Publicat la: 
29/01/2013

VIDEO INTERVIU Ce inseamna o acreditare de nivel maxim a unui spital? Presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor si directorul general MedLife au discutat online cu cititorii

Spitalul Life Memorial a devenit primul spital privat din Romania care a primit nivel de acreditare maxim din partea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor. Cate niveluri sunt? Cum se traduce aceasta acreditare? Ce presupune pentru un pacient sau un medic al spitalului? In ce consta procedura, cat dureaza si cate spitale au fost acreditate pana acum? Lukcs Vilmos, Presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor si Dr. Nicolae Marcu, director general al MedLife, au discutat online cu cititorii MedLive.ro si au raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Acreditarea CONAS se refera la siguranta procedurilor medicale realizate, drepturile pacientilor si aspectele administrative, reflectate in sinteza a peste 1850 de indicatori si a 11 referinte 5 pentru aspectele administrative, 2 privind drepturile pacientilor si 4 privind managementul serviciilor medicale, ponderate diferit, astfel incat accentul sa fie pus pe managementul serviciilor medicale. Citeste aici mai multe detalii. Fragmente din interviu: Lukacs Vilmos: Aceasta acreditare este diferita de autorizarea facuta de Ministerul Sanatatii. Acreditarea se axeaza pe pacient, de la internare la tratare in spital pana la externare. Este vorba de calitatea serviciilor oferite apcientului. Nivelul cel mai ridicat este "acreditat". Nivelul mediu este "acreditat cu incredere ridicata" si cel mai mic "cu incredere medie". Aceste trei indreptatesc spitalele ca si dupa 31 decembrie 2015 sa acceseze fondurila de la Casa de Asigurari. Cei care nu sunt acreditati nu vor mai avea acest drept. Acreditarea este valabila 5 ani de la data obtinerii. Daca vrea o updatare a situatiei, cu toate taxele platit poate sa solicite acest lucru. Ce a trebuit sa faca Spitalul Medlife? Nicolae Marcu: MedLife a trebuit sa faca un efort conjugat al echpei manageriale si al echipelor implicate in proces de a depasi un numar de itemi - sunt aproximativ 2.400. Am avut o capacitate d ea anticipa ca va fi un efort. Am trait 3-4 zile foarte intense, zile de 10-12 ore de lucru impreuna cu echipa de acreditare, in care am verificat si la nivel de hartii dar si la nivel de obsdervare directa. L. Vilmos: Exista un indicator de satisfactie a pacientilor si se iau si interviuri de la un anumit numar de pacienti despre gradul de satisfactie a pacientului. O acredtiare aduce garantia functionarii acestui spital. Este o mare mandrie pentru noi. Poate aduce si pacienti in plus si speram sa fie asa, ceea ce va inseamna un flux mai mare de pacienti - sa nu uitam ca orice medic isi doreste cat mai multi pacienti. Este posibil ca datorita fluxului mai mare de pacienti, avand si venituri aferente, sa se rasfranga asupra veniturilor oamenilor din spital. Un spital care are un aflux mai mare va ptuea sa propuna ori mult mai multe promotii sau un tarif redus. Cifre L. Vilmos: La sfarsitul anului 2011, am avut un total de 5 spitale acreditate, 4 spitale publice si 1 privat. Toate la nivel "acreditat". La sfarsitul anului 2012, o diversitate mai accentuata: 28 de spitale acreditate din care publice au fost 19 si private 9. Nivelul maxim acreditat - 13 spitale publice si 7 private; nivel de incredere ridicata: 3 publice si 1 spital privat; nivel de incredere medie: 3 spitale publice si 1 privat. Se observa o dispersie si faptul ca nu toate spitalele la un nivel scazut sunt spitale publice.

Comentarii

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim!

Redactia MedLive.ro

Bravo Medlife,

Eu am nascut la ei si am fost foarte multumita..Folosesc serviciile lor medicale si unii medici sunt chiar deosebiti.este curat, atitudinea este cea potrivita, au si chestionar de satisfactia clientilor deci evalueaza in mod constat gradul de satisfactie..
Un standard care ar trebui sa fie in toate spitalele!

MO nr. 2/ 03.01.2013, Ordin nr. 394/ 21.12.2012 - lista spitalelor acreditate pana la data de 31.12.2012. Raportul de acreditare a MedLife a fost aprobat pe 9.01.2013, urmeaza sa apara in MO.

Acreditarea este valabila din momentul in care comitetul director aproba raportul final si se intocmeste certificatul de acreditare.

N. Marcu: Principalul avantaj al medicului este ca prezenta lui in acel spital este asociata cu un grad mai mare de calitate profesionala, probabil primul lucru pe care il va resimti este cresterea numarului de pacienti.

L. Vilmos: La momentul aparitiei liste in MO procedura de acreditare a MedLife nu era finalizata, lista publicata contine spitalele acreditate in 2012. Raportul de acreditare a MedLife a fost aprobat pe 9.01.2013. Nu exista nicio diferenta in sistemul de acreditare.

Se verifica calitatea serviciilor oferite pacientului.

N. Marcu: In medicina privata, selectia medicilor este un lucru esential, pentru noi conteaza foarte mult relatia medic-pacient si apoi gradul profesional al medicului. In plus, in medicina privata exista posibilitatea de a renunta rapid la serviciile unui medic.

L. Vilmos: Cu ocazia vizitei se verifica existenta si implementarea procedurilor in unitarea respectiva si se reflecta in punctajul final.

L. Vilmos: Toate spitalele care au fost acreditate primesc un certificat care va fi afisat la intrare, vor primi si o sigla care atesta acreditarea si, nu in ultimul rand, lista spitalelor acreditate este publicata in Monitorul Oficial.

In centrul atentiei acreditarii CONAS este pacientul, de la preluare, prin ingrijire si pana la externare.

Acreditarea data de CONAS are trei piloni principali: sistemul de management al calitatii, organizarea serviciilor de ingrijie si demersul privind imbunatatirea practicilor. Ministerul Sanatatii face autorizarea unitatilor sanitare.

L. Vilmos: Criteriile sunt identice si pentru spitalele publice si cele private. CONAS nu evalueaza personalul propriu-zis, ci calitatea serviciilor oferite. In calitatea serviciilor oferite intra si factorul uman.

N. Marcu: Sunt probleme legate de calitatea de consumator ce pot fi adresate OPC si probleme legate de calitatea de pacient, care se pot adresa Colegiului Medicilor sau direct organelor de ancheta.

N. Marcu: Sa precizam de la bun inceput ca nu este un control obisnuit, este un control care vizeaza toate ariile de functionare ale unui spital, implica un numar consistent de itemi de verificat - aprox. 2400. Indeplinirea acestor criterii necesita o pregatira multidepartamentala si a necesitat o perioada de 3-4 luni numai pentru organizarea procedurilor si protocoalelor existente si pentru prelucrarea datelor pe care era necesar sa le implementam. Exista o fisa de autoevaluare pe site-ul CONAS care dirijeaza un spital spre obiectivele de atins. Procesul de acreditare (vizita de evaluare) propriu-zis a durat 4 zile in care personalul desemnat de CONAS a verificat cu minutiozitate documentatia aferenta indicatorilor. In acelasi timp, comisia a urmarit procesele operationale din spital, au avut discutii atat cu medicii si personalul implicat cat si cu pacientii internati in spital si au efectuat observare directa in blocul operator, aria de sterilizare, post-operator, in zonele de catering, in zonele de receptie. Durata pe zi a fost de circa 10-12 ore.

L. Vilmos: Protocoalele si procedurile medicale folosite, pe care le verifica CONAS sunt de fapt in ajutor personalului, de a se proteja de malpraxis.

L. Vilmos: Criteriile de evaluare sunt identice. Exista un punctaj minim, si cei care nu intra in cele trei nivele si raman neacreditate isi pierd dreptul de a accesa fondurile de la Casa de Asigurari de Sanatate dupa decembrie 2015. Daca administratorul spitalelor decide sa fie inchise vor fi inchise, altfel pot sa functioneze din alte venituri.

N. Marcu: O acreditare arata ca intr-o sectiune transversala, lucrurile sunt asa cum trebuie, sigur ca pe termen lung un prim beneficiu ar fi atragerea unui numar mai mare de clienti, numar care va da posibilitatea unui beneficiu de pret. Calitativ, vine inca o data sa sublinieze faptul ca spitalul indeplineste cerintele de siguranta medicala si de eficienta medicala.

L. Vilmos: Nu este nicio diferenta intre conditiile de acreditare a unui spital public sau unul privat. Indicatorii sunt unitari pentru amandoua. Anul trecut am evaluat 57 de spitale, din care 42 publice si 15 private. Toate spitalele sunt invitate sa se inscrie in procesul de acreditare, acelea care sunt intr-o masura mai buna pregatite sunt inscrise la inceputul perioadei, altele mai tarziu, inclusiv pana in decembrie 2015. Bineinteles ca acele spitale care sunt fara usi si toalete nu s-au inscris in procesul de acreditare la inceput.

Dl. Lukacs Vilmos: Acreditarea in sine are trei obiective principale: sistemul de management al calitatii, organizarea serviciilor de ingrijire si demersurile privind imbunatatirea practicilor. Pe baza acestora s-au elaborat un set de indicatori prin care se face evaluarea - in jur de 2000 de indicatori - si pe baza rezultatelor spitalele vor fi incadrate in trei nivele. Cel mai inalt nivel este "acreditat", nivelul mediu este "incredere ridicata", cel mai mic nivel este "incredere medie", ultimul fiind "neacreditat".

Acreditat inseamna ca aceste criterii au fost satisfacute intr-o proportie de peste 85%. In cazul de fata, aceste criterii au fost satisfacute 100%.

Dr. Nicolae Marcu: Sanatate de cinci stele este o deviza si obiectiv al MedLife, nu are legatura nici cu industria hoteliera nici cu acreditarea CONAS, ci este modul in care dorim sa transferam pacientului dorinta noastra catre performanta. "Sanatate de cinci stele" este un obiectiv care nu contine numai "serviciile hoteliere" ci siguranta medicala si caltiatea actului medical.

Care este avantajul medicului care lucreaza intr-un spital acreditat CONAS fata de un spital fara o astfel de acreditare?

Eu am avut o experienta foarte urata in privat nu la MedLife dar oricum tot la un spital mare. Acreditari pentru "atitudinea" medicilor nu aveti? Altfel spus, marea acreditare Conas de care tot discutati vizeaza intr-un fel sau altul si comportamentul personalului?

Felicitari MedLife! Am nascut in Maternitatea din cadrul acestui spital si chiar ati fost de nota 10. As vrea sa stiu ce castiga in plus pacientul dupa o astfel de acreditare?

Mie nu imi este foarte clar ce presupune aceasta acreditare - sunt un fel de stele care se dau in industria hoteliera? Daca este acreditarea cu punctaj maxim inseamna ca este un spital de 5 stele? si daca este asa ce inseamna "5 stele" pentru un spital? face referire si la calitatea actului medical sau doar la dotari?

Aud din ce in ce mai des despre acreditarea spitalelor. Va rog sa-mi spuneti daca se face vreo diferenta dintre acreditarea unui spital de stat si unul privat? Ce punctaje obtin spitalele de stat care nu au usi si toalete? Cum de este posibil ca un spital privat sa poata indeplini niste conditii, in schimb unul de stat nu.
Multumesc

Criteriile de evaluare a spitalelor private sunt diferite de cele pentru spitalele de stat? Exista un punctaj minim pentru a "lua" acreditare? Ce se intampla cu dpitalele care nu se ridica la acest punctaj minim? Se inchid?

Buna ziua, imi puteti spune exact ce fel de evaluari a facut CONAS in cadrul spitaalului? Si cam cat dureaza si ce presupune un astfel de proces? Multumesc

Spitalele de stat sunt supuse aceluiasi proces? Intreb asta pentru ca am nascut la Spitalul Universitar si calitatea oamenilor a lasat de dorit, ca sa nu spun mai mult. Se au in vedere doar lucruri tehnice sau se evalueaza si oamenii? Nu am auzit niciodata in presa de vreun spital de stat care nu corespunde anumitor cerinte. Sa fie totul asa de ok in teorie? Daca am vreo problema cu un spital de stat sau privat unde ma pot adresa, in afara de reclamatie la receptie? Multumesc frumos.

Care este diferenta intre acreditarea aceasta si cea facuta de ministerul sanatatii?

cum poate sti un pacient care intra intr-un spital daca acesta este acreditat conas sau nu?

acreditarea conas se refera la"siguranta procedurilor medicale" - cum verifica conas, prin ce indicator, siguranta efectuarii unei injectii, de exemplu? Vedeti cazul de la Buzau.

conform legii 95/2006 art 76 alin 2, ne puteti spune in ce monitor oficial a fost publicata acreditarea medlife?

in monitorul oficial 394 din 21.12.2012 a fost publicata o lista cu 34 de spitale acreditate conas. printre accestea sunt si 7 spitale private printre care nu se regaseste medlife. exista vreo diferenta intre sistemul si nivelul de acreditare a celor publicate si medlife?

ne puteti spune in ce monitor oficial a fost publicata acreditarea medlife?

Articole similare

Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate ajuta sa functioneze normal este tratamentul luat pe viata. Insa, ca noua, nu va mai fi niciodata. Cand vine vorba de afectiunile cardiace, cea mai buna...
38% dintre barbati merg la medic doar atunci cand sunt extrem de bolnavi sau cand simptomele nu dispar de la sine, potrivit unui studiu realizat de Academia Americana a Medicilor de Familie, citat de Huffingtonpost. Barbatii ar trebuie sa fie atenti la simptomele care ar putea indica potentiale probleme de sanatate. Un semn de avertizare...
Se cauta medici romani / Foto: PhotoXpress In comuna franceza Montournais, din zona Vendee, postul de medic trebuie ocupat de urgenta. Fostul medic s-a sinucis in urma cu o luna, dupa ce si-a ucis sotia si cei patru copii - o drama cutremuratoare petrecuta localitatea cu 1800 de locuitori. Emmanuel Becaud, in varsta de 34 de ani, era mai mult...
Copiii au tot mai putin timp pentru a se juca deoarece de multe ori jocurile sunt subordonate unor activitati extra-curriculare. Mai mult decat atat, o treime dintre copii se joaca singuri de obicei, mai ales jocuri video, pe care parintii se bazeaza ca o modalitate de a ii mentine ocupati. Acestea sunt cateva dintre concluziile primului studiu...
John OKeefe, Edvard Moser si May-Britt Moser/ Foto: nobelprize.org Oamenii de stiinta John O´Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au primit Premiul Nobel pentru Medicina la editia din 2014. Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru descoperirea celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier, potrivit unui...