VIDEO

28 Noiembrie 2012

VIDEO INTERVIU Dr. Adrian Costenco medic specialist chirurgie plastica: ''Este foarte important de stiut ca implantul mamar este rigid, nu apar probleme la zborul cu avionul''

VIDEO INTERVIU Dr. Adrian Costenco medic specialist chirurgie plastica: 'Este foarte important de stiut ca implantul mamar este rigid, nu apar probleme la zborul cu avionul' 'Implanturile mamare, dupa ultimele tehnologii, sunt facute din silicon, care este un produs biocompatibil, este folosit si in alte tipuri de implanturi, de exemplu la articulatii sau peste tot in organism, deoarece materialul este foarte bine suportat", explica dr. Adrian Costenco, medic specialist chirurgie plastica, intr-un interviu acordat MedLive.ro. De asemenea, medicul raspunde la cele mai frecvente intrebari puse de paciente referitoare la modalitatile de realizare a procedurii, riscurile asociate, ce se intampla daca esti insarcinata, daca se poata alapta sau se poate face o mamografie dupa implant , precum si despre scandalul PIP si problemele cauzate recent de implanturi de calitate proasta. Implantul este facut dintr-un gel coeziv, desi in prezent sunt folosite si cele cu ser fiziologic, care au in jurul lor o capsula, o punga din silicon care se umple ulterior cu ser fiziologic. Cele noi au avantajul fata de cele vechi faptul ca nu isi pierd volumul - in cazul in care valva prin care se umple implantul cu ser fiziologic poate sa scape treptat lichid, duce la o micsorare a sanului. In cazul celui cu implant siliconic, cu gel coeziv, chiar daca se va sparge implantul, in momentul in care se face o presiune pe implant gelul iese in afara, iar in momentul in care presiunea este eliberata, gelul reintra si nu curge in organism, nu apar altfel de probleme.

Arata mult mai natural si se simt, tactil, mult mai natural. Acesta asigura o stabilitate a formei sanului si a structurii armonioase a corpului. Este foarte important de stiut ca in jurul implantului se face o capsula care incearca sa il izoleze de organism, punandu-l deoparte cumva pentru a nu interfera cu alte probleme. Care este procedura?

Se pot alege mai multe cai de abord. Una este prin spatiul axilar, in jurul areolei mamare, printr-o incizie de 2-3 cm, sau prin santul inframamar. Depinde si de dorinta pacientului, noi recomandam abordul inframamar din motive estetice - in general lumea spune ca daca se introduce pe langa areola, cicatricea devine putin vizibila. Foarte importanta este capacitatea de vindecare a fiecarei paciente in parte, pentru ca daca ea va face o cicatrice frumoasa in jurul areolei va face la fel de frumos o cicatrice in santul inframamar. In schimb, daca face o cicatrice urata, se va vedea foarte mult in jurul areolei, iar in santul inframamar caderea normala sanului dupa interventie acopera zona de incizie.

Ca pozitie, se pune in general sub muschiul pectoral pentru a face o trecere lina de la nivelul toracelui superior spre san pentru a acoperi implantul mai ales la pacientele slabute, acesta putand fi vizibil mai ales la implantul subglandular.

Ca interventie, dureaza un pic mai mult partea submusculara, totusi ca si procedura poate un pic mai delicata. Ca recuperare - un pic mai greoaie pentru paciente, se resimte ca o febra musculara, nu sunt acele dureri groaznice despre care se tot vorbeste in diverse forumuri. Conteaza foarte mult cum percepe pacienta, daca ii este explicat o percepe ca o febra musuclara care in general in 2-3 zile cedeaza, putandu-se relua usor usor activitatea.

Nu folosim fire la piele, ci fire resorbabile, sunt niste plasturi speciale care se pun pe cicatrice pentru a favoriza o vindecare cat mai frumoasa. La 5 zile pacienta poate face dus, reluandu-si activitatea.

In cazul in care sanul este un san cu o cadere, o ptoza mamara, atunci se poate face operatie aditionala pe langa implantul mamar, deascensionare a sanului. Care sunt avantajele, riscurile? Avantajul este in primul rand unul de ordin estetic, un avantaj care se transpune in general in psihicul pacientei, capata incredere, devine mult mai sociabila, nu mai are complexul ca are "sani mici". Foarte importanta sa se stie ca se fac niste masuratori pentru fiecare pacienta in parte, nu sunt niste marimi la care ne uitam cu ochiul liber, pacienta trebuie sa aiba un san armonios, care sa se incadreze in contextul fiecarei pacient. Nu putem pune un implant voluminos la o pacienta subtirica, asa cum apar la televizor, pentru ca atunci nu este frumos, doar mare.

Au fost multe cereri de implanturi voluminoase, insa atrag dupa sine si complicatii. Poate sa apara o cadere a sanului, ptoza, probleme de simtire a implantului, sa devina palpabil si suparator, mici deformari pe san. Noi incercam sa explicam ca e foarte important sa gasim o linie armonioasa a corpului.

Riscurile sunt minime. Riscul care poate sa apara este in general contractura capsulara: organismul face in jurul implantului o capsula care sa il delimiteze, este normal sa se faca capsula, este foarte important pentru ca fixeaza implantul, insa sunt anumite probleme care pot sa apara cu capsula foarte retractila, care incearca sa stranga implantul, aparand niste deformari. Nu se poate face o testare inainte, pot sa apara dupa 2-4-5-20 de ani. Daca sunt puse submuscular, acest lucru este mai putin vizibil si riscul este mai mic. Tehnologia a evoluat atat de mult incat acest risc este din ce in ce mai mic, pana in 4%. Alt risc, riscul de ruptura a implantului: problema nu mai este ca la cele vechi cu gelul care curgea din san si facea granuloame siliconice, poate sa apara o mica deformare si se poate inlocui implantul fara nicio problema.

Sunt companii care, daca ruptura implantului era din cauza producatorului, acesta suporta costurile interventiei. Este foarte important de stiut ca implantul este rigid, nu apar probleme cu zborul cu avionul, pot sa apara doar daca exista un traumatism. Sunt multe paciente care, chiar daca a aparut o ruptura a implantului, nu au observat, doar la o ecografie sau control mamar s-a observat. Operatia este pe viata? La cat timp trebuie verificata?

In general, el nu se modifica in timp, isi pastreaza forma. Insa corpul nostru nu este vesnic, in mod normal la un moment dat in timp poate aparea o cadere a sanului si sa fie nevoie de ridicare pe implant sau schimbarea implantului cu unul mai mare.

Garantia producatorului este in general de 10 ani. Sunt paciente care au implantul de peste 20 de ani si nu au nicio problema, problema este de contractie a capsulei. Este important ca pacienta sa mearga la control. Se poata alapta sau se poate face mamografie dupa implant?
Dupa implant se poate face mamografie fara nicio problema, noi nu avem treaba cu glanda mamara, noi ridicam pur si simplu glanda mamara impreuna cu muschiul pectoral, glanda se poate vedea ulterior fara nicio problema. In momentul in care noi nu intervenim deloc pe glanda, alaptarea este posibila fara nicio problema. Poate sa apara o problema la alaptare in momentul in care se face si o ridicare a sanului in care poate sa fie interceptat niste canale galactofore. In timpul alaptarii si dupa alaptare, o perioada sanul se mareste in volum, peste implant, pielea se intinde putin si este posibil sa apara o cadere a sanului. Nu se modifica lactatia. Ce se intampla cu femeile insarcinate?

Daca pacienta este insarcinata si are un implant mamar, nu este nicio problema. Important este ca la cateva luni dupa interventie sa nu ramana insarcinata sau sa nu fie insarcinata in momentul interventiei. Alternativa la implanturile mamare? Ultimul trend acum este de fapt o reactualizare a unei vechi tehnici de lipofilling: se face un transfer de grasime, se injecteaza la nivelul sanului sub glanda si in jurul ei pentru a face o marire a sanului. S-a inceput acum pe scara larga sa se faca acest lucru. Problema este ca, cu lipofilling, nu se poate face un volum mare al sanului din prima, este posibil sa fie necesare mai multe sedinte, pentru ca o parte din grasime se resoarbe.

Exista sfaturi de ingrijire a implantului? Dupa fiecare implant sunt niste reguli foarte importante pe care pacienta trebuie sa le respecte pentru a minimaliza aparitia complicatiilor. Este foarte important ca in primele doua-trei luni sa poarte o bustiera zi si noapte pentru a putea sustine implantul si a-l ajuta sa isi faca o capsula intr-o pozitie aranjata de noi. Au fost paciente care din pacate nu au respectat indicatiile, iar implantul a cazut putin si a trebuit sa intervenim pentru ascensionarea implantului. Un alt lucru foarte important pentru paciente este sa stie ca in primele doua luni le este interzis sa doarma pe burta, pentru ca implantul se poate deplasa stanga-dreapta.

Traumatismele trebuie evitate; expunerea la soare - pentru ca a fost o trauma chirurgicala, este important sa nu aducem o alta trauma precum soarele cateva luni de zile, acest lucru ar duce la o inflamare si mai mare a zonei; sa nu ridice greutati mai mari de 3 kg in primele luni; ridicarea bratelor, coatele sa nu fie ridicate deasupra umerilor pentru a dezgoli implantul de muschiul pectoral.

Implantul nu se misca atat de usor, el este foarte bine fixat, insa este bine sa ne luam toata marja de siguranta. Exista foarte rar complicatiile acestea. Efectele implantului cu silicon industrial, scandalul PIP. Au fost cazuri si in Romania? Este intr-adevar un scandal cu implanturile PIP. Chiar la ultimul congres de chirurgie estetica la care am fost s-a discutat mult pe marginea lui, au fost colegi din Italia unde numarul implanturilor PIP a fost foarte mare. Au fost multe paciente care au vrut sa isi schimbe implantul, ei au luat fiecare implant in parte, l-au testat in toate aspectele, si au descoperit ca nu toate au fost cu probleme. Se considera ca a fost un lot cu silicon de foarte proasta calitate. Nu se stiu inca motivele. Restul sunt fara nicio problema, noi in general incercam sa mergem pe firme consacrate, care au avut testul timpului in spate. Cel mai bine ar fi fost daca producatorul ar fi spus: "de la seria cutare la seria cutare" siliconul a fost de proasta calitate. Fiecare pacienta primeste un carnetel in care sunt notate numarul si seria implantului dupa care se poate recunoaste.

In general in Romania nu au fost puse atat de mult, noi lucram cu firme mult mai mari. Personal nu am avut niciun caz.Echipa MedLife de Medicina Generala

CM
Catana Monica
Medic Specialist
CM
Catana Monica
Medic Specialist

Medicina Generala

RI
Raduta Iulian
Medic Specialist
RI
Raduta Iulian
Medic Specialist

Medicina Generala

PC
Palade Carmen
Medic Specialist
PC
Palade Carmen
Medic Specialist

Medicina Generala

DD
Dragutoiu Dorina
Medic Primar
DD
Dragutoiu Dorina
Medic Primar

Medicina Generala

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.