Publicat la: 
10/11/2016

VIDEO INTERVIU Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL: Operatia de polipi este cea mai usoara operatie dintre toate operatiile care pot sa existe la nivelul corpului uman

Dr Ana Maria Apostol, medic specialist ORL a explicat pentru cititorii MedLive.ro, in cadrul unui interviu, ce sunt polipii si cand este recomandata interventia chirurgicala. Cam 30% - 40% dintre copiii care au polipi au nevoie de aceasta interventie chirurgicala. Aceasta este neceseara la cei care reactioneaza mai brutal la mediul de afara", a precizat medicul.

Ce sunt mai exact vegetatiile adenoide si ce rol au?

Dr. Ana Maria Apostol: Vegetatiile adenoide, in termeni medicali, asa zis si polipi in termeni populari, sunt o parte din sistemul limfatic al organismului. Ele apar de la nastere, toti oamenii si toti copii au aceste vegetatii adenoide aflate intr-o cavitate in spatele nasului. Sunt exact acelasi tesut limfatic ca amigdalele. Asa cum unii copii se nasc cu amigdalele mari asa se pot naste si cu aceste vegetatii adenoide mai mari.


Ce rol au aceste vegetatii adenodiene?

Dr. Ana Maria Apostol: Exact ca amigdalele, au rol in imunitate, in a ne proteja, in a filtra aerul de germeni, de baterii, virusi, de toti poluantii care exista in aerul nostru si de toti alergenii. Sunt ca un fel de bariera a corpului impotriva aerului toxic care ne inconjoara.

De la an la an corpul nostru creste si atunci cresc si ei in volum, reactioneaza din ce in ce mai mult, filtreaza din ce in ce mai mult acesti germeni care ne inconjoara. Si atunci ei cresc in volum, in cavitatea din spatele nasului. Crescand in volum, copilul ajunge sa aiba o respiratie din ce in ce mai greoaie, sa intre aer pe nas dar sa nu mai ajunga in gat suficient aer din cauza acestor vegetatii adenoide care sunt marite in volum.

View on YouTube

Si care sunt complicatiile acestor mariri in volum a vegetatiilor adenoide?

Dr. Ana Maria Apostol: Exista nenumarate complicatii. Acestea apar cel mai mult la copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani cand reactioneaza foarte violent la germenii pe care nu-i cunosc. Ei racesc foarte des si daca racesc, vegetatiile adenoide cresc in volum si apar o gramada de secretii in nas care stau cantonate in spatele nasului, secretii care aluneca in faringe, inflameaza amigdalele si laringele si ajungem la faringo-amigdalite. La laringite si la bronsiolite si aceste secretii din spatele nasului se ascund, se duc prin trompele Eustachio si in urechea medie si apare asa zisa otita seroasa care este foarte fecventa la copii. Aceata otita seroasa da scaderea auzului si copilul devine neatent, creste volumul sonorului la televizor si in acel moment parintele isi da seama ca exista o problema a copilului Otita seroasa nu da neaparat durere. Da o scadere a auzului.

Polipii, daca nu sunt tratati, daca nu vine pacientul la timp, sa-i dam un tratament, sa scadem in volum vegetatiile adenoide si sa scadem supra-infectia bacteriana de la nivelul nasului, ocupa toata cavitatea din spatele nasului si copilul respira prost.


Daca respira prost, ce se intampla?

Dr. Ana Maria Apostol: Se ajunge la hipoxie cerebrala. Nu mai intra oxigen la nivelul creierului atat cat trebuie. Daca avem aceasta hipoxie cerebrala, corpul sta ca si cum am fi treji, ca si cum am fi pe un generator de rezerva. Si atunci, vedem ca nu mai creste cum trebuie, nu mai are pofta de mancare, nu mai creste in inaltime, nu mai creste in greutate. Il vedem oboist, neatent, vedem ca sta tot timpul cu gurita deschisa si noaptea si in timpul zilei.

In acest moment, parintele se prezinta la doctor ca sa vedem ce putem sa facem in privinta acestor polipi.

Cand este indicata interventia chirurgicala?

Dr. Ana Maria Apostol: De multe ori, parintii vin intr-un stadiu destul de agravant al mariri in volum al acestor polipi. Vin in stadiul in care copilul e obosit, cu cearcane la ochi si cu gurita deschisa si toata cavitatia e plina de vegetatii adenoidiene. Astea se pot vedea la un control ORL normal si mai ales, la un control endoscopic noi putem sa vedem cat de mari sunt acesti polipi. In momentul asta, da, le recomandam interventii chirurgicale.

Acesta intervenitie nu e atat de complicata cum crede marea majoritate a parintilor. Ea se face in zilele noastre cu anestezie generala. Anestezia asta generala dureaza maxim 30 de minute.
Operatia nu se mai face ca pe timpuri. Exista metode mai noi de extragere a acestor polipi, inclusiv metoda de adenoidectomie cu radio fecventa si atunci avem o sangerare mult mai usoara si nu mai exista complicatiile acestor operatii cum erau pe timpuri.

Pentru parintii care se tem de aceasta interventie, exista vreo posibiltate de a o evita? Exita alte metode de tratament?

Dr. Ana Maria Apostol: De cele mai multe ori, incercam tratamente medicamentoase inainte de a recomanda o interventie chirurgicala. Incercam sa sterilizam focarul infectios din nas, sa dam un antibiotic copilului si astfel, dupa o cura de antibiotic, polipii mai scad in volum, incercam sa dam un antiinflamator local, se fac cure cu spray cu cortizon la nivelul nasului cu rolul de a scadea in volum acesti polipi, dar 20-30% din cazuri vin cu copii care au deja acesti polipi crescuti de cateva luni bune, chiar de un an de zile si atunci aceste antibiotice si aceste spray-uri anti-inflamatoare nu-si mai fac efectul si polipi raman pe loc, raman atat de mari incat respiratia copilului ramane greoaie. Si atunci da, indicam operatia.

Cam 30% - 40% din copiii care au polipi au nevoie de aceasta interventie chirurgicala. Toti copiii au polipi, toti se nasc cu polipi dar nu la toti este nevoie de interventie chirurgicala. Aceasta este necesara doar la cei care reactioneaza mai brutal la mediul de afara. Foarte multi se nasc alergici si atunci polipii reactioneaza mult mai agresiv la toti alergenii din aer si se maresc in volum mult mai repede la un copil alergic decat la unul non-alergic.

Poate sa nu faca neaparat recidivele racelilor sau otite serosae dar se pot mari acei polipi in volum, incet, incet, pe fond alergic. Si daca nu mai functioneaza tratamentul medicamentos, daca dupa o luna de zile de tratament cu cortizon la nivel local, polipii raman pe loc atunci da, avem nevoie de aceasta interventie chirurgicala.

Mai vreau sa amintesc ca vorbim de polipi doar la copii. La adulti nu mai exista ideea de polipi. Daca copilul in perioada copilariei nu a racit atat de des si daca nu s-au inflamat polipii atat de mult, ei au sansa sa scada in volum incetul cu incetul si sa dispara pana la perioada de adult.

Exista complicatii ale acestei interventii chirurgicale?

Dr. Ana Maria Apostol: Nu. Din punctul meu de vedere, ca medic specialist care fac astfel de interventii, nu exista complicatii si nici din punct de vedere al anesteziei. Anestezia dureaza 20-30 de minute. Anestezistii din zilele noastre sunt foarte bine dotati si cu tot felul de aparaturi si atunci nu avem complicatii, nu avem riscuri. Nu exista risc de sangerare, tocmai pentru ca anesteziezi copilul si faci operatia cum trebuie si din punctul meu de vedere, ca medic specialist nu am vazut pana acum nicio complicatie si niciun risc al acestei interventii.

Dupa cat timp se recupereaza copilul?

Dr. Ana Maria Apostol: Copilul se recupereaza foarte repede, intr-o saptamana. Nu exista durere de gat, exista doar secretii nazale timp de 7 zile. Dupa 7 zile de la operatie, copilul se poate reintoarce la gradinita. Vindecarea este foarte, foarte usoara la aceasta operatie. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai usoara operatie dintre toate operatiile care pot sa existe la nivelul corpului uman.

Autor: Dana Mircea

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Stoica Cristina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Mizdran Stefania - Iuliana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25