MEDICINA GENERALA

13 Ianuarie 2017

VIDEO Limfomul splenic poate fi tinut sub control

VIDEO Limfomul splenic poate fi tinut sub control

In ciuda faptului ca in lume exista peste un million de persoane care traiesc cu limfom, aproximativ trei sferturi din populatia globului nu stie ca acesta este o forma de cancer. Am stat de vorba cu dr. Mihaela Lazaroiu, medic specialist hematologie, si dr. Razvan Petrescu, medic primar chirurgie generala, de la Hyperclinica MedLife PDR Turnului Brasov, despre diagnosticarea si tratarea limfomului splenic.

-Ce este limfomul splenic?

Dr. Mihaela Lazaroiu: Limfomul splenic este o dereglare a limfocitului. Limfocitul este o celula produsa in maduva, cu rol in apararea organismului, localizata la nivelul ganglionilor. Daca exista o dereglare a acestui limfocit, se poate intampla sa apara o afectiune hematologica, numita limfom. Limfomul este pana la urma o forma de cancer, dar pe care o putem controla si pe care o putem trata.

Cel mai frecvent simptom al limfomului este umflarea ganglionilor limfatici

-Cum se manifesta limfomul splenic?

Dr. Mihaela Lazaroiu: Limfomul nu doare. Aceasta este cea mai mare problema a limfomului, ca intr-o prima etapa nu are simptomatologie. Pacientul poate sa simta, de exemplu, cand se palpeaza, cand isi pune mana la gat, un ganglion umflat si atunci sa se duca la medicul de familie, iar medicul de familie sa vada de ce natura este. In prima instanta, il trateaza cu antibiotice. Daca nu a scazut dimensiunea ganglionilor, pacientul este directionat catre ORL, unde se exclude o infectie din sfera ORL. Cu cat ganglionii cresc mai mult, cu atat sunt sanse mai mari ca pacientul sa aiba simptomatologie: sa transpire (mai ales noaptea), sa scada in greutate, febra (poate sa apara mai mult seara). Cand creste si splina, pot sa apara durerile de burta. Pe masura ce splina este mai mare, pacientul nu mai poate sa manance ca inainte. Mananca mai putin si mai des, si simte o jena in partea stanga. Atunci se adreseaza medicului de familie. Medicul de familie examineaza pacientul, ulterior il trimite la gastroenterologie, sa vada care este cauza acestei spline crescute.

-Ce etape si specialitati include diagnosticul limfomului splenic?

Dr. Mihaela Lazaroiu: Daca gastroenterologul spune ca nu este de natura gastroenterologica, pacientul este directionat catre hematologie. In primul rand, pacientul trebuie sa fie examinat clinic. In momentul in care examinam pacientul clinic si vedem ca are sau nu ganglioni, ca are sau nu splina crescuta, urmatoarea etapa este aceea de a efectua niste analize de sange, sa vedem daca sunt modificari hematologice.

-Ce teste sunt recomandate pentru depistarea limfomului splenic?

Dr. Mihaela Lazaroiu: In functie de localizarea ganglionului, poti sa faci o ecografie de parti moi sau un CT. De obicei, noi efectuam un CT de gat, torace, abdomen si pelvis, ca sa vedem cat de mari sunt ganglionii si unde sunt localizati. Completez diagnosticul printr-o biopsie de maduva. Pentru ca vorbim de un limfom, ne putem astepta ca si maduva sa fie bolnava. In momentul in care facem biopsia, pacientul se intreaba: metastazeaza?, disemineaza? Nu, nu metastazeza, nu disemineza, aceste fenomene nu prea apar in patologia hematologica. Iar fara aceasta biopsie, nu poti pune diagnosticul corect, ca sa stii ce sa tratezi.

-Ce tratament este specific diferitelor forme de limfom splenic?

Dr. Mihaela Lazaroiu: Medicul de anatomie patologica o sa ne poata spune ce fel de forma de limfom este, daca vorbim de o forma cu celule B sau una cu celule T. Forma cu celule B este mult mai indolenta sau mai bine tratata. De ce? Pentru ca exista medicamente impotriva acestor celule B, care nu sunt citostatice. Sunt ca niste vaccinuri impotriva celulei B. Si atunci, daca tu faci o combinatie de chimioterapie cu acest medicament impotriva celulei B, sansele de control si chiar vindecare sunt chiar foarte mari. Forma cu celule B este o forma extrem de frecventa, si poate fi mai putin agresiva sau mai inalt agresiva. Limfomul splenic cu celule T reprezinta, intr-adevar, o provocare in ceea ce priveste tratamentul, fiindca nu exista inca un tratament specific. Acum au aparut medicamente noi, care se pot administra in forma cu celule T, care se pare ca imbunatatesc mult mai bine calitatea vietii si durata raspunsului la tratament.

-Cum ajuta chirurgia in cazurile de limfom splenic?

Dr. Răzvan Petrescu: Chirurgia poate să îl ajute pe pacientul cu limfom splenic, pentru ca vorbim de o splina mare, o splinomegalie cu fenomene de hipersplenism. Ceea ce inseamna ca splina omoara din celule din sange, si in felul acesta se produc anemie, trombocitopenie, leucopenie. Pe de alta parte, splian mare il supara pe om, pentru ca apar fenomene vasculare de necroza in parenchimul splenic si acestea sunt dureroare. Progresul facut de chirurgie in ultimii ani, in ultimii zece-cincisprezece ani este legat de faptul ca splenectomia nu mai este realizata clasic, ci laparoscopic, folosind mijloace hematologice moderne, in sensul ca se intra cu cateva trocare, dintre care unul optic, si se devascularizeaza splina si se scoate intr-un sac, numit endobag. Printr-o mini-incizie se scot bucatele mici, care sunt trimise ulterior la medicul histopatolog. Operatia nu are caracter curativ. Nu il vindeca pe om, creste calitatea vietii. Pana la urma, tratamentul curativ este cel oncohematologic.

In cazul limfomului non-Hodgkin, supravietuirea la zece ani de la diagnostic este de 49%.

-Cat de greu de tolerat este chimioterapia in cazul limfomului splenic?

Dr. Mihaela Lazaroiu: Chimioterapia nu mai este la fel ca in urma cu patru-cinci ani de zile, nu mai e la fel de inspaimantatoare. Intr-adevar duce la caderea parului, poate sa iti dea amorteli in maini, in picioare, slabiciune musculara, dar pacientii isi pot vedea de viata. Si nu mai trebuie sa fie speriati de chimioterapie. Greata se poate tine foarte bine sub control. Important este ca pacientul sa inteleaga ca scopul nostru este imbunatatirea calitatea vietii.Medici ONCOLOGIE

CG
Ciausu Gabriela
Medic Primar
Ciausu Gabriela
Medic Primar

CD
Ciurescu Daniel
Medic Primar
Ciurescu Daniel
Medic Primar

Doctor Iacob Ioan Catalin
Iacob Ioan Catalin
Medic primar Radioterapie , Medic Specialist Oncologie Medicala
Iacob Ioan Catalin
Medic primar Radioterapie , Medic Specialist Oncologie Medicala

SBB
Schuster Bianca Brigitte
Medic Primar
Schuster Bianca Brigitte
Medic Primar

Doctor Stoica Daniel
Stoica Daniel
Medic Primar
Stoica Daniel
Medic Primar

Doctor Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Medic Primar

CM
Chindris Maria-Daniela
Medic Specialist
Chindris Maria-Daniela
Medic Specialist

Doctor Ciochinaru Mihai
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.