MEDICINA GENERALA

30 Octombrie 2015

VIDEO INTERVIU Chirurgul Serban Vasile: Operatia de micsorare a stomacului ajuta pacientul si pe plan psihic /Pacienta a slabit 50 de kg: Acum pot merge pe strada fara sa mi se faca rau

scris de

Vasile Serban

VIDEO INTERVIU Chirurgul Serban Vasile: Operatia de micsorare a stomacului ajuta pacientul si pe plan psihic /Pacienta a slabit 50 de kg: Acum pot merge pe strada fara sa mi se faca rau

Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a discutat, alaturi de pacienta sa, despre operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve), beneficiile si recomandarile pentru pacientii care opteaza pentru o astfel de interventie. "Scopul gastric sleeve-ului este de a aduce pacientul obez la o greutate normala raportata cu inaltimea", a explicat Dr. Serban Vasile. Andreea, pacienta acestuia, a vorbit despre avantajele operatiei, despre starea de sanatate inainte si dupa operatie, precum si de imbunatatirile pe care operatia i le-a adus chiar si pe plan psihic. "Acum un an aveam 130 de kg, iar acum am 80 de kg. Decizia nu a fost foarte greu de luat avand in vedere ca imi era greu sa merg, nu puteam sa dorm cum trebuie, vara nu ma simteam foarte bine, imi era greu sa respir", a povestit Andreea.

Ce presupune operatia de micsorare a stomacului/ gastric sleeve-ul?

Dr. Serban Vasile: Interventia gastric sleeve este una dintre interventiile adresate obezitatii severe si morbide. Exista trei mari operatii care se folosesc in clinicile de specialitate in acest domeniu, si anume gastric-sleeve, gastric bypass si diversia bilio-pancreatica. Daca unele dintre interventii au ramas mai mult ca palmares chirurgical pentru marea majoritate a clinicilor de specialitate, gastric sleeve-ul in momentul de fata este cea mai utilizata interventie adresata obezitatii.

Care sunt beneficiile operatiei de micsorare a stomacului?

Dr. Serban Vasile: Scopul oricarei interventii bariatrice, in speta scopul gastric sleeve-ului, este de a aduce pacientul obez la o greutate normala raportata cu inaltimea, nu de a-l scadea neaparat in greutate, ci de a-l duce la indice de masa corporala normal. Un indice de masa corporala normal este sub 25. Operatia este indicata la un indice de masa corporala de peste 30 in cazul in care exista afectiuni concomitente obezitatii sau peste 35 la cei care nu au alte afectiuni concomitente.

Scopul este clar de a da jos o mare parte din excesul ponderal al pacientului obez.

De ce este gastric sleeve-ul recomandat in detrimentul celorlalte afectiuni adresate pacientilor care sufera de obezitate?

Dr. Serban Vasile: Pentru ca are rata cea mai mica de complicatii dintre operatiile radicale, pastreaza tubul digestiv intact, nu scurtcircuiteaza anumite parti ale tubului digestiv. Gastric sleeve-ul este mai usor acceptat de pacient, iar rezultatele sunt comparabile cu ale gastric by-pass-ului si evidenta arata ca in ultimii ani acest tip de operatie a castigat teren in fata by-pass-ului.

Toate clinicile incep interventiile pentru obezitate morbida cu gastric sleeve.

 • Pacienta domnului doctor Serban Vasile, operata in urma cu un an, a fost si ea prezenta in studioul MedLive

  Cate kilograme ai pierdut in aceasta perioada si cum ai luat decizia de a face operatia?

  Pacienta: Acum un an aveam 130 de kilograme, iar acum am 80 de kilograme. Decizia nu a fost foarte greu de luat avand in vedere ca imi era greu sa merg, nu puteam sa dorm cum trebuie, vara nu ma simteam foarte bine, imi era greu sa respir, am avut probleme de sanatate.

  Cum te-ai pregatit pentru operatie?

  Pacienta: Am facut analizele care trebuiau facute, unde am descoperit ca aveam inima marita, ficatul marit, pre-diabet si gastrita.

  Dr. Serban Vasile: Este un plan de investigatii general acceptat de clinicile care fac acest tip de interventie chirurgicala. Planul de evaluare a pacientului este complex si cuprinde multe consulturi interclinice, multe investigatii. Inainte de a se decide o eventuala interventie bariatrica, chirurgul si toata echipa se implica in evaluarea pacientului pentru a lua o decizie obiectiva si corecta. Exista si pacienti care sunt refuzati.

  Care sunt contraindicatiile? Cine nu poate face aceasta operatie?

  Dr. Serban Vasile: Sunt contraindicati pacientii care au afectiuni concomitente severe, care nu sunt tratate corect. In acest caz, pacientul este amanat pana cand isi trateaza respectivele afectiuni, pana cand este adus intr-o zona de risc minima.

  Afectiunile care merg impreuna cu obezitatea sunt niste afectiuni destul de severe. Chiar si tratate ele prezinta un risc potential pentru pacient in momentul in care se hotaraste sa faca aceasta interventie chirurgicala. Dar, acest risc trebuie redus la minim si acest lucru poate fi realizat prin reevaluarea afectiunilor respective, tratarea lor corecta, astfel incat in urma evaluarii finale pacientul sa prezinte un risc minim raportat la amploarea interventiei chirurgicale.

  In cazul acesta, cum a decurs procesul de recuperare?

  Pacienta: In prima luna am baut lichide: apa, supa, ceai, compot cu seringa, dupa care am inceput sa mananc supe creme, lucruri pasate, iar in cele din urma am putut sa mananc cat de cat normal. Toate acestea au trebuit combinate cu activitate fizica.

  Dr. Serban Vasile: Dupa interventia chirurgicala sunt diferite scheme de regim alimentar, care variaza de la un centru la altul. Principiile pe care se bazeaza aceste regimuri sunt aceleasi, dar modalitatea prin care pacientul incearca sa se obisnuiasca cu noul stomac micsorat si modalitatea de prepaparare a alimentelor difera un pic de la centru la centru.

  In cazul centrului de la MedLife avem un regim alimentar etapizat in 4 mari etape:

  • In prima etapa pacientul consuma numai lichide clare.
  • In a doua etapa pacientul consuma asa numitele lichide tulburi: lichide imbogatite ca aport caloric.
  • In a treia etapa, etapa de piureuri, pacientul are 4-5 mese de piure pe zi (aprox 60 ml), intre aceste mese consumand tot acele lichide clare din prima etapa. Piureul inseamna alimentele pe care le mananca cei din jur, dar mixate, transformate intr-un piure cat de cat fluid.
  • Aceasta este etapa pregatitoare pentru stomac pentru etapa finala de alimente normale, dar bine mestecate si foarte bine dramuite. Totusi, cantitatea de alimente normale ingerate trebuie sa respecte niste limitari calorice destul de drastice: sub 900 de calorii pe zi pana cand pacientul atinge greutatea tinta si sub 1400 de calorii/zi pana la un an jumatate-2. Acest regim este necesar pentru a da timp noii greutati de a se stabiliza.

  Primele 3 etape dureaza 3-4 saptamani in functie de greutatea de la care pleaca pacientul.

  Dr. Serban Vasile: Bineinteles, acest regim alimentar trebuie, dupa cum spunea si Andreea, completat cu un efort fizic, la inceput minimal. Efortul incepe cu plimbatul, alergatul usor, inotul, sporturile care in general nu afecteaza foarte mult articulatiile.

  Aceasta activitate este aproape obligatorie deoarce contribuie la mentinerea scaderii ponderale pe perioada regimului alimentar si de asemenea contribuie si la stabilizarea greutatii finale dupa aceasta perioada de 1 an jumatate-2 ani.

  Bineinteles, in aceasta perioada pacientul trebuie sa se prezinte la medic periodic, atat la medicul chirurg pentru afectiunile care ar implica oarecum gestul chirurgical, dar mai ales la medicul nutritionist, care il ajuta si il orienteaza sa isi dozeze alimentele pe care le mananca in fiecare zi, astfel incat sa respecte limitele calorice de care vorbeam.

  Obezitatea este o boala pe viata. Faptul ca un pacient care a urmat o interventie de obezitate, in speta gastric sleeve-ul, reuseste sa slabeasca atat de mult nu inseamna ca este scutit dupa aceea de a anumite restrictii pe care trebuie sa si le impuna.

  Avantajul este ca dupa 8 luni-1 an de zile toti pacientii devin "experti" in dieta si stiu foarte bine ce sa manance, cat sa manance, ce le ofera stagnare ponderala, ce le ofera o scadere ponderala, dar si o crestere in greutate. Astfel, pacientii isi modeleaza singuri alimentatia.

  Dupa 1 an nu mai este nevoie de ajutorul medicului nutritionist.

  In cazul tau, ce ne poti spune despre starea ta generala de sanatate? Ai simtit imbunatatiri dupa operatie?

  Pacienta: Da, am simtit multe imbunatatiri. In primul rand, acum pot merge pe strada mult fara sa mi se faca rau, fara sa ma invinetesc la gura. Pot sa merg mult mai repede, ma pot misca mult mai usor, ma simt mult mai bine, dorm foarte bine. Ma simt mai sanatoasa. Inainte nu ma simteam sanatoasa deloc.

  Exista diferente majore de la un caz la altul?

  Dr. Serban Vasile: Majore nu, dar exista anumite diferente. Exista diferente in curba de scadere ponderala, exista diferente in modul in care pacientul percepe aceasta dieta stricta post-operatorie. Exista mici diferente in ceea ce priveste ameliorarea afectiunilor colaterale sau concomitente cu obezitatea. Dar, daca respecta indicatiile medicilor, raspunsul final ar trebuie sa multumeasca pe toata lumea. Este evident o evolutie in bine si este demonstratt ca aceste interventii chirurgicale, pe langa faptul ca ofera o scadere ponderala substantiala, determina ameliorarea si vindecarea unor afectiuni concomitente.

  In cazul ei, fiind tanara, nu putem vorbi de afectiuni concomitente, in afara durerilor articulare si de spate, care apar in general la toti obezii.

  La pacientii mai varstnici care au diabet, hipertensiune, insuficienta cardiaca, ameliorarea dupa interventia chirurgicala si dupa ce ating un anumit nivel de scadere ponderala este neta. Practic, sunt pacienti diabetici care nu mai iau niciu tratament pentru diabet, pacienti hipertensivi care intrerup tratamentul (bineinteles, sub controlul strict al medicului cardiolog).

  Efectul interventiei este substantial.

  Cate cazuri asemanantoare cu cel al Andreei ati mai avut pana acum?

  Dr. Serban Vasile: Andreea a fost un caz, din punctul nostru de vedere, simplu, deoarece nu au existat aceste afectiuni concomitente, care pot pune probleme in perioada intra si post operatorie.

  In cazuistica noastra avem pacienti tineri si foarte tineri, dar si pacienti cu varsta de peste 60 de ani. Pana acum ne bucuram ca nu am avut batai de cap in perioada post-operatorie.

  La MedLife am inceput programul operatiilor de gastric sleeve in urma cu un an si avem pana in momentul de fata 69 de interventii chirurgicale. Programul a decurs pana acum foarte bine, avand in vedere ca nu am inregistrat nicio complicatie post-operatorie majora, nicio complicatie care sa necesite o reinterventie chirurgicala.

  Pacienta: Vreau sa adaug ca in afara faptului ca te simti fizic mai bine, din punct de vedere psihic te simti mult mai bine. Te simti ca un om normal cand ajungi la greutatea la care voiai sa ajungi.

  Dr. Serban Vasile: Acesta este un alt avantaj al acestei interventii chirurgicale. Pe langa cele evidente, de scadere ponderala si ameliorare a afectiunilor colaterale, ofera un mare beneficiu pacientului supraponderal pe plan psihic. Ei, in general, au toti un anumit grad de depresie pentru ca au impresia ca nu mai pot depasi aceasta stare, ca nu mai pot iesi din ea prin metode conventionale.

  In momentul in care urmeaza aceasta interventie chirurgicala si vad ca incep sa scada in greutate (in primele luni destul de mult) trec peste acest prag psihologic, care practic ii bloca inainte, nu le mai permitea sa spere ca se va mai intampla ceva bun in viata lor. Astfel, pacientul incepe sa vada lucrurile cu alti ochii, accepta acest regim alimentar mult mai usor si rezultatul in sine il face sa scape de impedimentele de natura psihica.

  Autor: Alexandra Ciordas  Echipa MedLife de Chirurgie Generala

  Dr. Gontariu Alina MedLife
  Gontariu Alina Georgeta
  Medic Specialist
  Dr. Gontariu Alina MedLife
  Gontariu Alina Georgeta
  Medic Specialist

  Ecografie 2d și Ginecologie

  Petrutescu Brandusa
  Petrutescu Brandusa
  Medic Primar
  Petrutescu Brandusa
  Petrutescu Brandusa
  Medic Primar

  Alergologie

  Furtuna Catalin
  Furtuna Catalin
  Medic Specialist
  Furtuna Catalin
  Furtuna Catalin
  Medic Specialist

  Orl

  Sandor Cosmina Teodora
  Sandor Cosmina Teodora
  Medic Specialist
  Sandor Cosmina Teodora
  Sandor Cosmina Teodora
  Medic Specialist

  Dermatovenerologie

  ©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.