Politici Medicale

11 Septembrie 2012

VIDEO Raed Arafat: “Motivul pentru care pleaca medicii tineri din Romania nu este neaparat financiar, ci legat mai mult de sansele profesionale”

VIDEO Raed Arafat:

Raed Arafat subliniaza, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu doar banii sunt cei care-i imping pe medicii romani sa emigreze, dar mai ales lipsa oportunitatilor profesionale oferite acestora acasa. Raed Arafat raspunde si acuzatiilor de conflict de interese care i-au fost aduse in presa centrala si vorbeste despre structura de integritate din cadrul Ministerului Sanatatii.

  • Raed Arafat: In ultimii doi ani s-au facut niste pasi mici de corectare a unor situatii absurde cum ar fi interzicerea oricarei activitati a medicului absolvent, doar daca obtinea specialitatea, precum si limitarea rezidentilor pana la obtinerea specialitatii, cand in alte tari europene medicii absolventi pot intra direct in sistem sub supraveghere, iar rezidentii capata competente suplimentare pana la specialitate.

Astazi, inclusiv in Romania am reusit sa modificam legislatia si sa introducem practica sub supraveghere, precum si posibilitatea ca rezidentii din anii 4 si 5 sa efectueze garzi in limita competentelor lor, asa cum se intampla in alte tari.

  • Raed Arafat: Problema medicilor tineri in ce priveste evolutia si dezvoltarea lor este una reala si necesita intr-adevar o abordare nu doar din partea Ministerului Sanatatii, dar si din partea institutiilor care raspund de pregatirea studentilor si a medicilor tineri. Unul dintre motivele pentru care pleaca o parte din medicii tineri din Romania nu este neaparat legat de partea financiara, ci mai mult de partea de pregatire si de sansele lor de a evolua profesional. Solutii magice nu exista in prezent, din pacate, insa daca studentii vin cu propuneri concrete de imbunatatire, cu siguranta vom face tot posibilul sa le introducem in viitoarele documente legislative daca sunt de competenta Ministerului Sanatatii.

RAED ARAFAT DESPRE ACUZATIILE CARE I-AU FOST ADUSE IN CAZUL DELTAMED In Romania functioneaza in prezent aproximativ 1400 de ambulante de urgenta. Pentru inlocuirea celor uzate, Ministerul Sanatatii achizitioneaza anual, prin licitatii, alte cateva sute de ambulante (printr-un acord cadru de 4 ani). In perioada scandalului din ianuarie 2012 care a provocat demisia lui Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii, presa centrala a reluat un subiect in care subsecretarul de stat era acuzat ca firma Deltamed, patronata de un prieten al sau, a castigat "majoritatea licitatiilor pentru dotarea cu ambulante." Raed Arafat: Pe parcursul anului au fost relatii oficiale intre noi [cu patronul Deltamed, n.r.], dar este normal. Faptul ca cunosti pe cineva nu inseamna automat ca e o relatie de coruptie sau de favorizare a acelei persoane. Pentru acuzatiile nefondate care au venit in ziarele respective, dosarul este pregatit, dar nu stiu daca avocatul l-a depus. Daca ne uitam la ultima licitatie castigata, aceasta a ajuns la Consiliul de Solutionare a Contestatiilor. Toate deciziile Ministerului Sanatatii au fost sustinute de Consiliu. In afara de una, in care castigatorul nu avea o declaratie corecta, a declarat un numar incorect de service-uri. Acolo a venit decizia de reevaluare si a castigat urmatoarea firma, asa ca a ajuns la ei. Daca era ceva incorect, trebuia sa se vada ca pastram anumite preturi si nu le scadem sau cel putin sa le crestem. Acest mod de a arata ca ceva nu e in ordine pentru ca cineva a castigat de doua sau trei ori, nu are nicio baza."

Raed Arafat: "Poate cineva sa castige si 20 de licitatii una dupa cealalta, daca o face corect.

La ambulante avem nevoie sa respectam niste standarde, standardul 1789 care e o recomandare europeana obligatorie, pe care in urma cu 5 ani multe firme nu l-au luat in serios. Daca ne uitam la evolutia preturilor ambulantelor in Romania, in 2007 au fost la un pret mai mic decat pretul european. In 2010 pretul a ajuns cu aproape 20% mai mic. A crescut numarul firmelor care vin la competitie cu acte in regula si Romania s-a transformat intr-o tara fabricanta de ambulante, comparativ cu inainte cand era tara importatoare de ambulante. Au fost doua tentative de fabricare de ambulante in Romania: una la Bucuresti si una la Cluj, care este aceasta firma despre care se vorbeste. Cei de la Cluj continua, cei de la Bucuresti vad ca nu au mai facut. La ofertare au fost aproape 7 firme si este fals ca au castigat la preturi mai mari. Daca analizam licitatiile nu veti vedea ca a luat cineva la pretul cel mai mare, ci s-a castigat cu preturile cele mai mici. De ce au scazut preturile? Competitia a crescut si, daca inainte aveam una sau doua firme care sa se bata intre ele, acum am ajuns si la 6 firme. Faptul ca cineva fabrica in Romania aceste ambulante duce la scaderea manoperei si astfel poate veni si cu pretul mai jos. Noi suntem cu 20-30% sub preturile din Germani si Franta. Apoi, noi cumparam cantitati mari si atunci iti scade pretul. Noi cumparam pe tara. CUM FUNCTIONEAZA STRUCTURA DE INTEGRITATE A MINISTERULUI SANATATII? Raed Arafat: Exista astazi in structura de integritate a Ministerului patru sau cinci angajati, care vor avea corespondenti si la nivel judetean care vor functiona in cadrul DSP-urilor. E un inceput si o astfel de structura trebuie sa monitorizeze mai ales achizitiile publice. Ea nu va lua masuri, ci va monitoriza si raporta autoritatilor. Am observat diferente de preturi [la achizitii in UPU, n.r.] pe acelasi material intre diferite unitati sanitare. Uneori si de 3-4 ori mai mult, la anumite chestii chiar si de 10 ori mai mult. Dar sunt exemple limitate. Pe partea achizitiilor din UPU incercam sa invatam de la ce am facut cu ambulantele: acolo, achizitia nationala ne-a permis sa ajungem la un pret foarte limitat comparativ cu preturile europene. Ne gandim la o centralizare a achizitiilor pentru anumite materiale din UPU. Noi incercam sa obtinem un pret cat mai mic pe banii statului pentru orice produs folosit in UPU, pastrand calitatea.Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.