Publicat la: 
17/02/2016

VIDEO Primul trimestru de sarcina. Ecografia morfologica fetala

Ideal e ca viitoarea mamica sa mearga la ginecolog inainte de concepere. Chiar daca acest lucru nu s-a intamplat, primul trimestru de sarcina inseamna o serie de analize si masuri de preventie pe care gravida le poate lua pentru a se asigura ca totul merge bine. Analizele de rutina cuprind: hemoleucograma completa, coagulograma, analize de biochimie a sangelui, analizele din complexul Torch, analizele din secretiile vaginale, un examen Papanicolau - daca nu a fost facut in ultimul an - si analizele de urina. Ar fi de preferat ca viitoarea gravida sa faca si o ecografie transvaginala, care va arata statusul organelor genitale. Aceasta se poate face fie la inceputul sarcinii, fie inclusiv inaintea conceperii.

Ce este ecografia morfologica fetala?


Dr. Carmen Negoescu: Ecografia morfologica fetala se face in perioada 11-13 saptamani de sarcina.

Scopul investigatiei este de a vizualiza cu foarte multa profunzime si acuratete embrionul.

La ecografia morfologica fetala se verifica, in primul rand, daca sarcina este viabila si daca ea corespunde cronologic cu varsta conceptuala. Pot fi depistate diferite anomalii: cerebrale, cardiace, ale scheletului sau ale partilor moi, anomalii placentare sau probleme ale anexelor fetale: afectiuni ale cordonului ombilical sau ale lichidului amniotic.

Ecografia morfofetala ne va arata si daca este vorba de o sarcina multipla, o situatie frecvent intalnita in cazul sarcinilor realizate prin reproducere asistata.

Aceeasi investigatie ne mai poate ajuta sa aflam si daca exista o alta patologie a organelor genitale, care ar putea pune in pericol sarcina.

Ce semnale de alarma trebuie sa ingrijoreze gravida in primul trimestru de sarcina?


Dr. Carmen Negoescu: In primul trimestru de sarcina, orice sangerare pe cale vaginala trebuie sa ingrijoreze gravida si sa o determine sa se prezinte cat de curand la medicul ginecolog. Cauzele sunt multiple, conteaza cantitatea de sange pierduta si simptomele asociate, dar sangerarea este un simptom care trebuie sa conduca obligatoriu la ginecolog.

Durerea, in special cea localizata in zona pelvina sau durerea persistenta sau de intensitate ingrijoratoare in zona abdominala, este un simptom pentru care se cere sfatul medicului. Sunt situatii in care durerea este asociata cu o iminenta de avort sau poate fi legata de afectiuni ale organelor ginecologice. Apendicita, colita renala, ocluziile intestinale sunt des intalnite in timpul sarcinii si trebuie tratate imediate.

Uneori, greturile si varsaturile din primul trimestru sunt foarte greu de suportat. Exista cazuri in care pacienta mai mult varsa decat se poate alimenta firesc. In absenta unei alimentatii corespunzatoare, sunt puse in pericol atat metabolismul mamei, cat si evolutia fatului. In aceste situatii, este important sa se adreseze ginecologului care poate recomanda tratament specific, in functie de context.

A. N.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Petca Aida,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 76