Poate temperatura alimentelor pe care le mancam sa afecteze intensitatea gustului?

Nutriție
16 Mai 2012
Autor: Echipa medicală MedLife
vitmatina poate temperatura alimentelor pe care le mancam sa afecteze intensitatea gustului

Acest fapt depinde de gust, conform unui nou studiu realizat de Dr. Gary Pickering si colegii sai de la Universitatea Brock din Canada. Studiul arata ca schimbarile de temperatura ale alimentelor si bauturilor au un efect asupra intensitatii gusturilor de acru, amar si astringent (de exemplu, sucul de afine), dar nu si asupra alimentelor dulci.

Suntem cu totii familiarizati cu efectul temperaturii asupra gustului - Gândeste-te cand incepi sa mananci sau sa bei un aliment cand acesta este cald si il termini cand acesta s-a racit, sau invers. Aceeasi mâncare sau bautura poate avea gusturi diferite în functie de temperatura.

74 de participanti recrutati de la Brock University si din comunitatea locala au participate la 3 sesiuni de degustare. Acestia au testat alimente dulci, acre, amare si astringente la 5 ° C si 35 ° C. Ei au fost apoi rugati sa noteze intensitatea gusturilor pe o perioada de timp.

Pentru toate cele trei tipuri de degustatori (sensibili la gust, sensibili la temperatura si degustatori obisnuiti), temperatura a influentat intensitatea maxima perceputa la astringent, amar si acru, dar nu si la dulce.

  • Astringenta a fost mai intensa atunci când alimentul a fost cald, iar intensitatea aromei a durat mai mult cand alimentul a fost cald, decat atunci cand a fost rece.
  • Gustul de amar a fost mai intens la alimentul rece si intensitatea aromei a scazut mai rapid cu alimentul rece decat cu cel cald.
  • Gustul de acru a fost mai intens cand alimentul a fost cald si intensitatea aromei a durat mai mult la alimentul cald decat la cel rece
  • Surprinzator, nu a existat nici o diferenta pentru gustul de dulce, indiferent daca alimentul a fost cald sau rece, dar a durat mai mult la alimentul rece sa ajunga la intensitatea maxima a aromei.

Autorii au concluzionat: "Pentru unele persoane, temperatura in sine poate provoca senzatii gustative. Aceste persoane par a fi mai sensibile la gusturi în general. Munca noastra arata ca, în plus, temperatura unui anumit aliment poate afecta intensitatea aromei sale."

Cercetarea este publicata online in Springer's Chemosensory Perception journal. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Redactia MedLive In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării