Publicat la: 
19/10/2016

VIDEO Programul importanta preventiei. Cand trebuie sa ii facem o ecografie copilului?

Preventia in sanatatea copilului este extrem de importanta. Controlul de rutina la medicul pediatru este absolut necesar pentru a evita situatiile neplacute si pentru a diagnostica din timp orice eventuala problema a celui mic. Dr. Antoniu Cerasela, medic specialist pediatrie la Hyperclinica MedLife Unirii, a explicat la ce interval de timp trebuie realizat controlul de rutina, cand trebuie sa facem o ecografie copilului si ce afectiuni poate descoperi aceasta.

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

La ce interval de timp trebuie realizat controlul pediatric de rutina?

Dr. Antoniu Cerasela: Consultul de rutina este necesar, in mod voluntar, o data pe an in scop profilactic deoarece exista o multitudine de bacterii care nu pot fi vizualizate la examenul clinic si trebuie decelate prin analize.

La ce semnale de alarma trebuie sa fie atenti parintii?

Dr. Antoniu Cerasela: In functie de agravarea simptomelor. De exemplu pot aparea :

  • tuse nocturna, frecventa- poate reprezenta o acutizare a astmului bronsic sau poate fi provocata de o obstructie nazala
  • scaune diareice- poate duce catre sindrom de dezhidratare, care la bebelusi este extrem de sever si evolueaza foarte repede
  • varsaturi
  • coloratia tegumentelor- fenomene de hipoxie, probleme cardiace sau icterice
  • alterarea starii generale- somnolenta, apatie, refuzarea alimentatiei

Cand e necesara ecografia la copii?

Dr. Antoniu Cerasela: Ecografia a devenit o metoda de screening in patologia abdominala si renala. Este necesara atunci cand copilul se adreseaza pentru dureri abdominale sau pentru o posibila infectie de tract urinar.

Ce afectiuni poate descoperi ecografia la copii?

Dr. Antoniu Cerasela: Poate descoperi o limfadenita mezenterica, adica inflamarea ganglionilor intraabdominali in cazul unor afectiuni virale, poate depista o posibila hepatosplenomegalie in cadrul mononucleozei infectioase sau poate depista ectazii pielocaliceala in cazul afectiunilor renale, litiaza renala, ureterohidronefroza.

Ce presupune controlul pediatric din cadrul pachetului de screening Junior?

  • Consultul pediatric
  • Analizele paraclinice (hemoleucograma, sumar de urina)

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Tane Georgiana,Medic Specialist
Medic Primar
Czika Diana,Medic Specialist
Medic Specialist
Nuta Costin,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 36