Publicat la: 
23/01/2012

vitMATINA De ce sunt bune cerealele integrale si alte fibre?

De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com

In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse:

Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la scaderea grasimilor din sange si la mentinerea controlului zaharului din sange:

  • Boabe de fasole
  • Fructe: mere, pere, capsuni, coacaze
  • Produse din ovaz
  • Tarate de ovaz
  • Nuci si seminte
  • Mazare uscata
  • Linte

Fibre insolubile (nu se dizolva in apa, trecand direct prin sistemul digestiv):

  • Produse din cereale integrale
  • Orz
  • Couscous
  • Orez brun
  • Grau bulgur
  • Tarate
  • Cereale integrale pentru micul dejun
  • Seminte
  • Morcovi
  • Castraveti
  • Rosii
  • Dovlecei
  • Telina

Beneficiile unei alimentatii care include fibre:

  • Produsele care contin multe fibre au nevoie de mai mult timp pentru digestie, in felul acesta senzatia de foame apare mai tarziu, scrie BBC.
  • Digestia usoara a alimentelor ajuta la controlul zaharului din sange si la mentinearea greutatii.
  • Poate scadea colesterolul din sange, evitand dezvoltarea unor afectiuni ale inimii.
  • Mentine curat tractul intestinal.
  • Previne balonarea si constipatia.
  • O dieta bogata in fibre poate reduce riscul dezvoltarii tipului doi de diabet si a cancerului colorectal (desi cercetarile recente nu sustin legatura dintre cele doua).

Conform unui material publicat de Harvard School of Public Health, recomandarile actuale indica un consum de fibre de minimum 20g pentru copii pe zi din alimente (nu din suplimente) si de 30-35g pentru adulti. Fibrele din taratele de grau si ovaz par sa fie mai eficiente decat cele provenite din fructe si legume.

Se recomanda un consum de fibre gradual mai degraba decat unul brusc.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

1. De ce sunt bune cerealele integrale si alte alimente care contin fibre partial solubile dar si insolubile precum graul, porumbul, orezul, secara, cartofii, mazarea, fasolea uscata, lintea? Raspuns: de ingrasat ca porcii.
2.De ce sunt bune alimentele ca restul legumelor si fructelor in afara de ce este enumerat la intrebarea 1.? De toate beneficiile enumerate in articol, fara a ne ingrasa.

Ma deranjeaza ca in presa (TV, ziare tiparite sau online) se face cultul cerealelor "integrale" si "vezi Doamne" naturale care automat n-ar ingrasa. Omul nu are aparatul digestiv construit pentru cerealele de la punctul 1.

Nu cred ca este vorba de un ''cult''. Cerealele isi au rolul lor in alimentatie. Si nu scrie nicaieri ca trebuie sa renunti la carne daca nu vrei/poti. Sa mananci insa carne zilnic si in cantitati mari (mai ales porc), nu duce la nimic bun (asta daca nu esti sportiv de performanta si ai nevoie de mai multe proteine si grasimi decat un sedentar care sta 8-9 ore pe zi pe scaun...). Chiar si in acest caz se recomanda carnea de pui, curcan...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Stres/ Foto: Photoxpress.com Toti oamenii au experimentat stresul: anxietatea declansata de seful pasiv-agresiv, de creditul ipotecar de 30 de ani, de ingrijirea copiilor sau a parintilor bolnavi. Aceste "amenintari" pe care le percepem declanseaza aceleasi raspunsuri fiziologice ca cele ale unui crocodil care ataca. Stresul ne afecteaza...
Dr. Oana Constantinescu in studioul HotNews Care sunt cele mai comune afectiuni ORL la copii? Cum se pot preveni? Ce greseli trebuie sa evite parintii legate de tratamentul lor? Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor in cadrul unui interviu video. Dr. Oana...
Ceapa face parte din familia liliaceae, care include si arpagicul, prazul si usturoiul. Legumele din familia liliaceae au fost cultivate de-a lungul secolelor nu doar pentru aromele lor puternice ci si pentru proprietatile medicinale. Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ceapa pot include reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri...
Depresia este mai mult decat o afectiune psihica / Foto: Photoxpress.com Majoritatea dintre noi cunostem simptomele psihice ale depresiei. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca poate fi insotita, de multe ori, de simptome fizice, pe care inclusiv medicii le mai scapa din cand in cand. Depresia poate cauza un dezechilibru al anumitor substante...
Fumatul, principala cauza a cresterii incidentei BPOC / Foto: PhotoXpress Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), o boala insuficient cunoscuta si ignorata pana de curand, va deveni a treia cauza de deces la nivel mondial. BPOC este o afectiune respiratorie cronica, responsabila in prezent de trei milioane de decese in fircare an. In...