Publicat la: 
10/07/2017

 VIDEO Poate un algoritm sa diagnosticheze bolile cardiace mai bine decat o persoana?

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au prezentat cea mai recenta descoperire in diagnosticarea cu ajutorul inteligentei artificiale: un algoritm care poate sa analizeze ore de date privind ritmul cardiac, colectate de monitoare portabile, pentru a determina daca un pacient are o batai neregulate ale inimii sau aritmie. Algoritmul, spun cercetatorii, nu este doar la fel de bun ca un cardiolog la diagnosticarea corecta a unei afectiuni, dar adesea o face mai bine, scrie gizmodo.com.

Oamenii si-au imaginat un viitor in care masinile inlocuiesc doctorii in procesul de diagnosticare inca din anii 1950, cand psihologul Paul Meehl a pus ideea controversata intr-o carte cu un nume foarte plictisitor. In Clinical vs. Statistical Prediction: A Theoretical Analysis and a Review of the Evidence, el a sustinut ca algoritmii simpli, bazati pe date, ar putea lua decizii mai bune privind diagnosticul si tratamentul pacientului decat psihologii instruiti. Aceasta afirmatie a continuat sa fie reprodusa de mai multe ori in intreaga medicina bazata pe algoritmi. Recent, inteligenta artificiala si invatarea profunda au aratat ca algoritmii nu numai ca pot lua decizii medicale bazate pe date, fara erori umane, ci si proceseaza date mult mai vaste decat ar putea sa proceseze orice fiinta umana vreodata. Bazandu-se pe recunoasterea imaginii, Google a folosit recent AI pentru a diagnostica cancerul mai rapid decat un om si il testeaza pentru a diagnostica orbirea diabetica. "In cele din urma, algoritmii ajuta la autodiagnosticare si sporirea accesului la ingrijiri medicale," a declarat Pranav Rajpurkar, student la Stanford Machine Learning Group si co-autor al lucrarii. Algoritmul poate detecta 13 tipuri de aritmii pe baza datelor de la electrocardiograma. Cercetatorii au colaborat cu compania de monitorizare a inimii iRhythm si au folosit setul masiv de date al companiei, colectat prin intermediul monitorizarii batailor inimii, pentru a instrui un model de retea neuronala profunda pe 30.000 de clipuri de 30 de secunde de la pacientii cu aritmii pe parcursul mai multor luni.

Pentru a testa acuratetea, cercetatorii au confruntat diagnosticul algoritmului cu cel al cardiologilor experti pentru a citi si a interpreta 300 de clipuri nediagnosticate. Cercetatorii cred ca s-ar putea ajunge ca algoritmul sa puna diagnosticul de aritmie la nivelul unui cardiolog si tratamentul ar deveni mai accesibil pentru persoanele care nu sunt in masura sa vada un cardiolog in persoana. Exista ceasuri care detecteaza probleme cardiace, telefoane care analizeaza modelele noastre de vorbire pentru semnele Parkinsons, o parada fara sfarsit a dispozitivelor pentru a ne monitoriza permanent starea de sanatate. Un astfel de viitor, in acest moment, pare inevitabil. Anul trecut, Watson, sistemul computerizat cu inteligenta artificiala realizat de IBM, a diagnosticat o forma rara de leucemie a unei femei de 60 de ani, in termen de 10 minute, dupa ce medicii din Japonia au reusit acest lucru in luni de zile. Rajpurkar a spus ca tehnologia nu ii va lasa pe medici fara munca. Avantajul este ca in acest fel cardiologii se concentreaza asupra interactiunii cu pacientul si dezvoltarea tratamentelor. Pentru moment, exista totusi limitari. Cercetatorii au putut colecta date pentru a diagnostica doar 13 aritmii cardiace diferite. Pentru formele mai rare, datele nu erau acolo. "Sunt o multime de probleme cardiace pe care nu putem sa le detectam in prezent", a spus el. "Avem nevoie de mai multe date."

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Modavu Irina-Florentina,Medic Primar
Medic Primar,...
Demontare Holter Ploiesti
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25