Publicat la: 
8/01/2018

Zahar obezitate diabet

Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice.

Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul pe care il joaca zaharul in declansarea problemelor de sanatate, scrie bmj.com.

In ultima vreme, cadrele medicale si specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca zaharul nu este doar o sursa de calorii in exces, ci o cauza fundamentala a aparitiei obezitatii si diabetului zaharat de tip II. Pana de curand, insa, problema consumului de alimente bogate in grasimi si indicele de grasime corporala au fost subiectele principale abordate in literatura de specialitate in cadrul cercetarilor efectuate pe tema obezitatii si a alimentatiei sanatoase.

Declaratiile oficialilor din domeniul sanatatii mentioneaza ca una din 11 persoane din SUA si una din 16 persoane din UK sufera de diabet zaharat, iar cele mai recente estimari sugereaza ca obezitatea si diabetul consuma aproape 1 miliard de dolari pe zi din bugetul sistemelor de asistenta medicala.

"De ce, in ciuda tuturor eforturilor noastre, diabetul si obezitatea raman problema principala din domeniul sanatatii la nivel global? O explicatie simpla ar fi faptul ca intelegerea noastra cu privire la cauza acestor boli este, in mod fundamental, eronata," declara Gary Taubes, autorul lucrarii "The Case Against Sugar, Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories".

Cu toate acestea, in ultimul deceniu a crescut interesul pentru problema indulcitorilor calorici - in special zaharul si siropul cu un continut ridicat de fructoza - si a rolului pe care acestia il au in declansarea obezitatii si a diabetului zaharat, iar organizatiile din domeniul sanatatii publice recomanda acum consumul restrictionat al produselor alimentare ce contin zaharuri libere.

Problema este ca aceste recomandari vizeaza zaharul ca daunator mai degraba pentru continutul sau caloric, decat ca un potential agent cauzator al bolii. "Dar daca problema este zaharul in sine si nu continutul sau caloric?", intreaba Gary Taubes.

Zaharul este metabolizat intr-un mod total diferit de alte alimente bogate in carbohidrati si ar putea avea efecte daunatoare asupra organismului uman, independent de continutul sau caloric.

Dovezile stiintifice care arata ca zaharul are efecte nocive sunt, in continuare, ambigue, insa daca lucrurile stau asa, va trebui sa schimbam modul in care comunicam pericolele consumului de zahar pentru sanatatea populatiei.

"Stabilirea limitelor de consum pentru o alimentatie sanatoasa este un pas, insa nu exista un standard care sa fie valabil pentru toti oamenii. Spre exemplu, pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet sau de ambele, chiar si putin zahar este deja prea mult pentru organism, iar faptul ca majoritatea produselor de pe piata contin zahar face si mai dificila restrictionarea consumului de zahar," adauga Taubes.

Avand in vederea amploarea problemei obezitatii si a diabetului la nivel modial, instituirea unui program dedicat de cercetare a limitelor acestui subiect ar trebui sa fie printre prioritatile cele mai importante. Pana atunci trebuie sa admitem incertitudinile si sa sfatuim populatia sa limiteze consumul, conchide autorul.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Lector...
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

Cercetatorii au conceput un sistem de notare pe baza markerilor genetici, care prezice riscul unui individ de a deveni obez. Folosind datele celui mai mare studiu existent la nivel de obezitate, oamenii de stiinta au aplicat noi algoritmi pentru a integra informatii de la mai mult de doua milioane de variante genetice care afecteaza indicele de...
Femeie gravida / Foto: Photoxpress Diabetul care apare in timpul sarcinii (cunoscut sub numele de diabet gestational) poate provoca o serie de probleme pentru copil si mama deopotriva, inclusiv complicatii la nastere, precum si un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Clemson au publicat un nou studiu, prin intermediul caruia au descoperit o conexiune intre o enzima asociata cu detoxifierea si obezitatea si boala ficatului gras non-alcoolic, in special la barbati. Specialistii au folosit soareci dezvoltati in laborator pentru a studia rolul enzimei Cyp2b in obezitate....
Deficitul de vitamina D la femeile insarcinate ar putea predetermina copii sa devina adulti obezi, potrivit unui studiu realizat  la University of Southern California. Studiul a aratat faptul ca la varsta de sase ani, copiii nascuti de mamele care aveau un nivel scazut de vitamina D in primul trimestru al sarcinii au inregistrat, in medie,...
Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților, relatează AFP. OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din...