VIDEO

17 Februarie 2011

VIDEO INTERVIU Prof. dr. Eduard Apetrei: “Oamenii saraci au un procent de suprapondere mai mare fata de cei cu venituri medii, pentru ca alimentele care de obicei ingrasa sunt mai ieftine”. Paradoxul obezitatii

VIDEO INTERVIU Prof. dr. Eduard Apetrei:

Prof. dr. Eduard Apetrei / Foto: HotNews.ro

Oamenii nu se ingrasa din cauza ca sunt stresati, pentru ca stresul nu este o caracteristica exclusiv a timpurilor noastre. Atunci cand creeaza, omul se afla sub asediul stresului. Marile creatii isi au originea intr-o astfel de stare si nu intr-o lipsa de activitate, este de parere prof. dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu Fundeni. Specific acestor vremuri este faptul ca lumea obisnuieste sa consume mult si sa faca efort fizic putin, acestea fiind doua obiceiuri ce conduc la instalarea obezitatii. Totusi, exista un paradox: in anumite cazuri, obezitatea poate avea efecte de protejare a inimii, asociate cu o rata de supravietuire mai mare in randul persoanelor in varsta sau care sufera de boli cronice. Cum se explica acest paradox, numit si paradoxul obezitatii, aflati in interviul de fata.

  • Oamenii nu mai au bani pentru a-si cumpara mancare de calitate si atunci consuma paine, paste fainoase, cartofi.
  • Observam scaderi exagerate in greutate uneori. Prin regim, diete, efort fizic unele persoane ajung la o greutate inadmisibil de joasa, iar dupa un timp observam ca sufera de diferite afectiuni.
  • Cel mai ieftin efort fizic este mersul pe jos. In loc sa mergem cu tramvaiul doua statii, mai bine mergem pe jos doua statii. In loc sa urcam cu liftul, mai bine urcam pe scari.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Reporter: Cat de raspandit este fenomenul obezitatii in randul populatiei din Romania?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Este un fenomen raspandit, dupa cum vedeti si dumneavoastra daca va uitati pe strada. Nu exista procente exacte in Romania. Noi cunoastem foarte multe procente din alte tari, in care ordinea medicala este respectata, ma refer la faptul se fac cercetari, studii. Din datele pe care le avem noi, proportia de oameni cu greutatea peste cea normala este de 25-30%. In alte zone, aceasta proportie este chiar si mai mare. In tari precum SUA, de pilda, proportia ajunge la valori ingrijoratoare.

Rep.: Este aceasta stare de fapt o consecinta a fenomenului globalizarii si a influentei culturii americane in societatea romaneasca?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Este o consecinta a felului nostru de a trai astazi, care nu mai coincide cu stilul de viata din urma cu 30-40 de ani. Tinand seama de comoditatile si de tentatiile existente astazi, lumea obisnuieste sa consume mult si sa nu mai faca efort fizic suficient. Echilibrul dintre aportul alimentar si energia consumata prin diferitele noastre activitati este destabilizat. Acest echilibru implica foarte multi factori. Un prim factor de risc este sistemul alimentar deficitar, iar un element deosebit de important aici este cantitatea.

Nu se impun atat de mult restrictii alimentare, dar placerile oamenilor ar trebui sa tina seama de cantitati. Cantitatea este factorul principal al adipozitatii sau obezitatii. Daca se pastreaza o anumita proportie alimentara chiar si dupa ochi, sau dupa bunul simt, este foarte bine. Dar daca proportia alimentara nu se pastreaza si domina painea, pastele fainoase, glucidele, sandwich-urile acelea imense care se gasesc la fast-food, evident ca omul se va ingrasa. Din pacate, oamenii nu mai au bani pentru a-si cumpara mancare de calitate si atunci consuma paine, paste fainoase, cartofi.

Rep.: In trecut obezitatea nu era o problema atat de grava a populatiei tarii noastre?

Prof. dr. Eduard Apetrei: In trecut existau mai putine cazuri de obezitate, pentru ca in vremurile acelea omul nu venea de la serviciu, isi lua o bere langa el si o farfurie plina cu sandwich-uri sau fel de fel de produse ambalate de panificatie dupa care, in aceasta pozitie, obisnuia sa urmareasca ore intregi emisiunile televizate. In trecut oamenii isi foloseau timpul dedicandu-se altor ocupatii. Urbanizarea nu era atat de accentuata atunci. Lumea traia in mediul rural, un mediu in care oamenii isi puteau gasi variate activitati, neuitandu-se la televizor. Sigur ca erau si inainte oameni grasi, insa acum proportia este una mult mai mare, iar factorul principal este modul nostru de a trai.

Rep.: Obezitatea este un fenomen asociat mai degraba cu faptul de a fi sarac, decat cu acela de a fi bogat?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Daca ma uit la stiri observ multe imagini cu oameni din tara aceasta, care sunt foarte bogati. Uitati-va si dumneavoastra la felul in care arata. Pentru ca a venit bogatia foarte rapid peste ei, ideea a fost ca trebuie sa manance bine, trebuie sa fumeze etc. Totul trebuie sa fie expus, iar expunerea inseamna alimentatie neigienica atat sub aspect cantitativ, cat si calitativ. Totusi, este adevarat ca oamenii saraci au un procent de suprapondere mai mare fata de cei cu venituri medii, pentru ca alimentele care de obicei ingrasa sunt mai ieftine, iar ele cauzeaza diabetul si supraponderea sau obezitatea.

Rep.: Stresul poate fi considerat un factor ce cauzeaza obezitatea?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Eu nu spun ca stresul nu contribuie, dar el reprezinta o parte foarte mica a fenomenului obezitatii. Omul nu se ingrasa din cauza ca e stresat. Uitati-va la oamenii stresati, ei sunt slabi. Oamenii stresati sunt cei care muncesc mult, care au anumite probleme, nu sunt cei cu proportii mari. Mai este un lucru important legat de stres. Atunci cand creeaza, un om se gaseste intr-o stare de stres. Atunci cand scrie sau cand concepe ceva, omul creeaza sub impulsul unor emotii. Marile creatii se fac in aceasta stare si nu intr-o stare de lipsa de activitate.

Rep.: Prin urmare stresul nu este o consecinta a modernitatii.

Prof. dr. Eduard Apetrei: Nu, stresul exagerat este o consecinta a modernitatii, pentru ca tentatiile sunt foarte mari, iar alegerile la care sunt supusi oamenii ii pun intr-o situatie de stres.

Rep.: In ce masura obezitatea afecteaza buna functionare a inimii?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Este foarte bine stabilit faptul ca obezitatea, de la o anumita dimensiune, afecteaza aparatul cardiovascular, fiind asociat cu hipertensiunea arteriala, cu dislipidemii si cu glicemia crescuta. In lipsa acestora, obezitatea ar fi asociata cu tulburari de respiratie, cu tulburari de dinamica a somnului, cu tulburari pulmonare. De asemenea, obezitatea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare.

Rep.: Exista o teorie conform careia obezitatea poate avea efecte de protejare a inimii asociate cu o rata de supravietuire mai mare in randul persoanelor in varsta sau suferinde de boli cronice. Cum se explica acest paradox, numit si paradoxul obezitatii?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Asa este. In stiinta, in general, dar si in medicina, in particular, lumea gandeste ca adunand anumite date poate observa niste fenomene a caror explicatie nu o avem de la inceput. Pentru inceput am sa va explic ce inseamna obezitatea. S-a convenit ca greutatea, de la un anumit nivel in sus, poarta numele de obezitate, fiind precedata de o etapa intermediara numita suprapondere. Limita dintre greutatea normala a corpului si obezitate este o linie trasa arbitrar de oamenii de stiinta. Lucrurile evolueaza si s-a observat ca limita aceasta, spre exemplu limita de 25 kg/m2 (indicele de masa corporala - IMC, sau BMI - body mass index - n.red.) este cea care delimiteaza greutatea normala de suprapondere este trasata prea jos. Dupa indicele de masa corporala de 30 Kg/m2 vorbim de obezitate, care poate fi usoara, moderata sau severa.

Paradoxul obezitatii sau "prea binele binelui"

S-a observat ca oamenii care au un indice de masa corporala (IMC) cu valori cuprinse intre 25 si 30 kg/m2 nu au o evolutie proasta. Daca omul a capatat o boala, fie arteriopatie periferica, fie o angina pectorala, fie un infarct miocardic si indicele de masa corporala este intre 25 si 30 kg/m2, nu are o evolutie mai proasta decat o persoana care are 25 kg/m2, ba, in unele cazuri, chiar mai buna. Acest aspect i-a facut pe unii sa spuna ca asistam la un paradox. Paradoxul de unde a venit? De la faptul ca un om care are o insuficienta cardiaca si slabeste mai mult decat ar trebui are o evolutie mai proasta decat un om care isi mentine greutatea in aceste limite (25-30 kg/m2).

S-a mai observat inca un lucru. Daca un om cu un indice de masa corporala de 40 de kg/m2, are o boala, dar face eforturi foarte mari si slabeste, ajungand pana la 25 kg/m2, aceasta persoana are o evolutie mai proasta decat una care isi mentine greutatea la 30 kg/m2.

Rep.: Prin urmare, persoanele supraponderale se feresc mai bine de boli decat cele care au fost obeze la un moment dat, dar au slabit radical intr-un timp foarte scurt?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Da. Acesta este paradoxul obezitatii. Eu l-as putea ingloba intr-o vorba pe care o cunoastem cu totii: prea binele binelui. Prea binele binelui este valabil si la hipertensiunea arteriala. Pana in urma cu doi ani de zile, se spunea ca un bolnav cu hipertensiune trebuie sa isi scada valorile tensionale pana la 120 sau chiar sub 120, mai ales daca are diabet. In urma datelor care s-au acumulat intre timp, pentru ca la unii bolnavi chiar scadeau valorile tensionale pana la aceste limite, s-a observat ca valorile presiunii arteriale la aceste limite nu sunt bune. Deci nici tensiunea arteriala nu trebuie scazuta prea mult, sa nu se scada sub valori de 120 mmHg. Eu vreau sa fiu foarte bine inteles. Tensiunea arteriala sub 140 este cea normala.

Acest fapt este valabil si pentru obezitate, dar conform ultimelor informatii, chiar si pentru diabet. Noi stim bine ca glicemia la un diabetic trebuie foarte bine controlata si uneori cea care este sub 100 este mai periculoasa decat cea de peste 110 mg. Daca nu as da cifre as spune ca prea binele binelui trebuie luat in seama. La fel vorbim si la obezitate. Observam scaderi exagerate in greutate uneori. Prin regim, diete, efort fizic unele persoane ajung la o greutate inadmisibil de joasa, iar dupa un timp observam ca sufera de diferite afectiuni.

Rep.: Slabirea drastica este singura cauza a complicatiilor ce apar la persoanele care au fost candva obeze?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Aceste afectiuni sunt o consecinta a faptului ca aceste persoane au si alte afectiuni cunoscute mai mult sau mai putin, au slabit intr-un timp scurt si au fenomene secundare importante. Nu toti oamenii au aceste reactii, dar foarte multi au parte de efectele negative ale scaderii in greutate. Subiectul acesta poate da nastere la foarte multe interpretari gresite. Nu pledez pentru obezitate. Sub nicio forma nu pledez pentru a nu scadea in greutate. Eu atrag atentia asupra exagerarilor pe care unele persoane le fac atunci cand doresc sa scada in greutate, deoarece sunt date stiintifice care arata ca pentru un bolnav care are o arteriopatie periferica, slabirea exagerata nu face bine. Greutatea trebuie mentinuta la o limita in jur de 25-30 de kg/m2.

Rep.: Care sunt modalitatile sanatoase de a scadea in greutate?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Exista doua metode importante. In primul rand trebuie reglata cantitatea de alimente consumate si in al doilea rand trebuie efectuat efort fizic. Daca aveti 100 de kg si inaltime de 1,70m, reduceti la jumatate cantitatea de alimente consumate zilnic. Cel care este in situatie trebuie sa faca un calcul, asta nu trebuie sa faca doctorul.

Rep.: Nu este de datoria nutritionistului de a regla cantitatea de alimente pe care pacientii trebuie sa o consume zilnic?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Nutritionistul ajuta, dar pacientul isi poate face singur niste calcule. Importanta este aceasta reducere la jumatate a cantitatii de alimente si cresterea efortului fizic depus zilnic. Efortul fizic trebuie facut intre 20 si 30 de minute in fiecare zi. 30 de minute de efort nu inseamna mult, pentru mine inseamna 2,5 km parcursi intr-un mod alert. Toata lumea spune ca nu are bani sa mearga la sala, socotind ca efortul fizic inseamna prezenta in sala. Dar cel mai ieftin efort fizic este mersul pe jos.

Lumea ar trebui sa inteleaga ca este importanta atat cantitatea de alimente consumata cat si compozitia acestora. Vorbim aici de omul sanatos, nu de omul bolnav, cu anumite afectiuni la care proportia de alimente (grasimi, proteine, glucide) este importanta. Aici nutritionistul invocat de dumneavoastra are rol important..

Rep: Cele 30 de minute de mers pe jos pot fi si fractionate?

Prof. dr. Eduard Apetrei: E bine sa nu fie fractionate pentru ca, in 30 de minute, tot sistemul nostru este solicitat si in special aparatul cardiovascular. Inima trebuie sa se contracte mai repede, vasele trebuie sa se dilate mai bine pentru a primi mai mult sange, muschii trebuie sa lucreze mai bine, aportul de oxigen trebuie sa fie unul mai bun. Creierul va avea un aport mai mare de sange si mai eficient dupa terminarea efortului fizic.

Lumea imi spune ca nu are timp pentru efort fizic. Eu spun ca in loc sa mergem cu tramvaiul doua statii, mai bine mergem pe jos doua statii. Mai exista si alte metode: o scarita acasa, unii aleg sa inlocuiasca liftul cu urcatul pe scari etc.

Rep.: Exista un tratament anume pentru persoanele care sufera de obezitate?

Prof. dr. Eduard Apetrei: In primul rand trebuie sa mentionez ca medicamentele de scadere a greutatii inregistreaza un esec aproape total din punctul meu de vedere, avand efecte secundare importante, iar majoritatea sunt retrase de pe piata. Exista un sistem de a diminua stomacul, fie cu o banda, fie cu alte sisteme chirurgicale, iar acestea au rezultate mai bune mai ales pentru persoanele hiperbulimice. Insa utilizarea acestor sisteme, fara sa fie completate de un program general precum cel conturat mai devreme, nu au rezultate bune.

Rep.: Reducerea cantitatii alimentelor consumate zilnic si efortul fizic sunt solutii de tratare sau de prevenire a obezitatii?

Prof. dr. Eduard Apetrei: Atat de tratare, cat si de prevenire, mai ales in situatia in care mai multi membri dintr-o familie sufera de obezitate. Daca va uitati la aceste familii majoritatea mananca tot timpul. Uitati-va la oamenii care sunt grasi, intotdeauna ii veti vedea cu un sandwich in mana, cu o bautura care este dulce, cu bomboane, ulterior spunand: "aceasta este placerea mea". Aici este o problema importanta a psihicului nostru, faptul ca nu ne preocupa starea noastra de sanatate de peste cativa ani. Oamenii nu realizeaza ca peste cinci sau zece ani vor face o boala grava. Dar atunci va fi mult mai greu de recuperat, pentru ca celula adipoasa este o celula extreme de complexa, cu foarte multe secretii interne.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Video: Matei Budes

Reporter: Cristina Bobe

INTERVIU prof. dr. Eduard Apetrei: Oamenii care sunt saraci au un procent de suprapondere mai mare fata de cei cu venituri medii, pentru ca alimentele care de obicei ingrasa sunt mai ieftine. Obezitatea si paradoxul obezitatiiEchipa MedLife de Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.