MEDICINA GENERALA

22 Ianuarie 2013

VIDEO INTERVIU Dr. Armand Agache, medic primar ORL, a discutat online cu cititorii despre deviatia de sept: "Problemele apar inspre 50-60 de ani"

scris de

Agache Armand

Dr. Armand Agache in studioul HotNews

Ce este deviatia de sept si cum o putem recunoaste? In ce consta tratamentul? Ce riscuri prezinta? Cat de severa poate fi? La ce trebuie sa se astepte pacientii care au nevoie de interventie chirurgicala - anestezie, perioada de recuperare? Dr. Armand Agache, medic primar ORL cu competente in chirurgie cap si gat, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Dr. Armand Agache este medic primar ORL in Hyperclinica MedLife Grivita si Spitalul de Pediatrie MedLife. Fragmente din interviu:

 • Deviatia de sept, in general, este o patologie de tip traumatic. Aceasta poata aparea chiar in primele clipe de viata, prin trecerea capului fatului prin filierea pelvina si pur si simplu copilul se alege cu o modificare a septului nazal care ulterior creste stramb.
 • Dar in general este urmarea unui traumatism de orice fel, poate fi din copilarie, un traumatism de care efectiv nu ne aducem aminte.
 • Exista si persoane care mostenesc aceasta deviatie de sept, destul de rar, insa exista familii in care forma nasului se transmite, inclusiv anatomia lui interioara.
 • Deviatia de sept nu se poate rezolva altfel decat pe cale chirurgicala. Nu s-au inventat pilule sau picaturi care sa indrepte ceva stramb.
 • Deviatia de sept, in masura in care nu este foarte importanta, se traduce doar printr-o obstructie nazala - o scadere a cantitatii aerului care trece prin nas. Acest lucru se traduce de fapt printr-un disconfort al pacientului, nu este o chestiune care sa ne ameninte viata, ci de calitatea vietii. Sunt unele persoane care s-au obisnuit sa respire nu foarte bine pe nas.
 • Eu le explic pacientilor ca problemele nu vor fi pana in 30-40 de ani, ci spre 60 de ani, cand aceasta deviatie le va produce probleme - infectii locale sau scurgere permanenta a unor secretii in rinofaringe, cu permanent nevoia de a-ti curata gatul si cu diverse manifestari de genul imposibilitatea de a dormi culcat, sculat frecvent, sforait, oboseala dimineata.
 • Interventia chirurgicala este una de rutina. Sunt necesare analize preoperator. Dureaza aproximativ o ora. Se poate face anestezie locala sau generala, in functie si de preferintele pacientului si indicatia medicului anestezist.
 • Ce e important de stiut, dat fiind ca multi pacienti sunt speriati de aceasta interventie: confortul lor tine de anestezie, iar tehnicile au evoluat atat de mult incat pacientul nu simte durere in timpul interventiei si nici ulterior.
 • Neplacerile sunt pur si simplu date de cele 24-48 ore postoperator in care sunt nevoiti sa stea cu acele tampoane in nas. Ele sunt usor neplacute si greu de suportat, trebuie sa se respire doar pe gura, apare o senzatie de presiune la nivelul capului, dar nu exista dureri locale. Momentan folosim materiale usor de suportat si usor de suportat cand sunt extrase din nas.
 • Dupa cateva zile pacientii isi pot vedea de treburile zilnice, serviciu, vindecarea chirurgicala propriu-zisa dureaza 3-4 saptamani, in functie de fiecare.
 • La copii se evita interventia chirurgicala pana in 18 ani pentru ca nu este crescut masivul facial si exista riscul ca acesta sa nu mai creasca asa cum trebuie. In rest, varsta nu constituie un impediment pentru interventia, cu mentiunea sa nu aiba patologii asociate.Echipa MedLife de Orl

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.