Publicat la: 
25/01/2012

vitMATINA De ce avem nevoie de vitamina K

Varza de Bruxelles contine vitamina k/ Foto: Dreamstime.com

Importanta in procesul de coagulare a sangelui in organism si in eliberarea energiei din alimente, vitamina K are un rol major in sanatatera oaselor.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Diferite studii au aratat ca o deficienta de vitamina K mareste riscul de aparitie al osteoporozei (blocheaza metabolismul osteocalcinei, o proteina cu rol in procesul de mineralizare osoasa).

Cele mai importante surse de vitamina K, conform unui articol de BBC, sunt:

  • zarzavaturile/ legumele cu frunze verzi: spanac, varza, broccoli, varza de Bruxelles, patrunjel
  • muraturile
  • ceaiul verde
  • mazarea
  • uleiul de soia
  • uleiul de rapita

Cu cat culoarea legumelor este mai intensa, cu atat aportul de vitamina K este mai insemnat.

Nou-nascutilor le este administrata vitamina K pentru a se evita bolile hemoragice (microflora intestinala nu este formata decat dupa o saptamana de viata si nu produce vitamina anticoagulanta).

Carenta de vitamina K se intalneste, in general, la persoanele care consuma mult alcool, la cele cu malabsorbtie intestinala, la persoanele care au distrusa microflora intestinala din cauza tratamentelor indelungate cu antibiotice. Aceasta se manifesta prin sangerari nazale, sangerari prelungite ale unor rani sau sangerari menstruale.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Ingrijirea pielii este importanta / Foto: Flickr.com Aspectul pielii conteaza. Pe langa faptul ca este cel mai extins organ al corpului, pielea ne ofera o imagine in lume. Daca este sanatoasa, radiaza de frumusete. Modul in care ne petrecem timpul, alimentele pe care le consumam, numarul orelor dormite influenteaza intr-o mare masura aspectul...
Dragostea pentru oua / Foto: Photoxpress.com Oul este o sursa excelenta de nutrienti, acesta continand in medie 6 grame de proteine, dar si grasimi nesaturate benefice organismului. Ouale contin si colina, o amina din complexul vitaminei B ce a fost asociata cu imbunatatirea memoriei. Galbenusul contine luteina care este asociata cu pastrarea...
Ce ne influenteaza dieta? Foto: MorgueFile Persoanele care sunt la dieta au tendinta sa se cantareasca des din dorinta de a vedea cat mai rapid rezultatele. De multe ori se intampla sa devina nelinistite atunci cand, crezand ca au pierdut in greutate, cantarul le arata ca se inseala. Acest lucru creste nivelul de anxietate si duce, de cele...
Cele mai multe produse pe baza de plante, disponibile ca alternativa la medicamente, pot fi contaminate. Rezultatele unei analize specifice au aratat ca un procent de 59% dintre produse contine specii de plante care nu sunt enumerate pe etichete. Cercetatorii au demonstrat prezenta contaminarii si inlocuirea unor specii de plante intr-o serie...
Dr. Mihaela Sahlean / Foto: MedLive.ro "Si au trait fericiti pana la adanci batraneti..." In vremurile moderne, cuplul fericit pentru o viata este tot mai rar si tot mai greu de mentinut. Divorturile sunt la ordinea zilei, dureroase, deprimante. Copiii raman, de cele mai multe ori, alaturi de mame - asa prevede legislatia romaneasca. Ce se...