Publicat la: 
16/05/2012

Acest fapt depinde de gust, conform unui nou studiu realizat de Dr. Gary Pickering si colegii sai de la Universitatea Brock din Canada. Studiul arata ca schimbarile de temperatura ale alimentelor si bauturilor au un efect asupra intensitatii gusturilor de acru, amar si astringent (de exemplu, sucul de afine), dar nu si asupra alimentelor dulci.

Suntem cu totii familiarizati cu efectul temperaturii asupra gustului - Gândeste-te cand incepi sa mananci sau sa bei un aliment cand acesta este cald si il termini cand acesta s-a racit, sau invers. Aceeasi mâncare sau bautura poate avea gusturi diferite în functie de temperatura.

74 de participanti recrutati de la Brock University si din comunitatea locala au participate la 3 sesiuni de degustare. Acestia au testat alimente dulci, acre, amare si astringente la 5 ° C si 35 ° C. Ei au fost apoi rugati sa noteze intensitatea gusturilor pe o perioada de timp.

Pentru toate cele trei tipuri de degustatori (sensibili la gust, sensibili la temperatura si degustatori obisnuiti), temperatura a influentat intensitatea maxima perceputa la astringent, amar si acru, dar nu si la dulce.

  • Astringenta a fost mai intensa atunci când alimentul a fost cald, iar intensitatea aromei a durat mai mult cand alimentul a fost cald, decat atunci cand a fost rece.
  • Gustul de amar a fost mai intens la alimentul rece si intensitatea aromei a scazut mai rapid cu alimentul rece decat cu cel cald.
  • Gustul de acru a fost mai intens cand alimentul a fost cald si intensitatea aromei a durat mai mult la alimentul cald decat la cel rece
  • Surprinzator, nu a existat nici o diferenta pentru gustul de dulce, indiferent daca alimentul a fost cald sau rece, dar a durat mai mult la alimentul rece sa ajunga la intensitatea maxima a aromei.

Autorii au concluzionat: "Pentru unele persoane, temperatura in sine poate provoca senzatii gustative. Aceste persoane par a fi mai sensibile la gusturi în general. Munca noastra arata ca, în plus, temperatura unui anumit aliment poate afecta intensitatea aromei sale."

Cercetarea este publicata online in Springer's Chemosensory Perception journal.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

Mai mult de 8 ore petrecute in fata computerului afecteaza vederea / Foto: Photoxpress.com Sindromul privitului la computer cuprinde o serie de afectiuni oftalmologice. Cele mai des asociate cu timpul indelungat petrecut in fata monitorului sunt spasmul de acomodatie si astenopia acomodativa. Desi singura metoda cu adevarat eficienta de...
Cand arati mai tanar, te simti mai tanar, dar pe masura ce inaintezi in varsta, imbatranirea isi lasa amprenta asupra corpului tau si uneori te poate face sa arati mai in varsta decat esti cu adevarat. Exista o serie de lucruri care iti arata varsta si daca nu le vei ignora si te vei ocupa de ele, probabil vei arata mai tanar si vei avea o...
O sugestie negativa poate induce simptome de boala. Efectele nocebo sunt evenimente adverse in timpul tratamentului, care au loc si / sau ca urmare a asteptarilor negative. In timp ce omologul sau pozitiv - efectul placebo a fost intens studiat in ultimii ani, literatura de specialitate contine putine studii asupra fenomenelor nocebo. In...
Stresul excesiv poate duce la dureri de cap, dureri de stomac sau doar un sentiment de a fi "pe marginea prapastiei". Dar prea mult stres ar putea afecta gura, dintii si gingiile, precum si starea generala de sanatate. Afte bucale Scrasnitul din dinti (bruxism) Slaba igiena orala si o rutina alimentara nesanatoasa Boli parodontale Cum poti...
Nivelurile recomandate de alcool ajuta la reducerea cheagurilor de sange care provoaca accidente vascular cerebrale sau atacuri de cord. Cuvantul cheie este moderatie, fie ca este vorba de bere sau vin. Dar cum se poate compara berea si vinul in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate? Bautorii de vin traiesc mai mult. Un studiu danez din...