Publicat la: 
23/01/2012

vitMATINA De ce sunt bune cerealele integrale si alte fibre?

De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com

In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse:

Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la scaderea grasimilor din sange si la mentinerea controlului zaharului din sange:

  • Boabe de fasole
  • Fructe: mere, pere, capsuni, coacaze
  • Produse din ovaz
  • Tarate de ovaz
  • Nuci si seminte
  • Mazare uscata
  • Linte

Fibre insolubile (nu se dizolva in apa, trecand direct prin sistemul digestiv):

  • Produse din cereale integrale
  • Orz
  • Couscous
  • Orez brun
  • Grau bulgur
  • Tarate
  • Cereale integrale pentru micul dejun
  • Seminte
  • Morcovi
  • Castraveti
  • Rosii
  • Dovlecei
  • Telina

Beneficiile unei alimentatii care include fibre:

  • Produsele care contin multe fibre au nevoie de mai mult timp pentru digestie, in felul acesta senzatia de foame apare mai tarziu, scrie BBC.
  • Digestia usoara a alimentelor ajuta la controlul zaharului din sange si la mentinearea greutatii.
  • Poate scadea colesterolul din sange, evitand dezvoltarea unor afectiuni ale inimii.
  • Mentine curat tractul intestinal.
  • Previne balonarea si constipatia.
  • O dieta bogata in fibre poate reduce riscul dezvoltarii tipului doi de diabet si a cancerului colorectal (desi cercetarile recente nu sustin legatura dintre cele doua).

Conform unui material publicat de Harvard School of Public Health, recomandarile actuale indica un consum de fibre de minimum 20g pentru copii pe zi din alimente (nu din suplimente) si de 30-35g pentru adulti. Fibrele din taratele de grau si ovaz par sa fie mai eficiente decat cele provenite din fructe si legume.

Se recomanda un consum de fibre gradual mai degraba decat unul brusc.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

1. De ce sunt bune cerealele integrale si alte alimente care contin fibre partial solubile dar si insolubile precum graul, porumbul, orezul, secara, cartofii, mazarea, fasolea uscata, lintea? Raspuns: de ingrasat ca porcii.
2.De ce sunt bune alimentele ca restul legumelor si fructelor in afara de ce este enumerat la intrebarea 1.? De toate beneficiile enumerate in articol, fara a ne ingrasa.

Ma deranjeaza ca in presa (TV, ziare tiparite sau online) se face cultul cerealelor "integrale" si "vezi Doamne" naturale care automat n-ar ingrasa. Omul nu are aparatul digestiv construit pentru cerealele de la punctul 1.

Nu cred ca este vorba de un ''cult''. Cerealele isi au rolul lor in alimentatie. Si nu scrie nicaieri ca trebuie sa renunti la carne daca nu vrei/poti. Sa mananci insa carne zilnic si in cantitati mari (mai ales porc), nu duce la nimic bun (asta daca nu esti sportiv de performanta si ai nevoie de mai multe proteine si grasimi decat un sedentar care sta 8-9 ore pe zi pe scaun...). Chiar si in acest caz se recomanda carnea de pui, curcan...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Endocrinologie

Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic primar
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar

Articole similare

Catalina Dumitrescu, psihoterapeut, psiholog clinician / Foto: HotNews.ro "Sotul meu are o gramada de ticuri nervoase: isi drege tot timpul vocea. Isi misca foarte des mana din umar (de mai multe ori pe ora). Daca atinge un obiect, trebuie sa il atinga de mai multe ori. Face tot timpul ordine si aranjeaza totul dupa linii drepte. Nu vrea sa...
Fructoza, un tip de zahar gasit intr-o mare varietate de produse alimentare si in bauturi, va poate incuraja sa mancati mai mult, accentuand senzatia de foame, potrivit unui nou studiu. Fructoza este diferita de zahar si reprezinta o componenta naturala a fructelor "Intr-o serie de studii am descoperit ca atunci cand este comparata cu glucoza,...
Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters. Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca...
Dr. Sandica Bucurica / Foto: MedLive.ro Stilul de viata modern are repercursiuni atat asupra psihicului cat si asupra organismului. Actualele obiceiuri alimentare, dietele nesanatoase si orele prelungite de lucru afecteaza sistemul digestiv, motiv pentru care tot mai multe persoane sufera de constipatie. La ce interval de timp este normal sa avem...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife In ultimii ani trombofilia a devenit o afectiune "la moda", corespunzator si testele pentru trombofiliile genetice sunt recomandate in numar din ce in ce mai mare. Consecinta este reprezentata de prescrierea tratamentului anticoagulant (heparine cu greutate moleculara mica - Clexane, Fraxiparina etc.) unui...