Publicat la: 
31/03/2016

Tehnici moderne in chirurgia tiroidiana. Monitorizarea nervului recurent: beneficii si mod de functionare | VIDEO

Tehnicile moderne implica tiroidectomia mini invaziva care poate fi video asistata sau mai nou, in ultimii 9-10 ani, cea robotica prin multiple aborduri, iar una dintre tehnicile care pe noi chirurgii endocrini ne ajuta foarte mult este monitorizarea nervului recurent in timpul operatiei pentru tiroida.

Monitorizarea nervului recurent si a ramurii externe a nervului laringeu superior a devenit in ultimii ani in lume o tehnica care in unele tari este obligatorie, in unele este folosita de marea majoritate a chirurgilor, iar in alte tari este folosita sporadic sau deloc. In Germania aproape toate spitalele si la orice operatie de tiroida chirurgul este obligat sa foloseasca aparatul pentru a monitoriza functia nervului recurent in timpul operatiei. In SUA, Franta si Marea Britanie aceasta metoda este folosita in mai toate centrele mari. Beneficiile majore ar fi: - utilizarea in cazurile care implica un risc chirurgical foarte mare, respectiv gusile foarte mari extinse in torace, reinterventiile la nivelul regiunii cervicale, limfadenectomiile extinse pentru cancer tiroidian si, foarte important, la persoanele care isi utilizeaza vocea atat in scop profesional, cat si in timpul lor liber. In tarile din vest niciun pacient care canta sau care are o cariera muzicala nu va fi operat fara monitor de nerv.

Monitorizarea nervului poate fi efectuata sub 2 forme: poate fi intermitenta sau poate fi continua. Avanatajul metodei continue este ca orice miscare sau orice tractionare in plus a glandei tiroide va fi sesizata si va ghida chirurgul va sti cat de aproape este disectia lui de nervul recurent. Consider ca orice reinterventie chirurgicala pe glanda tiroida la care un nerv recurent a fost lezat in cadrul unei interventii anterioare, iar operatia se efectueaza pe partea unde singurul nerv recurent este functional trebuie sa beneficieze de monitorizare a nervului recurent Pacientul poate primi un rezultat tiparit in care este dovada clara ca nervul a avut functie atat inainte de manevra chirurgicala cat si dupa. Rezultatele fals pozitive sau fals negative sunt destul de mici, deci rata de predictibilitate este, pe studii, aproximativ 97-98% Este o metoda sigura, pe care ne putem baza ca ne poate arata ca ceea ce am facut in timpul operatiei este bine. Monitorizarea nervului recurent se realizeaza cu ajutorul unui aparat. exista un electrod care poate fi inclus in tubul de intubatie cu care pacientul este intubat sau poate fi atasat acestui tub de intubatie.

Vezi cum functioneaza aparatul

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Cristea Madalina
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25