Publicat la: 
13/10/2016

VIDEO Programul importanta preventiei. De ce este esential consultul de rutina la medicul gastroenterolog?

Bolile de ficat sunt in general foarte periculoase deoarece evolueaza pentru perioade indelungate fara a da simptome. Pentru a evita depistarea unor boli hepatice in stadiu trebuie sa realizam consulturile de rutina. Dr. Teohari Marinescu, medic primar gastroenterologie la Hyperclinica MedLife Unirii explica de ce este esential consultul de rutina la medicul gastroenterolog si ce simptome ar trebui sa alerteze pacientii.

 • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

De ce este necesar controlul de rutina la medicul gastroenterolog?


Dr. Teohari Marinescu:
Este bine sa se realizeaze controalele de rutina nu numai in domeniul bolilor din sfera digestiva si hepatica, dar si pentru celelalte domenii de patologie umana. Organismul uman poate sa aiba in acelasi timp mai multe organe in suferinta.

In ceea ce priveste bolile gastrointestinale si de ficat, se impune un control periodic pentru ca frecventa infectiilor cu virus de hepatita B si C in Romania atinge un nivel alarmant.

Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul pacientilor asimptomatici infectati cu virusul hepatitei B si C.

Bolile de ficat evolueaza multa vreme asimptomatic. Tocmai din acest motiv, atunci cand pacientul are deja semne de boala hepatica este posibil sa fie intr-un stadiu foarte avansat.

Profilaxia trebuie aplicata tuturor.

Ulcerul gastric, gastrita cu helicobacter pylori, gastrita cronica sau cancerul gastric pot avea o evolutie indolenta ,fara semne alarmante, cu semne discrete de boala. Tocmai din acest motiv pacientul se prezinta mult mai tarziu la doctor, cand boala e intr-un stadiu foarte avansat.

Cancerele gastrice si cele de colon descoperite la timp salveaza vieti.

Care sunt principalele simptome care trebuie sa trimita pacientul la medicul gastroenterolog?

 • Oboseala nejustificata
 • Inapetenta
 • Greata
 • Gustul amar
 • Tulburarile de tranzit intestinal aparute brusc

Dr. Teohari Marinescu: Acestea atrag atentia asupra unui proces malign la nivel de intestin gros.

Ce presupune controlul gastroenterologic din cadrul pachetului de screening Active?

 • Examen clinic
 • Anamneza
 • Probe de sange
 • Ecografie

Autor: Alexandra Ciordas

  Specialitate: 

  Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Gastroenterologie

  Pop Cosmin-Iuliu,Medic specialist
  Medic specialist
  Coman Felicia-Maria,Medic primar
  Medic primar
  Vora Prateek Harsh,Medic Specialist
  Medic Specialist