Publicat la: 
20/05/2013

VIDEO INTERVIU Psihologul Catalina Dumitrescu, despre grupurile de suport pentru pacientii oncologici: Starile de soc, furie, frica si tristete sunt firesti, incercam sa ajutam si pacientii si familia sa le depaseasca

Dupa aflarea diagnosticului de neoplasm, pacientii si cei apropiati lor trec prin mai multe stari, firesti in aceasta situatie, de la soc la tristete. In cadrul grupurilor de suport acestia sunt ajutati de specialisti sa le gestioneze si sa le depaseasca, impartasindu-se sentimentele si experientele. Ce specialisti participa la aceste grupuri? Cum poate ajuta un pacient neoplazic participarea la un astfel de grup de suport? Cum sunt organizate sedintele? Psihologul Catalina Dumitrescu de la Life Memorial Hospital a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu video acordat MedLive.ro si a discutat online cu cititorii.

VIDEO INTERVIU Epilepsia la copii. Dr. Cristina Motoescu, medic primar neurologie pediatrica, a discutat online cu cititorii

Ce simptome prezinta epilepsia la copii? Care sunt cauzele cunoscute pentru aparitia bolii? Cum se poate trata si cum evolueaza in timp? In ce consta diagnosticarea? La ce varsta poate debuta? Se poate vindeca? Dr. Cristina Motoescu, medic primar neurologie pediatrica, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Specialitate: 
Comentarii

Sunt firesti starile de soc, furie si frica dupa ce ani de-a randul nu ti-a pasat ca zeci de mii de cainii vagabonzi urineaza si defecheza pe trotuarele oraselor, imprastiind tone de agenti patogeni zilnic. Traiti in mizerie crunta si apoi va mirati si sunteti socati ca v-ati imbolnavit!

La aceste sedinte participa si medicii care ii trateaza, sau care urmaresc cazul pacientului?

Ce ne puteti spune despreconsilierea familiei, pentru ca, din experienta, aceasta poate fi mainegativista si cu un impact mai puternic asupra persoanei?

Diagnosticul de neoplasm afecteaza intreaga familie (este o boala a intregii familii), asadar grupul este deschis participarii oricarui membru al familiei care necesita suport si informatii suplimentare. Pe langa membrul familiei care a fost diagnosticat, si restul familiei necesita consiliere si suport psihologic. De multe ori familia poate prelua un sentiment de vina in sensul ca nu a fost suficient de atenta la nevoile persoanei diagnosticate si poate nu a insistat sa mearga catre medic atunci cand acesta sesiza anumite disfunctionalitati si a tratat cu superficialitate, considerand ca poate este o banala raceala, durere.
Pe langa starea pe care familia trebuie sa o gestioneze in a oferi suport persoanei afectate, acestia la randul lor trebuie sa faca fata unor sentimente si intrebari precum cele de soc - 'cum de s-a putut intampla asa ceva cuiva apropiat mie?', 'ce rau am facut?'.
Dupa parcurgerea acestor etape, de cele mai multe ori familia isi reorganizeaza resursele si incepe lupta cu boala, asta insemnand investigatiile necesare, tratamentul in sine, pronosticul bolii. Toate aceste aspecte uzeaza resursele psihice si tocmai de aceea este recomandat suportul din partea cadrelor medicale, specialistilor. Pentru a putea accepta acest diagnostic, este important sa cunoastem cat mai multe informatii despre boala si ce inseamna aceasta, despre tratament si efectele acestuia si sa intelegem ca sunt anumite tipuri de cancer care sunt curabile.
Diagnosticul de cancer nu inseamna neaparat finalitatea vietii.

Cum decurg aceste intalniri si ce se discuta in cadrul lor? Ma intereseaza pentru ca in Romania grupurile de suport sunt inca privite cu multa suspiciune.

In cadrul acestor intalniri discutam despre etapele pe care le parcurge un pacient la aflarea diagnosticului, cum ar fi: durerea, suferinta, neputinta, emotiile, uneori nevoia de a brava, despre mecanismele de coping pe care le poate dezvolta, despre a-si da permisiunea sa sufere si sa traiasca toate aceste etape care sunt firesti intr-o asemenea situatie. Acest diagnostic modifica radical viata pacientului, poate duce la izolare sociala, uneori la insingurare, pacientul nedorind sa isi incarce familia si prietenii cu aceasta suferinta. In cadrul grupului incurajam exprimarea acestor emotii cat si suportul psihologic oferit de catre ceilalti membri participanti, prin schimbul de informatii si experienta, lucru care duce la o crestere a gandurilor pozitive si a sperantei de viata.
Pacientii sunt ajutati sa descopere resurse interioare pentru a gestiona cat mai bine perioada de tratament si efectele acestuia, sa capete incredere ca poate fi curabil si sa constientizeze cat de importanta este gandirea pozitiva, in sensul ca resursele psihice sunt aproape la fel de importante ca tratamentul in sine.
Incercam sa ii ajutam sa isi activeze mecanismele de aparare, petnru a se proteja in fata atator incertitudini pe care le aduce acest diagnostic.
Intr-adevar, ati numit bine, exista rezistenta cognitiva in a participa la un asemenea grup, iar ceea ce incercam astazi prin demararea acestui proiect este tocmai de a modifica aceste mod de a privi lucrurile si de a accepta ajutorul specialistilor. Sigur ca si familia ofera suport, dar uneori se poate intampla ca acest subiect, tocmai pentru ca este atat de sensibil, sa devina tabu sau sa existe discutii selective vizavi de boala.

Aveti multi pacienti? se pot deconta sedintele? daca am urmat tratamentul intr-un spital de stat, pot veni?

Deocamdata proiectul este la inceput, modul cum l-am conceput este de o sedinta cu durata de o ora si jumatate in fiecare saptamana si suntem in etapa in care formam grupul. Sigur ca sunteti binevenit in cadrul grupului de suport sustinut de noi, indiferent unde urmati tratamentul. Din pacate sedintele nu sunt decontate de catre casa de asigurari de sanatate.
Va asteptam in fiecare miercuri la ora 16.00 in cadrul MedLife, cu o programare in prealabil la nr. de tel. 0722 460 776.

Raspunsurile dvs au relevanta teoretica; din punct de vedere practic, considerati ca aveti suficienta expertiza concreta pt a gestiona o situatie de o factura deosebit de sensibila pentru orice familie? Care sunt costurile unui astfel de serviciu medical si cum considerati relevant pentru pacient sa participe la un astfel de demers medical in mediul privat?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Modul in care copiii inteleg conflictele dintre parinti are efecte diferite asupra problemelor lor emotionale si comportamentale. In cazul in care copiii se simt vinovati de neintelegerile dintre parinti, acestia sunt mult mai susceptibili de a dezvolta un comportament anti-social, conform unei cercetari finantate de Economic and Social Research...
De ce ar trebui sa alegem implantul dentar, cum se realizeaza si care sunt indicatiile si contraindicatiile acestuia? Dr. Razvan Staicu, medic specialist chirurgie maxilo-faciala, a discutat online cu cititorii. Dr. Razvan Staicu este medic specialist chirurgie buco-maxilo-faciala in cadrul clinicii DentaLife. Intra pe pagina online pentru...
1. Lipsa somnului Chiar daca pare evident, un somn fugitiv poate fi cauza principala a oboselii, ceea ce afecteaza concentrarea si sanatatea. Adultii ar trebui sa isi organizeze programul astfel incat sa aiba parte de 7-8 ore de somn in fiecare noapte. Sfat: Faceti din somn o prioritate si pastrati un program regulat. Nu lasati laptopurile,...
Oamenii de stiinta de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, ca antibioticele ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, dar nu se aplica si in cazul cancerului rectal. Mesajul principal al acestui studiu este importanta administrarii antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infectiile...
Te poti gandi la alimentele care te ajuta sa renunti la fumat in doua moduri. Dupa ce te lasi de fumat, papilele gustative vor reveni la viata, conform American Heart Association. Simtul gustului imbunatatit te poate ajuta sa nu incepi din nou sa fumezi odata ce vei redescoperi gustul alimentelor. Al doilea mod tine de faptul ca te poti gandi la...