Publicat la: 
28/04/2016

VIDEO Un centru dedicat chirurgiei epilepsiei, in planurile neurochirurgilor MedLife

In curand, in cadrul MedLife va functiona un centru special, dedicat chirurgiei epilepsiei. Cu sprijinul medicului neurolog Ioana Mandruta, expert in epilepsie (Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti), neurochirurgii MedLife vor efectua in curand toate interventiile chirurgicale dedicate tratamentului epilepsiei, dupa cele mai noi standarde si ghiduri. Detalii despre acest proiect si nu numai ne-a furnizat dr. Dan Suiaga, medic specialist neurochirurgie, in cadrul editiei a doua a Conferintei Nationale MedLife, recent desfasurata la Bucuresti.

-Cu ce vine neurochirurgia la aceasta conferinta?

- Neurochirurgia vine cu niste idei noi de dezvoltare, dintre care unele deja au inceput sa fie implementate. Una dintre ele este dezvoltarea departamentului de neuroradiologie interventionala, impreuna cu microchirurgia traditionala pentru patologia vasculara cerebrala, avandu-i in echipa pe dr. Stefanita Dima (neuroradiolog interventionist) si dr. Luci Marginean (de la Targu-Mures). Departamentul deja functioneaza, avem cazuri tratate, merg bine si departamentul se va dezvolta foarte bine. Acum vom deschide un centru de chirurgie a epilepsiei. Am adus-o in echipa noastra pe doamna doctor Mandruta, neurolog la Spitalul Muncipal, care va veni sa lucreze aici cu noi si cu chirurgia aferenta patologiei epileptice pe care o vom face in cadrul MedLife. Avem parteneri in acest proiect si pe Roy Daniel, mentorul meu din Elvetia, care va veni sa lucreze cu noi. Acestea ar fi noutatile. In rest, toate patologiile cerebrale spinale complexe pe care le facem deja, dar  acestea sunt lucruri deja stiute.

-Ce tip de interventii vor fi realizate pentru pacientii epileptici in noul centru de chirurgie a epilepsie?

-Pe partea de epilepsie depinde foarte mult de ce diagnostic va pune doamna doctor Mandruta si vom face toata paleta de interventii pentru epilepsie, de la amigdalohipocampoctomii, selective sau mai putin selective, calozotomii, lezionectomii, totul in functie de cum vom vedea noi pe monitorizarea pre-0peratorie a pacientului epileptic cu electrozi transcorticali. Totul va fi un lucru in echipa, aceasta este ideea de la baza a tot ceea ce facem. Toti lucram in echipa si fiecare isi face partea lui dupa o decizie luata in comun. Epilepsia este o o patologie destul de des intalnita si destul de rar se trateaza, nu doar in Romania, ci si in celelalte tari. Necesita niste centre extrem de specializate care sa se poata ocupa de acest tip de patologie. In Romania stiu ca sunt pacienti c are sufera de aceasta patologie si au nevoie de ajutor, si sa speram ca o sa-l putem oferi noi in cadrul Neurolife-ului.

-Ce particularitati are neurochirurgia la Medlife?

-Sunt niste pasi care trebuie urmati in pregatirea preoperatorie a pacientului, o anestezie corecta, de care se ocupa doamna dr. Rely Manolescu, neuroanestezistul nostru dedicat, monitorizare intraoperatorie, stimulare transcorticala, awake surgery -toate astea le vom aplica si le aplicam de ceva vreme in cadrul MedLife. De fapt, ele reprezinta standardul de aur in tratamentul tumorilor cerebrale la nivel mondial. Nu am inventat noi nimic exceptional, doar punem in aplicare ce ar trebui sa facem in asemenea situatii.

-De ce ar trebui sa aleaga un pacient si familia sa chirurgia la MedLife?

-Ar trebui sa ne ia si pe noi in considerare ca alternativa, pentru ca lucram in echipa. Deci orice caz, un  caz oncologic, atat cerebral, cat si spinal va fi discutat cu oncologul care se ocupa de caz, cu radiologul care se ocupa de caz, si vom stabili o strategie impreuna, pas cu pas. Incercam sa functioneze totul ca o echipa, intram impreuna, lucram impreuna, e ca si cum mai multi ochi vad aceeasi patologie si atunci apare intr-o lumina cu totul altfel, decat atunci cand sunt doar doi ochi. Asta mi se pare mie un plus.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurochirurgie

Ioani Horatiu Ioan,Medic Specialist
Medic Specialist
Suiaga Dan,Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar