Publicat la: 
20/01/2012

vitMATINA Intoleranta la gluten, o boala de-o viata

Aveti grija ce fel de cereale mancati/ Foto: Dreamstime.com

Se numeste celiachie. Afecteaza adesea copiii, dar si adultii si se manifesta prin intoleranta intestinala permanenta la glutenul din cereale, ducand la dezvoltarea unor leziuni ale mucoasei intestinului subtire. Care sunt cauzele si cum se trateaza celiachia?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Glutenul este o substanta proteica care se gaseste in boabele si faina cerealelor. Intoleranta la gluten a fost considerata multa vreme o boala a copilului. Astazi, se stie ca celiachia are o manifestare gastro-intestinala si este totodata originea bolii denumita dermatita herpetiforma Duhring.

Cauze si caracteristici:

  • cerealele glutenice sunt considerate printre factorii declansatori ai maladiei autoimune celiachia (conform American Academy of Family Phisician- AAFP):
  • folosirea cerealelor glutenice grau, secara, orz, ovaz - prea devreme in alimentatia sugarilor
  • este o boala ereditara
  • nu este contagioasa.

Simptome:

  • diaree (un simptom digestiv important)
  • dureri abdominale
  • constipatie
  • varsaturi
  • manifestari extraintestinale (dermatita herpetiforma, hipotrofie saturala, hemoragii cutanate si mucoase)
  • hipogonadism
  • intarzierea pubertatii
  • distrugerea smaltului dintilor
  • osteopenie-osteoporoza
  • artrita
  • malabsorbtie
  • afectiuni neurologice
  • agravarea hepatitelor cronice
  • epilepsie
  • manifestari psihice

Tratament

Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie, singura cale descoperita pana in prezent de a scapa de simptomele bolii este eliminarea totala a produselor alimentare carea contin gluten sau urme de gluten. Se pot folosi inlocuitori ai acestuia: porumb, orez, sorg, hrisca, quinoa, teff, manioc, mei, daca nu sunt contaminati cu gluten.

Recomandari

  • Atentie la ceea ce cumparati, pentru ca exista numeroase alimente care n-ar trebui sa contina gluten, insa sunt preparate cu proteine hidrolizate vegetale (care contin gluten).
  • Nu consumati produse care contin sau pot contine proteine de grau, orz, ovaz, secara si hibrizii lor (faina, gris, paine, macaroane, produse de patiserie, dulciuri, bors).
  • Aveti grija la produsele zaharoase, la produsele de patiserie, la mezeluri, la pate-uri, la sunca presata, inghetata, pufuleti, muesli, chipsuri, fulgi de porumb, produse cu malt fara origine declarata.
  • Cititi etichetele produselor cu atentie pentru a evita derivatele glutenului (faina, derivate din cereale, malt si arome de malt, otet, bere, whisky, guma vegetala, proteine hirolizate vegetale etc).
  • Urmele de gluten chiar si cele ramase pe ustensilele de gatit sunt de ajuns pentru a intretine simptomele bolii.
  • Femeile insarcinate diagnosticate cu celiachie trebuie sa respecte dieta pentru ca altfel creste riscul de avort spontan.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Citeam urmatoarele versuri, ale lui Theodore Roethke: "Dark, dark my light, and darker my desire. My soul, like some heat-maddened summer fly, Keeps buzzing at the sill. Which I is I? A fallen man, I climb out of my fear. The mind enters itself, and God the mind, And one is One, free in the tearing wind." Sunt psihiatru si stiu ca Roethke...
O jumatate de oră de exerciții fizice pe zi, intense sau moderate, ar fi la fel de benefica pentru septuagenari, în termeni de longevitate, ca și renunțarea la fumat, sustine un studiu publicat în revista British Journal of Sports Medicine, citat de Agerpres. "Activitatea fizica, intensa sau moderata, practicata ca mod de petrecere a timpului...
Spalatul pe dinti ne fereste de bolile de inima / Foto: PhotoXpress Persoanele care nu se spala pe dinti de doua ori pe zi se expun riscului de a se imbolnavi de boli de inima, sugereaza un studiu citat de Reuters. Cercetarea, realizata in Scotia, a implicat peste 12.000 de adulti si a aratat ca riscul aparitiei unei boli cardiace este mai mare...
Aveti grija ce fel de cereale mancati/ Foto: Dreamstime.com Se numeste celiachie. Afecteaza adesea copiii, dar si adultii si se manifesta prin intoleranta intestinala permanenta la glutenul din cereale, ducand la dezvoltarea unor leziuni ale mucoasei intestinului subtire. Care sunt cauzele si cum se trateaza celiachia? Comenteaza pe Forum...
Conferinta Nationala Alzheimer 2011 / Foto: HotNews.ro Pe pacientii diagnosticati cu Alzheimer in Romania nu ii ajuta nimeni. Urmeaza doar sa fie primiti in camine sau in spitale abia in momentul in care ajung intr-o faza terminala a bolii", sustine presedintele Societatii Romane Alzheimer, conf. Dr. Catalina Tudose. Reformarea serviciilor de...