Publicat la: 
3/05/2011
vitMATINA Vitala si accesibila vitamina C

Vitamina C in stare naturala / Foto: Photoxpress

Vitamina C este cel mai puternic antioxidant iar faptul ca se gaseste la indemana oricui o transforma in unul dintre cele mai simple moduri de a lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza imbatranirea prematura. Care fruct ofera cel mai mare aport? Si la ce altceva mai ajuta vitamina C?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Aceasta vitamina ajuta la cresterea si repararea tesuturilor din intregul organism. Cu ajutorul sau, se formeaza colagenul, proteina vitala in formarea pielii, a tendoanelor, a ligamentelor si a vaselor de sange. Joaca un rol important si in formarea globulelor rosii. Vitamina C este esentiala in vindecarea ranilor, in repararea si mentinerea cartilagiilor, a oaselor si a dintilor. Ajuta la asimilarea in organism a fierului si la pastrarea acidului folic.

Corpul nostru nu produce vitamina C si nici nu o pastreaza, aceasta pierzandu-se foarte usor prin urina. De aceea este necesara o dieta zilnica ce contine din plin surse de vitamina C.

Desi citricele sunt vestite pentru cantitatea de vitamina C, o guava are de cinci ori mai multa decat o portocala. Toate fructele si legumele contin o anumita cantitate de vitamina C. Lista alimentelor care tind sa fie cele mai bune surse de vitamina C include kiwi, patrunjel si alte verdeturi, ardei verde, citrice si sucurile din ele, capsuni, rosii, broccoli, cartofi dulci si albi. Alte surse excelente sunt papaya, mango, pepene rosu, pepene galben, varza de Bruxelles, conopida, varza, ardei rosu, zmeura, afine, mure si ananas.

Aveti grija la aportul de vitamina C pe timpul sezonului rece. Nu numai ca avem mult mai putine legume si fructe in alimentatie, insa cele care se pastreaza pe termen lung si la care avem acces usor, precum cartofii sau merele, au o concentratie diminuata de vitamina C dupa mai mult de 1-2 luni de la culegere si, pe masura ce timpul trece, cantitatea continua sa scada.

Conform Institutului National de Sanatate al SUA, supradozele de vitamina C sunt putin probabile. Lipsa nivelului necesar din organism, pe de alta parte, poate provoca gingivita, par uscat si despicat, piele uscata si solzoasa, vindecarea ranilor mai greu decat este cazul, sangerari nazale, subtierea smaltului dentar, articulatii umflate si dureroase, anemie, scaderea capacitatii de lupta impotriva infectiilor, cresterea in greutate din cauza metabolismului lenes.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 
Comentarii

Am un prieten a carui mama a terminat facultatea de chimie si intotdeauna imi spunea cat de importanta este vitamina C. El lua pastile de vitamina C, totusi eu nu sunt de acord cu acestea... fiecare face ce crede ca este mai bine pentru el.
Am citit pe internet ca o conopida contine de nu stiu cate ori mai multa vitamina C decat o lamaie si totusi cand eram mic credeam ca nimic nu este mai bun ca o lamaie, daca ai nevoie de vitamina C.

Corect ... asta daca nu sunt modificate genetic sau stropite cu tot felu de insecticide.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Dr. Diana Placintescu in studioul HotNews.ro "Poti sa mori daca iti scoti o alunita. Mai bine nu umblam la ea" este replica pe care o primesc cel mai frecvent cand propun cuiva sa isi excizeze o leziune pigmentara, urmata de opusul ei: "Vreau sa imi scot toate alunitele de pe corp, ca sa nu mor din asta." Unde este adevarul? In orice caz, nu...
Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in...
Care sunt principalele simptome ale unei probleme la coloana vertebrala? Ce factori favorizeaza aparitia lor? Cat de importanta este pozitia corpului? Cum se trateaza? In ce cazuri se ajunge la chirurgie? Dr. Georgiana Nedelea, medic specialist in ortopedie si chirurgie spinala, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Dr. Georgiana Nedelea...
Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...
Cei mai multi dintre noi cred ca plictiseala la locul de munca este o experienta negativa, dar un nou studiu sugereaza ca poate avea rezultate pozitive, inclusiv o crestere a creativitatii, pentru ca ne da timp sa visam cu ochii deschisi. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat de Dr. Sandi Mann si C Rebekah Cadman de la Universitatea...