Publicat la: 
11/11/2010
VIDEO Telocitele, cheia regenerarii inimii dupa infarct. Cea mai interesanta descoperire romaneasca din ultimele decenii

Telocit in forma tridimensionala, sculptat cu laser intr-un cub transparent / Foto: MedLive

Am descoperit Telocitele - "cheia regenerarii inimii". Ce urmeaza? Sa convingem lumea intreaga ca aceste celule ar putea fi folosite pentru regenerarea unui organ, precum inima. Prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, director al Institutului National de Patologie Victor Babes, a expus miercuri rolul telocitelor in regenerarea organelor, indeosebi a inimii dupa un infarct miocardic, cea mai interesanta descoperire in cercetarea romaneasca din ultimele decenii. Telocitele sunt celule cu un corp mic si prelungiri foarte lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor) denumite telopode. La scara umana, corpul celulei este comparabil cu un cap, iar prelungirile - maini si picioare atat de lungi incat pot iesi dintr-o camera sa observe ce se intampla in jur, stabilind contacte, oferind si preluand informatii de la distanta, pe care le prelucreaza. "Este o celula a sperantei de vindecare a unor afectiuni incurabile in acest moment, care omoara foarte multi oameni", a explicat prof. dr. Popescu pentru MedLive.ro.

Prof. dr. Laurentiu M. Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania si director al Institutului National de Patologie Victor Babes, opineaza ca telocitele misca niste substante al caror transport prin mediul din afara celulelor nu ar fi posibil sau ar fi prea lung. Ce s-a demonstrat pana acum este ca telopodele emit niste structuri microveziculare, numite exozomi, care permit transferul unor molecule de pe celulele pentru care alta cale nu exista. "Celulele se afla in interstitii, intre spatiile dintre celulele specializate", a aratat academicianul, precizand ca, deocamdata, aceste celule nu sunt folosite in scopuri medicale, dar ar putea fi 'cheia regenerarii inimii'.

Telocitele, specialistii care refac o cladire - inima, cu ajutorul materialelor - celulele stem

Telocitele, prezente in aproape toate organele corpului, coordoneaza prin intermediul prelungirilor extrem de lungi si subtiri alte tipuri celulare, stabilind cu acestea contacte de tip "sinapse stromale". Grupul cercetatorilor romani condusi de prof. Popescu a studiat prezenta telocitelor atat in organe cavitare (inima, tub digestiv, plaman, uter, trompa uterina), cat si necavitare (pancreas, glanda mamara, placenta), si in invelisul organelor (pleura, pericard, peritoneu). In decursul cercetarii, s-a pus accent pe implicarea de maxima importanta a telocitelor in recuperarea cardiaca dupa infarctul miocardic. In tandem cu celulele stem, telocitele realizeaza o orientare temporo-spatiala in peretele inimii a celulelor stem, care il restaureaza. "Nu este suficient sa am materiale pentru restaurarea unei cladiri, am nevoie si de specialistii care sa-mi refaca cladirea respectiva, avand la dispozitie materiale", explica prof. Popescu.

O descoperire intamplatoare, o serendipitate

Cercetatorii au descoperit acest tip de celule cautand altceva. "Studiam de mai multi ani mucoasa gastrica si intestinala cu ajutorul unui microscop. In timpul studiilor am vazut in pacreas ca invelisul celulelor stem si niste prelungiri nu sunt doar celulele stem, ci altceva", a spus prof. Popescu. "Descoperirea telocitelor este o chestiune intamplatoare, este ceea ce se cheama serendipitate, o descoperire intamplatoare ca urmare a unei persistente nemarginite in a cauta noul si nu a fost obiectul nici unui proiect pana in acest moment."

Cercetarile se desfasoara la Institutul National de Patologie Victor Babes, unde "culturi de celule sunt puse in contact cu celulele stem si telocite si asteptam un raspuns pozitiv, in sensul ca telocitele vor reusi aceasta ghidare temporo-spatiala daca sunt introduse odata cu celulele stem in diverse organe", a explicat prof. Popescu pentru MedLive.ro. Celulele stem fac minuni odata injectate la un pacient care a supravietuit unui infarct miocardic: ele repara, practic, miocardul. Telocitele sunt "aghiotantii" celulelor stem, directionandu-le. "Incercarile de tratament, daca sunt puse in combinatie si cu telocitele, vor duce la rezultate si mai bune", a declarat prof. Laurentiu M. Popescu.

Dupa cercetatorii romani, si alte grupuri de oameni de stiinta din Italia, Germania, Marea Britanie si China au confirmat existenta acestor celule, independent, prin metode diferite.

Bete in roate = surse proprii de finantare. Vom cauta sprijin in alta parte

"Suntem pe cale sa stabilim mai multe formule de cooperare cu partea chineza, diverse grupuri din spitale, universitati sau scoli de medicina. Avem asadar mai multe propuneri din partea chineza, dar din partea romana se pare ca nu exista deschiderea necesara pentru a finaliza aceasta cooperare" , a spus prof. Laurentiu Popescu, cu referire la faptul ca Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica nu a dorit sa semneze un contract de colaborare cu China in studiul telocitelor si al celulelor stem cu aplicatie in cardiologie. Prof. Popescu a discutat insa cu specialistii chinezi posibilitati concrete extraguvernamentale de cooperare in sfera medicinei translationale si regenerative, prioritare in medicina moderna. Medicina regenerativa este puternic sprijinita financiar de China, care a investit peste 40 de miliarde de dolari in acest domeniu numai in ultimul an. Auto-finantarea cercetarii telocitelor s-a realizat, pana acum, prin castigarea de competitii deschise tuturor, la care poate participa orice echipa de cercetare din Romania, universitati, laboratoare samd. "Se anunta proiecte, fie romanesti, fie internationale. La competitie, Institutul Victor Babes a castigat finantarea unor proiecte". Proiectul realizat cu partea chineza ar fi permis un schimb de specialisti intre cele doua tari si nu ar fi costat foarte mult statul roman, sustine prof. Popescu, dezamagit de faptul ca, atunci cand exista un astfel de proiect in care Romania este prima care anunta descoperirea unui nou tip de celula, grupul de cercetatori sa nu fie sprijinit. "Tare mi-e teama ca, daca dezvoltam un proiect cu dezvoltarea cercetarii asupra telocitelor, nu va castiga, va fi respins. Asa cum se prezinta problema in momentul acesta, e putin probabil ca vom avea sprijinul financiar necesar, dar o sa-l cautam in alta parte."

VIDEO Interviu acad. prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, directorul Institutului National de Patologie Victor Babes. Cristiana Tanase, sef laborator, a prezentat pentru MedLive.ro Laboratorul de Biochimie Proteomica*

Video: Bety Blagu

In urma finantarii a patru proiecte europene, laboratorul a fost dotat cu aparatura de ultima ora in domeniul proteomicii, in valoare de aproximativ 500 000 de euro. "In ultimul timp, ne-am ocupat aici si de demonstrarea rolului functiei telocitelor. Am reusit sa identificam functia lor de secretie a unor factori de crestere sau interleukine*, deosebit de utile in ajutorarea telocitelor de a sustine celulele stem in functia lor de regenerare a diverselor organe."

Orientat cu predilectie spre cercetarea patologica - medicina translationala sau spre diagnostic patologic, toxicologie, farmacologie, terapii alternative, laboratorul este cel mai vechi din Institutul Victor Babes, institut infiintat in anul 1887 de cercetatorul roman. Denumirea initiala a laboratorului a fost de Chimie Patologica, iar cercetarile se concentrau pe studiul chimiei cancerului si toxicologiei. Mobilierul central din laborator dateaza de la inceputurile acestuia, integrat in functionalitatea moderna actuala; in camera alaturata, "laboratorul de studiu sau de conceptie, cum ii spunem noi, se pastreaza mobilier din acea vreme, o balanta, si un pupitru despre care se spune ca insusi Victor Babes examina lamele la microscop", a povestit pentru MedLive.ro sefa laboratorului, doamna Cristiana Tanase.

Proteomica = un nou domeniu al cercetarii medicale ce utilizeaza tehnologii de ultima ora pentru identificarea de noi biomarkeri. Studiul functiei telocitelor se face in laboratorul Institutului Victor Babes prin analiza profilului proteic, prin tehnologia spectrometriei de masa (SELDI-ToF-MS) si analiza citokinelor si a factorilor de crestere prin tehnologia xMAP. Au fost identificate astfel patru substante secretate de telocite: VEGF, IL-6, dar si unele chemokine.

Interleukina = molecula secretata de limfocite sau de macrofage cu rol de mesager in comunicatiile dintre celulele sistemului imunitar. Interleukinele fac parte din citokine, mici proteine secretate de diferite tipuri de celule, care au o actiune regulatoare si stimulatoare in numeroase sisteme, intre care si cel imunitar. Proprietatile lor imunostimulante sunt utilizate in tratamentul unor forme de cancer. In nomenclatura internationala, interleukinelc sunt notate "IL" urmat de un numar.

Mai multe informatii despre infarctul miocardic: Anual, 17,2 milioane de oameni mor in urma complicatiilor bolilor cardiovasculare, 80% dintre ei provenind din tari in curs de dezvoltare si cele cu economii emergente. Infarctul miocardic este principala cauza de deces in lume. Zilnic, 15 000 de oameni mor ca urmare a acestei afectiuni.

Emma Olaru, MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Am putea face un fond national. O cheta. Eu vreau sa donez bani pentru a sustine aceasta echipa de cercetare. Sunt sigur ca uni sunt conroversati dar si se va gasi mereu cineva sa zica uite cine este asta, dar ma gandesc ca toti avem parinti care sufera de diferite boli, mai ales de inima si ar fi un miracol national daca ne-am stringe in jurul acestui proiect. Deci pe scurt, cum putem face o cheta nationala? Cat dracu sa ne coste 30 euro de fiecare ca ams tringe jumade miliard. Sunt sigur ca uni ar da si mai mult.

Daca autoritatile romane ignora acest proiect de cercetare, de ce nu se adreseaza dl. prof. dr. Popescu si membrii echipei sale Directiei-Generale pentru Cercetare (DG RTD) a Comisiei Europene, care este responsabila pentru administrarea celui de-al 7-lea program-cadru pentru cercetare, un program cu un buget de peste 32 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, in care sanatatea reprezinta una din cele 10 arii tematice prioritare?

Sunt convins ca demersurile lor, precum si rezultatele promitatoare ale echipei de la Institutul Victor Babes in aceasta faza a cercetarii, vor atrage atentia conducerii Directiei responsabile de cercetarea in domeniul Sanatatii DG RTD.F, mai ales ca directoarea acesti directii este o romanca, doamna Ruxandra Draghia-Akli ///

Din pacate, ieri a fost data-limita de depundere a cererilor de finantare pentru diverse proiecte de cercetare in sanatate - inclusiv pentru studii clinice in domeniul medicinei regenerative - insa sper ca echipa de la Institutul Victor Babes a depus deja un proiect.

Avand in vedere ca acest articol a fost publicat imediat dupa data-limita de depunere a cererilor de finantare, banuiesc ca cercetatorii din aceasta echipa sunt la curent cu activitatile DG RTD, mai ales ca diverse institute de cercetare din Romania sunt implicate in 27 de proiecte de finantare prin FP7 in domeniul sanatatii.

Totusi, in caz ca nu sunt la curent (desi ma indoiesc), mai multe informatii se gasesc aici:

http://cordis.europa.eu/fp7/cooperation/home_en.html

ftp://ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/health/docs/fp7-health-2011-mainfeatu...

Le-as recomanda cercetarilor de la Institutul Victor Babes sa se concentreze pe realizarea de parteneriate cu institute de cercetare din cel putin alte doua state din Uniunea Europeana (intrucat aceasta este o conditie principala pentru acordarea de finantare prin al 7-lea program-cadru).

Cooperarea cu partea chineza ar putea fi interesanta doar in masura in care autoritatile chineze sunt dispuse sa asigure cea mai mare parte a finantarii proiectului, deoarece presupun ca autoritatile romane prefera sa aloce resurse in special pentru proiectele cu finantare europeana.

Oricum, felicitari dl. prof. dr. Popescu si intregii sale echipe de la Institutul Victor Babes pentru aceasta descoperire si mult succes in proiectele lor de cercetare!

Sper ca Hotnews va promova intens aceasta initiativa astfel incat sa atraga atentia unor mass-media internationale si, prin intermediul lor, unor institute de cercetare implicate in priecte similare, precum si unor institutii cu bigete mai generoase decat ale autoritatilor romane.

[Editat de MedLive.ro]

pentru descoperirea asta toti politicienii din romania, inclusiv umbra aia de guvern si smecheru ala de presedinte inclusiv gasca asta de mafioti care urla la cealalta gasca de mafioti ar trebuii sa isi doneze salariile pe 2 ani si sa sponsorizeze continuarea cercetarilor... ca doar prin sacrificiu si bunavointa poti devenii un popor demn si nu o adunatura de oamani raspanditii prin toata lumea...

...un pas deosebit de important; insa nu exista progres fara

voia Creatorului nostru...laudat fie numele LUI!... si mii de multumiri

pt munca neobosita al fiecarui cercetator,sunt oameni minunati.

Multumesc. Domnul cu noi!

Intr-adevar asta e o realizare. Se plang ca pleaca oamenii de stiinta, si alti oameni care ar putea ajuta Romania, dar oare ce se face in sensul opririi acestei migrari. Migrarea catre conditii mai bune de viata mi se pare o solutie, desi sunt convins ca toti ar prefera sa ramana in tara. Dumnezeu ne ajuta dar trebuie sa o facem si noi aici pe pamant. Vorba aia Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in plasa..

Intrebari adresate domnului LM Popescu:
1. Va rog sa indicati publicatia in care demonstrati interactiunea fizica si/sau functionala dintre telocite si celulele stem rezidente in miocard.
2. Va rog sa indicati publicatia in care demonstrati ca telocitele "realizeaza o orientare temporo-spatiala in peretele inimii a celulelor stem".
3. Va rog sa indicati publicatia in care ati descris caracteristicile fenotipice ale telocitelor.
4. Va rog sa indicati publicatia in care ati descris izolarea si cultivarea in vitro a telocitelor.
5. Va rog sa indicati publicatia in care ati facut si altceva decat o descriere a unor imagini de microscopie electronica in baza carora anuntati u nou tip de celule.
6. Va rog sa indicati jurnalul (altul decat JCCM la care sunteti editor sef) in care descrieti caracteristicile si functia telocitelor.
7. Va rog sa indicati data si locatia dizertatiilor pe care le-ati sustinut la Harvard in 2010.

O sugestie:
Call-ul pentru granturi ERC este deschis! Va invit sa aplicati! Veti avea un feedback pe masura calibrului dvs.

http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm?fuseaction=UserSite.IdeasDetail...

Profesorul spune asa: “Celulele se afla in interstitii, intre spatiile dintre celulele specializate”, a aratat academicianul, precizand ca, deocamdata, aceste celule nu sunt folosite in scopuri medicale, dar ar putea fi ”cheia regenerarii inimii”.

Iar eu am invatat asa:
1. parenchim=celulele functionale ale tesutului
2. stroma=celulele anexe, de sustinere, celulele vaselor de sange etc.
3.interstitiu=tot ce se afla in afara acestor celule.

Poate a vrut sa spuna se afla in stroma, sau poate nu-si mai aminteste.

corect!

Rapunsul d-lui Acad Prof Dr LM Popescu la intrebarile lui Ovidiu:
1. Revista "Cutezatorii" (7), 5-15
2. Almanahul "Flacara", 1983, p 25-36
3. Revista "Muncitorul Sanitar", 1989, p 2-7
4. Almanahul "Anticipatia", 1988, paginile fara sot
5. Almanah Istoric - am prezentat o inscriptie dacica de la Buridava, care confirma existenta telocitelor
6. Revista "Arici Pogonici"
7. 2010, ziua 26, luna cuptor si ziua 3, luna gustar: dizertatii la Harvard. Locatia: centrala termica a universitatii, respectiv parkingul din spatele cantinei.

Ma duc acum sa scriu un grant. Traiasca Romania!

perfect de acord! pana nu publica in ceva serios independent, nu il va crede nimeni.....Ba chiar isi face un mare deservicua, admitand ca aceste celule exista si au vreun rol...

Cheia regenerarii my ass...
Ipoteza "ghidarii" celulelor stem in procesul de regenerare miocardica de catre asa-zisele telocite e cel putin stupida. Nu are nici un fel de suport conceptual, a fost aruncata la plezneala, incercand sa starneasca interes in lumea profana profitand de impactul emotional al infarctului de miocard in randul acesteia.
Domnul carierist nu are de fapt absolut nici un habar despre rostul acestor celule de tip conjunctiv, cel mai probabil, de aceea isi si permite sa arunce orice prostie pe piata, despre ele, in goana dupa notorietate...

Cum se face că eşti singurul Gică Contra ??

nu e singurul!

Numele intervievatului este scris gresit. Banuim ca este vorba despre acad. Laurentiu M. Popescu. Ne-ar fi de mare folos tuturor celor interesati daca informatia ar fi corecta.

Popescu este un impostor, care n-a descoperit nimic. Tot ceea ce a facut a fost sa publice niste bazaconii, in revista la care el insusi este redactor-sef, findca nici o revista stiintifica cat de cat serioasa nu le-ar accepta. In rest, vrea sa-i traga pe sfoara pe romani si sa obtina bani de cercetare nemeritati. E trist ca un astfel de personaj are o pozitie inalta in stiinta romaneasca. Cei care vreti sa faceti o cheta pentru profesorul sarlatan - mai bine dati banii unui om sarac.

pai n-a publicat numai in revista lui. "Cells Tissues Organs" nu cred ca e revista lui P.M. Popescu. Am vazut ca mai sunt si niste italieni care au publicat cu ei.
Nu stiu cat de utila e aceasta descoperire, adica daca intr-adevar va permite sa tratam anumite boli dar aceste cercetari merita sprijinite financiar.

“Cells Tissues Organs” este o revista de mana a saptea, chiar mai slaba decat revista lui Popescu. Cat despre italieni - nu doar in Romania exista cercetatori in stare sa publice bazaconii. Problema e ca e pierdere de bani sa finantezi o cercetare de asa proasta calitate. Nici un tratament nu va putea fi bazat vreodata pe "descoperiri" de genul asta (poate cu exceptia Chinei, unde etica medicala umbla cu capul spart).

Ma numesc Dan Antofe sunt foarte interesat de subiect pentru ca la virsta de 33 de ani am suferit un inf.miocardic acut foarte , iarla 5 ani am facut si o tahicardie vetriculara ma intereseaza daca se pote beneficia de acest tratament cu telocite si celule stem.
Cum pot afla mai multe, eventual ma pot oferi pt cercetari-

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecocardiografie

Cotet Bianca,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Muresan Mihai-Marius,Doctor
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Deschid acest subiect la sugestia unui pacient care a trecut prin acest eveniment cardiovascular major, fiind fumator pasionat si luat oarecum prin surpindere de aceasta boala care i-a schimbat viata. Spun fumator pasionat pentru ca si la un an de cand a renuntat la fumat imi povesteste cu pasiune ca este lucrul pe care si-l doreste cel mai mult...
Noile tehnologii ne intrerup din activitatile noastre curente / Foto: Captura YouTube Esti cu ochii cufundati intr-un document lung si important. Simti ca nu te poti concentra si asta nu pentru ca ceea ce citesti ar fi plictisitor, ci fiindca undeva, intr-un colt al privirii, vezi o lumina rosie intermitenta, care iti "cere", disperata, atentia...
La un anumit moment alimentatia sugarului trebuie diversificata, chiar daca acesta este alimentat exclusiv natural, artificial sau mixt, deoarece laptele matern sau preparatele de lapte, nu mai sunt suficiente pentru buna dezvoltare a sugarului. Sugarul este pregatit de diversificare, in jurul varstei de 6 luni, deoarece stie sa mestece si sa...
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress Cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de deces cauzat de cancer si determina mai multe decese decat cancerul de colon, de san si de prostata, combinate, conform American Lung Association. Bruce Johnson de la Dana-Farber Cancer Institute ofera...
Muzica s-a dovedit a fi un tratament eficient impotriva durerii. Poate reduce senzatia de suferinta si durere cronica, dar si durerea postoperatorie. Ascultarea muzicii poate reduce durerea cronica cu pana la 21% in osteoartrita si artrita reumatoida. Terapia prin muzica este tot mai mult utilizata in spitale pentru a reduce nevoia de...