Publicat la: 
20/01/2012

vitMATINA Intoleranta la gluten, o boala de-o viata

Aveti grija ce fel de cereale mancati/ Foto: Dreamstime.com

Se numeste celiachie. Afecteaza adesea copiii, dar si adultii si se manifesta prin intoleranta intestinala permanenta la glutenul din cereale, ducand la dezvoltarea unor leziuni ale mucoasei intestinului subtire. Care sunt cauzele si cum se trateaza celiachia?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Glutenul este o substanta proteica care se gaseste in boabele si faina cerealelor. Intoleranta la gluten a fost considerata multa vreme o boala a copilului. Astazi, se stie ca celiachia are o manifestare gastro-intestinala si este totodata originea bolii denumita dermatita herpetiforma Duhring.

Cauze si caracteristici:

  • cerealele glutenice sunt considerate printre factorii declansatori ai maladiei autoimune celiachia (conform American Academy of Family Phisician- AAFP):
  • folosirea cerealelor glutenice grau, secara, orz, ovaz - prea devreme in alimentatia sugarilor
  • este o boala ereditara
  • nu este contagioasa.

Simptome:

  • diaree (un simptom digestiv important)
  • dureri abdominale
  • constipatie
  • varsaturi
  • manifestari extraintestinale (dermatita herpetiforma, hipotrofie saturala, hemoragii cutanate si mucoase)
  • hipogonadism
  • intarzierea pubertatii
  • distrugerea smaltului dintilor
  • osteopenie-osteoporoza
  • artrita
  • malabsorbtie
  • afectiuni neurologice
  • agravarea hepatitelor cronice
  • epilepsie
  • manifestari psihice

Tratament

Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie, singura cale descoperita pana in prezent de a scapa de simptomele bolii este eliminarea totala a produselor alimentare carea contin gluten sau urme de gluten. Se pot folosi inlocuitori ai acestuia: porumb, orez, sorg, hrisca, quinoa, teff, manioc, mei, daca nu sunt contaminati cu gluten.

Recomandari

  • Atentie la ceea ce cumparati, pentru ca exista numeroase alimente care n-ar trebui sa contina gluten, insa sunt preparate cu proteine hidrolizate vegetale (care contin gluten).
  • Nu consumati produse care contin sau pot contine proteine de grau, orz, ovaz, secara si hibrizii lor (faina, gris, paine, macaroane, produse de patiserie, dulciuri, bors).
  • Aveti grija la produsele zaharoase, la produsele de patiserie, la mezeluri, la pate-uri, la sunca presata, inghetata, pufuleti, muesli, chipsuri, fulgi de porumb, produse cu malt fara origine declarata.
  • Cititi etichetele produselor cu atentie pentru a evita derivatele glutenului (faina, derivate din cereale, malt si arome de malt, otet, bere, whisky, guma vegetala, proteine hirolizate vegetale etc).
  • Urmele de gluten chiar si cele ramase pe ustensilele de gatit sunt de ajuns pentru a intretine simptomele bolii.
  • Femeile insarcinate diagnosticate cu celiachie trebuie sa respecte dieta pentru ca altfel creste riscul de avort spontan.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Zlate Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Cercetatorii de la Annenberg School for Communication de la Universitatea din Pennsylvania sustin ca au descoperit noi indicii referitoare la tendinta persoanelor nevrotice de a evita luarea deciziilor. Nevroza este o trasatura de caracter definita de "experienta afectului negativ cronic", potrivit cercetatorilor. Aceasta se declanseaza usor si...
Medicii, infirmierele şi celelalte persoane care luptă împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest au fost desemnaţi "personalitatea anului 2014" de către revista americană Time, relatează AFP, potrivit Mediafax. Revista i-a desemnat pe "combatanţii Ebola" în ansamblu, menţionând în mod special "forţele speciale ale Organizaţiei Médecins sans...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca expunerea la niveluri scazute ale campului electromagnetic de la telefoane mobile si alte dispozitive de transmisie provoaca efecte adverse asupra sanatatii, potrivit unui raport prezentat de un comitet de experti din Norvegia. In plus, comitetul ofera consultanta autoritatilor cu privire la...
Poliartrita reumatoida afecteaza in special femeile de varsta mijlocie / Foto: Captura YouTube Poliartrita reumatoida este o boala progresiva, care nu se vindeca si care distruge cartilagiile si oasele. Boala debuteaza de obicei cu inflamarea incheieturilor si dificultatea de a folosi mainile in primele ore ale zilei. Chiar din primii ani de la...