Pediatrie
vitMATINA Cum ajuti un copil care are nasul infundat sa doarma mai bine - sfaturi practice
Nasul infundat la copii este un simptom al racelilor sau altor virusuri, desi uneori pot fi de vina si anumite infectii bacteriene si alergii. Congestia nazala, care se agraveaza noaptea cand copilul sta culcat, poate duce la probleme de respiratie in timpul somnului. De aceea, trebuie sa cureti nasul coplului inainte de somn pentru a-i accelera recuperarea si a-i diminua disconfortul si sa consulti pediatrul daca simptomele nu dispar dupa mai multe zile de tratament acasa.
- Se amesteca un sfert de lingurita de sare de masa neiodata in jumatate de cana de apa calda pentru a crea o solutie salina care ajuta la desfundarea nasului. Adaugati un varf de cutit de bicarbonat de sodiu pentru a minimiza arsurile provocate de sare.
- Administrati in nari cateva picaturi de solutie salina inainte de culcare. Solutia va decongestiona nasul si va imbunatati respiratia in timpul somnului.
- Curata nasul copilului de secretii cu ajutorul aparatelor speciale pentru copii. In cazul in care copilul este destul de mare pentru a-si sufla nasul, pune-l sa faca acest lucru la cateva minute dupa administrarea solutiei saline.
- Decongestionarea nasului se poate face si la baie daca lasi apa fierbinte sa curga la dus sau in cada, apoi inchizi usa pentru a permite camerei sa se umple cu aburi. Stai cu copilul in baie pentru 20 de minute inainte de culcare. Supravegheaza copilul in orice moment pentru a preveni arsurile si inecul.
- Amplasati un umidificator in dormitorul copilului, noaptea, in timp ce doarme. Va creste umezeala din aer care calmeaza iritatia nazala si are un efect decongestionant.
- Ridica capul copilului in timpul somnului cu ajutorul unei perne. Pentru copiii mici care dorm inca in patuturi, pune perna sub saltea pentru a preveni sufocarea.
- Administreaza copilului antihistaminic, dar numai cu aprobarea medicului pediatru. Antihistaminicele reduc congestia nazala si au avantajul ca induc somnolenta, care poate fi benefica in cazul in care copilul are probleme cu somnul in timp ce este bolnav.
- sare de masa neiodata,
- bicarbonat de sodiu,
- pipeta sau pompita de scos secretii, batista bebelusului,
- umidificator,
- antihistaminice, cu aprobarea medicului.