MEDICINA GENERALA

06 Octombrie 2016

VIDEO Programul importanta preventiei. Ce analize ginecologice trebuie repetate anual?

VIDEO Programul importanta preventiei. Ce analize ginecologice trebuie repetate anual?

Analizele ginecologice de rutina sunt foarte importante in preventia cancerului de col uterin, a carui frecventa este destul de mare in Romania. Realizarea unui consult ginecologic si a testului Papanicolau constant ne poate ajuta sa prevenim si aparitia alor patologii uterine si ovariene. Dr. Alexandrescu Catalina, medic specialist ginecologie la Hyperclinica MedLife Unirii, explica de la ce varsta trebuie incepute controalele de rutina, ce afectiuni pot fi depistate la o ecografie transvaginala si la ce riscuri se expun femeile care ignora recomandarile de screening.

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

Ce analize ginecologice de rutina trebuie sa faca o femeie anual?

Dr. Alexandrescu Catalina: Daca vorbim despre femeia sanatoasa, fara acuze, activa din punct de vedere sexual recomandam un control ginecologic si efectuarea unui test Papanicolau.

Prin controlul anual noi urmarim preventia cancerului de col, care este destul de frecvent in Romania. In urma controlului putem recomanda o ecografie sau alte investigatii daca este cazul.

Recomandarile internationale spun ca incepand cu varsta de 21 de ani, la un interval de 1 an, femeile active sexuale trebuie sa efectueze un control de rutina. Daca debutul vietii sexuale are loc inainte de varsta de 21 de ani atunci este necesar ca femeia sa se prezinte mai repede la controalele de rutina.

View on YouTube

Ce afectiuni pot fi descoperite la o ecografie transvaginala?

Dr. Alexandrescu Catalina: In ulima perioada, datorita evolutiei tehnologiciei, ecografia transvaginala a devenit indispensabila pentru ginecologi. Ne ajuta foarte mult in diagnosticarea unor patologii uterine, patologie tubara si ovariana.

La ce riscuri se expun femeile care nu merg la controlul ginecologic de rutina?

Dr. Alexandrescu Catalina: Consultul de rutina se face ca metoda de screening pentru anumite boli. Daca ignoram consultul anual, vom intalni din ce in ce mai multe patologii. Femeia se va adresa medicului avand mai multe acuze si putem gasi o multitudine de boli care deja nu mai pot fi prevenite, ci doar tratate, iar in caz mai grav tratate paleativ (cancerul de col, cancerul de endometru, tumori ovariene).

Examenul Papanicolau trebuie facut anual la toate femeile active sexual, cel putin pana la 30 de ani. Dupa varsta de 30 de ani se recomanda co-testare, efectuarea Papanicolau si genotipare HPV.

Ce presupune controlul ginecologic din cadrul pachetului de screening Lady?

  • Anamneza pacientei
  • Consult ginecologic
  • Test Papanicolau

Autor: Alexandra Ciordas

Citeste si:

VIDEO De ce trebuie sa avem grija de tiroida VIDEO Cum recunoastem alunitele periculoase?Echipa MedLife de Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.