Publicat la: 
28/09/2011
vitMATINA Batoanele de slabit si indulcitorii artificiali, aliati sau inamici?

Indulcitorii dau un gust dulce fara a creste nivelul glicemic dupa ingestia lor / Foto: Photoxpress.com

Indulcitorii artificiali au inceput prin a fi folositi in alimentatia diabeticilor, iar in timp utilizarea lor s-a extins si in cadrul regimurilor de slabire. Supravegherea aportului de glucide, masurarea nivelului glicemic fac parte din gesturile cotidiene ale persoanelor care sufera de diabet zaharat. In fata cresterii numarului de persoane care sufera de aceasta afectiune, regimul alimentar a evoluat si se amelioreaza gratie utilizarii noilor alimente care contin indulcitori sau zahar fals.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Acesti indulcitori inlocuiesc zaharurile rafinate care determina cresterea brusca a glicemiei sanguine agresand pancreasul. Ei sunt reprezentati in special de: aspartam, acesulfam-K, zaharina, ciclamat de sodium, taumatina. Spre deosebire de zaharurile rafinate, indexul glicemic al acestor indulcitori este nul, ele sunt molecule de sinteza, adica produsi nenaturali. Amestecati cu alimentele , ei dau un gust dulce fara a creste nivelul glicemic dupa ingestia lor. In acest fel persoanele diabetice pot folosi aceste produse fara riscul de a face hiperglicemie. Sunt utilizati cu deosebit succes si in scopul reducerii numarului de calorii ingerate in dietele de slabire.

Intr-adevar indulcitorii au o putere de indulcire superioara zaharurilor naturale, fiind nevoie de o cantitate de patru ori mai mica de indulcitor pentru a avea un gust echivalent cu zaharul normal.

Alte produse aflate pe piata si care se pare ca ajuta la scaderea in greutate sunt batoanele de slabit- in ce fel ajuta acestea la scaderea ponderala?

Nu exista produse minune de slabit cum nu exista nici batoane de slabit care va vor face sa dati jos kilograme. Se confunda adeseori aceste batoane cu produse care o data consumate vor determina scadere ponderala indiferent de consumul altor alimente in cursul unei zile.

Exista insa cateva avantaje pe care le ofera in timpul unui regim alimentar:

  • sunt usor de purtat in geanta, putand inlocui o gustare in timpul zilei sau chiar o masa;
  • sunt folosite intr-un regim de slabire cu 5 mese pe zi de exemplu, ca gustari.

Din punct de vedere al continutului caloric aceste batoane in general,sunt de doua tipuri:

  • cu continut caloric pana in 200 Kcal/ baton- folosite ca gustari in regimurile de slabire;
  • cu continut caloric peste 200 Kcal si pana la 450 kcal- utilizate pentru a lua in greutate, mai ales pentru persoanele care practica body-building si urmaresc cresterea masei musculare.

Cititi mai multe informatii despre acest subiect pe blogul dr. Alin Popescu.

Autor: Dr. Alin Popescu

Specialitate: 
Comentarii

sunt diabetic si recomand cu multa caldura si cu o mare incredere alternativa sanatoasa la zahar si la toti indulcitorii artificiali de pe piata: un produs care se numeste XyloSweet si care este 100% xylitol, 100% natural. Nu cred ca exista in Romania, eu l-am cumparat in cantitate mare din Londra (il folosesc de 2 ani), are multe beneficii pentru sanatatate: arata ca zaharul si are gustul zaharului, nu lasa un gust neplacut, se poate folosi in bauturi reci sau calde sau la temperaturi f. inalte pentru prepararea dulciurilor, are un indice glicem extrem de scazut de numai 7 (zaharul are intre 75 si 85), slab caloric, nu contine gluten si este produs prin fermentatie naturala din coceanul de porumb. Este de asemenea un bun antibacterian de aceea xylitolul se foloseste si in produse naturale de decongestie nazala si produse care asigura igiena bucala gen paste de dinti, gume de mestecat, ape de gura, mintsuri, etc.

Exista si la noi acest produs, in jur de 42 de lei recipientul de 454 gr.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic primar

Articole similare

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent recomandari privind cantitatea de sodiu si de potasiu pe care ar trebui sa o consume o persoana intr-o zi. Necesitatea acestor recomandari vine din numarul mare de persoane hipertensive, tensiunea arteriala crescuta fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si accidentele...
prof. dr. Leon Zagrean / Foto: MedLive.ro Fascinatia pentru creier capata tot mai mult sens in lumina  ultimelor descoperiri. Personificat, creierul ar putea fi numit deopotriva "altruist" si "egoist". Pe de o parte el ia deciziile cele mai importante pentru sanatatea noastra si are grija ca intreg organismul sa fie viu. Pe de alta parte...
Dr. Claudia Ciobanu/ Foto: HotNews.ro Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer la om. Cate tipuri exista? Ce cauze poate avea? Care dintre cauzele sau simptomele discutate pe forumurile online sunt reale si care nu? In ce consta riscul unei alunite? Cum se poate preveni eficient? Dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatologie, a...
Aproximativ 22 de milioane de copii din intreaga lume nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizati contra unor boli care le pot provoca moartea, a atras atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu ocazia Saptamanii Mondiale a Imunizarii, marcata din 24 pana in 30 aprilie, transmite Agerpres. Unu din cinci copii - majoritatea...
Chiar daca ati facut deja trecerea la uleiul de nuca de cocos in bucatarie, este posibil sa nu stiti de multiplele utilizari benefice ale acestuia. Acest ingredient poate fi folosit ca demachiant sau ca produs pentru hidratarea pielii. Cum puteti incorpora uleiul de nuca de cocos in viata de zi cu zi si care sunt beneficiile acestuia? Masca de...