Publicat la: 
24/01/2017

Vremea de afara poate da dureri de cap?

Durerile de cap sunt asociate cu factori ce tin de stilul de viata - prezenta sau absenta anumitor alimente din dieta noastra, nivelul de hidratare, precum si programul de activitate fizica - insa putini oameni se gandesc sa asocieze migrenele cu starea vremii.

Durerile de cap sunt declansate si de temperaturi ridicate, umiditate scazuta si un nivel crescut de poluare, conform unor studii publicate in revistele de specialitate "The Journal of Toxicology" si "Environmental Health", informeaza health24.com.

In cadrul primului studiu, au fost monitorizati 3.491 de pacienti care au ajuns la urgente din cauza unei migrene si au fost inregistrate datele cu privire la starea vremii in momentul internarii acestora. Astfel, cercetatorii au gasit corelatii semnificative la nivel statistic intre numarul de pacienti internati si nivelul maxim, mediu si minim de temperatura inregistrat zilnic, precum si variatia acestor medii de la o zi la alta.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca la spital s-a prezentat un numar mai mare de pacienti ce acuzau dureri de cap in zilele in care au fost inregistrate valori scazute ale umiditatii aerului.

In cadrul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au analizat daca exista o legatura intre particulele ce intra in componenta aerului si pacientii tratati ambulatoriu pentru dureri de cap in orasul Taipei.

Datele studiului au fost colectate pe o perioada de cinci ani si s-a descoperit ca cu cat prezenta de particule fine in aer a fost mai mare, cu atat numarul pacientilor tratati pentru dureri de cap si migrene a crescut.

"Schimbarea anotimpurilor, ploaia, fulgerele, tunetele si chiar presiunea atmosferica pot fi factori declansatori pentru migrene si dureri de cap. Cauzele declansatoare variaza de la o persoana la alta, insa scopul nostru este identificarea cauzelor anatomice specifice acestor tulburari," declara Dr. Elliot Shevel, specialist in domeniul tratarii chirurgicale a migrenelor.

Cum poate provoca schimbarea de sezon dureri de cap?

Expunerea la lumina este un declansator comun pentru durerile de cap. Unii specialisti sunt de parere ca receptorii sistemului senzorial uman sunt mai sensibili la pacientii ce sufera de migrene, in special atunci cand vine vorba despre simtul vazului. Astfel ca lumina soarelui, puternica pe timpul verii, precum si efectul de orbire de la prezenta zapezii, pot produce migrene in randul unora dintre noi.

Cum poate cauza schimbarea vremii dureri de cap?

Conform unui studiu publicat in anul 2007 in jurnalul "Cephalalgia", mai mult de 1.200 de pacienti diagnosticati cu migrene au fost examinati pentru a identifica modul in care schimbarea vremii reprezinta cel de-al patrulea declansator frecvent al acestei tulburari. Astfel, cercetatorii au observat ca la aproximativ 50% dintre pacientii examinati, schimbarile bruste ale starii vremii - precum furtuna, traznetul si vanturile puternice - au reprezentat factorul declansator de migrene si dureri de cap.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie Doppler Vascular, Neurologie

Hertea Cristina,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13