Publicat la: 
14/10/2016

VIDEO Programul importanta preventiei. Ce ne poate arata consultul cardiologic?

Dupa varsta de 40 de ani medicii recomanda un screening cardiologic de rutina pentru a stabili daca exista factori de risc cardiovasculari si daca este nevoie de interventia specialistului. Dr. Petre Mirela, medic primar cardiologie, explica in ce conditii devin palpitatiile periculoase si la ce riscuri se expun pacientii care nu au grija de sanatatea inimii.

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

Exista conceptul de consult cardiologic de rutina?

Dr. Petre Mirela: Daca vorbim despre persoanele asimptomatice si cele care nu au istoric familial, e recomandat un consult cardiologic de rutina dupa varsta de 40 de ani.

Scopul este sa stabilim daca exista factori de risc cardiovasculari astfel incat sa putem interveni prin schimbarea stilului de viata sau tratament medicamentos.

Care sunt semnalele de alarma?

  • Durere toracica- pentru persoanele care au si factori de risc cardiovasculari
  • Dificultate in respiratie
  • Palpitatii cu ritm foarte rapid, care dureaza mai mult timp

Cand sunt palpitatiile periculoase?

Dr. Petre Mirela: Ele sunt periculoase atunci cand sunt insotite si de alte simptome: durere toracica, dificultate in respiratie, ameteala, durata indelungata.

Cum ar trebui sa ne protejam inima?

Dr. Petre Mirela: Regimul alimentar adecvat nu e izolat cand vorbim de preventia bolilor cardiovasculare. El trebuie sa fie insotit si de efort fizic zilnic, controlul greutatii, mentinerea unei tensiuni sub 140/90, un somn de calitate.

In alimentatie trebuie sa se regaseasca fibre vegetale, continut scazut in grasimi saturate de origine animala, cresterea procentului grasimilor polinesaturate (ulei de masline), reducerea aportului de sare sub 5 grame pe zi, scaderea cantitatii de glucide, scaderea cantitatii de alcool consumat pe zi.

La ce riscuri se expun pacientii care nu au grija de sanatatea inimii?

Dr. Petre Mirela: Aici putem vorbi de pacienti asimptomatici, dar si de pacientii care stiu ca au un istoric familial de boli cardiovasculare. Aceste persoane trebuie sa fie atente si sa mearga sa isi faca un consult cardiologic, un bilant de analize de sange.

Daca ignoram aceste recomandari de screening pentru boli cardiovasculare poate exista surpriza ca aceste boli sa se manifeste direct printr-o complicatie majora: infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca in stadii foarte avansate, moarte subita.

Ce presupune controlul cardiologic din cadrul pachetului de screening Active?

  • O discutie cu pacientul
  • Examen clinic
  • Electrocardiograma in repaus

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Paun Nicolae,Medic primar medicina interna si cardiologie
Medic primar...
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 26