Publicat la: 
11/07/2014

Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu

Bolnavii de cancer de colon care au un nivel ridicat de vitamina D in sange au sanse mai mari de supravietuire decat ceilalti, potrivit unui studiu publicat  in Journal of Clinical Oncology, bazat pe studierea evolutiei postoperatorii a aproape 1600 de pacienti, informeaza Reuters. Acesta este primul studiu care face o corelație între supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer de colon și nivelul vitaminei D din sânge, noteaza Agerpres.

S-au analizat probe de sange de la aproape 1.600 pacienti care fusesera operati de cancer la colon. S-a descoperit ca prezenta vitaminei D avea cel mai mare efect la bolnavii cu cancer in stadiul 2, atunci cand tumora poate fi destul de mare, dar boala nu s-a extins in restul organismului.

Trei sferturi dintre pacientii cu cel mai mare nivel de vitamina D erau in viata la cinci ani dupa operatie, in comparatie cu mai putin de doua treimi dintre cei cu nivelurile de vitamina D cele mai mici.

Vitamina D, cunoscuta sub numele de "vitamina soarelui", este produsa in organism atunci cand pielea este expusa la soare. Vitamina se gaseste si in unele alimentare, precum grasimea din ficatul de peste, ouale si pestele gras (somon, hering si macrou). Ea este cunoscuta pentru rolul sau de stimulent in absorbtia calciului si in formarea oaselor. Unele studii au sugerat, de asemenea, o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si riscurile mai mari de a dobandi o seama de afectiuni acute si cronice.

Malcolm Dunlop, de la Universitatea din Edinburgh, care a condus realizarea studiului, a subliniat ca descoperirile 'sunt promitatoare, dar este important de retinut ca acesta este un studiu de observare' si ca sunt necesare studii clinice atent concepute inainte de a putea confirma daca administrarea suplimentelor de vitamina D creste probabilitatea de supravietuire a celor afectati de cancer la colon.

Cancerul de colon, numit si colorectal, se situeaza pe locul al doilea ca frecventa in Europa intre toate tipurile de cancer, aproximativ 447.000 de noi cazuri fiind diagnosticate in 2012, a informat organizatia umanitara Cancer Research UK, care a finantat acest studiu.

Cercetatorii au declarat ca intentioneaza sa faca un studiu clinic pentru a testa daca administrarea de vitamina D, in combinatie cu chimioterapia, poate imbunatati rata de supravietuire in cancerul de colon.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Medic Specialist
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se situeaza pe locul 3 din totalitatea cancerelor atat la femei cat si la barbati. Conform statisticilor, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi prezinta...
Un aport optim de vitamina D poate reduce cu 30% riscul de deces prematur in randul persoanelor ce sufera de boli cardiovasculare, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,"...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Bolnavii de cancer de colon care au un nivel ridicat de vitamina D in sange au sanse mai mari de supravietuire decat ceilalti, potrivit unui studiu publicat  in Journal of Clinical Oncology, bazat pe studierea evolutiei postoperatorii a aproape 1600 de pacienti,...
Oamenii de stiinta de la ”Trinity College Dublin” si de la Spitalul St. James au descoperit ca nivelurile de vitamina D pot fi masurate cu ajutorul parului uman. Astfel, diagnosticarea deficitului de vitamina D ar putea fi imbunatatita. Deficitul de vitamina D a atins proportii epidemice la nivel mondial, cu peste un miliard de persoane afectate...
Mentinerea oaselor sanatoase / Foto: Photoxpress Riscul de osteoporoza creste odata cu varsta, pe masura ce oasele se subtiaza in mod natural. Dupa 30 de ani, creste usor rata prin care oasele se dizolva si sunt absorbite de catre organism, in timp ce rata de reconstruire a osului scade. Deci, per total, se pierde o mica parte de os in fiecare an...