Publicat la: 
7/10/2016

VIDEO Programul importanta preventiei. De ce trebuie sa facem anumite ecografii anual?

Femeile trebuie sa realizeze anumite ecografii de rutina in fiecare an pentru a evita dezvoltarea unor patologii mamare, ovariene sau chiar ale sistemmului digestiv. Dr. Stoian Paula, medic specialist ecografie la Hyperclinica MedLife Unirii, a explicat care sunt cele 4 ecografii esentiale pe care orice femeie trebuie sa le realizeze anual si ce afectiuni pot fi depistate prin intermediul acestora.

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

Ce ecografii de rutina trebuie sa faca o femeie anual?

Dr. Stoian Paula: Ecografia abdominala este bine sa se faca anual. Incepand cu varsta de 25 de ani este recomandat ca femeile sa efectueze o ecografie mamara si o ecografie transvaginala in fiecare an.

In cazul cancerului de san descoperit in fazele incipiente se realizeaza o chirurgie conservatoare in care nu se scoate tot sanul. In functie de stadiu este posibil ca pacienta sa nu aiba nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

Acest lucru este valabil si pentru cancerul ovarian si pentru cancerul de col. Tocmai de aceea, e bine sa facem anual aceste investigatii.

Ce afectiuni pot descoperi ecografiile de rutina?

Dr. Stoian Paula: Ecografiile pot descoperi de la leziuni benigne fara probleme si fara implicatii, cum sunt chisturile, pana la leziuni maligne in diverse stadii de evolutie.

La ce riscuri se expun pacientii care nu fac ecografiile de rutina?

Dr. Stoian Paula: Ideal este sa se faca controalele periodice pentru a depista in fazele incipiente cancerele care pot sa apara. Pot aparea probleme si in sfera digestiva.

Ce ecografii se realizeaza in cadrul pachetelor de screening Lady?

  • Ecografie abdominala
  • Ecografie mamara
  • Ecografie transvaginala
  • Ecografie tiroidiana

Autor: Alexandra Ciordas

Citeste si:

VIDEO De ce trebuie sa avem grija de tiroida
VIDEO Cum recunoastem alunitele periculoase?
VIDEO Ce analize ginecologice trebuie repetate anual?

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist