Publicat la: 
18/02/2011

Se desfiinteaza. Sau nu / Foto: Agerpres

Ministerul Sanatatii va reanaliza lista spitalelor propuse spre comasare si reprofilare, pe baza sugestiilor primite de la autoritatile locale, a anuntat vineri ministrul Sanatatii, Cseke Attila. O prima decizie in acest sens se refera la Spitalul Orasenesc din Cernavoda, care nu va mai fi reprofilat in camin de batrani sau in centru de permanenta. "O asemenea reorganizare este necesara, dar in mod cert vom face o reanalizare", a declarat ministrul pentru Mediafax. La randul sau, Cristian Irimie, secretar de stat MS, a amintit ca, in cazul in care consiliile locale nu doresc reorganizarea spitalelor nici atunci cand aceasta este justificata, nu vor mai primi finantare pe actuala structura.

  • Irimie mai spune ca ministerul a semnat cu Asociatia Oraselor din Romania (AOR) o minuta potrivit careia spitalele nu vor fi desfiintate de Ministerul Sanatatii si nici printr-o alta masura luata prin sistemul de sanatate.
  • Presedintele AOR, Dumitru Teodor Banciu, a confirmat pentru HotNews.ro ca a solicitat ministerului ca decizia de desfiintare a spitalelor publice sa apartina celor care detin in prezent aceste spitale, adica autoritatilor publice locale.
  • Vezi in text lista protestelor organizate in jurul desfiintarii si comasarii spitalelor.

Spitalul Orasenesc Cernavoda nu se mai reprofileaza in camin de batrani sau centru de permanenta

"Propunerile ministerului vin in urma unei analize pe care am desfasurat-o in ultimele luni. Raman ferm convins ca o asemenea reorganizare este necesara, dar in mod cert vom face o reanalizare. Am primit propuneri, sugestii de la autoritati locale, judetene, si vom face o reanalizare a lor. Din punctul nostru de vedere, aceasta reorganizare trebuie sa mearga mai departe si situatiile le vom analiza de la caz la caz. Exista un caz de spital care, datorita specificitatii lui confirmata de alte autoritati ale statului, mai mult ca sigur nu se va regasi pe aceasta lista de propuneri de reprofilare, este vorba de spitalul orasenesc din Cernavoda", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Cristian Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a amintit vineri ca spitalele din subordinea autoritatilor locale vor putea fi reorganizate doar prin decizie a consiliilor locale respective. Ministerul, declara Irimie, va reanaliza in urmatoarea perioada fiecare unitate spitaliceasca propusa pentru reorganizare. In cazul in care consiliile locale nu doresc reorganizarea celor care se preteaza, isi asuma riscul ca de la 1 aprilie sa nu li se asigure finantarea.

Spitalele se desfiinteaza. Sau nu

Irimie a precizat ca a semnat cu Asociatia Oraselor din Romania o minuta potrivit careia spitalele nu vor fi desfiintate de Ministerul Sanatatii si nici printr-o alta masura luata prin sistemul de sanatate. De asemenea, Ministerul Sanatatii va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor aflate in subordinea autoritatilor locale pe care acestea se angajeaza sa il respecte in baza unui plan de masuri convenit de ambele parti.

Setul de indicatori va fi elaborat in urmatoarele doua saptamani, a precizat Irimie.

Dumitru Teodor Banciu, presedinte Asociatia Oraselor din Romania: Ministerul sau alte institutii ale ministerului nu va mai desfiinta spitale

Presedintele AOR a declarat pentru HotNews.ro ca Ministerul sau institutii din subordinea acestuia nu vor mai desfiinta spitale. "Este atributia noastra sa ne ocupam de aceste spitale, odata ce ele au intrat in administrarea noastra. Au aruncat pisica in curtea noastra, a autoritatilor locale, si foarte bine au facut, pentru ca este atributia noastra sa ne ocupam de spitale." In acest sens, in minuta semnata joi seara intre reprezentantii AOR si ai MS, se arata ca Ministerul va da in sarcina autoritatilor locale aceasta noua analiza a spitalelor ce trebuie comasate sau reprofilate, pe baza unor indici de performanta in domeniul sanitar.

Vezi aici Comunicatul AOR. Descarca in format pdf.

"In calitate de presedinte AOR, voi face o interventie la presedintia CNAS" asupra finantarii serviciilor medicale din spitalele pe care autoritatile locale le administreaza. "Vom analiza contractul si vom merge la negocieri. Nu se poate sa nu se finanteze serviciile medicale, legea o cere. (...) Am oferit solutii, de colaborare, de cofinantare. Autoritatile locale nu se feresc de co-finantarea unitatilor medicale."

"L-am intrebat pe ministru: Daca spitalele sunt neperformante si trebuie desfiintate, de ce ni le-ati transferat? Dansul a spus ca Trebuie facuta reforma. Insa o reforma nu se face doar de dragul reformei", a mai spus Dumitru Teodor Banciu.

Vezi aici lista completa a spitalelor propuse spre comasare / reprofilare.

Anuntul ministrului Sanatatii, Cseke Attila, vine dupa mai multe proteste organizate in intreaga tara fata de decizia initiala de a comasa sau reprofila 182 de spitale din tara.

Lista protestelor:

17 Februarie: Spitalul Orasenesc Strehaia din Mehedinti

Peste 100 de salariati ai spitalului au organizat un mars pe strazile orasului, solicitand ca Ministerul Sanatatii sa renunte la decizia de a transforma spitalul in camin pentru persoanele varstnice, potrivit Agerpres.

Argumentele protestatarilor: Protestatarii sustin ca unitatea asigura asistenta medicala pentru 70.000 de oameni, nu are datorii si exista in derulare un proiect de modernizare a ambulatoriului, finantat cu un milion de euro nerambursabili de la Uniunea Europeana.

17 Februarie: Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare din Constanta

In jur de 100 de salariati ai spitalului au protestat fata de decizia Ministerului Sanatatii de a transforma unitatea medicala in sectie exterioara a Spitalului de Boli Infectioase Constanta.

Argumentele protestatarilor: Reprezentantii spitalului sustin ca in unitatea medicala s-au facut investitii in achizitionarea de aparatura performanta, in renovari, spitalul are personal medical calificat si nu are datorii financiare, transmite Agerpres.

In judetul Constanta sunt vizate de reorganizare sapte unitati medicale.

Spre comasare: Spitalul de Recuperare Medicala Eforie Nord cu Institutul National de Balneoclimatologie Bucuresti, Sanatoriul Balnear Mangalia cu Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Eforie Sud si Spitalul de Ftiziologie Agigea cu Spitalul Judetean Constanta, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare cu Spitalul de Boli Infectioase Constanta.

Spre reprofilare: Spitalul Orasenesc Cernavoda si Centrul de Sanatate Baneasa sunt propuse pentru a deveni camine pentru batrani sau centre de permanenta.

14 Februarie: Institutul de Fonoaudiologie "Dorin Hociota" din Bucuresti

Angajatii unitatii medicale au suspendat protestul declansat pe 9 februarie, dupa ce au fost chemati la Ministerul Sanatatii pentru a discuta situatia institutului, transmite Agerpres. Potrivit planului Ministerului Sanatatii, Institutul ORL urma sa fie comasat cu Spitalul Universitar. Protestatarii le-au cerut autoritatilor o motivare a deciziei reorganizarii.

14 Februarie: Spitalul Municipal din Campia Turzii

Peste 100 de medici si pacienti ai spitalului au protestat fata de decizia de comasare a institutiei cu Spitalul din Turda. Purtatorul de cuvant al unitatii, Cosmina Biris, a explicat ca "spitalul va deveni sectie exterioara a celui din Turda si cele trei linii de garda - chirurgie-ginecologie, pediatrie si medicina interna - nu vor mai exista", transmite Agerpres.

Argumentele protestatarilor: Unitatea are o infrastructura buna, s-au investit multi bani in el, fiind un spital performant. Spitalul din Campia Turzii are 180 de angajati.

13 Februarie: Spitalul Municipal Babadag

Zeci de persoane au cerut, in fata Primariei din Babadag, Tulcea, ca Ministerul Sanatatii sa renunte la decizia de a transforma unitatea medicala in camin de batrani. La protest au luat parte cadre medicale, pacienti si localnici, scrie Mediafax.

Argumentele protestatarilor: Spitalul Municipal Babadag are 60 de cadre medicale si deserveste aproape 45.000 de oameni din 11 localitati. Cadrele medicale sustin ca, in ultima perioada, au fost facute investitii importante in aparatura spitalului. De cealalta parte, pacientii si localnicii sustin ca nu isi permit sa mearga pana la Tulcea sau la Constanta la spital.

12 Februarie: Spitalul din Tandarei

Aproximativ 500 de angajati ai Spitalului orasenesc Tandarei, alaturi de autoritatile locale si judetene, cetateni din mai multe localitati limitrofe, dar si de membri ai organizatiilor judetene PSD si PNL au protestat in fata Primariei din localitate fata de decizia de desfiintare a spitalului si transformarea acestuia in camin de batrani.

Argumentele protestatarilor: Potrivit Agerpres, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, a declarat ca numarul de paturi la mia de locuitori in judet este de 3,10%, fata de media nationala de 6,41%. Spitalul Orasenesc Tandarei deserveste 38.000 de cetateni. In orasul Tandarei exista un centru pentru batrani, cu 42 de paturi, finantat cu fonduri Phare.

12 Februarie: Spitalul Clinic de Urgente "Sfantul Ioan" din Iasi

Zeci de persoane au cerut guvernantilor sa renunte la decizia de comasare a Spitalului Clinic de Urgente "Sfantul Ioan" cu Spitalul "Sf. Spiridon".

12 Februarie: Locuitorii orasului Agnita (Sibiu) ii cer premierului sa nu desfiinteze Spitalul, Judecatoria si Parchetul

Peste 1000 de locuitori ai orasului sibian Agnita au protestat fata de desfiintarea Spitalului, a Judecatoriei si a Parchetului.

Argumentele protestatarilor: Spitalul din Agnita asigura asistenta medicala pentru aproximativ 30.000 de persoane, are 9 medici de specialitate, 29 de asistente medicale si nu are datorii. Distanta dintre municipiul Sibiu, unde este cel mai mare spital din judet, si orasul Agnita este de 70 de kilometri, potrivit Agerpres.

11 Februarie: Spitalul din orasul Hateg, Hunedoara

Protestatarii adunati in fata Spitalului Orasenesc din Hateg au cerut renuntarea la decizia de transformare a institutiei medicale in camin de batrani.

Argumentele protestatarilor: Acestia sustin ca spitalul nu are pierderi si ca deserveste aproape 60.000 de oameni.

10 Februarie: Spitalul din Sarmasu de Campie, Mures

Peste 1000 de oameni au protestat fata de decizia de transformare a spitalului in azil de batrani.

Argumentele protestatarilor: Primarul orasului Sarmasu de Campie, Ioan Mocian, a declarat pentru Agerpres ca spitalul deserveste 25.000 de locuitori din judetele Mures, Bistrita Nasaud si Cluj, asigura garda permanenta, are o ambulanta moderna, primita in 2008, dar si o echipa a SMURD. Spitalul are 7 medici specialisti si 17 asistente medicale, iar numarul total de posturi se ridica la 76.

9 Februarie: Spitalul Negresti din judetul Vaslui

Aproximativ 500 de salariati si pacienti ai Spitalului Negresti din judetul Vaslui au protestat fata de propunerea Ministerului Sanatatii de desfiintare a unitatii sanitare.

Argumentele protestatarilor: Inchiderea spitalului ii va lasa fara locuri de munca. Unitate sanitara deserveste aproximativ 50.000 de persoane. Constructia spitalului a inceput in urma cu cinci ani, costurile fiind de aproximativ 4 milioane de euro. Cladirea unitatii a fost data in folosinta in urma cu doi ani.

7 Februarie: Spitalul de la Gurahont, Arad

O delegatie formata din reprezentanti a sase administratii locale din partea de nord-est a judetului Arad, condusa de primarul comunei Gurahont, Gheorghe Florea, i-a cerut prefectului Laurentiu Calin Bibart sa renunte la propunerea de desfiintare a spitalului de la Gurahont. Reprezentantii administratiilor locale au sugerat, in schimb, desfiintarea spitalului din orasul Sebis, transmite Agerpres.

De cealalta parte, Constantin Catana, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Arad, a declarat ca spitalul are 41 de paturi aprobate de Ministerul Sanatatii, 6 medici, 11 asistenti si 32 de persoane pe diferite alte functii. In ceea ce priveste autorizatia sanitara, aceasta nu a mai fost acordata de la mijlocul anului 2010.

7 Februarie: Spitalul Caritas din Bucuresti

Peste 150 de persoane, angajati ai Spitalului Caritas si pacienti, au protestat fata de transformarea spitalului in azil pentru batrani.

Argumentele protestatarilor: Angajatii vor ramane fara locuri de munca, aparatura moderna achizitionata din fonduri de la Banca Mondiala urmeaza sa ajunga la unitate in urmatoarele zile.

Spitalul Caritas are 80 de paturi, a fost dat in folosinta in 1978, are 430 de paturi si 470 de angajati.

7 Februarie: Spitalului de Pneumoftiziologie din Floresti, Prahova

Cadrele medicale ale spitalului au cerut renuntarea la propunerea de transformare a unitatii in camin de batrani.

Argumentele protestatarilor: Angajatii raman fara locuri de munca, in ultimele sapte luni Consiliul Local Floresti a investit 100.000 de lei in infrastructura spitalului, intretinerea sa nu reprezinta o problema pentru administratia locala, transmite Mediafax.

Emma Olaru, Raluca Pantazi

Anuntul ministrului Sanatatii, Cseke Attila, vine dupa mai multe proteste organizate in intreaga tara fata de decizia initiala de a comasa sau reprofila 182 de spitale din tara.

Lista protestelor:

17 Feb: Spitalul orasenesc Strehaia din Mehedinti

Peste 100 de salariati ai spitalului au organizat un mars pe strazile orasului, cerand ca Ministerul Sanatatii sa renunte la decizia de a transforma spitalul in camin pentru persoanele varstnice, transmite Agerpres.

Argumentele protestatarilor: Protestatarii sustin ca unitatea asigura asistenta medicala pentru 70.000 de oameni, nu are datorii si exista in derulare un proiect de modernizare a ambulatoriului, finanţat cu un milion de euro nerambursabili de la Uniunea Europeană.

17 Feb: Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare din Constanta

In jur de 100 de salariati ai spitalului au protestat fata de decizia Ministerului Sanatatii de a transforma unitatea medicală în secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

Argumentele protestatarilor: Reprezentantii spitalului sustin ca în unitatea medicală s-au făcut investiţii în achiziţionarea de aparatură performantă, în renovări, spitalul are personal medical calificat şi nu are datorii financiare, transmite Agerpres.

În judeţul Constanţa sunt vizate de reorganizare şapte unităţi medicale.

Spre comasare: Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord cu Institutul Naţional de Balneoclimatologie Bucureşti, Sanatoriul Balnear Mangalia cu Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea cu Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare cu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

Spre reprofilare: Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa sunt propuse pentru a deveni cămine pentru bătrâni sau centre de permanenţă.

14 Feb: Institutul de Fonoaudiologie 'Dorin Hoceotă' din Bucuresti

Angajatii unitatii medicale au suspendat protestul declansat pe 9 februarie, dupa ce au fost chemati la Ministerul Sanatatii pentru a discuta situatia institutului, transmite Agerpres. Potrivit planului Ministerului Sanatatii, Institutul ORL urma sa fie comasat cu Spitalul Universitar. Protestatarii le-au cerut autoritatilor o motivare a deciziei reorganizarii.

14 Feb: Spitalul Municipal din Câmpia Turzii

Peste 100 de medici si pacienti ai spitalului au protestat fata de decizia de comasare a institutiei cu Spitalul din Turda. Purtătorul de cuvânt al unitatii, Cosmina Biriş, a explicat ca "spitalul va deveni secţie exterioară a celui din Turda şi cele trei linii de gardă - chirurgie-ginecologie, pediatrie şi medicină internă - nu vor mai exista", transmite Agerpres.

Argumentele protestatarilor: Unitatea are o infrastructură bună, s-au investit mulţi bani în el, fiind un spital performant. Spitalul din Câmpia Turzii are 180 de angajaţi.

13 Feb: Spitalul Municipal Babadag

Zeci de persoane au cerut, în faţa Primăriei din Babadag, Tulcea, ca Ministerul Sănătăţii sa renunte la decizia de a transforma unitatea medicală în cămin de bătrâni. La protest au luat parte cadre medicale, pacienţi şi localnici, scrie Mediafax (http://www.mediafax.ro/social/zeci-de-persoane-au-protestat-la-babadag-f...).

Argumentele protestatarilor: Spitalul Municipal Babadag are 60 de cadre medicale si deserveşte aproape 45.000 de oameni din 11 localităţi. Cadrele medicale sustin ca, în ultima perioadă, au fost făcute investiţii importante în aparatura spitalului. De cealalta parte, pacientii si localnicii sustin ca nu îşi permit să meargă până la Tulcea sau la Constanţa la spital.

12 Feb: Spitalul din Tandarei

Aproximativ 500 de angajati ai Spitalului orăşenesc Ţăndărei, alături de autorităţile locale şi judeţene, cetăţeni din mai multe localităţi limitrofe, dar şi de membri ai organizaţiilor judeţene PSD şi PNL au protestat în faţa Primăriei din localitate faţă de decizia de desfiinţare a spitalului şi transformarea acestuia în cămin de bătrâni.

Argumentele protestatarilor: Potrivit Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a declarat ca numărul de paturi la mia de locuitori în judeţ este de 3,10%, faţă de media naţională de 6,41%. Spitalul Orăşenesc Ţăndărei deserveşte 38.000 de cetăţeni. În oraşul Ţăndărei există un centru pentru bătrâni, cu 42 de paturi, finanţat cu fonduri Phare.

12 Feb: Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi

Zeci de persoane au cerut guvernantilor sa renunte la decizia de comasare a Spitalului Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' cu Spitalul 'Sf. Spiridon'.

12 Feb: Locuitorii orasului Agnita (Sibiu) ii cer premierului sa nu desfiinteze Spitalul, Judecatoria si Parchetul

Peste 1.000 de locuitori ai orasului sibian Agnita au protestat faţă de desfiinţarea Spitalului, a Judecătoriei şi a Parchetului.

Argumentele protestatarilor: Spitalul din Agnita asigură asistenţa medicală pentru aproximativ 30.000 de persoane, are 9 medici de specialitate, 29 de asistente medicale şi nu are datorii. Distanţa dintre municipiul Sibiu, unde este cel mai mare spital din judeţ, şi oraşul Agnita este de 70 de kilometri, potrivit Agerpres.

11 Feb: Spitalul din orasul Hateg, Hunedoara

Protestatarii adunati in faţa Spitalului Orăşenesc din Haţeg au cerut renuntarea la decizia de transformare a instituţiei medicale în cămin de bătrâni.

Argumentele protestatarilor: Acestia sustin ca spitalul nu are pierderi si ca deserveste aproape 60.000 de oameni.

10 Feb: Spitalul din Sărmaşu de Câmpie, Mures

Peste 1.000 de oameni au protestat fata de decizia de transformare a spitalului in azil de batrani.

Argumentele protestatarilor: Primarul oraşului Sărmaşu de Câmpie, Ioan Mocian, a declarat pentru Agerpres ca spitalul deserveşte 25.000 de locuitori din judeţele Mureş, Bistriţa Năsăud şi Cluj, asigură gardă permanentă, are o ambulanţă modernă, primită în 2008, dar şi o echipă a SMURD. Spitalul are 7 medici specialişti şi 17 asistente medicale, iar numărul total de posturi se ridică la 76.

9 Feb: Spitalul Negreşti din judeţul Vaslui

Aproximativ 500 de salariaţi şi pacienţi ai Spitalului Negreşti din judeţul Vaslui au protestat fata de propunerea Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a unităţii sanitare.

Argumentele protestatarilor: Inchiderea spitalului ii va lasa fara locuri de munca. Unitate sanitară deserveşte aproximativ 50.000 de persoane. Constructia spitalului a inceput in urma cu cinci ani, costurile fiind de aproximativ 4 milioane de euro. Clădirea unitatii a fost dată în folosinţă în urmă cu doi ani.

7 Feb: Spitalul de la Gurahonţ, Arad

O delegaţie formată din reprezentanţi a şase administraţii locale din partea de nord-est a judeţului Arad, condusă de primarul comunei Gurahonţ, Gheorghe Florea, i-a cerut prefectului Laurenţiu Călin Bibarţ sa renunte la propunerea de desfiinţare a spitalului de la Gurahonţ. Reprezentanţii administraţiilor locale au sugerat, în schimb, desfiinţarea spitalului din oraşul Sebiş, transmite Agerpres.

De cealalta parte, Constantin Cătană, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, a declarat că spitalul are 41 de paturi aprobate de Ministerul Sănătăţii, 6 medici, 11 asistenţi şi 32 de persoane pe diferite alte funcţii. În ceea ce priveşte autorizaţia sanitară, aceasta nu a mai fost acordată de la mijlocul anului 2010.

7 Feb: Spitalul Caritas din Bucuresti

Peste 150 de persoane, angajaţi ai Spitalului Caritas şi pacienţi, au protestat fata de transformarea spitalului în azil pentru bătrâni.

Argumentele protestatarilor: Angajatii vor ramane fara locuri de munca, aparatura moderna achiziţionată din fonduri de la Banca Mondială urmeaza sa ajunga la unitate in urmatoarele zile.

Spitalul Caritas are 80 de paturi, a fost dat în folosinţă în 1978, are 430 de paturi şi 470 de angajaţi.

7 Februarie: Spitalului de Pneumoftiziologie din Floreşti, Prahova

Cadrele medicale ale spitalului au cerut renuntarea la propunerea de transformare a unitatii în cămin de bătrâni.

Argumentele protestatarilor: Angajatii raman fara locuri de munca, în ultimele şapte luni Consiliul Local Floreşti a investit 100.000 de lei în infrastructura spitalului, întreţinerea sa nu reprezintă o problemă pentru administraţia locală, transmite Mediafax (http://www.mediafax.ro/social/cadrele-medicale-protesteaza-impotriva-rep...)

Comentarii

saptamana trecuta, in urma contestarii acestei masuri venite chiar de la parlamentarii puterii (care au fost luati la intrebari de oamenii din teritoriu nemultumiti de masura) Dl Ministru Cseke a afirmat ca va reanaliza situatia fiecarui spital in parte. Eu nu contest masura in sine a Ministerului Sanatatii, nu cunosc ce studii, ce analize, ce situatii au stat la baza acestei masuri, dar nu inteleg un lucru: cum se iau DECIZIILE la nivelul ministerelor si in general la Guvernul Romaniei?! Nu este prima data cand o masura este anuntata si uneori inceputa chiar implementarea si apoi imediat incep contestarile, incep revizuirile, modificarile, reanalizarile, revizuirile, amanarile, de multe ori a intervenit Dl Basescu chiar sa dreaga busuiocul!! Cum se iau deciziile , de ex in acest caz la Minsiterul Sanatatii?! Cum au luat aceasta masura, ce a stat la baza ei cand au luat-o, ca acum spun bine mersi ca vor reanaliza fiecare caz in parte ?! Cand au luat decizia, nu au analizat fiecare caz, au dat cu zarul sau cum au fost decise acele spitale spre transformare in camine de batrani?! Cum naiba sa reuseasca reformarea statului roman, cand ceea ce fac astia seamana cu sarba romaneasca combinata in acest caz cu ceardasul unguresc, adic 2 pasi inainte si 3 inapoi??!!! Nu vad bine deloc reforma asta a statului roman.... si asa este in toate domeniile, nu numai la MS....

Odata spitalele transferate la auroritatile locale consider ca nu ministerul sanatatii este in drept sa desfiinteze spitalele.De asemenea consider ca lista spitalelor ,publicata ,care se vor comasa si transforma este nerealista,facuta aleatoriu,fara niste criterii bine stabilite,ajungandu-se ca spitale performante,cu vechime de peste 70 de ani ,sa fie trecute in aceasta zisa lista fantoma.Asteptam totusi ca d-l ministru al sanatatii sa-si revizuiasca pozitia si sa nu uite ca nu trebuie facuta reforma doar de dragul reformei.

o nelamurire am: ok, facem azile de batrani . Ce batrani internam in azilele nou infiintate?

Articole similare

Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...
Persoanele cu nivel de instruire scazut nu merg la medicul specialist pentru ca nu au bani, iar cele cu pregatire superioara pentru ca trebuie sa astepte, nu au timp si asteapta ca problema de sanatate sa se rezolve de la sine, conform datelor Institutului National de Statistica. In totalul persoanelor de 15 ani si peste, ponderea celor care in...
Igiena in camera de hotel / Foto: Photoxpress.com Sezonul vacantelor vine cu pericolele lui. Desi curatenia camerei in care iti petreci vacanta este unul dintre ultimele lucruri la care vrei sa te gandesti, cateva miscari simple te pot ajuta sa te feresti de vreun virus lasat in urma de persoana care a stat in camera inaintea ta, virus care iti...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Anomaliile congenitale de cord, avand o incidenta de 6-8/1000 de nou nascuti, reprezinta aproximativ 30 % dintre cazurile de mortalitate infantila determinate de anomalii congenitale. Peste 80% dintre malformatiile cardiace au cauze multifactoriale, restul de 20% avand cauze genetice fiind determinate de...
In teoria atasamentului termenul “confruntare” are urmatorul sens : “exprimarea deliberata sau spontana a experientei noastre subiective a ceea ce inseamna sa fii la capatul de receptie al comunicarii pacientului” (Wallin, p.275) In Dex termenul “a confrunta” este definit ca ”a pune față în față două sau mai multe persoane pentru a verifica...