Publicat la: 
12/07/2012

VIDEO Romanii isi vor putea alege democratic reprezentantii in viitoarele Case (societati mutuale) de Asigurari de Sanatate Actuala Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi inlocuita de mai multe societati mutuale de asigurari de sanatate, prevede noul proiect al legii sanatatii. Asiguratii isi vor putea alege prin vot secret reprezentantii in adunarea generala a acestor societati mutuale, a declarat dr. Calin Alexandru, directorul directiei de politici de sanatate din Ministerul Sanatatii. Cati romani vor opta pentru asigurarile private de sanatate (din estimarile Ministerului Sanatatii) si ce se va intampla cu pachetul de servicii medicale de baza, aflati dintr-un interviu MedLive.ro.

CELE MAI IMPORTANTE INFORMATII:

 • Asiguratii isi vor putea alege prin vot secret reprezentantii in adunarea generala a societatii mutuale la care sunt asigurati.
 • Valoarea estimata a unei asigurari private facultative este undeva la 300 400 euro pe an. 30% dintre cei chestionati de Ministerul Sanatatii au spus ca ar opta pentru un asigurator privat si 70% pentru un asigurator public.
 • Ministerul Sanatatii este impotriva existentei pe sistemul asigurarilor obligatorii a unor lanturi de asiguratori privati care detin si spitale. Daca este vorba despre utilizarea de catre un privat a fondurilor publice, aici intr-adevar pot fi semne de intrebare.
 • Daca va exista o vointa si o dorinta clara de suplimentare a fondurilor alocate sanatatii de Romania, care sunt extrem de mici comparativ cu alte tari europene, exista si posibilitatea sa avem un pachet de baza la fel de larg ca astazi. Aceasta vointa este politica. Daca nu se pot gasi aceste resurse, atunci trebuie sa reducem pachetul de baza.
 • Realist vorbind, sunt pesimist ca noua lege a sanatatii va fi aprobata de Parlament in sesiunea din aceasta toamna.

dr. Calin Alexandru, directorul Directiei de Asistenta si Politici Medicale din Ministerul Sanatatii:

 • In societatile mutuale de asigurari de sanatate, asiguratorii privati vor putea avea calitatea de membru fondator. Conducerea acestor societati va fi asigurata direct de catre membrii aderenti, care isi vor alege reprezentantii intr-o Adunare a Reprezentantilor si care va alege consiliul de administratie si structurile executive. Adunarea Reprezentantilor este o structura participativa si cu anumite componente electorale. Membrii aderenti vor trebui sa voteze. Va exista un cadru de organizare si eu cred ca [alegerile se vor face, n.r.] prin vot secret. Membru poate fi oricine in care aveti incredere ca va va reprezenta si sustine interesele corect. As face o analogie cu sistemul electoral: exact in acelasi fel in care cetatenii influenteaza structurile executive ale tarii se va intampla si, in mic, in aceste societati mutuale.
 • Acelasi lucru era valabil si in prevederile initiale ale legii actualei Case Nationale de Asigurari de Sanatate. Acolo era exact acelasi mecanism: oamenii trebuiau sa participe la vot si sa-si desemneze reprezentantii in consiliul de administratie al CNAS. Atunci nu s-a mai intamplat pentru ca, in 1998, Romania trecea printr-o perioada dificila economic, iar conducerea de atunci a considerat ca sunt niste cheltuieli care nu se justifica. Acum, proiectul de lege prevede ca trebuie sa se constituie un fond, similar unui fond de rulment. Fiecare membru aderent ar trebui sa plateasca maxim 10 RON. Din acesti bani ar trebui sa se poata asigura fondurile necesare organizarii acestor alegeri.
 • Dorim sa facem in asa fel incat ceea ce spunem ca putem sa asiguram, chiar sa putem asigura prin pachetul de servicii medicale de baza. In situatia in care fondurile nu ajung ca sa se asigure in totalitate actualul pachet de baza, trebuie sa punem in balanta ce anume vrem sa avem in acest pachet. Vrem o asigurare pentru o boala foarte grava, cu impact major asupra pacientului si pe care el nu o poate sustine financiar, sau dorim sa primim o decontare de 10-15 lei pentru un antiinflamator pentru o afectiune acuta care trece repede? Din consultarile derulate de Ministerul Sanatatii, majoritatea opteaza pentru prima varianta.
 • Asigurarile facultative vor putea sa acopere si anumite completari. De exemplu: daca anumite medicamente sunt acoperite 50% prin sistemul de asigurari obligatorii, complementarele vor putea acoperi si diferenta. Din estimarile facute de asiguratorii privati s-a estimat o valoare a politei facultative undeva la 300 400 euro pe an. Banii platiti pentru asigurarile facultative se vor duce direct in contul asiguratorului privat.
 • Suntem impotriva existentei unor astfel de lanturi [companii de asigurari private care detin si spitale, n.r.] pe sistemul de asigurari obligatorii, care este finantat din venituri publice si pentru care dorim sa excludem aproape in totalitate riscul de monopol. Daca este vorba despre a utiliza un privat fonduri publice, aici intr-adevar pot fi semne de intrebare.
 • Daca un pacient va fi nemultumit de modul in care i se ofera servicii pe asigurarea facultativa, el oricand se poate transfera. E greu de crezut ca intr-un sistem de concurenta libera se poate ajunge la pozitii monopoliste extreme.
 • Am derulat o ampla campanie de consultari. La intrebarea pe care am pus-o referitoare la ce anume asigurare ar dori sa aiba, 30% au spus ca ar opta pentru un asigurator privat si 70% pentru un asigurator public. Evident ca trebuie sa facem o diferenta intre dorinta si posibilitate.
 • Despre marirea contributiei la sanatate pe care va trebui sa o plateasca angajatorul: Incercam sa reechilibram balanta intre venituri si cheltuieli. Exista intotdeauna o rezistenta la orice majorare a taxelor. Eu nu am vazut nicio pozitie oficiala asumata de Ministerul de Finante in acest sens. Daca va exista ea va trebui sa fie sustinuta cu argumente. Si atunci imi pot imagina ca Ministerul de Finante va considera ca poate gasi alte resurse, eventual de la bugetul de stat, ca sa acopere acest deficit. Daca nu se pot gasi aceste resurse, atunci trebuie sa reducem pachetul de baza.
 • Daca va exista o vointa si o dorinta clara de suplimentare a fondurilor alocate sanatatii de Romania, care sunt extrem de mici comparativ cu alte tari europene, exista si posibilitatea sa avem un pachet de baza la fel de larg ca astazi. Aceasta vointa este politica.
 • Realist vorbind, sunt pesimist ca noua lege a sanatatii va fi aprobata de Parlament in sesiunea din aceasta toamna.

Comentarii

Noi pensionarii la ce societate de asigurare ne vom afilia? noi am dat grosul cand eram salariati, iar acum avem o pensie de limita de varsta de gunoi, desi am avut studii superioare!!! nu avem pensii la nivel de Uniune Europeana, pensii mari au cei din MAI, JUSTITIE, ETC. asa se calculeaza pensiile si in UE, dar drepturile la serviciile de sanatate????? cum doreste Base pensionarii au dreptul la incinerare ca e mai ieftin.... si... Numai in SUEDIA, OLANDA, pensionarii au dreptul la un trai decent!!!!

Ce se va intampla cu actualele datorii ale CNAS catre furnizorii de servicii?!!
Se va legifera clauza de FUCK-BACK?!!!

Hotie si mai mare, se vor impartii banii in atatea directii incat nu se va mai stii nimic de ei. Atata discutati discutii. Lasati asigurarile de stat sa fie administrate de stat si in baza carora sa avem dreptul la asistenta de baza, copiii, gravidele, si alte servicii care ar putea fi acoperite din asigurarea de la stat, dar cred ca ar fi corect si in functie de contributia fiecaruia, pentru ca eu am cotizat 10 ani la salarii mari si nu am beneficiat nici macar de o vitamina cand am fost gravida, iar cei care vor asigurare extinsa sa se duca la privat sau sa plateasca serviciile.

de ce trebuie ca asiguratorul sa plateasca mai mult ca si contributie la asigurarea de sanatate? de ce trebuie sa mai scoatem alte costuri din buzunarul asiguratului? ce se intampla cu banii luati la suma bruta din salarii pt sanatate? unde se duc? cine ii manipuleaza, cine raspunde de corectitudinea datelor si actiunilor? eu zic ca daca vreti sa faceti ceva VIABIL, sa incercati sa faceti cu ce aveti..v-ati invatat doar sa cereri! mult, mai mult..gata stop..opriti-va! marind costuri cred ca si eu as putea intemeia un sistem mai optim..dar nu mai vrem costuri suplimentare..ne-am saturat! vrem ca fiecare minister sa se descurce cu ce are, si cu surse pe care le atrage singur. numai magarii in capul vostru.. cum se mai schimba un ministru, cum mai inventati un cost...uuuaaaaa! jos sistemul de hartuire a populatiei!!!!!!!!

de fapt sunt aceiasi bani doar ca se vor imparti la mai multi.rezultatul per capita mai putini
acces la alde indivizi ca cei doi procurori la resurse mai usor

nebunia din spitale unde ti se va spune ca nu sunt resurse la casa de sanatate sa te opereze ,te vada jos de pe patul de operatie

NU INCEPETI PRIN A MINTI !
Cele mai multe laude si exagerari ale legii pe care o plamaditi incep cu afirmatia " Romanii isi vor putea alege democratic reprezentantii in viitoarele Case (societati mutuale) de Asigurari de Sanatate "
Astea-s exagerari inutile: cum vor putea fi membri fondatori si vor participa la alegerea reprezentantilor,administratorilor etc.cei 3,810.000 copii minori dintre care un sfert sunt in scutece? Dar ce peste 2.200.000 tarani din zona subcarpatica,aflati in case-cocioaba amplasate in zona subcarpatica,pe toate coclaurile,multi dintre ei foarte batrani,chiar greu deplasabili?
Tot astfel de afirmatii ineptiale se gasesc de la un capat al altul al legii: cum se va asigura finantarea si circuitul resurselor intre atatea verigi inutile;cum vor putea coexista doaua tipuri de entitati , "societatile mutuale" si "societatile comerciale de asigurare cand ele au principii diferite de functionare?
Ati pornit de la principii si reguli necunoscute si n-aveti cum sa le rezolvati.Imi pare rau,dar singurii in suferinta sunt pacientii. Prof.dr.Cm.Euroleul

Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN :

ASIGURARILE VOLUNTARE DE SANATATE

In sistemul actual de ingrijire si asigurarea sanatatii , finantat prin contributia angajatului si angajatorului la fondul central de sanatate, dominat de o veritabila insuficienta si instabilitate, de foarte multe pasari de la un medic la altul (unele inerente: medicul de familie - laboratorul de analize - apoi iar medicul de familie - daca e cazul te trimite la un medic specialist - iar vii la medicul de familie pentru reteta sau pentru internare) nimic nu-I sperie pe oameni mai mult decat si numai teama de a se imbolnavi,chiar si a merge sa obtii un certificat medical. Si asta intr-un caz fericit; dar mai sunt si alte implicatii, cerinte, greutati, inclusiv neortodoxe incat posibilitatea de a aborda o “alta cale”apare ca o veritabila mana cereasca.

Consideratii generale

Ori, asigurarea voluntara privata de sanatate poate sa-ti schimbe fundamental viata pentru ca ea este un important pas inainte prin insasi conceptia si mecanismul sau de functionare (principiul pietei : B – M – B [bani- marfa(servicii)-bani].

In sustinerea acestui postulat exista cateva argumente de necontestat :
1 - Sistemul asigurarilor de sanatate din fondurile statului nu functioneaza decat la limita minimei rezistente,este umilitor,te batjocoreste pur si simplu,te omoara cu zile ;
2 - Exista o patura de mijloc a populatiei din tara noastra,care insumeaza aproximativ 400 mii persoane(cam 240 de mii de familii) si care poate sa-si permita si chiar si-ar dori o asistenta medicala civilizata (Ministerul Sanatatii mizeaza pe 20% din populatia capitalei si pe 2 milioane de persoane la nivelul intregii tari – cel putin asa arata cele mai credibile sondaje).
3 - Prima de asigurare pentru o asigurare voluntara de sanatate,chiar si in cele mai pretentioase oferte , ramane o nimica toata comparativ cu prima pentru asigurarea auto facultativa casco pentru o masina de lux ,sa zicem,astfel ca oamenii vor intelege usor ca ar fi pacat sa dai atat pentru a asigura o bucata de fier decat pentru a te asigura pe tine !

Cadrul legislativ

Notiunea de „asigurare voluntara de sanatate“, prevazuta de Legea nr. 95/14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii (Legea reformei sanatatii), perceputa de majoritatea populatiei ca „asigurare privata de sanatate“, nu este cu totul noua ca denumire si concept. In forma conturata in anul 2006, „asigurarile voluntare de sanatate“ redefinesc si reasaza un sistem ale carui baze au fost puse inca din anul 2004 prin Legea nr. 212/2004 a asigurarilor private de sanatate, sistem menit sa permita asigurarea medicala si in afara sistemului public. Ceea ce este cert e ca, in prezent, nu pot exista alte „asigurari private“ in afara celor cuprinse in sistemul de asigurari voluntare prevazut de Legea reformei sanatatii. Deci trebuie inteles ca asigurarile voluntare de sanatate reprezinta, de fapt, un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu concret in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare.

Conform Legii reformei sanatatii, au fost reglementate doua tipuri de asigurari voluntare de sanatate: asigurari de tip complementar si asigurari de tip suplimentar.

(a).Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza, adica coplatite. Acestea reprezinta diferentele intre tariful decontat de sanatate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si tariful maximal stabilit de Ministerul Sanatatii.
(b).Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate. Acest « sau » de mai sus te duce obligatoriu la multiple tipuri si clase de asigurari volunare de sanatate,in cadrul celor doua legiferate, si pe care,nu putine societati de asigurare ,in loc sa le completeze si imbunatateasca,mai mult le-au ametit,scotand acele afectiuni, tratamente etc,mai costisitoare sau la care pacientul are o mai grea accesibilitate in favoarea unor “maruntisuri”: analize,pansamente sau vaccinuri.

Norma metodologica privind asigurarile voluntare de sanatate, publicata in Monitorul Oficial nr.14/2007,art.9 precizeaza urmatoarele:

(1) In pachetul de servicii medicale specificat in contractul de asigurare voluntara de sanatate, serviciile medicale sunt grupate in urmatoarele categorii:
a) servicii de asistenta primara;
b) servicii ambulatorii de specialitate clinice;
c) servicii ambulatorii paraclinice;
d) servicii de transport nemedicalizat;
e) servicii de urgenta prespitalicesti;
f) servicii de urgenta spitalicesti;
g) servicii spitalicesti pentru afectiuni acute;
h) servicii spitalicesti pentru afectiuni cronice: servicii de recuperare, reabilitare, balneologie;
i) servicii medicale si de ingrijire la domiciliu;
j) servicii de furnizare a dispozitivelor medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica serviciilor medicale care nu sunt cuprinse in pachetul de baza decontat prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

(3) In cadrul categoriei dispozitive medicale prevazute la alin. (1) lit. k) se vor mentiona tipul de dispozitive furnizat si/sau suma maxima decontata.

(4) Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii mentionate in lista serviciilor medicale acoperite prin contractul de asigurare voluntara de sanatate.

(5) Asiguratorul poate oferi si alte servicii impreuna cu polita de asigurare voluntara de sanatate, in afara celor decontate prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Sa nu ne amagim insa. Asa cum se constata,asigurarile voluntare/ private de sanatate sunt in fenomen complex, cu actiune multilaterala, si datorita principiului fundamental care sta la baza "sistemului asigurarilor" si anume solidaritatea-sinergia, costul (prima) suportata de asigurat este mult mai mic decat beneficiul potential. Apoi efectul social:desvoltarea sistemului asigurarilor private de sanatate poate avea un efect benefic cu un spectru deosebit. Chiar daca la inceput el este accesibil mai mult paturei mijlocii ca sursa de venituri, dar, inca de la inceput, descongestioneaza sistemul national (gratuit) de sanatate care se va imparti numai la cei neasigutati. Concomitent se stimuleaza semnificativ dezvoltarea unitatilor private de sanatate, pentru ca societatile de asigurare lucreaza preponderent cu acest sector.

Daca privim cu atentie situatia reala a Romaniei va trebui totusi sa recunoastem ca asigurarile voluntare de sanatate sunt un important pas inainte.Se vor putea rezolva astfel multe din problemele actuale care sunt lasate in plata domnului precum asistenta medicala pentru cei neincadrati,pentru femeile casnice,pentru taranii-fermieri si toti ceilalti care nu contribuie la fondul central de sanatate. Numai ca pentru asta ar trebui sa se implice mai serios Ministerul Sanatatii Publice sub obladuirea caruia se afla majoritatea covarsitoare a prestatorilor de servicii medicale cu care societatile de asigurare vor trebui sa lucreze pe baza de contract , si eu sper ca o va face !.

In acest cerc sanatos angrenarile sunt reciproce si, n-ar fi exclus, ca peste cativa ani sa ne dam seama despre constatarea lui 9AM ca "unul din 5 angajati din Bucuresti vrea asigurari private de sanatate" ,a fost pesimista. Eu sunt mai convis de speranta Ministerului Sanatatii Publice cum ca " aproape 5 milioane de romani vor putea intra in acest sistem si vor putea beneficia de facilitatile oferite.".
Statutul Romaniei de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2007, a creat posibilitatea incheierii de contracte de asigurare voluntara de sanatate si cu sucursale ale unor societati de asigurare sau ale unui fond mutual dintr-un stat membru al UE sau apartinand Spatiului Economic European, care detine o autorizatie de la autoritatea competenta a statului membru de origine

Care sunt cerintele pietei.

Cand vrem sa construim un astfel de produs precum cel al asigurarilor voluntare de sanatate reprezentativ pentru societate,care sa sparga piata,apoi trebuie sa tinem seama ce vor potentialii clienti. Sa incercam mentionarea catorva aspecte:
- Asigurarile de sanatate se adreseaza paturei mijlocii si superioare a populatiei (VIP-uri):intelectuali,manageri,inalti functionari , specialisti, universitari,care au un anumit standard de viata,anumite pretentii , o conceptie moderna despre viata si sanatate,care stiu cum sa-si foloseasca veniturile (ca bani au multi !), care stiu sa fie prudenti,etc. Sa stiti ca vremea asigurarilor voluntare de sanatate la fabrica a trecut (acolo este zona asigurarii sanatatii din fondurile statului).
- Daca,la un moment dat,un asigurat are un discomfort al sanatatii el vrea,in cele mai multe cazuri, o interventie rapida : noaptea vrea o salvare care sa-I duca la spital sau de un consult la domiciliu;ziua vrea programare la un medic bun si cat mai repede posibil . Medicul il consulta,ii recomamda sa faca anumite analize,iar il consulta,apoi ii prescrie o reteta (dupa care o ia spre medicul de familie care-i da reteta compensata ! – asta fiind singura reglementare,pana cand noi,societatile de asigurare , nu vom oferi alta !).
- Salvarea si spitalizarea urgenta in cazuri de imbolnavire grava,crize(pot sa fie si de discopatie!),accidente,etc joaca un rol hotarator. Daca la asta se adauga interventia in afara localitatii(te afli in deplasare) ,precum si conditii elegante de spitalizare , avem asigurate 50% din succesele ofertei pentru o sanatate .
- Sunt multe lucruri marunte (cazaturi,loviri,taieturi,un cucui,un hematom,o luxatie si cate si mai cate) pentru care un intelectual,un manager,un functionar inalt,etc. apeleaza la medic (mica chirurgie),pentru ca este prudent,nu vrea sa ramana cu semne,vrea sa se faca sanatos rapid . ( Ceilalti stiu ca se vindeca si de la sine,se mai oblojesc,mai pun o compresa….si daca pot vor un concediu medical,si asta cat mai lung ).

Si ce ar trebui sa facem.

Ne aflam in plina criza economico-financiara,o criza care a inceput sa se extinda si asupra politicului,socialului, administratiei, astfel ca sperantele nostre de a iesi cat mai rapid de sub efectele ei devastatoare se indeparteaza. Desi prognozele pentru iesirea din criza ne plaseaza undeva prin 2014,doar unii politicieni mai sunt optimisti si asta cand apar momentele electorale si sunt degeaba!
Romania ca si alte tari din zona,abia scapate din lagar,din “lagarul socialist”,se afla intr-o situatie dificila,ceea ce le ingreuneaza si mai mult situatia: economia este la pamant,nivelul de trai continua sa scada sau sa stagneze,avem libertate cat lumea dar nu stim ce sa facem cu ea,decat eventual sa mergem la munca in Italia si Spania ; clasa politica are si ea dificultatile ei,sistemul fiscal si cel legislativ inca nu s-au stabilizat si ….. criza continua.
Ramas inca dinainte de ‚89 ,sistemul asigurarilor de viata s-a dezvoltat tot mai mult fiind confundat de tot mai multi asigurati in ceea ce priveste oferta lui:plateesti o cota minima lunara,timp de 8 – 10 - -12 ani si atunci iti da suma colectata inapoi si tu zici ca ai facut o afacere,desi asiguratorul si-a tot oprit comisioane si a incasat dobanzi din plasamente.Avantajul asiguratului este daca pleaca mai de vreme de pe aceasta lume,pentru ca atunci i se plateste suma asigurata si ,mai departe nu mai plateste nimeni. Si multi oameni zic ca asta este” asigurare de sanatate”!
Si asa se face ca pe timp de criza,asigurarile de viata sunt segmentul care are cel mai mult de suferit(evident in lumea asigurarilor) , pentru ca acum oamenii nu se mai ingrijesc ce vor face la “capatul vietii” , (atunci isi asuma responsabilitatile Primaria ) , dar sunt tot mai interesati de ce vor face sau cum vor ajunge pana acolo,deoarece se imbolnavesc,au accidente,trebuie sa se trateze ,etc si toate astea intr-un sistem social care merge din ce in ce mai prost – si aceasta este speranta dezvoltarii si diversificarii segmentului asigurarilor de sanatate!

In aceste conditii, bazandu-ma pe rationamente ,expertiza de de lucrator in sistemul asigurarilor private, viata si cerintele pietei, cred ca o asigurare suplimentara de sanatate care sa corespunda unor exigente minime,dar care sa aiba valoare(si implicit pret) si care sa se vanda,este produsul cel mai asteptat pe piata asigurarilor .Sondajele effectuate de institutii prestigioase pe diverse segmente ale populatiei demonstreaza ca ceea-ce-i intereseaza cel mai mult pe romani in actuala etapa este sanatatea,adica ce vor face ei daca se imbolnavesc. Deci asa ajungem sa constatam ca nu-I mai intereseaza viata,sau ce vor face cand ea se va termina,ci cum sa o lungeasca,ce vor putea face cand se imbolnavesc…..si uite asa ajungem la “ASIGURARILE DE SANATATE”.

Intrand acum in problematica tehnicii asigurarilor de sanatate,cred ca un astfel de pachet ar trebui sa cuprinda cel putin urmatoarele servicii medicale:

1.Call center Medifon
2.Consultatii medicale de specialitate
3. Proceduri de diagnosticare
4. Analize medicale: una complexa pe an (analiza obligatorie de control) plus acele analiza indicate de medic in urma diferitelor consultatii;
5. Proceduri de mica chirurgie
6. Transport medical de urgenta prin apelarea Medifon (2-3 pe an suportate de societate,inclusiv un consult medical la domiciliu,restul suportate de asigurat dar intermediate de societate);
7.Asistenta medicala spitaliceasca, constand in: cazare (rezerve cu un pat pentru pacient si altul pentru insotitor,inclusiv dotari minimale:T.V.,frigider, aer conditionat,grup social, etc.) (fara masa si medicamente - pe care,oricum le ofera spitalul); consultatii, teste/examene de diagnostic; tratamente medicale/chirurgicale, terapie intensiva; servicii de ingrijire, recuperare efectuate in spital; transfer catre alta unitate spitaliceasca, in vederea continuarii tratamentului, in functie de caz; cost transport de la un spital la altul in functie de planul de acoperire agreat.

7.1.. Prestatii comune Pachetului “A”(,adica pachetul de baza).
-Orice costuri aferente tratamentelor pe durata spitalizarii, inclusiv medicamente si materiale medicale, consultatii, teste pe durata spitalizarii;
- Cazarea in spital, inclusiv servicii de ingrijire si hrana;
- Onorariul medicului (numai in cazul tratamentului medical privat);
- Diverse cheltuieli percepute de spital in legatura cu folosirea unei rezerve (camera 1 pat - "single");
- Transport medical de urgenta (inclusiv aerian) catre un furnizor de servicii medicale corespunzator starii de sanatate a asiguratului;
- Orice cost de transport (la alegerea si in organizarea Asiguratorului), de la domiciliul Asiguratului catre furnizorul de servicii medicale indicat de Asigurator (si pe ruta inversa), in limita unei sume prestabilite per eveniment,inclusive un consult la domiciliu;

7.2. Cheltuieli specifice Pachetului suplimentar “B”(cu o parte de contributie,prestabilita, suportata din partea asiguratului sau a Casei de sanatate):
- Tratamente de chimioterapie, radioterapie, administrate in cazul cancerului, ulterior spitalizarii, efectuate exclusiv in Romania, de un furnizor de servicii medicale agreat de Asigurator;
- Dializa, in afara perioadei de spitalizare, efectuata exclusiv in Romania, intr-o unitate medicala, agreata de Asigurator.

… Desigur,aceasta este o schema,o propunere,care poate fi ameliorata,stilizata,etc…dar nu amputata. Repet ce-am spus mai inainte: Medifon,salvarea de urgenta,internarea si spitalizarea corespunzatoare cantaresc 80% din decizia unui client de a incheia o asigurare voluntara de sanatate. Multi considera,pe buna dreptate,ca pentru aceasta nu mai conteaza pretul , ba chiar ca merita sa faci o asigurare si numai pentru asta.

Problemele colaterale sunt hotaratoare.

1. Contrar parerilor unor dileri de asigurai., asigurarile de sanatate nu se vand nici in familie,nici in colectiv , nici pentru o anumita firma,ci se personalizeaza,pentru ca fiecare individ are varsta lui,rezistenta si bolile lui,antecedentele si presentimentele lui,fiecare se inbolnaveste singur,se trateaza singur si….moare singur !
Lege numerelor mari ne invata ca totalul evenimentelor ce apar intr-un anume grup este intotdeauna mai mare decat suma evenimentelor individuale ale tuturor membrilor grupului,dar analizati fiecare in parte. Chiar daca ni se pare ca suntem avantajati prin incasarea unei prime mai mari deodata,dar pierdem de doua ori: aceasta prima mare,este mai mica decat suma a patru prime individuale mai mici si apoi mai pierdem si prin frecventa sporita a evenimentelor-dauna.

2.Nu incercati sa vindeti lucruri ieftine pentru ca nu le cumpara nimeni,cel putin atunci cand este vorba de patura mijlocie sau superioara ei.
Daca codul fiscal ( art. 21 alin. (3) lit. k) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare) acorda o importanta facilitate prin deducerea sumei de pana la 250 euro pe an la calculul impozitului pe venitul de natura salariala pentru primele platite in scopul asigurarilor voluntare de sanatate,insemneaza ca acesta ar trebui sa fie pragul inferior al primei.
Dar studiile mele referitoare la asigurarile de sanatate (multe se mai gasesc si azi pe “9 A.M”) ,ma indreptatesc sa cred ca, pentru o asigurare precum cea propusa mai inainte, o prima anuala de 400-600 euro pe an poate fi rezonabila.Oricum vor trebui 3-4 variante de oferte cu grade diferite de cuprindere a fenomenelor medicale,pentru cea maximala urcand chiar peste 800 euro pe an (daca suntem in stare sa asiguram toate serviciile medicale si prestatiile pe care le-am promis).. Aici se pot acorda apoi diferite discounturi in functie de modalitatea de plata(spre exemplu daca achita prima subscrisa pentru un an inainte eu pot sa-i dau 4-5 procente reducere,daca plateste pentru doi ani 8% reducere,daca plateste pentru 5 ani – 20% reducere.Acesti bani incasati anticipat pot fi multiplicati prin plasamente peste nivelul primei initiale la care am calculat discountul).

3. Nu dispersati serviciile medicale . Reteaua prestatorilor agreati de asigurator pentru prestatiile necesare trebuie sa cuprinda:
-in marile orase si obligatoriu in capitalele de judet: un spital bun(de regula spitalul judetean (sau spitalul universitar sau spitalul militar – unde acestea exista),apoi un centru medical de tratament tinut sub supraveghere de sucursala societatii, si (eventual un alt cabinet secundar).
- in Bucuresti : 4-5 centre medicale cu renume (gen Centrul de diagnostic si tratament Victor Babes,C.M. Polisan , C.M. Unirea sau Sanador ) si marile spitale precum: Municipal,Spitalul de urgenta,Colentina, Elias,Militar si,ma rog unde mai putem intra.
- o conventie de prioritate si tarife preferentiale cu centrele de salvare gen SOS ,Puls,sau similarele lor din provincie,inclusiv SMURD;
Diferitelor centre medicale sau de salvare carora le trimitem clienti putem sa le solicitam discounturi la tarifele de prestatii; cu cat le ducem mai multi clienti cu atat reducerea de tarif poate fi mai mare (de aia am propus o stricta limitare a retelei).

4.Nu ignorati functia medicului de familie . Oricat de complexa ar fi asigurarea de sanatate,asiguratul,dupa consult, trebuie sa mearga la medicul de familie pentru a obtine reteta compensate.Si asta insemneaza planificare prealabila,drumuri si timp. Haideti sa incercam o alta variata care s-ar putea sa schimbe lumea medicala: negociem cu centrele medicale de tratament sa incerce a prelua si functia medicului de familie (Sanador are un astfel de medic de familie). Eu Societate ma angajez ca pe asiguratii mei sa-i lamuresc sa-si transfere functia medicului de familie la centrul medical pe care-l doreste (din lista mea de oferte) . In acest fel vom avea un triplu castig: centrul medical primeste automat finantarea asiguratului de la fondul central de stat(acum este cam 200 de euro pe an pentru fiecare inscris –indiferent daca merge la medicul de familie sau nu),centrul medical i-mi poate majora discountul serviciilor pentru ca acum are si alte venituri prin colaborarea cu mine ,si,in sfarsit,asiguratul este foarte multumit pentru ca are medic de familie inalt calificat, policalificat si rezolva odata dilema – medicul de specialitate care prescrie tratamentul si medicul de familie care elibereaza reteta compensate.

5. Incercati sa cuprindeti in asigurarea voluntara de sanatate aproximativ 3 saptamani de tratament balnear si fizioterapeutic in localitatea de domiciliu a asiguratului (ceea ce nu este greu dat fiind ca in fiecare judet sunt astfel de baze de tratament),sau,si mai bine , 12-18 zile de tratament intr-o statiune balneara ca si asa stau mai mult goale. Folositi-va de baza detinuta de Ministerul sanatatii sau sanatate sau Sindicate . Daca se obtin conditii bune,peste medie,se poate cere sa contribuie cu 40-60% si asiguratul,dar societatea sa-I asigure locul conform prescriptiei medicului care l-a consultat.

Pentru a putea aprecia correct problema,sa va dau cateva detalii actuale :
- La complexul RAPPS “Bradul”-Covasna ,cazare 3 stele,masa a la cart si tratament,costa 85 lei pe zi,din care: 50%din pretul cazarii si mesei o suporta cel care te-a trimis (Casa de sanatate, Casa de pensii ),50% suporta pacientul, iar tratamentul il suporta Ministerul sanatatii;
- La Complexul balnear Mangalia costul este de 90 lei pe zi,din care 50 de lei suporta pacientul,restul Ministerul sanatatii (cazare si tratament excellent,masa comuna tip cantina);
- Complexul ‘1 Mai”-Olanesti sau Complexul sindicatelor Herculane,camere duble,masa tip cantina,tratament mediu spre bun,tarif 75 lei pe zi din cre 60% suporta cel care te-a trimis iar restul pacientul.
….Si astfel de unitati balneare,sunt multe (nu am eu date despre ele) , toate sunt aproape goale in extrasezon,unele se ocupa intre 50 si 7o % in plin sezon ,lumea le doreste,are nevoie de ele ,darn u poate ajunge acolo din cauza ca finantatorul bugetar (Casa de sanatate,Casa de pensii,Ministerul sanatatii,etc,) nu are bani si nu distribuie altfel bilete de trimitere in statiune.

Ori, in cazul unei polite de asigurare,contributia finantatorului va reveni societatii de asigurare , iar aranjamentele legale se pot face usor cu organele finantatoare mentionate,pentru ca si ei sunt bucurosi sa amelioreze conditiile de sanatate si implicit functionarea complexelor balneare,dar n-au bani !

6. Nu ignorati interventia urgentei si asigurarea conditiilor de spitalizare corespunzatoare pentru ca ele au o importanta covarsitoare in contractarea unei asigurari. In aceasta zona,cetatenii intampina cele mai mari dificultati,iar odata ajuns in spital deja pacientul se simte in siguranta, si de ce sa n-o recunoastem,se simte pe maini bune.

Rezolvarea nu este usoara,dar trebuiesc purtate tratative directe cu spitalele,eventual solicitat sprijinul Ministerului sanatatii si a Casei nationale de sanatate .Sa mergem cu propuneri ferme:la amenajam noi rezervele dar le folosim numai cand este nevoie si apoi raman la dispozitia lor,noi pastrand insa prioritatea; sau,le amenajeaza ei (eventual impreuna) si le platim un tarif de cazare si asistenta medicala prioritara undeva in jurul a 25 euro/noapte (poate contribui si asiguratul cu cota lui). Pentru orientare sa va dau cateva situatii concrete,pentru ca eu nu vreau sa inteleg de ce altii pot si noi nu putem si asta dupa ce practicam asigurari de sanatate de atata timp.

La spitalul de Urgenta sunt 6 astfel de reserve(4 amenajate de spital si 2 de S.C.Aliantz).Cele construite de spital se inchiriaza cu 25 euro pe noapte,celelalte sunt la dispozitia societatii de asigurare(daca este cerere mare le mai ofera si din celelalte,gratuit), dar,cand raman libere ,le inchiriaza,in continuare spitalul.

Spitalul Fundeni (Clinica C.C.Iliescu) are 4 rezerve de lux,amenajate prin intermediul sponsorilor , pe care le inchiriaza contra cost (acum nu mai stiu ce angajamente are,dar in urma cu 7 ani am locuit mai bine de 3 saptamani intr-o astfel de rezerva,in conditii deosebite,cu sotia langa mine pe al doilea pat,cu toata aparatura de interventie necesara,cu medici si asistente langa tine ori de cate ori este nevoie. Si cat de importanti si ce aport au toti acesti vectori,mai ales atunci cand este vorba de o interventie chirurgicala deosebit de grea!Credeti-ma pe mine si sa va ajute Dumnezeu sa nu trebuiasca nici sa va imaginati ce insemneaza! ).

Spitalul Elias are si el 5 asemenea reserve la maternitate,realizate de Centrul Medical Unirea,care le plaseaza pacientelor sale si plateste o chirie spitalului,iar Centrul de urgenta S.O.S are alte 4 rezerve la sectia chirurgie,realizate si exploatate in acelasi regim ca Aliantz la Spitalul de urgenta.

Or mai fi astfel de situatii si la alte spitale dar nu le stiu eu .Important este ca se poate, se pot face combinatii cu cele existente,se pot amenaja altele pentru ca din partea spitalelor se manifesta mai multa bunavointa decat ne imaginam;nu este nevoie de investitii costisitoare , dar trebuie sa ne miscam,sa incercam altfel decat prin telefon.
Pentru provincie nu sunt probleme,deoarece un director de sucursala istet poate rezolva cerintele asigurarii de sanatate si cu ajutorul autoritatilor locale,pentru ca toti vor ameliorarea prestatiilor din acest domeniu in care asigurarile voluntare sunt considerate o mare speranta.

7.Matricea primei Nu-mi propun sa va invat eu cum se calculeaza marimea primei intr-o asigurare . Eu am insirat,pe de o parte oferta minima propusa,iar pe de alta parte o serie de elemente adiacente speciofice acestui tip de asigurari. Dar,in ceea ce-I priveste pe clientii asigurat, mai sunt si alti factori cu influenta,uneori chiar determinanta,precum :

(a)Conditiile de munca: unul este functionar public, unul este profesor, altul este ing. miner in subteran, unul este deltaplanist, si asa mai departe; deci profesia, locul de munca, dificultatile si riscurile ei influienteaza si marimea primei.
(b).Varsta este alt factor care influenteaza marimea primei, pentru ca riscul inbolnavirii este mai ridicat in primii ani de viata, apoi scade si ramane scazut multi ani, dupa 4o de ani incepe sa creasca si creste accelerat dupa trecerea peste speranta medie de viata
(c) Mai sunt si alti factori, precum starea generala de sanatate (la date incheierii primei asigurari), conditiile de viata, de locuit, de transport, etc. Asa se ajunge la o negociere prelungita cu clientul potential asigurat, se ia in consideratie cerintele lui, dorintele lui, posibilitatile societatii, etc. si - folosindu-se metode stiintifice de calcul, statistice, matematicile actuariale, teoria jocurilor, reguli minimale impuse de organismele interne si internationale, - se ajunge la marimea primei.

Avand in vedere ca politele de asigurare sunt intocmite de multi angajati si colaboratori,din centrala-sucursale sau din subunitati de colaborare,inclusiv dealeri de orice fel mai bine sau mai putin bine pregatiti pentru acest domeniu, apoi ca vor mai fi poate si 3-4 tipuri de asigurari in functie de oferta,complexitate si inca altele, ar fi in folosul societatii sa se elaboreze o matrice-cadru de calcul de maniera ca brocherul sa gaseasca usor si sa localizeze asiguratul precum G.P.S-ul unde te afli.In acest fel se asigura corectitudinea,ordinea si disciplina,dar se usureaza si munca personalului operativ.

Reiterez ideia lansata mai la inceputul acestui compendiu : asigurarile voluntare de sanatate sunt o mare speranta si vor contribui esential la ameliorarea si insanatosirea intregului sistem de sanatate. La fel de constient sunt ca este greu,indeosebi la inceput,pentru elaborarea procedurilor, calculele actuariale,construirea retelei prestatoare de servicii,instruirea personalului operativ,etc .,dar ,la fel de important este sa fim otimisti si ambitiosi pentru ca numai astfel putem reusi.

09 aug.2012

Articole similare

Cand ti se pare ca ai o problema de sanatate, ai tendinta ca prima data sa dai o cautare pe Google. O jumatate de ora mai tarziu, fie esti convins ca nu e nimic grav, fie iti este teama ca ai putea avea cancer. Mai mult de 60 la suta dintre americani isi iau informatii privind sanatatea din mediul online si majoritatea decide sa vada un doctor...
De ce ne este foame dupa ce consumam alcool? V-ati intrebat vreodata de ce sunteti atras ca un magnet de o felie de pizza dupa ce ati consumat prea mult alcool? Cu siguranta nu sunteti singurul caz. Studiile au dovedit existenta unui fenomen nefericit, numit "efectul de aperitiv", tendinta de a manca mai mult dupa ce consumam alcool. Motivul...
Un nou contraceptiv non-hormonal / Foto: Reuters Cercetatorii americani incearca sa afle daca ultrasunetele pot fi utilizate in scop contraceptiv. Ei cred ca o "explozie" cu ultrasunete directionate catre testicule poate opri producerea spermei, in conditii de siguranta, pentru o perioada de sase luni. Odata ce testiculele inceteaza...
Crema hidratanta, remediu pentru maini uscate / Foto: Dreamstime.com Supusa schimbarilor de temperatura, afectata cand de vant, cand de aerul cald din interiorul incaperilor, fara forta de a mai secreta sebum suficient, pielea de pe maini devine uscata, descuamata, provocand uneori mancarimi sau inflamatii. Cum o tratam? Comenteaza pe Forum...
Atunci cand asimilati mai multe calorii decat in mod normal sau rariti exercitiile fizice, nu veti fi surprins de kilogramele in plus. Dar ce se intampla atunci cand nu va schimbati stilul de viata si cu toate acestea luati in greutate? Lipsa somnului Exista doua legaturi intre somn si cresterea in greutate. Prima este intuitiva: daca stati...