Publicat la: 
19/07/2011
vitMATINA Ce mananci pentru a-ti imbunatati si a-ti mentine memoria

Alimente pentru o minte sanatoasa / Foto: Photoxpress.com

Cei batrani se plang adesea ca uita intamplari, nume sau date, deoarece au imbatranit. Din nefericire, multi dintre noi nu mai asteapta sa ajunga la varste venerabile pentru a se confrunta cu aceeasi problema. Iar in conditiile vietii actuale, cu mult stres si agitatie, combinate cu lipsa de odihna si alimentatia nepotrivita, nici nu este de mirarea ca uitam din ce in ce mai des lucruri.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Pentru a tine mintea alerta este necesar sa luptam pe mai multe fronturi. Printre actiunile care ajuta memoria se numara activitatea fizica dar si exercitiile pentru minte. Alimentatia joaca si ea un rol important in imbunatatirea si pastrarea memoriei, titreaza BBC GoodFood. Urmatoarele alimente te pot ajuta sa iti mentii mintea activa:

1. Cereale integrale, fie ca le consumi sub forma de paine integrala, paste facute din cereale integrale sau alte astfel de alimente, contribuie din plin la sanatatea ta. Acestea contin substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidant si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). Vitaminele din complexul B, in special acidul folic (vitamina B9), si-au aratat efectul asupra incetinirii imbatranirii creierului odata cu inaintarea in varsta, sustine un studiu aparut in jurnalul medical britanic The Lancet.

2. Pestele, in special "pestele gras" (somon, pastrav curcubeu, macrou, sardine), este bogat in acizi grasi Omega-3, substante esentiale in mentinerea sanatatii sistemului nervos. Pestele mai contine si iod, substanta ce imbunatateste claritatea mentala. Acizii Omega-3 se mai gasesc in uleiul de peste, dar si in alune, nuci, migdale, seminte de in.

3. Afine si coacaze negre: Conform unui studiu realizat de Universitatea Tufts din S.U.A. , extractul de afine imbunatateste pierderile de memorie pe termen scurt. In plus, afinele ajuta la scaderea nivelului de colesterol, explica Dr. Oz, in cadrul uneia dintre emisiunile sale. Cat despre coacaze, acestea reprezinta o sursa ideala de vitamina C, substanta ce mentine mintea agera.

4. Rosii: Licopenul, un antioxidant ce se gaseste in rosii, este una dintre substantele care protejeaza celulele de radicalii liberi ce cauzeaza degenerarea celulara responsabila pentru aparitia dementei.

5. Seminte de dovleac, sunt bogate in zinc, substanta necesara in imbunatatirea memoriei. Atentie insa, o mana de seminte de dovleac contine intreaga cantitate de zinc necesara unei zile.

6. Broccoli: Recunoscut pentru vitamina K pe care o contine, broccoli contribuie la imbunatatirea functiilor cognitive.

7. Salvia: Numeroase studii au aratat efectele benefice pe care uleiul de salvie il are asupra memoriei. Se stiu mai putine lucruri despre felul in care substantele pe care aceasta planta le contine isi spun cuvantul asupra sanatatii atunci cand ea este consumata in stare proaspata. Specialistii recomanda totusi includerea salviei in dieta.

8. Alune, verdeturi (sau plantele cu frunze comestibile: spanac, salata, frunze de sfecla, telina etc.), semintele, ouale si orezul brun sunt principalele alimente bogate in vitamina E, substanta care, conform unui studiu publicat de Jurnalul American de Epidemiologie, previne pierderile de memorie.

Din categoria alimentelor care influenteaza negativ memoria se numara alcoolul (in cantitati mari) si mancarurile grase, sugereaza un studiu aparut in The Faseb Journal, publicatia Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog...
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Psiholog...
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele nesaturate ar putea scadea nivelul colesterolului cu densitate scazuta a lipoproteinelor, adica colesterolul LDL, cunoscut drept ”colesterolul rau”. Multe dintre studiile anterioare au sugerat ca grasimile monosaturate si polinesaturate sunt mai bune pentru...
Sex pentru prevenirea hipertensiunii arteriale / Foto: MorgueFile.com Brazilienii sunt indemnati de ministrul sanatatii sa previna bolile cronice prin exercitii fizice si sex. Oamenii trebuie sa fie activi. Un meci de fotbal la sfarsitul saptamanii nu ar trebui sa fie singura activitate fizica a brazilienilor. Adultii au nevoie de miscare:...
Arteroscleroza, dusmanul tacut / Foto: Captura YouTube Ateroscleroza este o boala caracterizata prin ingrosarea peretilor arterelor datorita depunerilor de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor. Prezenta acestei boli scade fluxul sanguin si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Principalii factori care...
Specialistii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit, printr-un nou studiu, ca sucul de spanac este cea mai buna cale de a obtine o cantitate cat mai mare de luteina, adica antioxidantul pe care il contine, potrivit eurekalert.org. Luteina este gasita cel mai frecvent in legumele de culoare verde inchis, iar specialistii au...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...