Publicat la: 
5/03/2014

VIDEO INTERVIU Dr. Armand Agache, medic primar ORL, despre sforait: Problema o constituie sforaitul cronic, la intensitate mare, pentru ca duce la un somn fragmentat

Ce se intampla in organism atunci cand sforaim? Cat de periculos este sforaitul? Ce riscuri prezinta? Cand trebuie sa ne adresam medicului? Ce remedii exista? Dr. Armand Agache, medic primar ORL cu competente in chirurgie cap si gat, a discutat online cu cititorii MedLive si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video.

Dr. Armand Agache este medic primar ORL la Hyperclinica MedLife Grivita, Life Memorial Hospital si Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Afla din interviul acordat MedLive.ro cum se produce sforaitul, cand trebuie sa ne ingrijoreze si ce optiuni de tratament exista, precum si cum se pune diagnosticul de apnee in somn:

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Va rog sa trimiteti toate comentariile si pe mail-ul meu.
Multumesc anticipat.

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

In cazul micilor pacienti, vegetatiile adenoide hipertrofice si amigdalele hipertrofice reprezinta principala cauza a sforaitului. Deci, daca copilul dvs. are amigdalele foarte mari, diagnosticul medicului ORL-ist ii este confirmat. Din experienta acumulata, recomand celor care asociaza "polipi" cu amigdale mari sa fie operate simultan pentru a evita situatii de genul acesta. In ultimii ani, si datorita evolutiei tehnologice, nu este necesara neaparat extractia completa a amigdalelor, fiind suficienta o reducere de volum (micsorare) a acestora.
Pentru a va confirma diagnosticul si indicatie de tratament, va asteptam la un consult.

Si in cazul dvs. recomandarea este de consult in primul rand ORL, dat fiind si diagnosticul de rinita cronica. De asemenea trebuie facuta o reevaluare endocrinologica, dat fiind patologia tiroidiana. La momentul acesta, in lipsa unui diagnostic exact, va pot recomanda doar o toaleta nazala seara inainte de culcare, folosind un spray cu solutie salina.

Dupa cum am mentionat anterior, la intervale regulate de timp pacientii care folosesc tratamentul CPAP trebuie reevaluati. Reevaluarea trebuie sa fie complexa - ORL, pneumolog, eventual neurolog. Dupa reevaluare, se pot explora optiunile dvs. de a renunta la aparat.

In cazul dvs. este probabil vorba de o rinita cronica hipertrofica (ingrosare a mucoasei nazale ce tapeteaza cornetele nazale inferioare). Prin marirea de volum a acestora, s-a ingustat spatiul respirator, aparand simptomele de obstructie nazala si respiratie orala. Trebuie sa va prezentati la un consult ORL care, eventual insotit de o fibroscopie, va preciza diagnosticul si conduita terapeutica.

Daca cititi raspunsul meu anterior, veti gasi o multitudine de simptome pe care le aveti. In cazul dvs., este absolut necesar sa va prezentati pentru o evaluare generala (boli interne, ORL, pneumologie, neurologie), urmata de o polisomnografie (evaluare complexa a somnului).
Tratamentul va fi individualizat in functie de rezultatele evaluarii.

Din descrierea dvs. vorbim despre un sforait habitual, cronic. Acesta reprezinta o problema serioasa, putand fi insotit si de sindromul de apnee in somn. Efectele negative se impart in nocturne si diurne. Efectele negative nocturne sunt reprezentate de un somn fragmentat, neodihnitor, agitatie, posibila apnee in somn, tulburari de ritm cardiac, transpiratii nocturne, mixtiuni frecvente. Cele diurne: cefalee matinala, oboseala permanenta, somnolenta, tulburari de atentie, concentrare, iritabilitate, anxietate, depresie, tulburari de dinamica sexuala.
Despre tipurile de tratament am raspuns anterior.

Statistic, 25-50% dintre barbati sforaie si 25-35% dintre femei. Varsta reprezinta un "factor de risc", pe masura ce inaintam in varsta sforaitul devine mai frecvent, atat la barbati, cat si la femei. Dintre cei care sforaie, aprox. 5% dezvolta sindromul de apnee in timpul somnului, lucru cu repercusiuni severe asupra organismului. Interventia chirurgicala este eficienta doar in cazurile de sforait sau apnee de somn de cauze obstructive la nivelul cailor aeriene superioare. Exista si apnee de somn de cauze centrale, care nu beneficiaza de tratament chirurgical.
Evident, este mult mai bine sa tratezi ceva, orice, intr-un stadiu incipient, decat intr-un stadiu avansat. In general, patologia cronica beneficiaza doar de ameliorare si nu de o vindecare completa. Ca in orice interventie chirurgicala, exista si riscuri care sunt anestezice, chirurgicale propriu-zise, ele va vor fi explicate de medicul chirurg in functie de tipul interventiei efectuate.

Am un copil de 6 ani care sforaie noaptea, i=am scos polipii la 4 ani, acum orl-istul ne-a spus ca are amigdale hipertrofiate si noaptea se extind si nu poate respira bine. este o explicatie plauzibila si ce putem sa facem? De ce tratament are nevoie? Multumesc!

Si in cazul dvs. se pune problema unei reevaluari a patologiei obstructive de la nivelul cailor aeriene superioare. Este necesar sa faceti o fibroscopie nazofaringiana, pentru a identifica exact eventualele zone de obstructie responsabile de sforait. In anumite situatii, se recomanda chiar efectuarea unui computer tomograf. Si, desigur, exista o multitudine de alte lucruri care pot accentua sforaitul (obiceiuri alimentare, fumat, alcool, medicatie diversa).

In cazul dvs., desigur astmul are si el un rol important, insa ar trebui sa faceti o evaluare mai complexa a problemelor dvs. Evaluarea trebuie sa constea intr-un examen fizic general, consult ORL, consult pneumologie (pentru reevaluarea patologiei pulmonare - astm). Tratamentul poate fi complex si sa includa masurile enumerate in raspunsul anterior.

Sforaitul, in special insotit de apnee in somn, poate duce in timp la o multitudine de boli asociate, din care bolile cardiovasculare reprezinta un segment important si de mare risc. Printre acestea - hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, diverse tipuri de aritmii (palpitatii), mergand chiar pana la accident vascular cerebral si moarte subita.
In ceea ce priveste deviatia de sept, ea reprezinta o obstructie a foselor nazale care duce la respiratie orala, pe gura, si poate fi insotita, pe langa alte simptome, si de sforait. Dupa stabilirea unui diagnostic exact, se poate indica si planul de tratament, care cuprinde masurile enumerate anterior.

am 58 de ani, si recent am inceput sa am niste horcaieli din git noaptea. Pot sa aiba legatur cu o operatie de tiroida facuta in 2009? Am si o rinita cronica . Ce tratament pot sa urmez.

Buna ziua,

In urma cu 8 ani am fost operata de deviatie de sept, si m-am simti foarte bine, pana acum un an, cand am constatat ca dupa fiecare raceala raman cu senzatia de nas infundat, si in plus ma trezesc (uneori) noaptea ca respir pe gura, precizez ca nu sforai.
Ce este de facut?
Multumesc!

Sigur, exista. Tratamentul poate avea mai multe directii, una dintre ele o reprezinta regimul de viata (obiceiuri alimentare, consumul de alcool, fumat, medicatie antidepresiva, antianxioasa). O alta directie o reprezinta o igiena a somnului (ore regulate de culcare, timp suficient de odihna, pozitia in timpul somnului, mediu propice acestuia). Exista si tratament chirurgical, se adreseaza celor cu patologie obstructiva la nivelul cailor aeriene superioare. De asemenea, exista terapia cu CPAP care este reprezentata de un aparat de respirat ce mentine un flux respirator cu presiune pozitiva constanta la nivelul cailor aeriene superioare.

CPAP-ul reprezinta metoda electiva de tratament in cazul unei apnei de somn de cauza centrala. Sigur ca se mai poate folosi si ca tratament initial, cumva de reechilibrare in cazul unei apnei de somn obstructive. In mod evident nu este usor de suportat de anumiti pacienti. Timpul de utilizare al acestui aparat trebuie stabilit cu medicul pneumolog care l-a recomandat, el avand rolul principal in instruirea pacientului. Pacientul trebuie instruit asuopra modului de folosire, asupra modului de curatare a aparatului si asupra timpului de utilizare. La intervale de timp (aprox. 6 luni) pacientul trebuie reevaluat.
Rolul medicului ORList consta in a identifica nivelul si gradul obstructiei de la nivelul cailor aeriene superioare si a rezolva chiar si chirurgical aceasta problema, deci, in esenta, CPAPul nu creste tonicitatea muschilor.

Evident ca da, exista. Problema principala insa este intai de toate stabilirea unui diagnostic exact al problemelor dvs., pentru ca tratamentul difera in functie de etiologia, cauza sforaitului. Pentru diagnostic va puteti adresa in ordine medicului de familie si apoi medicilor specialisti pneumolog, ORL-ist, eventual neurolog.
Exista o legatura intre sforait si apneea in timpul somnului, aceasta din urma reprezentand o problema mult mai serioasa de sanatate in cadrul careia sforaitul este doar un simptom, asociat in mod constant.

Buna ziua. Urmez de aproape 2 ani tratament CPAP Auto . Este perfect , dorm foarte bine si ma trezesc odihnit. Problema este cind nu folosesc masca CPAP, am problem cu respiratia- respir mai greu , ma trezesc mai des noapte si dimineata sint foarte oboist. Deci am devenit dependent de apart si introducerea aerul fortat prin nari.Ce ar trebui sa fac sa nu mai folosesc apartul?
Va multumesc

Am aproape 50 de ani. De tanar sforai, mai ales dormind pe spate. Uneori chiar si atipind pe un scaun incep sa sforai. De multi ani ma trezesc dimineata obosit, nu imi mai aduc aminte de cand nu m-am mai trezit fresh si odihnit. Exista vreo legatura intre sforait si aceasta oboseala pe care o resimt in fiecare zi? Ce pot sa fac? Ma pot trata in vreun fel?

Exista un remediu alopat sau naturist pentru sforait? Care pot fi cauzele si efectele negative pentru organism ale sforaitului, daca acesta este extrem de zgomotos, insoteste somnul pe aproape tot parcursul noptii, in fiecare noapte, pe o perioada de mai multi ani?

Buna ziua, puteti sa-mi spuneti va rog daca sforaitul se acutizeaza pe masura ce imbatranim? Daca da, ar fi eficienta o interventie chirurgicala pentru tratarea acestei probleme inca din stadiul incipient? Care sunt riscurile unei astfel de interventii? In fine, sunt barbatii mai afectati de sforait decat femeile?

Multumesc!

In urma cu 5 ani am facut o veloplastie. Apneea a disparut, sforaitul si-a redus intensitatea, dar nu foarte mult. Cel mai suparator e faptul ca, din cauza sforaitului meu inca le e dificil membrilor familiei sa se odihneasca noaptea. Ce as putea face pentru a reduce si mai mult zgomotul provocat de sforait. Am o usoara deviatie de sept, dar medicul ORL ce a efectuat veloplastia nu-mi garanteaza o reducere notabila a sforaitului daca as face si aceasta operatie. Multumesc!

Am 58 ani. Am sforait din tinerete, dar doar dormind pe spate. De 2-3 ani insa sforai dormind si pe lateral si pe burta.Exista o explicatie? De un an m-am ales cu un astm bronsic pe care il tratez cu Flixotide 250mg si Singulair 10mg, dar de aprox. 6 luni nu mai pot sa dorm pe spate intrucat ma sufoc.E vreo legatura intre astm si sforait si cum trebuie sa ma tratez?
Multumesc.

Exista tratament pentru sforait?

Buna ziua,
Sforaitul are legatura cu boala de inima? Sau deviatia de sept? Se poate trata?

1. Care sunt cauzele sforăitului?

2. Se spune că sforăitul apare când se doarme pe spate. De obicei, apare şi când se doarme pe o parte. De ce dispare pentru câteva minute după ce se schimbă poziţia corpului?

Mulțumesc.

Am 58 ani. Am sforait din tinerete, insa doar pe spate. In schimb, de aprox. 2-3 ani in orice pozitie, inclusiv dormind pe burta.Care este explicatia? De un an si jumatate mi-am descoperit un astm bronsic si ma tratez cu Flixotide 250 si singulair 10mg. De 6 luni nu mai pot dormii de loc pe spate, intrucat ma sufoc. Cat de periculos este sforaitul la aceasta varsta si daca ma pot trata in vreun fel?

Utilizarea indelungata a unui CPAP poate avea contraindicatii? Nu exista riscuri legate de aparitia in timp a unor ciuperci/mucegaiuri in aparat (mai ales a celor dotate cu umidificator si incalzitor al aerului inspirat), similar cu cele care apar in instalatiile de aer conditionat? Poate utilizarea unui CPAP (continua sau intermitenta) determina cresterea tonicitatii muschilor din interiorul gatului, a cvaror stare flasca sau a caror relaxare produce sforaitul?

Va multumesc!

Mihai

Exista tratament pentru sforait? Este vreo legatura intre sforait si apneea in timpul somnului?

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL

Opincaru Maia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Smoc Boris,Doctor
Medic Primar,...
Medic Primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

La un anumit moment alimentatia sugarului trebuie diversificata, chiar daca acesta este alimentat exclusiv natural, artificial sau mixt, deoarece laptele matern sau preparatele de lapte, nu mai sunt suficiente pentru buna dezvoltare a sugarului. Sugarul este pregatit de diversificare, in jurul varstei de 6 luni, deoarece stie sa mestece si sa...
Daca bebelusului au inceput sa-i apara dintii, nu ezitati sa faceti o vizita pedodontului. Primul control stomatologic este indicat sa fie efectuat in primele 6 luni de la eruptia primului dinte al copilului si nu mai tarziu de varsta de 12 luni. Aceasta intalnire este o etapa esentiala pentru a informa parintii despre regulile elementare de...
Cand Naomi Jacobs s-a trezit, in casa sa, in 2008, ultimul lucru pe care si-l amintea era ca adormise cu o noapte inainte in paturile suprapuse pe care le impartea cu sora sa si isi facea griji despre examenul la limba franceza, ca multi alti adolescenti in varsta de 15 ani, transmite Mediafax. Dar ceea ce isi amintea Naomi Jacobs se...
Antibioticele, invinse de bacterii / Foto: PhotoXpress In spitalele din Marea Britanie a fost descoperita o noua enzima, care face ca anumite bacterii sa devina rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. De fapt, "doar doua o pot combate, iar unul dintre ele nu este prea eficient", avertizeaza microbiologul Timothy Walsh, de la...
Diferentele sunt aproape invizibile Piata medicamentelor contrafacute concureaza ca valoare marile companii farmaceutice, estimandu-se ca, anul acesta, volumul global de vanzari va atinge nu mai putin de 75 de miliarde de dolari. Deosebit de periculoase pentru pacienti, s-a descoperit ca acestea pot contine substanta activa* in procent cu mult...