vitMATINA De ce avem nevoie de vitamina K
Varza de Bruxelles contine vitamina k/ Foto: Dreamstime.com
Importanta in procesul de coagulare a sangelui in organism si in eliberarea energiei din alimente, vitamina K are un rol major in sanatatera oaselor.
Varza de Bruxelles contine vitamina k/ Foto: Dreamstime.com
Comenteaza pe Forum MedLive.ro.
Diferite studii au aratat ca o deficienta de vitamina K mareste riscul de aparitie al osteoporozei (blocheaza metabolismul osteocalcinei, o proteina cu rol in procesul de mineralizare osoasa).
Cele mai importante surse de vitamina K, conform unui articol de BBC, sunt:
- zarzavaturile/ legumele cu frunze verzi: spanac, varza, broccoli, varza de Bruxelles, patrunjel
- muraturile
- ceaiul verde
- mazarea
- uleiul de soia
- uleiul de rapita
Cu cat culoarea legumelor este mai intensa, cu atat aportul de vitamina K este mai insemnat.
Nou-nascutilor le este administrata vitamina K pentru a se evita bolile hemoragice (microflora intestinala nu este formata decat dupa o saptamana de viata si nu produce vitamina anticoagulanta).
Carenta de vitamina K se intalneste, in general, la persoanele care consuma mult alcool, la cele cu malabsorbtie intestinala, la persoanele care au distrusa microflora intestinala din cauza tratamentelor indelungate cu antibiotice. Aceasta se manifesta prin sangerari nazale, sangerari prelungite ale unor rani sau sangerari menstruale.
Redactia MedLive
In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.