MEDICINA GENERALA

24 Ianuarie 2014

Dr. Diana Placintescu, medic primar dermato-venerolog: Asimetria este criteriul principal care indica o eventuala indepartare a alunitelor | VIDEO INTERVIU

scris de

Placintescu Diana

VIDEO INTERVIU Dr. Diana Placintescu, medic primar dermato-venerolog: Asimetria este criteriul principal care indica o eventuala indepartare a alunitelor

Melanomul este un cancer potential agresiv, poate fi mortal in cateva luni, dar pe de alta parte daca este identificat la timp si excizat corect, cu margine de siguranta, aceasta interventie poate fi suficienta pentru vindecare. In ceea ce priveste alunitele periculoase, pacientii sunt in general mai ingrijorati de cele proeminente, nestiind ca, statistic, alunitele care arata ca o pata de cerneala pe piele sunt mult mai periculoase. Dr. Diana Placintescu a explicat pentru MedLive.ro care sunt metodele folosite pentru indepartarea alunitelor, ce riscuri sunt asociate cu aceasta procedura si ce presupune monitorizarea acestora.

Care sunt alunitele periculoase? Ar trebui sa fim mai atenti la cele proeminente, iesite in relief, sau la petele aparute pe piele?

Desi cei mai multi dintre pacienti ni se adreseaza de obicei cand sunt speriati de alunitele care sunt proeminente, statistic, acestea sunt alunite mai putin periculoase decat cele care arata ca o pata de cerneala pe piele. Corpul acestora e compus din fibre, nu din celule care au risc sa se malignizeze. Spre deosebire de acestea, alunitele care sunt ca o pata de cerneala in piele sunt fie alunite cu care ne-am nascut, fie alunite care au aparut in urma expunerilor solare in care o arsura solara declanseaza ceva din setarea noastra genetica si face sa apara un numar mai mare de cuiburi de celule pigmentare. Nu putem stii niciodata, la inceput, daca una dintre aceste mici pete de cerneala, mai ales cele nou aparute, este o alunita normala sau este un proces canceros.

Cand este recomandata indepartarea alunitelor?

Este foarte important ca noi putem sa ne autoevaluam riscul pe mai multe aspecte. In primul rand, tipul nostru de piele (persoanele care au pielea deschisa la culoare si predispusa sa se arda chiar si la cea mai mica expunere au un risc mai mare decat celelalte). Persoanele care au avut in familie cancer de piele, au un risc suplimentar si trebuie sa isi examineze alunitele cu o mai mare atentie.

Asimetria este criteriul principal pe care oricine il poate observa la o pata colorata de pe piele: alunitele care nu sunt perfect ovale sau rotunde, cele care trag intr-o parte, care au marginile mai inchise la culoare decat centrul, cele la care observam cu ochiul liber mai multe nuante de culoare pe piele. Toate acestea sunt criterii pe care le putem observa si singuri.

In momentul in care observam ca fie numarul alunitelor ne plaseaza intr-o grupa de risc (mai mult de 20 ), fie ne-au aparut alunite noi, fie au evoluat cele vechi, trebuie sa mergem la medic. Medicul stabileste care dintre alunite au indicatie operatorie, bazandu-se pe aceleasi criterii, pe experienta lui clinica si pe tehnicile de observare non-invazive. (microscoape speciale de diverse dimensiuni). Tehnologia ajuta medicul specialist sa cuantifice riscul fiecarei alunite intr-un mod aproape numeric. Astfel, se fac scoruri care plaseaza respectiva alunita intr-o grupa de risc sau nu. In cazul in care alunita se incadreaza intr-o grupa de risc mic, dar pacientul a observat totusi o evolutie, aceasta poate fi excizata. In cazul in care alunita se incardreaza intr-o grupa de risc mare excizia este indicatia medicului, care devine absoluta in acel moment.

Care sunt factorii declansatori care duc la modificarea formei sau structurii unei alunite?

Factorul principal este arsura solara. Transformarea unei alunite intr-un cancer de piele nu este provocata neaparat de expunerea repetata, dar in doze mici, la soare, ci de una, doua sau mai multe arsuri brutale care duc la jupuirea pielii. Acest lucru se intampla deoarece se produce o denaturare a ADN-ului din celulele pigmentare care scapa de sub controlul organismului si intra intr-o multiplicare pe care nu o mai putem controla.

In asa fel incat, fie pe o alunita mai veche-care era linistita pana in acel moment- fie pur si simplu din senin, dintr-o celula pigmentara din reteaua naturala a pielii noastre ( cea care ne da culoarea de baza a pielii), una dintre acele celule poate intra in diviziune si ne putem trezi cu o pata pigmentara noua, care de obicei creste rapid si poatre fi o alunita cu un grad mare risc sau direct un melanom.

Care sunt metodele folosite pentru indepartarea alunitelor?

In primul rand as vrea sa clarific credinta populara conform careia "nu e bine sa umbli la alunite". Exista pacienti care au melanoame si cu toate acestea sunt sceptici in ceea ce priveste scoaterea alunitelor.

Nu este admisa excizarea alunitei fara sa ai macar o mica margine de siguranta in jurul ei. Aceasta margine de siguranta merge de la 1 mm pentru o alunita obisnuita pana la 3 cm pentru un melanom. Aceasta este interventia standard. In cazul alunitelor care sunt nepigmentare, care sunt proeminente (asa zisii negi) se accepta o interventie de excizie, numita tangentiala, in cadrul careia lama bisturiului merge paralel cu pielea si se indeparteaza doar partea proeminenta. De fapt, toata masa de celule neobisnuite se gaseste deasupra taieturii.

Interventiile laser pot arde in totalitate, dar pot produce o arsura importanta cu consecinte estetic care nu pot fi estimate de la inceput. Marele dezavantaj este ca interventiile laser nu permit obtinerea unei piese care poate fi data ulterior la un examen anatomopatologic pentru a putea stabili ce a fost respectiva alunita.

Raza laser a bisturiului poate fi folosita in locul bisturiului clasic cand se opereaza pe zone care au potential de sangerare.

Care sunt riscurile asociate acestor proceduri?

Riscurile sunt cele clasice ale oricarei interventii chirurgicale, care pot include sangerarea. Cu toate aceste, de obicei, medicul se asigura ca pacientul nu are probleme de coagulare inainte de procedura. Poate exista riscul unei suprainfectii, cauzata de greselile de sterilizare de sala sau de greselile de ingrijire pe care le-a facut pacientul la domiciliu. Cu toate acestea, in general, interventiile chirurgicale pentru alunite si chiar pentru melanoame nu sunt supuse unor riscuri majore, vitale.

Dupa indepartarea alunitelor, care este procedura de monitorizare? La ce perioada de timp trebuie sa revina pacientul la control?

Depinde de riscul global al pacientului, care are un risc restant, legat de alunitele care i-au ramas. Perioada standard de monitorizare este intre 3 si 6 luni. Daca alunita excizata se dovedeste o alunita cu un risc mare de transformare sau chiar un melanom, aceste urmariri trebuie efectuatre la intervale de timp mult mai mici si mai stricte. In momentul in care am excizat o alunita cu un grad ridicat de risc, expunerea la soare se limiteaza. Nu se mai permite expunerea fara protectie solara maximala.

La ce perioada de timp trebuie verificate alunitele in cazul persoanelor care au foarte multe alunite pe piele?

Studiile spun ca daca sunt multe alunite si la prima evaluare o parte dintre ele au aratat risc ridicat, pacientii trebuie sa vina la control la minimum 6 luni. Pacientii care au multe alunite, dar au fost monitorizati in mod repetat si sunt alunite stabile fara alte riscuri, se admite ca pacientul sa vina o singura data pe an. Este de preferat ca acest control sa fie efectuat inaintea sezonului luminos.

Exista si pacienti care nu se incadreaza in grupe de risc, care sunt sateni sau bruneti, care au 2-3 alunite si una dintre acestea vireaza in urma unei arsuri sau in urma unei scaderi de imunitate si care dezvolta un melanom. Din acest motiv, este bine de stiut ca orice leziune nou-aparuta necesita prezentarea la medic pentru a fi evaluata.

Orice modificare, caracterul evolutiv si observarea unei leziuni ca fiind asimetrica si policroma sunt esenta a ceea ce trebuie sa stim despre alunite.

Este foarte important ca noi putem sa ne autoevaluam riscul, pe mai multe aspecte. In primul rand, tipul nostru de piele: persoanele care au pielea deschisa la culoare si predispusa sa se arda chiar si la cea mai mica expunere au un risc mai mare decat celelalte. Persoanele care au avut in familie cancer de piele, au un risc suplimentar si trebuie sa isi examineze alunitele cu o mai mare atentie.

Asimetria este criteriul principal pe care oricine il poate observa la o pata colorata de pe piele. Acele alunite care nu sunt perfect ovale sau rotunde. Cele care trag intr-o parte, care au marginile mai inchise la culoare decat centru, la care cu ochiul liber observam mai multe nuante de culoare pe piele. Toate acestea sunt criterii pe care le putem observa si singuri.

In momentul in care observam ca fie numarul alunitelor ne plaseaza intr-o grupa de risc (mai mult de 20 ), fie ne-au aparut alunite noi, fie au evoluat cele vechi, trebuie sa mergem la medic. Medicul stabileste care dintre alunite au indicatie operatorie, bazandu-se pe aceleasi criterii, pe experienta lui clinica si pe tehnicile de observare non-invazive. (microscoape speciale de diverse dimensiuni). Tehnologia ajuta medicul specialist sa cuantifice riscul fiecarei alunite intr-un mod aproape numeric. Se fac scoruri care plaseaza respectiva alunita intr-o grupa de risc sau nu. In cazul in care alunita se incadreaza intr-o grupa de risc mic, dar pacientul a observat totusi o evolutie, aceasta poate fi excizata. In cazul in care alunita se incardreaza intr-o grupa de risc mare, este indicatia medicului, care devine absoluta in acel moment

3. Care sunt factorii declansatori care duc la modificarea formei sau structurii unei alunite?

Factorul principal este arsura solara. Nu atat expunerea repetata, dar in doze mici la soare, poate sa duca la transformarea unei alunite intr-un cancer de piele mortal, cat una, doua sau mai multe arsuri brutale care duc la jupuierea pielii. Acest lucru se intampla deoarece se produce o denaturare a ADN-ului din celulele pigmentare care scapa de sub controlul organismului si intra intr-o multiplicare pe care nu o mai putem controla. Acest lucru se intampla

In asa fel incat fie pe o alunita mai veche, care era linistita pana in acel moment, fie pur si simplu din senin, dintr-o celula pigmentara din reteaua naturala a pielii noastre, cea care ne da culoarea de baza a pielii, una dintre acele celule poate intra in diviziune si ne putem trezi cu o pata pigmentara noua, care de obicei creste rapid si poatre fi o alunita cu un grad mare risc sau direct un melanom.

4. Care sunt metodele folosite pentru indepartarea alunitelor?

In primul rand as vrea sa clarific credinta populara conform careia "nu e bine sa umbli la alunite". Exista pacienti care au melanoame si cu toate acestea sunt sceptici in ceea ce priveste scoaterea alunitelor.

Principiul de baza de excizare a unei alunite nu este admis sa o scoti fara sa ai macar o mica margine de siguranta in jurul ei. In acest caz, excizia chirurgicala clasica in forma de ;lipsa in jurul alunitei, mergand pana in profunzimea pielii, in micul tesut gras de sustinere care se gaseste sub piele. Aceasta margine de siguranta merge de la 1 mm pentru o alunita obisnuita pana la 3 cm pentru un melanom. Aceasta este interventia standard. Alunitele care sunt nepigmentare, care sunt proeminente, asa zisii negi, se accepta sa se faca o interventie de excizie numita tangentiala in care lama bisturiului merge paralel cu miele si indepartam doar partea proeminenta. De fapt, toata masa de celule neobisnuite se gaseste deasupra taieturii.

Interventiile laser pot arde in totalitate, dar produce o arsura importanta cu consecinte estetice nu totdeauna estimate de la inceput. Marele dezavantaj este ca interventiile laser nu permit obtinerea unei piese care poate fi data ulterior la un examen anatomo-patologic pentru a putea stabili ce a fost respectiva alunita.

Raza laser a bisturiului poate fi folosita in locul bisturiului clasic cand se opereaza pe zone care au potential de sangerare.

5. Care sunt riscurile asociate acestor proceduri?

Riscurile sunt cele clasice ale oricarei interventii chirurgicale, care pot fi sangerarea, dar de obicei medicul se asigura ca pacientul nu are probleme de coagulare. Poate exista riscul unei suprainfectii, cauzata de greselile de sterilizare de sala sau greselilor pacientului de ingrijire la domiciliu. Cu toate acestea, in general, interventiile chirurgicale pentru alunite si chiar pentru melanoame nu sunt supuse unor riscuri majore, vitale.

6. Dupa indepartarea alunitelor, care este procedura de monitorizare? La ce perioada de timp trebuie sa revina pacientul la control?

Depinde de riscul global al pacientului, care un risc restant, legat de alunitele care i-au ramas. Perioada standard de monitorizare este intre 3 si 6 luni. Daca alunita excizata se dovedeste o alunita cu un risc mare de transformare sau chiar un melanom, aceste urmariri trebuie efectuatre la intervale de timp mult mai mici si mai stricte. In momentul in care am excizat o alunita si ne-a iesit o alunita care are un risc, expunerea la soare se limiteaza. Nu se mai permite expunerea fara protectie solara maximala.

7. In cazul persoanelor care au foarte multe alunite pe piele, la ce perioada de timp trebuie verificate?

Studiile spun ca daca sunt multe alunite si la prima evaluare o parte dintre ele au aratat risc ridicat, pacientii trebuie sa vina la control al minimum 6 luni. Pacientii care au multe alunite, dar au fost monitorizati in mod repetat si sunt alunite stabile si nu au alte riscuri, se admite ca pacientul sa vina o singura data pe an. Este de preferat ca acest control sa fie efectuat inaintea sezonului luminos.

Exista si pacientii care nu se incadreaza in grupe de risc, care sunt sateni sau bruneti, care au 2-3 alunite si una dintre acestea vireaza in urma unei arsuri sau in urma unei scaderi de imunitate si care dezvolta un melanom. Din acest motiv, este bine de stiut ca orice leziune nou-aparuta necesita prezentarea la medic pentru a fi evaluata.

Orice modificare, caracterul evolutiv si observarea unei leziuni ca fiind asimetrica si policroma sunt esenta a ceea ce trebuie sa stim despre alunite.Echipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.