Publicat la: 
17/06/2011
vitMATINA Hiperhidratare vs. deshidratare. Cata apa ar trebui sa bem zilnic?

Exista mai mult de 2100 de substante contaminante in apa de la robinet / Foto:Photoxpress.com

Unde exista apa, exista si viata, iar unde apa lipseste, viata este o continua competitie. Apa are o importanta deosebita in mentinerea vietii. Pentru organismul uman, ea este un constituent major, dar si mediul in care se defasoara toate reactiile biologice. Importanta apei pentru organism poate fi apreciata si din proportia considerabila pe care o detine, si anume 60% din greutatea corpului la barbat si 50% la femeie. Desi este importanta, nu intotdeauna stim cum ar trebui sa bem apa si, mai ales, in ce cantitati.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Care este rolul apei in organism?

Desi nu contine nutrienti speciali, apa este esentiala pentru buna functionare a organismului. Ea dizolva substantele nutritive pe care le primeste organismul prin hrana, le transporta la celule unde sunt metabolizate si apoi transporta resturile rezultate la organele de eliminare: rinichi (eliminata sub forma de urina), piele (transpiratie), plamani (respiratie) si in cantitati mici prin intestine (fecale). Apa mai este eliminata prin lapte in cazul femeilor care alapteaza. Un rol important il are si in mentinerea constanta a temperaturii corpului, eliminand caldura care prisoseste din organism prin transpiratie. Apa ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, stimuland metabolismul si regland apetitul. Apa hidrateaza in mod natural pielea, oferindu-i un aspect sanatos, stralucitor si previne aparitia ridurilor. Asadar, apa pierduta trebuie sa fie in mod continuu inlocuita.

Aportul de apa se realizeaza fie ca atare, fie prin alimentele consumate. Fructele si legumele verzi sunt foarte bogate in apa, continand 80-90% apa, carnea 70%, painea alba 36%, branza 30% etc. O cantitate mica de apa se formeaza si in tesuturi prin oxidarea hidrogenului din grasimi, carbohidrati si proteine (apa metabolica).

Cata apa ar trebui sa bem zilnic?

Raspunsul la aceasta intrebare se bazeaza pe obiceiurile alimentare, climat si nivelul de activitate fizica. In medie, un individ sanatos ar trebui sa consume 1500-2500 mililitri de apa pe zi pentru buna functionare a organismului si pentru a preveni deshidratarea, constipatia, infectia urinara etc.

Apa buna de baut nu are culoare, nici miros si are un gust placut. Ea ar trebui filtrata si pastrata intr-un recipient inchis, pentru a preveni aparitia bolilor transmisibile prin apa. Consumul de apa impura, contaminata este principala cauza a bolilor epidemice in tarile in curs de dezvoltare. Exista mai mult de 2100 de substante contaminante in apa de la robinet, inclusiv substante otravitoare si cancerigene, din aceasta cauza fiind imperios necesar folosirea unui sistem de filtrare inainte de a o consuma.

Hiperhidratarea

Consumul unei cantitati prea mari de apa intr-un timp scurt poate duce la o situatie cunoscuta drept intoxicatia cu apa a organismului si la o stare inrudita ce rezulta prin diluarea sodiului, hiponatriemie. Intoxicatia cu apa e intalnita cel mai frecvent la copiii cu varsta sub sase luni si uneori la sportivi. Intoxicatia cu apa si hiponatriemia apar atunci cand o persoana deshidratata bea prea multa apa fara electroliti.

Cand se consuma multa apa, tesuturile se imbiba cu fluidul in exces, generand aparitia edemului. Excesul de apa din ser extrage sodiul din celule pentru a restabili concentratia necesara in ser. Pe masura ce tot mai multa apa se acumuleaza, concentratia de sodiu din ser scade, cu aparitia hiponatriemiei. Dezechilibrul electrolitic cauzeaza batai neregulate ale inimii, permite fluidului sa intre in plamani. Edemul exercita presiune la nivelul creierului si nervilor, generand un comportament asemanator celui din intoxicatia cu alcool. Edemul la nivelul tesutului cerebral poate cauza un atac de apoplexie, coma sau chiar moarte daca aportul de apa nu este sistat sau daca nu se administreaza o solutie salina hipertona (sare).

Rinichii unui adult sanatos pot prelucra 14 15 litri de apa zilnic. Intoxicatia cu apa nu apare daca se consuma o cantitate mare de apa progresiv, ci doar daca se ingurgiteaza o cantitate mare in timp foarte scurt.

  • Recomandare: In timpul exercitiilor fizice intense sau cand se inregistreaza temperaturi ridicate e indicat sa suplimentam aportul de apa pentru a compensa pierderile prin transpiratie si respiratie. Consumand apa in cantitati adecvate, toxinele din organism sunt eliminate. In anumite conditii patologice precum febra, diaree, voma sau infectii ale tractului urinar un consum suplimentar de apa e indicat. In conditii precum insuficienta renala sau cardiaca consumul de apa e restrictionat. Cafeaua si ceaiul contin multa apa dar si cafeina, care este un diuretic usor si stimuleaza eliminarea acesteia.

Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci corpul nu are suficienta apa si fluide. Cauzele sunt pierderea excesiva de fluide, consumul insuficient sau ambele mecanisme intricate. Cei mai susceptibili la efectele deshidratarii sunt copiii, datorita greutatii corporale mai mici, batranii si bolnavii.

Deshidratarea poate fi usoara, moderata sau severa in functie de cantitatea de fluide pierdute sau neinlocuite. Deshidratarea severa este o urgenta medicala, pentru ca pune in pericol viata.
Printre cauzele deshidratarii se numara voma sau diareea (cele mai frecvente), pierderea excesiva de urina datorita unui diabet insuficient controlat sau consumului de diuretice, transpiratie excesiva (in timpul antrenamentelor) sau febra.

Simptomele deshidratarii sunt gura uscata, ochi uscati, fara lacrimi, cantitate de urina redusa, letargie si coma in cazul deshidratarilor severe. Tensiunea arteriala scade, inima incepe sa bata mai repede, pielea isi pierde elasticitatea normala, in cazurile severe ajungandu-se la soc.
Ca si tratament, consumul de fluide este de obicei suficient pentru o deshidratare usoara. Pierderea de apa determina declansarea reflexului de sete. Fluidele administrate intravenos si spitalizarea sunt indicate in cazul deshidratarilor moderate si severe.

Consumul insuficient de apa deterioreaza functiile generale ale corpului si cantitatea de urina formata scade. Ca regula, o persoana care consuma suficiente fluide excreta 1200-1500 ml de urina pe zi. Culoarea urinii ne poate spune daca aportul de apa este suficient sau nu. Urina colorata galben pal indica un consum adecvat, pe cand urina intens colorata denota un aport insuficient de apa.

Autor: Dr. Alin Popescu

Specialitate: 
Comentarii

Baietelul meu de 1 an si 7 luni bea destul de multa apa recent, peste un litru pe zi. Pentru varsta lui si o greutate de 13.5 kg, cata apa e normal sa bea intr-o zi?

de la 4l in sus si preferat diluat cu putin vin rosu (cantitatile ar trebui sa fie 1/3 apa si restul vin). Asa se va mentine vesnic tanar

"Exista mai mult de 2100 de substante contaminante in apa de la robinet, inclusiv substante otravitoare si cancerigene, din aceasta cauza fiind imperios necesar folosirea unui sistem de filtrare inainte de a o consuma."

Nu mi se pare firesc. Nimeni nu controleaza calitatea apei de la robinet???

Echipa medicala MedLife - Medicina sportiva

Popescu Alin Nicolae,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Insuficienta cardiaca isi poate pune serios amprenta asupra vietii de zi cu zi a pacientului. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa ii cunoastem cauzele si sa o tratam din timp. Dr. Lacramioara Petrescu, medic primar cardiologie, a explicat care sunt simptomele insuficientei cardiace, cum este pus diagnosticul, care sunt optiunile de...
Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu ocazia marcarii Zilei Mondiale fara Tutun, relateaza Agerpres. Datele arata ca doar 38% dintre romani sustin ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de...
Cancerul la stomac este a doua cauza cea mai frecventa de deces la nivel mondial din cauza bolilor maligne. Noile descoperiri ale cercetarilor de la Liverpool ar putea contribui la dezvoltarea de noi terapii pentru cancerul gastric, prin restabilirea functiilor unei proteine numita TGFig-H3. Cercetatorii au constatat ca producerea acestei...
Aditivii alimentari sunt ingrediente adaugate in produsele alimentare pentru a le face sa reziste mai mult, pentru a le imbogati aroma sau pentru culoare. Un numar cu litera E este un numar de referinta dat aditivilor alimentari care au trecut testele de siguranta si utilizarea lor a fost aprobata in Uniunea Europeana. Totusi, daca un anumit...
Neuronii oglinda sunt situati in lobii frontali / Foto: TED India 2009 O bucata de carne de circa 3 livre, adica 1,4 kilograme, pe care o poti tine cu usurinta in palma, este capabila sa contemple imensitatea spatiului cosmic, sensul infinitului, sa puna intrebari despre sensul existentei sale sau despre natura divinitatii - creierul - este unul...