INTERVENȚII CHIRURGICALE

06 Decembrie 2019

Gastric Sleeve sau operația de micșorare a stomacului

Dr. Vasile Serban

Ce inseamna gastric sleeve ?

Gastric sleeve sau operatia de micsorare a stomacului este o interventie chirurgicala destinata tratamentului obezitatii morbide.

Ea consta in indepartarea celei mai mari parti a stomacului, denumita gastrectomie longitudinala, in urma careia este pastrat un tub gastric de cca 80-100 ml cu rolul de a initia si sustine o scadere in greutate marcata atat prin reducerea cantitatii de alimente consumate cat si prin multiple mecanisme metabolico-hormonale.

Procedura gastric sleeve se face in prezent exclusiv pe cale laparoscopica.

Cine poate face gastric sleeve ?

Pacientii obezi cu indicatie pentru acest tip de interventie sunt de trei categorii in functie de indicele de masa corporeala calculat prin impartirea greutatii (kg) la patratul inaltimii (in metri):

 pentru cei cu obezitate moderata, cu IMC cuprins intre 30 si 35, doar daca au si diabet zaharat de tip II, afectiuni osteo-articulare severe sau afectiuni ale coloanei agravate de greutate.

 pentru cei cu obezitate severa, cu IMC cuprins intre 35 si 40, cand obezitatea este asociata cu: dislipidemie, hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, intoleranta la glucoza sau diabet zaharat tip II, sindrom metabolic, afectiuni osteo-articulare si ale coloanei vertebrale.

 pentru cei cu obeziate morbida, cu IMC peste 40, pentru orice caz de obezitate asociata sau nu cu alte afectiuni.

Toti pacientii cu tipurile de obezitate descrise mai sus se pot adresa chirurgiei obezitatii (bariatrice) pentru gastric sleeve dupa parcurgerea unor programe de scadere ponderala prin regim alimentar privativ documentat stiintific si urmarit in clinici de specialitate cu rezultate suboptimale.

Care sunt rsicurile operatiei de micsorare a stomacului?

Interventia de micsorare a stomacului, gastric sleeve, este o procedura  laparoscopica standardizata. Are riscurile si complicatiile oricarei interventii chirurgicale efectuate pe un pacient obez dar care pot fi reduse la minim printr-o pregatire preoperatorie minutioasa in scopul ameliorarii afectiunilor asociate obezitatii. 

In clinicile de specialitate si in mainile unor chirurgi experimentati complicatiile postoperatorii au o rata de producere de sub 1%.

Cum se face? Cum decurge interventia?

Tehnic, interventia debuteaza cu insuflarea abdomenului cu dioxid de carbon pentru crearea unei camere de lucru. Se introduc ulterior prin mini-incizii camera video si instrumentele specifice. Se realizeaza indepartarea celei mai mari parti a stomacului prin „taiere si coasere” (staplare) efectuate longitudinal rezultand un „tub gastric” cu rol de restrictie in consumarea alimentelor. Ulterior se verifica etanseitatea suturii si se plaseaza un tub de dren langa stomacul modificat.   

Recuperarea dupa operatie

Recuperarea postoperatorie este rapida cu mobilizarea pacientului in ziua operatiei si reluarea consumului de lichide din a doua zi postoperator.

Externarea  se face la 3 zile postoperator cand pacientul reuseste sa consume lichide eficient pentru a evita deshidratarea.

Reluarea alimentatiei se va face gradual in decurs de 2-3 luni prin cresterea progresiva a consistentei de la lichide, semisolide pana la alimente solide.

Recomandari dupa operatie

Dupa interventie este recomandata o viata activa cu activitati fizice placute sau sporturi adaptate conditiei pacientului obez, efectuate intr-o maniera constanta.

Avantaje gastric sleeve

Gastric sleeve este o procedura bariatrica cu eficienta ridicata. Pentru pacienti aceasta operatie de miscorare a stomacului reuseste:

✔  sa produca o scadere ponderala cu reducerea excesului ponderal (kilogramele in plus fata de greutatea normala raportata la inaltime) in procent de 70-90%

✔  sa amelioreze pana la vindecare afectiunile asociate (hipertensiunea arteriala, cardiopatia, dislipidemia, diabetul)

✔  sa schimbe radical stilul de viata, de alimentatie si tonusul psihic al pacientului.

La momentul actual gastric sleeve reprezinta interventia bariatrica cea mai utilizata la nivel mondial, cu o pondere de peste 70%, datorita eficientei in scaderea ponderala si a procentului scazut de complicatii precoce si tardive in raport cu alte interventii.

Articol realizat in colaborare cu Dr. Vasile Serban, Medic Primar Chirurgie generala, Chirurgia obezitatii, Proctologie, Chirurgia tiroidei/Chirurgie endocrina si Chirurgie mamara.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.