Publicat la: 
7/12/2015

VIDEO La ce trebuie sa fim atenti in cazul copiilor nascuti prematur? Dr. Adrian Toma, apel catre mamele care opteaza pentru cezariana la rece: Copilul se naste cand vrea el, nu cand vrem noi

Un copil prematur se naste intr-o faza in care creierul sau nu este inca format. Este foarte important ca parintii sa inteleaga ca acesti copii trebuie sa intre intr-un program de urmarire in primii ani de viata. Dr. Adrian Toma, medic primar neonatologie, a explicat care sunt riscurile si cum putem gestiona cat mai bine evolutia copiilor nascuti prematur. In ceea ce priveste cezarienele la rece, daca copilul nu trebuie sa iasa pentru o cauza materna sau fetala, este esentail ca viitoarele mame sa fie flexibile la discutia cu ginecologul deoarece "copilul se naste cand vrea el, nu cand vrem noi", a precizat Dr. Adrian Toma.

Care sunt riscurile care apar in primii ani de viata la copiii nascuti prematur?

Dr. Adrian Toma: Un prematur se naste, indiferent de varsta la care se naste, intr-o faza in care creierul lui inca nu e format. Creierul se formeaza de la conceptie, insa perioada cea mai importanta in care neuronii migreaza dintr-o parte in alta si se aseaza unde trebuie sa fie si se relationeaza prin sinapse este cea de la 20 la 30 de saptamani si merge pana la 40 de saptamani.

Practic, vorbim de o categorie de copii care se nasc in momentul in care creierul lor inca nu s-a format.

Acest lucru implica o patologie (hemoragii cerebrale, hidrocefalie) care in mod evident duce la disfunctii neurologice, care vor avea consecinte pe viitor. Insa, implica si probleme si in cazul prematurului asa-zis "normal", fara niciun fel de patologie aparente.

Acest lucru are 2 consecinte:

  • Dezvoltarea prematurului va fi intotdeauna judecata in functie de varsta la care ar fi trebuit sa se nasca (in functie de data probabila a nasterii la 40 de saptamani). De exemplu, un prematur nascut la 28 de saptamani va face totul cu 3 luni mai tarziu. Dar acest lucru se intampla in cazurile normale. Peste aceasta vine patologia de prematur (hemoragiile cerebrale, hipoxia perinatala etc).
  • Dezvoltarea cognitiva si psihica pe termen lung. Este discutata mult in perioada de fata o categorie de prematuri care sunt aparent normali pana la varsta de scoala si dupa aceea incep sa prezinte diverse probleme: probleme de adaptare la mediu, probleme de calcul matematic, probleme de relationare.

Ei ar trebui sa fie urmariti, sa intre intr-un program de urmarire macar in primii 2 ani de viata. Acesti copii trebuie sa fie urmariti periodic de medici care au aceasta competenta ca sa se poata depista din timp copiii care au riscul de a dezvolta acest tip de probleme in timp pentru ca ele pot fi prevenite.

Interventia timpurie in maternitate

Dr. Adrian Toma: Unul din mentorii mei in domeniul asta mi-a zis ca "neonatologia este arta de a face bine lucrurile mici". Se pare ca da... Sunt amanunte care fac diferenta la un prematur in maternitate. Ei dezvolta o patologie secundara, precum omul in varsta care face un accident vascular cerebral si sta intins foarte mult la orizontala. Ei nu se misca foarte mult. Daca nu sunt pozitionati adecvat atunci pot sa prezinte o patologie secundara (retractii musculare, retractii ale tendoanelor, anomalii de pozitie), care se pot preveni.

La prematur este foarte importanta interactiunea mama-copil. El trebuie sa petreaca foarte mult timp cu mama lui, in momentul in care e stabil. Mama il tine in brate, ii poate vorbi. E o voce pe care el a auzit-o in burta si asta ii creaza un zgomot de fond bun, il ajuta la dezvoltare si ii da un pic de curaj.

Mama cand vine la copil, ii da un pic de siguranta.

Problemele psihologice

Dr. Adrian Toma: Copiii fost prematuri (sub 30 de saptamani) au risc si de probleme de tip psihologic/psihiatric. Ei sunt mai insingurati, exista o incidenta mare a tulburarilor de spectru autist in randul acestora, a ADHD-ului.

Si in domeniul psihiatriei pediatrice, abordarea exista deja. Din pacate, exista doar in centrele din Bucuresti, Cluj, Iasi, Targu-Mures, Timisoara.

La ce ar trebui sa fie atenti parintii copiilor nascuti prematur?

Dr. Adrian Toma: In momentul in care parintele vede semnalele de alarma, deja poate fi prea tarziu. Pe de alta parte eu am mare incredere in parinti, mai ales in mame. Ei sesizeaza aspecte mici, fine, de amanunt: copilul nu e cum ar trebui sa fie, copilul sta mai mult izolat, copilul e moale, nu sta in fund, copilul pare ca nu ma urmareste, copilul meu pare ca nu misca mana dreapta.

Sunt semne mici pe care mamele le sesizeaza. Un semn de probleme la un prematur, care aparent nu tine de sfera neurologica, dar care este foarte important: copilul nu se odihneste noaptea.

Problemele motorii le vezi, celelalte probleme nu. Orice prematur mic, orice copil sub 34-35 de saptamani trebuie sa aiba o vizita la neuropediatru, o vizita la oftalmolog si trebuie testat auzul.

Cum anticipeaza medicul posibilele viitoare probleme?

Dr. Adrian Toma: In functie de varsta de gestatie. Cu cat e varsta de gestatie mai mica, cu cat sunt riscuri de probleme mai mari. Exista multi copii care sunt urmariti pana la varste mari.

In Romania, in acest moment, nu cred ca un copil de 23-24 de saptamani are sanse foarte mari de supravietuire. Insa, exista pentru varstele mai mari (25,26,27,28); deja stim la ce ne asteptam si atat calendarul de urmarire, cat si posibilele probleme sunt deja foarte bine standardizate. E un algoritm.

O categorie de copii foarte interesanta, in afara de cei foarte mici, sunt cei la limita.

Aici vreau sa atrag atentia:

Dr. Adrian Toma: Doamnelor mamici, un copil de 37-38 de saptamani are riscul de probleme de 20 de ori mai mare decat un copil de 39-40. Le rog sincer, din suflet, ca daca isi programeaza cezariana sa lase in general ori sa se nasca copilul cand doreste el, ori sa fie flexibile la discutia cu ginecologul si sa nu faca cezariana la rece ca sa se nasca in ziua cutare, cand aniverseaza o anumita data. Ii pot face rau copilului, fiind scos mai repede decat trebuia sa iasa.

Categoria asta de 35-36-37 poate avea probleme mari de dezvoltare. Se pare ca la varsta aceasta, ceea ce se numeste "near term newborns" (copil aproape de termen), sunt o categorie speciala. Daca copilul trebuie sa iasa pentru o cauza materna sau fetala sau o suferinta e in regula, dar la rece, iesind la varsta asta, riscul de complicatii este foarte mare. Atunci trebuie sa avem grija. Copilul se naste cand vrea el, nu cand vrem noi.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Neonatologie