Publicat la: 
7/09/2011
VIDEO La ce afectiuni ale pielii va expuneti cand mergeti la piscina sau strand? Dr. Lorena Ardelean, medic specialist dermatovenerolog

Dr. Lorena Ardelean / Foto: MedLive.ro

Vara s-a incheiat, insa caldura pare sa mai persiste si in luna septembrie. Piscinele si strandurile inca mai sunt populate de oameni. Putini dintre acestia stiu ca o zi petrecuta la piscina sau strand poate fi suficienta pentru a contracta diferite afectiuni ale pielii. Dr. Lorena Ardelean, medic specialist dermatovenerolog in cadrul MedLife Timisoara, explica intr-un interviu pentru MedLive care sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii aparute in urma bailor la piscina si cum pot fi recunoscute acestea.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

MedLive: Ce afectiuni ale pielii pot sa apara in urma mersului la piscina?

Dr. Lorena Ardelean: Cele mai frecvente afectiuni dermatologice care apar la stranduri sau la piscine sunt micozele, infectiile cutanate, afectiunile virale si diversele reactii alergice la substantele dezinfectante.

MedLive: Prin ce se caracterizeaza aceste afectiuni?

Dr. Lorena Ardelean: Cele mai frecvente sunt leziunile aparute pe piele sub forma unor mici pete brune, cafenii sau chiar depigmentate la nivelul trunchiului. Este vorba si despre micoza piciorului in care apar leziuni de tegument macerat, fisuri, prurit cutanat si care ulterior se pot suprainfecta bacterian. Dintre afectiunile cutanate infectioase cele mai frecvente sunt infectiile cu stafilococi, precum furunculul, leziunea dureroasa, rosie, umflata, purulenta sau foliculitele, infectiile bacteriene, micile cosuri care pot aparea pe trunchi sau pe toracele posterior. Dintre afectiunile cutanate virale mentionez verucile vulgare sau acei negi durerosi care trebuie cauterizati sau moluscum contagioscum manifestat prin mici ridicaturi ombilicate. Pacientilor cu acnee vulgara li se pot agrava leziunile din cauza clorului existent in apa de bazin. Reactiile alergice care pot sa apara prin contactul cu substantele dezinfectante sau chiar clorul, insotite de prurit cutanat. Mai rar poate sa apara granulomul de piscina, o leziune se manifesta in zona genunchiului sub forma unei ridicaturi violacee. Apare de obicei pe o leziune preexistenta, este cronica si poate sa duca chiar la ulceratii, avand o perioada de incubatie de cateva saptamani.

MedLive: Pot aceste afectiuni sa aibe si alte cauze in afara de mersul la piscina?

Dr. Lorena Ardelean: Pot aparea si in alte contexte, iar prin mersul la piscina sau la bazin se pot agrava.

MedLive: Ce persoane sunt mai predispuse la contractarea acestor afectiuni?

Dr. Lorena Ardelean: Cei mai predispusi sunt copiii, varstnicii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficient.

MedLive: Pot fi prevenite aceste afectiuni?

Dr. Lorena Ardelean: Exista mai multe metode prin care ele pot fi prevenite prin spalatul la dus cu sapun inainte si mai ales dupa iesirea din bazin, utilizarea papucilor in timpul dusului. Orice apa statuta, calduta predispune in special la micoze. De asemenea nu trebuie imprumutati papucii altor persoane si trebuie evitat epilatul macar cu o zi inainte de a merge la bazin, pentru ca se pot produce mici fisuri prin care patrund microbii.

MedLive: Ce solutii exista in cazul bazinelor care nu au dusuri?

Dr. Lorena Ardelean: Ar trebui facut un dus acasa, inainte de a pleca la piscina si inca unul la intoarcere.

MedLive: Exista anumite leacuri pe care pacientii si le pot administra singuri daca banuiesc ca au contractat una dintre aceste afectiuni? Cum tratam genul acesta de afectiuni?

Dr. Lorena Ardelean: Cel mai indicat ar fi ca pacientii sa se adreseze unui medic dermatolog imediat dupa ce observa aparitia unei leziuni pe piele. Cel mult isi pot aplica un spray antimicotic la nivelul talpilor, dupa ce ajung acasa.

Un interviu realizat la MedLife Timisoara.

Reporteri: Bety Blagu si Cristian Bobe

Video: Bety Blagu

Specialitate: 
Comentarii

Piscinile unde se pot contacta tot ”buchetul” descris mai sus functioneaza pe baza unui aviz special dat tocmai de catre colegii Dvs de domeniu. Cred ca tocmai medicii trebuie sa traga alarma si sa ia masurile potrivite. Nu mi se pare in regula ca o piscina sa functioneze fara dusuri.

E drept ca la strand este o colectie de germeni de toate culrile dar si imunitatea individului este esentiala. Fiul meu de 9 ani de 4 ani de zile merge la strandul nostru de aici din Iasi si nu are nimic.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Pavel Jenica,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Dr. Lorena Ardelean / Foto: MedLive.ro Vara s-a incheiat, insa caldura pare sa mai persiste si in luna septembrie. Piscinele si strandurile inca mai sunt populate de oameni. Putini dintre acestia stiu ca o zi petrecuta la piscina sau strand poate fi suficienta pentru a contracta diferite afectiuni ale pielii. Dr. Lorena Ardelean, medic...
Cosuri rosii, colectii albicioase, noduli rosii violacei infiltrati reprezinta tabloul acneei inflamatorii, intalnita la adolescenti dar si la adulti. O intrebare frecventa in consultatiile pacientilor cu acnee este Nu puteti sa imi luati o proba de acolo sa vedem ce microb gasim? Care este adevarul? Mecanismele de producere a acneei sunt...
Dr. Lorena Ardelean / Foto: MedLive.ro Vara s-a incheiat, insa caldura pare sa mai persiste si in luna septembrie. Piscinele si strandurile inca mai sunt populate de oameni. Putini dintre acestia stiu ca o zi petrecuta la piscina sau strand poate fi suficienta pentru a contracta diferite afectiuni ale pielii. Dr. Lorena Ardelean, medic...
Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care ne intalnim in cabinetul de dermatologie, fie ca vorbim de acneea care apare la majoritatea adolescentilor (acneea juvenila), uneori cu disparitia spontana a leziunilor, fie ca vorbim de acneea care debuteaza la varsta de peste 30-35 ani (acneea adultului), spune Claudia Ciobanu, medic...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Granada au patentat un tratament pentru acnee, care se bazeaza pe substante complet naturale si este mult mai eficienta decat formulele artificiale, deoarece nu creeaza rezistenta la bacterii si nu are efecte secundare. Formula, dezvoltata in cadrul Departamentului de Microbiologie, este aplicata direct...