopic, iar preţul e disponibil la Recepţia Spitalului de Ortopedie MedLife. Recuperarea e rapidă, dar personal aş încerca în prealabil ce am scris mai sus.
Cu stimă!

Bună ziua!
În anumite cazuri pot persista după operaţie astfel de probleme. Relaţia medic-pacient însă nu se încheie atunci când amândoi părăsesc sala de operaţii. Sunt cazui în care e nevoie ca pacientul să urmeze un program susţinut de recuperare (luni), fizioterapie, infiltraţii cu cortizonice şi cu soluţii vîscoelastice. Sunt cazuri în care poate fi necesar un nou RMN (preferabil artrografie RMN, eventual CT) pentru a decela probleme restante sau noi. Cu puţină grijă, multe din probleme se rezolvă în timp. E dificil de spus doar din descrierea Dvs. ce anumeme supără. Un examen clinic şi un set de investigaţii pot aduce mai multe informaţii.
Cu stimă!

Bună ziua!
Vă recomand să faceţi repede un examen clinic, să vedem ce probleme aveţi şi câtă mobilitate aţi pierdut. În funcţie de investigaţiile ce vor urma, e posibil să discutăm şi de o artroscopie de umăr. Am scris "repede" pentru că în practică am avut mari probleme în a recâştiga chirurgical mobilitatea pierdută, la pacienţi care au întârziat foarte mult momentul operator.
Numai bine!

Bună ziua!
Laxitatea umărului e o problemă care interferă cu tratamentul chirurgical al luxaţiilor. E bine totuşi de văzut căt din problemă se datorează laxităţii şi cât unor altor probleme, în condiţiile în care la umărul stâng nu aţi avut decât o luxaţie - poate dreptul are alte probleme asociate.
E recomandabil un examen clinic pentru a vedea oportunitatea unei artrografii. Mai departe în funcţie de rezultate.
Cu stimă!

Bună ziua!
Luxaţia sternoclaviculară e rară, cele operate sunt şi mai rare, concluzia e că specialişti reali în patologia Dvs. nu o să prea găsiţi. Raportări din jurnalele de specialitate dau loturi de 12 pacienţi (de ex.), unde e dificil de tras o concluzie statistică (dacă e mai bine să fie operate, dacă să folosim o anumită tehnică etc.) Dacă nu există o problemă clară a umărului nu cred că merită intervenit, e posibil ca ceea ce acum e acceptabil (spuneţi că deranjează doar estetic) să degenereze în urma operaţiei. Dacă totuşi există mai mult decât probleme estetice (scădere a forţei, dureri, probleme ale articulaţiilor acromio-claviculară sau scapulo-humerală), ar fi bine să faceţi un examen clinic.
Toate bune!

Bună ziua!
Personal consider Ketonalul un medicament excepţional, dar mi-e foarte frică de el. Dacă nici el nu vă rezolvă problema, poate e timpul să ajungeţi la medic. E greu de spus ce poate provoca o durere aşa puternică, cel mai bine e să facem un examen clinic şi o serie de investigaţii. E bine ca la consult să veniţi şi cu ce investigaţii (radiografii etc) aţi mai avut, chiar dacă sunt de 8 ani pot fi bune.
Multă sănătate! (şi grijă cu antiinflamatoarele)

Bună ziua!
În cazul Dvs. ar fi utile radiografii, nu pentru a vedea "ciocurile" din călcâie, ci pentru a exclude alte probleme. Dacă se confirmă diagnosticul (fasceită plantară), tratamentul este stadializat, pornind de la orteze şi antiinflamatoare, continuându cu fizioterapie şi ESWT (terapie cu unde de şoc), infiltraţii cu produse cortizonice şi terminând cu intervenţii chirurgicale. Totul în funcţie de evoluţie, dar numai după confirmarea diagnosticului.
Cu stimă!

Bună ziua!
Din păcate, investigaţia standard pentru instabilitatea de umăr este artrografia RM sau CT. Asta în caz că nu vreţi să faceţi un RMN cu umărul luxat... RMN-ul nativ are nişte limitări de vizualizare a leziunilor labrale şi Bankart, a leziunilor parţiale de coafă de rotatori (PASTA/PAINT etc.).Artro-RM sau CT se face injectând o substanţă de contrast (Gd la RM, Iod la CT) direct în articulaţie (noi o facem folosind ecograful de obicei) şi apoi investigând pacientul folosind metoda corespunzătoare (RMN sau Computer Tomograf). Există şi variante de Artro-RM indirecte, în care substanţa de contrast se injectează pe venă, dar sunt insuficiente, pentru că nu umflă - nu destind capsula articulaţiei.
Din păcate, Artro-RM sau Artro-CT nu sunt o practică uzuală în România. În anumite ţări nu se pune diagnostic de leziune de labrum fără contrast intra-articular (doar pe RMN nativ), iar artrografiile sunt standard de investigare în patologia articulară.
Spun "în România" pentru că din cunoştinţele mele, în afară de MedLife Bucureşti, aceste proceduri s-ar mai fi practicat ocazioanl într-o clinică privată şi un spital public din Bucureşti (varianta RMN) şi o clinică privată din Iaşi (varianta CT). Chiar şi aşa, e prea puţin pentru volumul de patologie articulară existent (nu numai umăr).
În ceea ce priveşte luxaţiile recidivante, în general se operează. Nu cred că exerciţii ar fi suficiente pentru susţinere. Fără o investigaţie clară în faţă şi doar pe ce îmi descrieţi, aş prefera să nu fac Bankart artroscopic, ci Latarjet clasic.
Toate bune!

Buna ziua,

Am avut un accident la ski anul trceut , in urma caruia am fost diagnosticat cu lucsatie acromio-claviculara.

Imi puteti spune va rog ce presupune operatia, cat dureaza, care sunt costurile , riscurile? In cat timp se face recuperarea?

La radiografia dupa accident mi s-a spus ca nu e necesara operatia decat daca fac sport de performanta. Resimt totusi un discomform la umarul respectiv si ma gandesc daca merita interventia chirurgicala daca beneficiile sunt mai mari decat riscul altor afectiuni care pot aparea la umarul respectiv.

Multumesc.

Bună ziua!
Există o serie de probleme grupate în deja mult prea învechitul diagnostic de periartrită scapulo-humerală, probleme care se pot rezolva foarte bine aşa cum aţi menţionat şi Dvs. Nu se operează pacienţi asimptomatici. Pacientul trebuie să aibă o acuză cât mai clară care să îl motiveze să urmeze un tratament, nu mai vorbim de o operaţie! Pentru viitor este bine să continuaţi aşa cum vi s-a recomandat, cu singura menţiune că o reapariţie a durerilor, sau mai grav - o reducere a mobilităţii umărului, a forţei etc. vor trebui investigate prompt.
Numai bine!

Buna ziua,
am facut acum 7 luni o artroscopie de umar. pt urmatorul diagnostic: conflict subromial, bursita hipertrofica subacromiala. tendinita supraspinoasa. kinetoterapia am inceput-o imediat dupa operatie (aprox 2 luni), mi-am recuperat repede mobilitatea, insa chiar si acum sunt miscari sau pozitii foarte dureroase. inca nu pot cara greutati mari in mana respectiva si nu pot sta culcat pe umarul respectiv decat pe perioade scurte de timp. de cele mai multe ori simt intepaturi in umar, dar apare si genul de durere difuza in zona frontala a umarului, durere pe care nu o pot localiza exact intr-un anume punct. Sunt normale aceste simptome la atata timp dupa oeratie?

Bună ziua!
Cauzele pot fi multiple. E dificil de precizat din descrierea Dvs. ce anume este afectat, e dificil de făcut o conexiune între probleme. Artroscopia poate fi indicată, dar numai după un examen clinic care să conducă la un set de investigaţii, iar în urma lor să se ia decizia operatorie. În lumea civilizată nu se prea mai tolerează ideea de "artroscopie diagnostică", unde se intră artroscopic din prima pentru a se decide la faţa locului ce e de făcut.
O zi bună şi Dvs.!

buna ziua,
Am dureri mari la umar din luna noiembrie, anul trecut, cand din joaca, un coleg m-a strans de umar.Nu pot sa-mi rotesc complet bratul si oasele imi pocnesc.Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc,

Bună ziua!
Întrebarea Dvs. scoate în evidenţă o altă problemă interesantă şi frecventă - asocierea patologiilor. Nu sunt rare situaţiile când o durere în regiunea umărului poate fi de cauză neurologică (cervicală) şi/sau locală (articulară). La fel se întâmplă la şold, unde o sciatalgie se poate asocia unei coxartroze. Revenind la umăr, durerea dorsală şi interscapulară are frecvent o cauză cervicală (evident există şi bursite scapulo-toracice, pentru care mai nou se practică artroscopie, dar sunt rare). Peste problema cervicală se poate asocia o patologie a umărului, manifestată prin durere la palparea şi mobilizarea umărului etc. Pentru astfel de cazuri colaborăm ori cu colegii neurochirurgi, ori cu colegii ortopezi cu supraspecializări în patologia spinală (de ex. Dr. Georgiana NEDELEA).
Multă sănătate!

Buna ziua!
In primul rand trebuie efectuat un consult de ortopedie, care se indice posibilele probleme. In continuare trebuie alese investigatiile care sa obiectiveze problemele. Investigatiile variaza de la radiografii si ecografie, la Artro-RMN/CT. In functie de acestea se poate lua o decizie. Din pacate, umarul nu este ca genunchiul, la care exista teste clinice mult mai clare pentru anumite patologii. La umar trebuie frecvent asociate investigatii care sa confirme suspiciunile din urma examenului clinic. 3 luni e destul de mult, mai ales pentru un pacient tanar si sportiv.
Numai bine!

Buna ziua,

Prezint la ambele brate o laxitate ligamentara a articulatiei umarului; ca urmare am avut mai multe luxatii la umarul drept si una la cel stang. Nu mi s-a recomandat o interventie chirurgicala ci doar intarirea musculaturii pentru sustinerea umarului. Luxatiile se produc in cazul miscarii de ridicare a bratului (in ultimul caz ridicarea bratului pentru restabilirea echilibrului intr-o cazatura). As dori sa stiu in ce fel poate fi redus riscul recidivei sau daca artoscopia poate ajuta aceasta afectiune?

Va multumesc

Buna ziua,

Ce recomandati pentru o dislocare sternoclaviculara dupa accident de bicicleta ce pune doar probleme estetice, nu si functionale? Exista riscuri de scleroza a articulatiei umarului afectat pe termen lung in cazul unei persoane cu activitate fizica medie spre intensa?

Va multumesc,
Costin

in urma cu 8 ani am fost operat la umarul drept un urma unei fracturi de humerus . Am avut dureri o perioada , dar cu timpul au disparut aproape in totalitate , putand sa folosesc mana in prop. de 70-80% . De aprox . doaua sapt. au inceput sa apara dureri f puternice , inexplicabi ! ... Nu stiu ce-i de facut ... ( durerea cedeaza moderat la Ketonal , dar cat pot sa iau ? avand in vedere efectele lui secundare care de altfel au si inceput sa apara ...)

va rog sa spuneti ce trebuie in cazul calcielelor care dor, in timpul mersului indelunga si se inflameaza. Posibile oseofite. va multumesc cu respect si consideratie.

De cativa ani imi sare mana dreapta din umar in diferite poziti sau miscari.
Reusesc sa la trag inapoi urmate de dureri insuportabile uneori.
Am facutun RMN insa mi s-a spusca deocamdata nu mi se recomanda
Operatia de sustinere a rotatorului.
Credetica sunt unele exercitii care mi-ar ajuta intarirea musculaturii
Umarului pentru a-l sustine?
Multumesc mult!!

Buna ziua,

Am avut dureri la ambii umeri ( nu puteam sa ridic bratele deasupra capului), dureri ce au avut ca durata in timp intre 7-30 zile. Am fost diagnosticat cu periatrita scapulo-humerala si calcifiere. Dupa un tratament cu masaj, fizioterapie, kineto, ultrasunete, durerile au disparut. Recomandarile medicale au fost de a face exercitii de kineto permanent pentru a combate durerile. Credeti ca este necesara o interventie chirurgicala in aceasta situatie?

Multumesc.

Buna ziua,
Am o durere permnanenta la umarul drept, la un moment dat se auzea si un sunet cand mutam mana de la tastatura la mouse. Durerea este localizata intre umar si gat. Nu am facut nicio investigatie, desi si genunchiul drept ma doare, insa nu permanent, uneori cand merg il aud si pe el "trosnind". In plus, la un moment dat, fara nicio cauza identificata de mine, am avut o durere extrem de puternica mai jos de sold, pe piciorul stang. Nu fac miscare, nu fac sport, am 55 kg si 39 de ani. Este recomandabila artroscopia? Indicati anumite investigatii? VA multumesc frumos! O zi buna!

Buna ziua. Sa va prezint pe scurt simptomele. Am in jur de o luna o durere intre omoplatul stang si coloana dorsala. Durerea este foarte intensa atunci cand imi rotesc capul sa privesc spre stanga, inclin capul in jos sau atunci cand stau aplecat si imi indrept spatele. Pe langa durere simt si pocnituri atunci cand misc umarul. Va rog sa ma sfatuiti daca cele prezentate mai sus de mine tin de ortopedie si ce ar trebui sa fac tinand cont ca pana acum am luat inflamatoare si nu au avut efect, decat de scurta durata.

Am si eu EXACT aceeasi problema de vreo... 10 ani, care apare de 2-3 ori pe an. Probabil o deplasare / intindere temporara a ligamentelor care sustin coloana, din cate spunea un ortoped. Prima data mi-a aparut cand, neincalzit, am vrut sa-i arat unuia cum se poate scapa din priza numita "dublu Nelson" si am simtit o durere puternica si un trosnet undeva, in spatele umarului. De regula, durerea tine 2-5 zile, si uneori e atat de intensa ca imi pot ridica capul de pe perna doar tragandu-ma de par :). Am observat ca plasturii cu Capsicum (ardei iute) au un efect rapid si eficient in eliminarea durerii si disparitia problemei. Mi s-a recomandat de catre mai multi ortopezi, sa nu recurg la chirurgie. Asta e... prostiile tineretii se platesc...

Banuiesc ca e o problema "clasica" si nu prea inteleg cum un medic cu experienta nu poate da un diagnostic doar din descrierea problemei, ceea ce ma face sa afirm - din nou - ca medicii buni sunt pe cale de disparitie, cei noi bazandu-se excesiv pe tehnologie...

Buna ziua! Am o durere(doar la palpare si cand vreau sa fac un anumit exercitiu fizic) la nivelul umarului...localizata lateral, la nivelul muschiului aparuta in urma unor exercitii fizice intense(flotari) Senzatia este asemanatoare cu cea de la o lovitura puternica in muschi...insa, desi nu mai fac nimic de 3 luni, durerea nu a disparut si nu pot reincepe exercitiile.Am pus bandaje, geluri etc. Durerea nu dispare! Ce examen medical imi recomandati...sau sa continuu cu repaus?Sunt barbat si am 32 de ani, practic sport frecvent.
Va multumesc!

In urma unei loviturii la fotbal acum 3 luni la genunchi am făcut RMN cu următoarele concluzii:
-leziuni gr.2-3 corn anterior menisc extern si gr.1-2 coarne posterioare menisc intern si extern
-leZiuni interstitiale LIA si LCM
-minime leziuni de cartilaj platouri tibiile Condil femural medial si rutola stânga
Durerile au scăzut in intensitate de la aceea lovitura , dar nu am făcut activități sportive de la accidentare.dupa părerea dumneavoastră aceste concluzii necesita operație sau nu? Menționez ca m-a pot deplasa normal numai am dureri ca in primele zile dar am o anumită jena durere la mers in anumite momente sau la solicitări mai mari. In cazul in care nu este necesară operația ce este recomandat?
si ma pot recupera fizic astfel încât sa pot sa desfășori activități fizice ca înainte fără sa risc sa agravez sau sa rup ceva.meniscul se poate vindeca singur si cam in cât timp vb de zona roșie dacă ar fi cazul ? Multumesc

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ortopedie Traumatologie

Medic Primar
Doctor Mehedintu Bogdan Marius
Medic Specialist
Medic Primar
Medic specialist
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subtire, numit laparoscop este introdus in cavitatea abdomenului si ofera chirurgului o imagine extrem de clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale. Acest tip de...
Unele variatii in genele noastre, care ar putea face ca o persoana sa aiba risc de boli inflamatorii cum ar fi scleroza multipla, boala Crohn sau artrita reumatoida, au fost tinta selectiei naturale de-a lungul istoriei umane, se arata intr-o cercetare publicata in The American Journal of Human Genetics. Echipa de cercetare, condusa de Philip De...
Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie dificila. Daca reusiti sa dezvoltati o rutina, adoptand practici sanatoase, alimentatia potrivita poate deveni o a doua natura. Care sunt cele sapte obiceiuri sanatoase pe care ar trebui sa le adoptati cat mai repede? Faceti provizii cu alimente sanatoase In general, avem tendinta de a manca ceea ce...
Beta-carotenul, regasit in dovleac, incetineste procesul de imbatranire/ Foto: MorgueFile.com Multe persoane vad in dovleac un element decorativ, dar acesta este un aliment bogat in nutrienti, ceea ce inseamna ca este plin de vitamine si minerale, dar scazut in calorii. Exista mai multe moduri in care dovleacul poate fi introdus in mod creativ...
Anemia feripriva, mai frecventa la femei si copii / Foto: Photoxpress.com Scaderea numarului de celule rosii din sange declanseaza anemia. Aceasta problema apare in special in randul femeilor si al copiilor, categorii diagnosticate mai frecvent cu anemie feripriva, cauzata de lipsa de fier din organism. Vestea buna este aceea ca anemia poate fi...