Publicat la: 
3/12/2013

VIDEO INTERVIU Ce se intampla cu inima in timp ce facem sport? Dr. Mirela Petre, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii

Ce analize ar trebui sa facem inainte de a ne apuca de practicarea unui sport? De ce este necesara o evaluare cardiaca? Ce probleme ale inimii pot intervenii in timpul activitatii sportive? Dr. Mirela Petre, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Vezi in articol un interviu video cu medicul.

Dr. Mirela Petre este medic specialist cardiologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Specialitate: 
Comentarii

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.
Redactia

Buna ziua,

Va recomand sa faceti un consult de cardiologie si un EKG in repaus pentru a aprecia riscul cardiovascular la efort fizic. In general, exercitiile fizice nu sunt doar de tip aerob sau anaerob, dar recomandarea este pentru efort fizic in dinamica, mai ales ca mentionati insuficienta venoasa cronica. Exercitiile fizice anaerobe (de forta) cresc riscul aparitiei varicelor la membrele inferioare.

Buna ziua,

Recomandarile cardiologilor pentru preventia bolilor cardiovasculare sunt pentru efort fizic de tip aerob (in dinamica). Trebuie evaluata cauza tulburarii de conducere atrioventriculara si eventual efectuarea unui test EKG de efort pentru a urmari frecventa cardiaca maxim atinsa.

Buna ziua,

Va recomand efectuarea unui test EKG de efort si eventual un consult de alergologie.

Buna ziua,

Va recomand sa faceti un test EKG de efort pentru a aprecia raspunsul tensiunii arteriale si al pulsului in corelatie cu gradul de efort depus si pentru a vedea daca la efort apar aritmii semnificative.

Buna ziua,

Ce descrieti dvs. pare a fi o aritmie extrasistolica. Aceasta poate fi evaluata printr-un Holter EKG 24 de ore, daca palpitatiile sunt prezente de cateva ori pe saptamana. In functie de rezultatul monitorizarii EKG prelungite, se poate concluziona natura acestor aritmii si eventuale restrictii de activitate sportiva.

Buna ziua,

Este important sa continuati tratamentul cardiovascular prescris si dieta recomandata de medicul diabetolog. In prezent, daca sunt semne de durere cardiaca, trebuie sa faceti consult de cardiologie. Ulterior, se poate recomanda un test EKG de efort, pentru a aprecia o eventuala ischemie miocardica inca prezenta. Totodata, testul de efort ghideaza intensitatea efortului pe care il puteti face in siguranta.
La persoanele la care s-a efectuat revascularizare miocardica si sunt stabile clinic, testul de efort moderat de tip alergare usoara, mers pe bicicleta este recomandat.

Buna ziua,

Da, puteti face sport in limita tolerantei. Pentru insuficienta aortica usoara, fara dilatare importanta de aorta ascendenta nu sunt recomandari in ghidurile medicale de a evita sportul. Va recomand totusi sa optati pentru eforturi fizice in dinamica, de tip aerob si mai putin pentru tractiuni de greutati mari.

Buna ziua,
Recomandarea de a face investigatii cardiologice mai amanuntite pentru un scolar ce participa la orele de sport depinde de:
-un examenul medical al copilului, cel mai adesea efectuat de catre pediatru/medicul de familie care a decelat zgomote cardiace modificate, sufluri cardiace
-copilul mentioneaza disconfort in tipul unui efort fizic mai sustinut
- exista antecedente medicale la parinti sau la rudele apropiate, mai ales cu mentionarea unor boli cardiovasculare cu debut la varsta tanara ( <50 ani), al eventulelor morti subite neexplicate la tineri.
-daca copilul va fi implicat in activitati fizice intense, de tip competitional.
-adesea dorinta parintilor de a sti ca au exlus eventuale riscuri pentru copii lor.

Efortul fizic predominant static (exercitii cu greutati mari ) determina o solicitare de presiune asupra inimii, adesea cu cresteri importante ale tensiunii arteriale. Prin repetitie, in timp apare un proces de remodelare cardiaca: peretii inimi se ingroasa, apare un dezechilibru intre raportul dintre celule cardiace (miocardul) ingrosate si numarul de vase mici care hranesc aceste celule.
Aceste modificari uneori sunt vizibile la EKG-ul de repaus si/ sau la ecocardiografie
Pentru a afirma ca aceste modificari sunt cauzate doar de adaptarea corului la efort ( cordul atletului) si nu o alta afectiune va recomand sa faceti totusi un consult de cardiologie.

Buna ziua.
Daca tensiunea arteriala este controlata prin regim alimentar sarac in sare si prin medicatia antihipertensiva puteti incepe sa faceti sport. Intensitatea efortului depinde de conditia dumneavoastra fizica, dar va recomand pentru inceput efort de intensitate moderata. Aceasta inseamna sa gasiti dumneavoastra activitatea fizica care vi se potriveste ( alergat, inot, ciclism, baschet, etc) si sa efectuati sedinte de ” 30 min de” 3 ori ( de dorit de 5 ori) pe saptamana. Daca simtiti disconfort in timpul sau dupa efectuarea efortului puteti efectua un test EKG de efort la cardiologie.
Efortul fizic va poate ajuta sa controlati mai bine greutatea corporala si sa reduceti necesarul de medicamente antihipertensive.

Buna ziua,

Daca acuza palpitatii frecvente (cel putin saptamanale) putei face o inregistrare de tip Holter EKG pe 24 ore, in speranta de a inregistra acele palpitatii si a vedea de ce tip sunt si in ce situatii apar (repaus sau effort fizic). Desigur ca e importanta odihna si o alimentatie bogate in fructe si legume proaspete, lactate.
Controalele medicale se fac oricand copilul semnaleaza o schimbare in starea de sanatate , iar daca continua activitatea sportiva de tip competitional, trebuie monitorizat periodic ecocardiografic. Intervalul de monitorizare ecocardiografic depinde de consecintele hemodinamice ale valvei bicuspide , de dimensiunea aortei ascendente.Va recomand sa faceti un consult la cardiologie pediatrica.

Buna ziua,

Da , faceti efort fizic foarte intens.Conteaza mult gradul conditionarii fizice atinse in timp.
Sper ca printre evaluarile facute se numara si o ecocardiografie prin care sa se aprecize dimensiunile cardiace. Daca continuati in acest ritm e bine sa faceti anual control cardiologic , EKG, si EKG de efort. Eu v-as recomanda sa faceti acelasi grad de efort fizic, insa impartit in 2 sedinte pe saptmana, cu aport de fructe si legume proaspete, hidratare si odihna adecvata. Puteti sa cereti si parerea unui medic de medicina sportiva.

Buna ziua,

Daca pana la varsta de 30-35 ani evaluarile medicale isi propun sa identifice atletii cu risc de moarte subita prin boli genetice/ congenitale, dupa acesta varsta investigatiile sunt orientate pentru a identifica factorii majori de risc pentru ateroscleroza (glicemia, profilul lipidic, evaluarea valorilor tensiunii arteriale, etc).
Pentru dumneavoastra evalaure anuala cu EKG-ul si ecocardiografia sunt importante si ofera date despre activitatea cardiaca in repaus. V-as sugera sa adaugati la evaluari si un test EKG de efort, deoarece acesta ofera informatii suplimentare despre evolutia pulsului, a tensiunii arteriale, riscul de aritmii sau ischemie miocardica la stres fizic.

Buna ziua,
Din pacate nu am date despre varsta dumneavoastra si ce tip de sport faceti.
Oricum presupun ca sunteti o persoana fara probleme medicale deosebite.
Daca efortul fizic este intens se recomanda sa faceti acest sport de ~2-3 ori pe saptamana , iar in rest sa combinati cu eforturi fizice moderate. Consider ca este important sa continuati sa faceti activitate fizica, iar daca simtiti ceva simptome la efort puteti face un consult de cardiologie. Altfel nu pot decat sa va felicit pentru determinare.

Buna ziua.
Frecventa cardiaca la efort fizic creste in relatie directa cu intensitatea efortului depus, a conditionarii fizice si desigur a raspunsului individual. Presupun ca in repaus aveti o frecventa cardica normala ( <80/min) si nu suferiti de ale afectiuni.
Va recomand sa faceti un test EKG de efort pentru a se putea face o corelatie intre gradul de efort fizic depus si modul in care evolueaza pulsul si tensiunea arteriala. Un test EKG de efort se considera maximal atunci cand se atinge frecventa cardiaca calculata dupa formula = 220- varsta, iar un efort fizic intens presupune atingerea unui puls de 85% din frecventa maxima calculata pentru varsta.

Buna ziua,

Am o mutatie genetica ce ma predispune la boala coronariana si din pacate deja am un diagnostic de insuficienta venoasa cronica la 30 de ani. Pe baza simptomatologiei (palpitatii resimtite pe fondul unei hipotiroidii) mi s-a spus ca este posibil sa fiu deja "cardiaca", insa nu am facut inca nicio investigatie in acest sens.
1. Sunt indicate ambele forme de sport - aerob si anaerob? Mentionez ca in prezent alternez exercitiile de cardio cu cele pt tonifiere.
2. In cazul in care sunt indicate si exercitiile cardio, exista vreo restrictie in privinta intensitatii acestora (i.e. se poate practica HIIT - high intensity interval training in conditiile descrise mai sus)?

Buna ziua,

48 de ani, dublu bloc Av grad II. Ce antrenament este mai putin daunator, cardio/aerobic, sau forta/anaerobic?

Multumesc

Buna ziua,

Am 32 de ani si fac alergari de 3-4 ori pe saptamana. Alerg fara probleme la o viteza destul de mare si cate 20 km cateodata. Ceea ce as vrea sa stiu este daca e ok sa am un puls de aproximativ 180/minut, precum si niste extrasistole uneori. Mentionez ca in urma acestor alergari nu simt niciun fel de epuizare in corp. Multumesc!

Buna ziua,
Alerg deja de aproximativ 1.5 ani, relativ constant (am avut 2 perioade de pauza mai lunga, aproximativ 1-2 luni). Am remarcat ca ma inrosesc foarte tare la fata si pe piept dupa efort, mult mai tare decat orice am vazut pe la alte persoane la sala care depun un efort asemanator. Mentionez ca am tenul deschis. Poate fi un motiv de ingrijorare?

Buna ziua. AM 30 de ani si o activitate fizica sustinuta (1 ora zilnic de exercitii aerobice sau cu greutati medii). Am observat ca in zilele de sedentarism, cand nu incep ziua cu exercitii, am usoare palpitatii/lovituri in zona pieptului si senzatia de oprire a inimii. Poate fi lipsa de activitate fizica in acele zile cauza, odata ce inima s-a obisnuit sa pompeze in mod regulat mai mult?

Buna ziua!
Am fost diagnosticat cu regurgitare aortica usoara. Am voie sa practic sport, in special fitness? Daca nu, care sunt riscurile? Multumesc!

55 ani , 100 kg, am diabet si cardiopatie ischemica (9 stenturi)
pot practica sport ?
alergare usoara , mers pe bicicleta ?

Buna ziua,

Am 35 ani si fac sport periodic, mai des forta. La controalele de medicina muncii tot imi zic pe baza EKG-ului ca am cardiopatie ischemica. Eu ma simpt bine, fara dureri in piept. Ce-i de facut? Multumesc.

Buna ziua,

Am un baietel de 7 ani. E nevoie sa-i fac un consult de cardiologie pentru a face orele de sport la scoala in siguranta?

Am 48 de ani, 1.80 m 110 kg, sub tratament anti hipertensiv. Toate celelalte analize glicemie, colesterol etc in limite normale si fara alte afectiuni cardiace.
Va rog sa-mi spuneti ce tip de efort este recomandat si cu ce frecventa?
O alta intrebare: daca scaderea in greutate va duce si la scaderea tensiunii arteriale?

Băiatul meu are 8 ani si jumatate. Acum un an am descoperit ca are o malformatie la inima -valvă bicuspida. Face tenis 2-3 ore pe săptămână, iar la scoala are un program încărcat. În ultima perioadă acuză stări de oboseala si chiar palpitatii.
As dori sa stiu la cat timp trebuie să reiau controlul la inima si daca ar trebui să aibă un program mai putin solicitant. Ce mă sfătuiți dvs?

Buna ziua,

Am 48 ani si ma simt inca tanar, am facut sport toata viata. Am bloc de ramura minor dreapta de vreo 15 ani, dupa EKG -ul de efort doctorul mi-a spus ca nu am nici o restrictie, pot face efort sustinut.
Este adevarat ca inima se reface dupa un efort puternic ( 2 ore dure de forta, aerobica si spinning) cam intr-o saptamana?
Eu merg la sala o data pe saptamana si trag mult de mine in acea zi ( consum mediu 2200 kcal) dupa care exista un repaous relativ pana peste 7 zile.
Este mai bine sa merg de 2 ori pe saptamana sa fac acelasi lucru pt ca organismul sa se reobisnuiasca cu efortul ( am facut lupte, basket si atletism in tinerete)?
Cum identificam noi barbatii extremele pt aceasta varsta de 48 ani?
Cu multumiri,
Cristian

Buna ziua,

ce influenta are asupra inimii faptul ca fac antrenament intens cardio dimineata (la 7), la o ora dupa trezire (din pacate doar inainte de serviciu am timp)? Cat de daunator este si de ce?

Multumesc

Am trecut de 57 de ani si practic sport de performata, triatlon. Si chiar ma intereseaza ce ce analize/investigatii trebuie sa fac inaintea unui nou sezon. Eu fac, la inceput de an, cardiograma si ecocardiagrafie, analize de colesterol si cam atit.

Buna ziua,

As vrea sa o intreb pe doamna doctor care ar fi un ritm cardiac normal pentru un alergator. Eu personal alerg la un ritm de 168-172 bpm, in conditii normale fara sa fortez, am 34 de ani si alerg in mod constant, am o stare fizica si de sanatate buna. Mie mi se pare mult, insa as vrea sa cer parerea dvs.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 2D

Medic Primar
Muresan Mihai-Marius,Doctor
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire / Foto: Photoxpress.com Persoanele care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat ceilecare amana fumarea primei tigari cel putin cu 1 ora de la momentul trezirii, potrivit unui studiu. Timpul in...
Oamenii au tendinta de a alege parteneri cu ADN asemanator, potrivit cercetatorilor americani, care au publicat luni rezultatele unui studiu dedicat asemanarii profilurilor genetice in cadrul cuplurilor casatorite. Cercetatorii au examinat genotipul unui grup format din 825 cupluri casatorite, descoperind o preferinta semnificativa pentru un...
Sedentarismul este o amenintare ascunsa, ocupand locul patru in topul celor mai periculoase obiceiuri. In zilele noastre, sedentarismul este noul fumat si se preconizeaza ca acesta va cauza mai multe victime decat cancerul. Inactivitatea fizica cauzeaza aproximativ 9% dintre mortile premature, mai mult de 5,3 milioane de cazuri pe an, potrivit...
Care sunt semnele prin care putem recunoaste un accident vascular cerebral si ce investigatii sunt necesare ulterior? Care sunt primele masuri prin care putem interveni? Care sunt categoriile de pacienti cu risc ridicat de a suferi un accident vascular cerebral? Cum poate fi prevenit? Dr. Roxana Vintila, medic primar neurologie, a discutat online...
Intre a avea si a nu avea copii / Foto: Reuters In premiera in Romania, va fi implementat Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer in cadrul caruia se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat remis MedLive.ro....