Publicat la: 
5/10/2016

VIDEO Programul importanta preventiei. Cum recunoastem alunitele periculoase?

Nu foarte multe persoane stiu ca un control dermatologic anual este necesar pentru urmarirea atenta a alunitelor si a modificarilor pielii, dar si pentru preventia aparitiei unui melanom. Dr. Enescu Cecilia, medic specialist dermatovenerologie la Hyperclinica MedLife Unirii, explica de ce este esential controlul dermatologic periodic, la ce interval de timp trebuie acesta realizat si care sunt cele 2 reguli care ne ajuta sa identificam alunitele suspecte.

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

La ce interval de timp trebuie repetat controlul dermatologic de rutina?

Dr. Enescu Cecilia : Este un control recomandat. Orice boala de piele poate fi prevenita sau depistata la timp printr-un simplu control. O vizita la medicul dermatolog este necesara in caz de leziuni cutanate nou aparute sau in caz de leziuni trenante sau extensive.

Recomandam controale periodice si o monitorizare dermatoscopica in cazul prezentei de alunite. Aceste controale pot fi realizate anual in cazul alunitelor fara probleme sau la un interval de 3-6 luni in cazul unor formatiuni atipice care necesita urmarire.

View on YouTube

Cum recunoastem alunitele periculoase?

Dr. Enescu Cecilia: Ar trebui sa ne alerteze:

  • alunitele care isi modifica forma
  • aparitia brutala a unor alunite noi

8 din 10 melanoame se dezvolta independent de alunitele existente, de aceea orice leziune pigmentara nou aparuta trebuie reperata rapid.

Daca un melanom se dezvolta pe o alunita existenta, aceasta isi schimba culoarea, forma, dimensiunea.

Exista 2 reguli folosite de dermatologi, care permit identificarea cu ochiul liber a leziunilor suspecte:

  • metoda diferentierii- se bazeaza pe faptul ca alunitele la acelasi individ au de regula un aspect similar (aceeasi culoare, aceeasi forma, aceeasi grosime). Asadar, o alunita poate fi considerata suspecta daca este diferita de celelalte.
  • regula ABCDE- o leziune pigmentara este suspecta daca respecta unul sau mai multe din criteriile ABCDE: Asimetrie, Borduri/margini neregulate, Culoare neomogena, Diametru peste 5 mm sau Evolueaza ca forma, culoare, dimensiune.

Ce presupune controlul dermatologic din cadrul pachetului de screening Lady?

  • Control dermatologic clinic general
  • Dermatoscopie, daca este cazul, la persoanele care prezinta alunite.

Autor: Alexandra Ciordas

Citeste si:

VIDEO De ce trebuie sa avem grija de tiroida

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Suciu Liana,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Pavel Jenica,Medic Primar
Medic Primar
Medic specialist
  •  
  • 1 of 18