Publicat la: 
6/08/2012

vitMATINA Produsele pe baza de plante pot furniza protectie solara?

Cercetarile recente sustin capacitatea unor agenti pe baza de plante, administrati pe cale orala sau aplicati local, de a preveni arsurile solare si de a limita daunele cauzate de expunerea excesiva la ultraviolete (UV). Produsele naturale cu proprietati protective sunt descrise in articolul publicat in revista Terapii Alternative si Complementare de Mary Ann Liebert. Articolul este disponibil gratuit pe site-ul http://www.liebertpub.com/act.

Articolul identifica in mod specific o anumita specie de feriga (Phlebodium aureum sau Polypodium leucatomos) si ginsengul (Panax ginseng) ca produse pe baza de plante care, atunci cand sunt luate pe cale orala, pot reduce efectele negative ale expunerii la UV - cancer de piele si afectarea functiei sistemului imunitar. Doze orale suficient de mari si aplicarea locala de ceai verde (Camellia sinensis) pot oferi deasemenea protectie.

Ce este mult mai putin demonstrat este potentialul unei ciuperci, Cordyceps sinensis, de a avea aceasta capacitate protectiva Astfel, propolisul si proanthocyanidins (din Pinus maritima sau Vitis vinifera) au capacitatea, atunci cand sunt administrate local, de a preveni arsurile solare si toxicitatea legata de UV.

In studiu s-a descoperit ca aplicarea locala a unei creme care contine 10% ceai verde, combinata cu extract de ceai verde de 300 mg de doua ori pe zi, imbunatateste elasticitatea pielii.

Este nevoie de mai multe cercetari, dar se pare ca produsele naturale au capacitati promitatoare de protectie solara.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Si licopenul din rosii (de fapt, mai degraba, cel din suc/pasta de rosii, este mai eficient pentru ca se asimileaza mai bine) ofera protectie solara din interior. Consumul zilnic al unei cantitati suficiente de suc de rosii pentru cateva luni (o cana) inainte de expunerea la soare, poate scadea efectul de "ardere" al razelor solare cu cateva zeci de procente.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Mitroi Nectara Andra,Medic Primar
Medic Primar
Vidan-Popa Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18