Publicat la: 
21/07/2014

VIDEO INTERVIU Chirurgia estetica a sanului. Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastica, a discutat online cu cititorii MedLive

Care sunt principalele proceduri in chirurgia estetica a sanului? Ce avantaje au acestea si cand sunt ele recomandate? Care sunt indicatiile pre si post operatorii in cazul operatiilor estetice de la nivelul sanului? Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastica, coordonatorul Centrului de Chirurgie Oncoplastica MedLife, a discutat online cu cititorii MedLive.

Radu Ionescu este medic primar chirurgie plastica reconstructiva si estetica in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Platica MedLife. Intra aici pentru programari

Urmareste mai jos interviul pentru a afla care sunt interventiile in chirurgia estetica a sanului, ce spun indicatiile medicului si cum putem alege implantul corect:

Comentarii

Reconstructia mamara este indicata postmastectomie doar cu avizul medicului oncolog care v-a tratat postoperator. Acesta este singurul in masura de a stabilii daca situatia dumneavoastra este stabila din punct de vedere oncologic. Odata ce aveti acest aviz va puteti adresa medicului chirurg plastician reconstructiv pentru a incepe tratamentul chirurgical recconstructiv, ce poate avea mai multe etape in functie de gradul de mutilare postmastectomie, iradiere, etc.
Din punct de vedere al acoperiri de catre CAS a acestor interventii, in urma cu citeva luni Ministerul Sanatatii a luat hotararea de a sustine financiar achizitionarea de implante mamare, expander pentru pacientii postmastectomie. Aceast program de desfasoara in spitalele mari din centrele universitare din Romania. Dupa cum cunoasteti deja in spitalele publice din Romania, un pacient asigurat CAS nu trebuie sa plateasca absolut nimic din punct de vedere al interventiei chirurgicale, anesteziei, medicamentelor, internarii si mai nou pina si implantul mamar este suportat tot de CAS.
Eu personal nu am considerat necesar ca Centrul de Chirurgie Oncoplastica Medlife sa semneze contract cu CAS si in acest caz, in care doriti sa efectuati operatia la mine, va trebui sa suportati personal in mod privat toata cheltuiala in legatura cu actul chirurgical.

Am suferit de o operatie de masectomie in 2012. Ma intereseaza sa stiu daca operatia de reconstructie este decontata de stat si in ce masura este indicata tinand cont de examinarile regulate ce mi-au fost indicate pt o perioada de 5 ani (RMN, CT...).

Atata timp cat implantele mamare sunt alese ca marime sa fie in armonie cu corpul pacientei, nedepasind limita anatomice ale sanului, activitatea sportiva nu este influentata. Din punct de vedere al indicatiilor postoperatorii, 45 de zile pacienta trebuie sa evite aboslut orice forma de efort fizic, iar pana la 4 luni postoperator trebuie sa evite efortul fizic la nivelul muschilor pectorali.

O operatie de implant mamar dureaza, din punct de vedere chirurgical, aproximativ o ora si se efectueaza sub anestezie generala. Perioada de internare este de 24 de ore, iar reintoarcerea la viata socio-profesionala este in 48 de ore. Exista niste indicatii postoperatorii in cazul acestei:

1. Timp de 45 de zile, pacienta nu are voie sa faca niciun fel de efort fizic.
2. Timp de 45 de zile, pacienta nu are voie sa ridice cotul peste nivelul umarului.
3. Timp de 45 de zile, pacienta nu are voie sa reduce greutati peste 3,5 kg.
4. Timp de 45 de zile, pacienta nu are voie sa se loveasca peste sani.
5. Timp de 45 de zile, pacienta trebuie sa poarte o bustiera medicala non-stop.
6. Timp de 30 de zile, pacienta trebuie sa doarma pe spate, iar pana la 6 luni pe o parte.

Operatia de reductie a sanilor la barbati este necesara in cazul unei patologii ce se numeste ginecomastie. Aceasta patologie reprezinta dezvoltarea excessiva a glandei mamare la un barbat, insotita sau nu de un exces de tesut adipos, cu o ptoza sau nu a tegumentului la nivelul sanului. Aceasta interventie in cazurile de ginecomastie minima se poata efectua doar printr-o lipoaspiratie (cicatrici minime, perioada de recuperare rapida) sau printr-o tehnica de tip reductie mamara cu cicatrice periareolara, ce determina toate riscurile chirurgiei de reductie mamara.

1. Dupa cum spuneam si mai devreme, munca chirurgului plastician este in primul rand de educatie si informare a pacientilor. Din aceste considerente, preoperator trebuie explicat pacientului absolut toate riscurile si complicatiile ce pot surveni interventiei chirurgicale, dar si beneficiile acestora. Legea 95/2006 privind reforma in sanatate specifica foarte clar obligatia medicului de a informa pacientul asupra tuturor riscurilor, preopertator, si de asemenea de a-i inmana un consintamant general, precum si un consitamant informat specific fiecarui act operator, pe care pacientul sa il citeasca si sa il semneze.

2. Nu exista o varsta la care sa limiteze accesul la chirurgia estetica a sanului. In cazuistica mea, exista si femei peste 50 de ani (in mare majoritate venind pentru operatie de lifting sau reductie de san) care apeleaza la astfel de proceduri.

A nu avea sani deloc este o afirmatie subiectiva. A nu avea sani deloc in perceptia mea este o femeie care a suferit o operatie de mastectomie (extirparea sanului in urma unei probleme oncologice). In cazul in care aveti sani mici se poate efectua operatia de marire a sanilor cu un implant mamar, avand in vedere ca pielea este un tesut elastic ce permite o expandare tisulara. Evident ca in functie de elasticitatea pielii dumneavoastra se poate calcula un implant, dar este imposibil sa treceti de la o cupa A de sutien la o cupa D. In cazul femeilor care au suferit o mastectomie se introduce intr-o prima operatie un expander tisular (un implant ce se poate "umfla" cu ser fiziologic postoperator) si astfel, in timp, prin fenomenul de expandare tisulara, se obtine piele suficienta pentru a putea introduce un implant definitiv.

Cat de bine se impaca sportul cu implanturile mamare? Este restrictionata in vreun fel sau pentru o perioada determinata activitatea sportiva dupa o interventie de marire a sanilor?

Liftingul de san reprezinta operatia prin care se excizeaza o parte din tegumentul la nivelul sanilor, dupa care glanda mamara impreuna cu grasimea se plicatureaza si repozitioneaza intr-o pozitie corecta, in armonie cu toracele pacientei. De asemenea, in aceasta operatie, se repozitioneaza mamelonul si areola, avand posibilitatea sa schimbam si dimensiunile acestora. Pretul total in cadrul clinicii MedLife, ce include interventia chirurgicala, internarea in spital, anestezia, controalele postoperatorii pe o perioada de 5 ani de la interventie, are un pret total de 4400 de euro.

Aceasta operatie este indicata in cazul sanilor foarte mari, ce afecteaza postura pacientei, provocand diformitati la nivelul coloanei vertebrale sau a claviculelor. De asemenea, la femei ce ca activitate profesionala nu le permite un san de marime foarte mare (de exemplu sportivi). Complicatiile acestei operatii sunt multiple, cum ar fi necroza tesuturilor prin proasta vascularizatie a tegumentului (din acest motiv aceasta operatie este contraindicata in practica mea fumatorilor), infectia, dehiscenta (desfacerea sudurii), hematomul (acumularea de sange la nivelul operatiei), cicatrizarea vicioasa, asimetria sanilor post interventie, posibile modificari in capacitatea de a alapta in cazul unei sarcini, avand in vedere ca se excizeaza o parte din glanda mamara. Multe din aceste complicatii pot fi usor prevenite daca pacienta respecta in totalitate indicatiile preoperatorii si postoperatorii ale medicului curant.

Avand in vedere ca in anii comunismului si in perioada imediat urmatoare chirurgia estetica a fost un subiect tabu, necesitatea de informare si de subiect de senzational a presei este perfect explicabila. Totusi, consider ca presa mondena are un efect de "boomerang", vanzand tot timpul ceea ce se cere: laude sau critica. Din punct de vedere al unui medic membru al Colegiului Medicilor din Romania, suntem condusi de un cod etic de disciplina, care teoretic nu ne permite sa aparem in presa mondena decat in emisiuni sau articole ce vizeaza educatia medicala a populatiei. Nu consider ca activitatea mea profesionala a fost influentata de aceste scandaluri, nefiind niciodata implicat in astfel de cancanuri.

In cazul in care exista o patologie a sanului, cum ar fi: sindrom Poland (lipsa unui san cu sau fara lipsa muschiului pectoral), status post mastectomie etc, indicatia chirurgicala este medicala si nu se refera la chirurgia estetica, ele fiind apanajul chirurgiei reconstructive.
Chirurgia estetica este eminiamente o chirurgie la cerinta pacientului ce nu prezinta nicio patologie medicala si nu este decontata de Casa Nationala de Asigurari.

O operatie de reductie a sanilor sau de mastopexie (lifting de sani) se poate efectua la minimum 6 luni dupa oprirea alaptarii. Operatiile de acest tip sunt clasificate, ca tehnica chirurgicala, in functie de gradul de ptoza mamara (cat de lasati sunt sanii) si exista tehnica cu cicatrice periareolara(cicatrice in jurul zonei pigmentate a sanului), tehnica cu cicatrice circumverticala (in jurul areolei si o cicatrice verticala de la areola pana in santul inframamar), tehnica cea mai agresiva este in T inversat (periareolar, verticala si o cicatrice orizontala in santul inframamar). Nu exista nicio tehnica, in cazul sanilor foarte lasati, care sa poata rezolva aceasta problema fara cicatrici sau metode invazive. "Tratamente minune" au tot existat, dar s-a demonstrat faptul ca nu au fiabilitate in timp, lucru ce a determinat necesitatea unei noi reinterventii.

In primul rand, munca chirurgului plastician si aici ma refer la acei medici ce au terminat specialitatea de chirurgie plastica, microchirurgie constructiva si estetica, este de a educa pacientul, a-l informa si a-l consilia in sensul indicatiei acestei operatii. Aveti perfecta dreptate, sustinand ca operatiile estetice la nivelul sanilor au devenit o moda, un subiect de cancan, ce a determinat bagaterizarea acestei interventii chirurgicale. Va pot asigura ca este o interventie cat se poate de serioasa si in practica mea si a multor colegi de-ai mei incercam cu foarte ulta seriozitate sa informam pacientul asupra tuturor influentelor pe care o asemenea procedura le-ar putea avea asupra fizicului, dar si a psihicului.

1. Da, se poate face prin transfer de grasime, dar trebuie avut in vedere faptul ca nu exista nicio tehnica chirurgicala in momentul actual, care sa permita o retentie de 100% a acestui transfer.
In marea majoritate, retentia de tesut gras transplantat este de 50-70%. Din acest motiv, probabil sunt necesare mai multe interventii chirurgicale pana la obtinerea rezultatului dorit.

2.Implantele de foarte buna calitate astazi au un termen de garantie pe toata durata vietii pacientului si aceasta garantie se refera la riscul de ruptura a acestor dispozitive. In cazul in care nu apare aceasta complicatie, implantele pot fi tinute in interiorul corpului pe o perioada nelimitata.

3. Tehnica mea personala de marire a sanului este incizie in santul infra-mamar si pozitionare a implantului sub muschiul pectoral. Din aceste motive, agresiunea asupra glandei mamare este minima, iar interventia de marirea sanilor nu influenteaza sarcina si alaptarea.

Buna ziua domnul doctor!

As dori sa stiu cam cat ar dura o operatie de implant mamar si care este procesul de recuperare. Am 32 de ani si iau in considerare aceasta posibilitate, dar imi este teama de riscurile si recuperarile de dupa interventie.

Va multumesc.

Domnule doctor,

Exista interventii chirurgicale pentru reducerea sanilor la barbati? In ce constau aceste interventii, cat dureaza si care sunt riscurile?

1. Aveti paciente care vin hotarate sa-si faca operatie estetica, desi le spuneti ca ar putea sa apara complicatii?

2. Vin si femei de peste 50 de ani sau doar femei foarte tinere cu bani?

Buna ziua domnule doctor,

Am 32 de ani si 55 de kg la 1,7 si nu am sani aproape deloc. Vreau sa va intreb cum se procedeaza cu implantul mamar dat fiind ca sunt plata si sunt destul de slaba. Exista anumite tehnici de extindere a pielii sau se transplanteaza din alta zona?

Buna dimineata,

Imi puteti spune, va rog, cand ar fi recomandata o operatie de reductie a sanilor si care ar fi riscurile unei astfel de proceduri.

Ce presupune liftingul sanilor si cam care ar fi costul procedurii?

Va multumesc!

Operatiile de marire a sanului au devenit subiecte de presa mondena in ultimii ani. Ce impact are aceasta expunere asupra domeniu lui DVS?

Dupa sarcina si alaptare am ramas cu sanii mai mari si lasati. Ce pot sa fac ca procedura chirurgicala care sa nu se vada prea mult si sa nu fie prea invaziva? Se pot reduce, ridica? Cat ar costa totul in acest caz? Multumesc

Care sunt situatii le in care operatiile esteice la san au cauze medicale?

Operatiile estetice de marire a sanolor au devenit o moda in ultimii ani? In afara de caz urile strict medicale, pentru operatiile estetice exista o consiliere a celor care vor sa-si faca astfel de operații?

Buna ziua domnule doctor,

Am 28 de ani si sanii mici. As vrea sa-mi fac o marire de sani, cu o marime, max. doua. Vreau sa va intreb urmatoarele lucruri:
1. Se poate face cu tesut autolog?
2. Daca optez pentru implan, care este termenul de garantie al acestora?
3. In ce masura influienteaza o interventie de marire de sani alaptarea? Ma gandesc ca peste cativa ani voi face un copil. Ar trebui sa ma reoperez atunci?

Multumesc,

V.

Am un implant mamar de 3 săptămâni, 285 cc, anatomic, aveam anterior cupa A. M.am simtit f bn dupa operatie dar de 2 zile am o durere in partea laterala la sanul drept si o presiune. Am sunat la clinica si mi s a spus ca nu e nimic grav si sa iau antiinflamatoare. Eventual sa vin la control. Sanul nu prezinta nici o modificare de forma, nu e mai tare decat celălalt. As mai vrea o parere daca se poate. Mulțumesc!

Buna seara,

Doresc sa fac o opereatie de micsorare sani.
Mentionez ca sunt fumatoare si am citit foarte mult referitor la acest aspect.
Va rog sa-mi spuneti daca o sa pot face aceasta interventie si ce riscuri sunt in cazul meu ca si fumatoare?
Ar trebui sa renut la fumat cu o perioada mai mare de 2 saptamani inaintea interventiei?
Multumesc!

Buna ziua Domnul Doctor, as dori sa stiu cu cat timp
inainte trebuie programata consultatia si dupa cat timp de la consultatie se poate realiza operatia? O alta intrebare ar fi ce tip de invelis cuprinde proteza mamara? multumesc

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie estetica si reparatorie

Medic Specialist
Marinescu Bogdan Mihai,Medic Specialist
Medic Specialist
Baldea Bogdan Ionut,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Daca ii administrati copilului mai mult de un medicament in acelasi timp, ar putea exista consecinte periculoase pentru sanatate in cazul in care aceste medicamente au acelasi ingredient activ, conform medicului pediatru Hari Cheryl Sachs. Un medicament este format din mai multe componente. Unele sunt "inactive" si doar ii ofera un gust mai bun...
Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro "Am constatat, in ultimul timp, ca femeile mai instruite prefera sa nasca natural; nu le este atat de frica, se documenteaza. Nasterea nu mai este, ca inainte, cu urechea si cu simturile clinice. []Avem insa si un numar mare de cezariene.[] Este o crestere relativa, dar si o crestere intretinuta este o...
Conferentiar universitar dr. Lorena Filip de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca spune ca masa de Craciun este imbelsugata potrivit traditiei, dar gospodinele trebuie sa aiba grija sa pregateasca sarmalele si friptura fara exces de grasime si de condimente, in timp ce mesenii trebuie sa fie...
Daca aveti un iPhone sau telefon cu android si doriti sa pierdeti kilograme trebuie doar sa descarcati RunKeeper. RunKeeper este un instrument excelent pentru a urmari activitatile si prin utilizarea GPS-ului de pe iPhone. Noom Weight Loss Coach va ajuta sa va schimbati intr-un mod pozitiv stilul de viata si sa pierdeti kilograme pe termen lung...
Greata severa din timpul sarcinii poate fi fatala si cu toate acestea se stie foarte putin despre aceasta afectiune. "Nu cu multi ani in urma oamenii credeau ca o cauza ar putea fi faptul ca subconstientul femeii respinge copilul sau tatal copilului", explica dr. Vikanes de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica. Aproape toate femeile au...