Publicat la: 
9/05/2019

Astazi, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesionisti calificati, dar nu a fost dintotdeauna asa. La inceputul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau de obicei niciun fel de pregatire si nu erau platite. O femeie a schimbat toate acestea, Florence Nightingale.
12 mai marcheaza ziua de nastere a asistentei medicale Florence Nightingale, considerata fondatoarea asistentei medicale moderne.
Asistentele medicale joaca un rol-cheie in toate institutiile medicale, fiind responsabile de bunastarea, siguranta si recuperarea pacientilor. Au multe cunostinte si abilitati diferite, se perfectioneaza si lucreaza in medii dificile si stresante.

Istoria Zilei Internationale a Asistentilor Medicali

Totul a inceput in 1953, când Dorothy Sutherland, un oficial al Departamentului pentru Sanatate, Educatie si Bunastare din S.U.A., l-a contactat pe presedintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea unei "zile a asistentei medicale". Totusi, el nu a aprobat propunerea in acel moment.

In ianuarie 1974, aceasta zi a fost in cele din urma facuta oficial Ziua Internationala a Asistentilor Medicali. In fiecare an de atunci, Consiliul International al Asistentilor Medicali pregateste si distribuie Kitul Zilei Internationale a Asistentilor, care contine materiale educationale si de informare publica, pentru a fi utilizate de asistentele medicale de pretutindeni. (https://www.icn.ch/what-we-do/campaigns/international-nurses-day)

Povestea asistentei medicale Florence Nightingale
Florence Nightingale s-a nascut la 12 mai 1820, Florenta, Italia. A fost asistenta medicala, statistician si reformator social si este considerata filozoful fundamental al asistentei medicale moderne.

Nightingale a ingrijit soldati britanici si aliati in Turcia, in timpul razboiului din Crimeea. Eforturile sale de a formaliza educatia medicala au determinat-o sa infiinteze prima scoala de asistente medicale la Spitalul St. Thomas din Londra, in 1860. A fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit (1907).

Razboiul din Crimeea
Nightingale a condus o echipa oficiala de 38 de femei, care a ajuns la Scutari, la Spitalul Barrack pe 5 noiembrie. Nu a fost primita bine de medicii ofiteri si a gasit spitalul functionand in conditii necorespunzatoare: murdarie, personal necooperant si suprapopulare severa. La cinci zile dupa sosirea in Scutari, soldatii raniti din batalia de la Balaklava si batalia de la Inkerman au sosit si au coplesit spitalul. Nightingale a spus ca era "imparatia iadului".

De ce a fost numita Florence Nightingale 'Doamna cu lampa'?
Pentru a avea grija de soldati in mod corespunzator, a fost necesar sa obtina resurse adecvate. Nightingale a cumparat echipament cu fonduri oferite de London Times si a chemat sotii de soldati sa ajute la spalatorie.

Sectiile au fost curatate si asistenta medicala de baza a fost asigurata de asistente medicale. Cel mai important, Nightingale a stabilit standarde de ingrijire si necesitati de baza, cum ar fi spalarea pacientilor, imbracamintea curata si hrana adecvata. A acordat atentie nevoilor psihologice prin ajutorul acordat la scrierea scrisorilor catre rude si prin activitati educationale si recreative.

Nightingale mergea prin sectii noaptea, oferind sprijin pacientilor si acest lucru i-a adus titlul de "Doamna cu lampa". A câstigat respectul soldatilor si al institutiilor medicale deopotriva. Realizarile sale in furnizarea ingrijirilor medicale si reducerea, potrivit relatarilor, a ratei mortalitatii la aproximativ 2% i-au adus faima in Anglia prin intermediul presei si al scrisorilor soldatilor. (Investigatiile istoricilor din secolul al XX-lea au aratat ca rata mortalitatii la Spitalul Barrack sub ingrijirea lui Nightingale era de fapt mult mai mare decât cea raportata - guvernul britanic ascundea rata reala a mortalitatii).

Reforme in sanatate

Nightingale a tinut o evidenta amanuntita cu privire la functionarea Spitalului Barrack, cauze de boala si deces, eficienta personalului medical. A fost infiintata o Comisie Regala, care si-a bazat concluziile pe datele si analizele statistice furnizate de Nightingale. Rezultatul a fost marcat de reforme in sistemul militar, dar si in cel medical.

Modelele statistice dezvoltate de Nightingale - cum ar fi graficul Coxcomb, pe care l-a elaborat pentru a evalua mortalitatea - si conceptele ei de baza privind asistenta medicala raman aplicabile si astazi. Din aceste motive ea este considerata fondatoarea asistentei medicale moderne.

1870 - Sanatate pentru toata lumea

Florence era bolnava, dar bogata, astfel ca si-a putut permite sa plateasca asistenta medicala privata, insa stia ca cei mai multi oameni din Marea Britanie victoriana nu puteau face acelasi lucru.

Oamenii saraci se puteau ingriji doar unul pe celalalt. Scrierile sale 'Notes on Nursing' privind asistenta medicala au avut ca scop educarea oamenilor despre modalitatile de ingrijire a rudelor si vecinilor bolnavi. Ea a vrut sa ii ajute pe cei mai saraci din societate si a trimis asistente medicale instruite in case unde lucrau oameni saraci pentru a ajuta la tratarea celor nevoiasi. Aceasta incercare de a face ingrijirea medicala disponibila tuturor, indiferent de clasa sau de venit, a fost un precursor timpuriu la Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie.

2019 - 'Sanatate pentru toti'

Tema anului 2019, stabilita de Consiliul International al Asistentilor Medicali, este ‘Health for All’, "Sanatate pentru toti". Inseamna ca sanatatea ar trebui sa fie atinsa de toata lumea intr-o anumita tara." Sanatatea in acest context inseamna nu doar disponibilitatea serviciilor de sanatate, ci starea completa a sanatatii fizice si mintale care permite unei persoane sa aiba o viata productiva din punct de vedere social si economic. (Mahler, 2016)

- Calitatea serviciilor medicale ar trebui sa fie suficient de buna pentru a imbunatati sanatatea celor care primesc servicii medicale.
 - Ar trebui sa existe echitate in accesul la serviciile de sanatate, toti cei care au nevoie de servicii medicale ar trebui sa le primeasca, nu numai cei care pot sa le plateasca.
- Oamenii ar trebui sa fie protejati impotriva riscului financiar, asigurându-se ca costul utilizarii serviciilor nu ii impiedica sa acceseze serviciile medicale.

Voi, asistenții medicali, sunteți în viețile noastre ale tuturor, iar pentru toate acestea, vă mulțumim!

Adaugă comentariu nou