Publicat la: 
13/04/2016

VIDEO INTERVIU Tratamentul minim-invaziv al anevrismelor cerebrale. Dr. Stefanita Dima:  Ruptura unui anevrism este descrisa de pacienti drept cea mai mare durere de cap din viata unui om

Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala a discutat in cadrul unui interviu despre anvrismele cerebrale, simptomatologie si metodele de interventie minim invazive. In plus, Medlive demareaza programul de screening al patologiei neuro vasculare.

Simptomele unui anevrism cerebral

Anevrismele cerebrale se impart in doua categorii: anevrismele nerupte si cele rupte. Anevrismele rupte sunt dramatice. Ruptura unui anevrism este un eveniment pe care niciun pacient nu il uita. E o durere de cap acuta, ca un fulger o descriu pacientii. Cea mai mare durere de cap din viata unui om. In momentul in care un anevrism se rupe si iese sangele din el, invadeaza creierul si pe cat de bine face sangele in interiorul vasului, pe atat de rau face cand iese de acolo. Durerea este asociata de multe ori cu pierderea starii de constienta, crize de epilepsie, de dureri retro oculare si de dureri la nivelul cefei foarte mari, greturi, varsaturi.

Cand vorbim de un anevrism nerupt poate sa dea dureri de cap. Sunt dureri de cap de cele mai multe ori de tip migrenos, dureri recurente, nu cedeaza la medicamente. Mai poate fi insotit de scaderi ale acuitatii vizuale sau vederea dublata. Mai pot fi simptome cum ar fi dureri ale cefei, iar in functie de localizare si dimensiuni poate sa dea un efect de compresie pe structurile invecinate. Adica se poate intampla ca pacientul sa nu isi mai miste mana, piciorul, i se stramba fata, nu mai simte mirosul mancarii, ii cade o pleoapa, etc. Sunt lucruri care ar trebui sa ne alarmeze si ar trebui ca la cele mai mici simptome de genul acesta sa verificam daca nu e vorba de un anevrism.

Exista anevrisme care sunt situate extracranian, pe arterele carotide, care desi nu au risc mare de ruptura, prin dimensiunile pe care le au pot sa comprime structurile din vecinatate si in ciuda faptului ca nu ameninta viata, calitatea vietii scade foarte mult, iar durerile care pot aparea sunt foarte mari.

In cazul vaselor de sange astupate

Accidentul vascular ischemic reprezinta 80% din patologia vascular cerebrala, iar patologia vaselor rupte reprezinta doar 20%. Avm solutii si cand vasul este infundat. E o tehnica moderna acreditata de un an jumatate, iar studiile demonstreaza ca exista o rata de pana la 70% reusita de vindecare sau de obtinere a unui pacient independent in urma scoaterii trombului din interiorul arterei. Exista doua variante de interventie si mie imi place sa le combin pentru a obtine rezultate optime. Prima tehnica este cea a aspirarii trombului din interiorul vasului. Cealalta metoda este practic un cosulet, o plasa, ce inglobeaza trombul si in trage afara. Ca sa obtinem maximul de eficienta e recomandat sa folosim ambele tehnici in acelasi timp. Eu introduc un cateter si il lipesc de tromb si prin cateterul respectiv intervin si cu un cosulet. Si agat trombul si in acelasi timp il si aspir. In felul acesta avem sanse de 98% sa reusim sa dezobstructionam vasul.

Metodele de interventie in cazul unui anevrism cerebral

Toate tratementele la aceasta ora se fac printr-o singura punctie. Deci, cu un singur ac intepam artera femurala la nivelul plicii inghinale si prin punctia respectiva reusim sa urcam pana la nivelul locului unde exista problema. Sunt putine cazurile in care nu reusim sa tratam aceasta problema endovascular si atunci reintervine conceptul de echipa pluridisciplinara. In aceste cateva cazuri intaietatea revine medicului chirurg care trebuie sa deschida calota craniana si sa rezolve situatia pe calea clasica. Dar in 98-99% din cazuri lucrurile se pot rezolva endovascular.

Despre programul de screening al patologiei neuro vasculare

Medlife acum pregateste lansarea si anunt acum in premiera acest lucru. Este vorba de un tomograf de ultima generatie pe care o sa se faca niste angiotomografii si care au doua calitati. Prima este ca la o singura rotatie a tubului se obtin 128 de sectiuni, iar al doilea lucru important e ca aparatul are o doza de iradiere extrem de mica. Este comparabila cu o radiografie pulmonara, poate chiar mai jos de atat.

Astfel, am stabilit ca pacientii de peste 20 de ani care au in familie rude de gradul I cu anevrisme cerebrale, care au rinichi polichistici, care au displazie fibromusculara, care au sindrom Marfan sau alta boala de colagen, cei care au dureri de cap care nu cedeaza la medicamentatie, cei care au tulburari neurologice aparent nejustificate, ii invitam sa faca un screening si sa vedem care este starea vaselor capului.

Autor: Narcis Anton

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Radiologie interventionala

Toma Mihai,Medic Specialist
Medic Specialist
Dorobat Bogdan,Medic Primar radiologie interventionala
Medic Primar...
Medic Specialist
Grasu Mugur,Medic Specialist
Medic Specialist