Publicat la: 
25/09/2017

Ziua Internationala Alzheimer: O afectiune mai bine cunoscuta si diagnosticata, dar fara un tratament curativ

Maladia Alzheimer, cunoscuta pentru faptul ca provoaca o pierdere progresiva a memoriei, afecteaza aproape 50 de milioane de persoane pe plan mondial, daca se tine cont de patologiile inrudite cu aceasta boala. Ziua mondiala de lupta impotriva maladiei Alzheimer este celebrata astazi, conform Agerpres.

Mai bine cunoscuta si mai bine diagnosticata, aceasta maladie a ramas totusi fara un tratament curativ pana in zilele noastre, reaminteste AFP.

Ce este Alzheimer?

Descrisa pentru prima data in 1906 de medicul german Alois Alzheimer, aceasta boala neurodegenerativa determina o deteriorare progresiva a capacitatilor cognitive pana la pierderea autonomiei bolnavului.

Printre simptome se afla pierderi de memorie repetate, probleme de orientare, tulburari ale functiilor executive (de exemplu, pacientul nu mai stie cum sa isi foloseasca telefonul mobil).

Aceste semnale trebuie sa ii determine pe oameni sa mearga sa fie consultati de un medic sau la un centru specializat unde sunt realizate teste neuropsihologice pentru a diagnostica sau a exclude maladia Alzheimer.

Cati bolnavi exista in lume?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pe plan mondial exista aproximativ 47 de milioane de persoane care sunt atinse de dementa, dintre care 60-70% sufera de maladia Alzheimer. In fiecare an sunt diagnosticate 9,9 milioane de cazuri noi.

Care este cauza?

In majoritatea cazurilor, cauza principala a bolii nu este cunoscuta, a explicat medicul Stephane Epelbaum, neurolog la spitalul Pitie-Salpetriere din Paris.

Nu stim de ce la anumite persoane neuronii incep sa degenereze, in timp ce acest lucru nu se intampla la alti oameni, a explicat expertul francez, cercetator la Institutul de studiere a creierului si maduvei spinale (ICM). Insa cascada de evenimente care duc la aceasta degenerescenta este tot mai bine cunoscuta.

Care sunt factorii de risc?

Varsta este cel mai mare factor de risc cunoscut, potrivit OMS. Se estimeaza ca incepand de la 85 de ani, o femeie din patru si un barbat din cinci sunt afectati de Alzheimer. Incepand de la 65 de ani, riscul de a dezvolta aceasta boala se dubleaza la fiecare cinci ani.

Cu toate acestea, Alzheimer nu trebuie sa fie considerata o consecinta ineluctabila a procesului de imbatranire. De altfel, exista o forma ereditara a maladiei Alzheimer (1% din cazuri), cu o aparitie mult mai precoce, in jurul varstei de 60 de ani sau chiar mai devreme.

Pentru forma non-ereditara a bolii, studiile au evidentiat ca factori de risc sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, fumatul, consumul excesiv de alcool si alimentatia dezechilibrata.

Depresia, nivelul scazut de instruire, izolarea sociala si absenta activitatilor intelectuale sunt de asemenea citate de OMS in randul factorilor de risc.

Care sunt instrumentele de diagnosticare?

Diagnosticarea maladiei Alzheimer a fost mult timp dificila si, adeseori, trebuia sa se astepte decesul pacientului pentru a sti cu certitudine.

In prezent, diagnosticarea este mult mai usoara. Ea se face in primul rand prin intermediul unui examen clinic al pacientului, cu teste sub forma unor intrebari, pentru a detecta tulburarile cognitive, a explicat profesorul Epelbaum.

Pentru confirmarea maladiei, medicii pot sa utilizeze imagistica medicala (RMN si tomografia cu emisie de pozitroni) cu scopul de a vizualiza modificarile de la nivelul creierului si de a realiza punctii lombare pentru a detecta anumiti markeri ai bolii.

Care sunt tratamentele?

In prezent nu exista un tratament curativ pentru Alzheimer. Numeroase strategii terapeutice se afla in prezent in etapa de cercetare fundamentala, a explicat Fundatia pentru cercetari medicale (FRM), un organism de cercetare si sprijinire a pacientilor din Franta.

Exista totusi medicamente pentru a elimina leziunile cerebrale caracteristice maladiei Alzheimer, placile amiloide. Insa acestea s-au dovedit ineficiente atunci cand medicii au dorit sa afle daca ele pot sa stopeze de unele singure evolutia bolii.

Viitorul tratamentelor va consta cel mai probabil () intr-o asociere de mai multe medicamente pentru a tinti diversele disfunctii cauzate de maladia Alzheimer, a estimat profesorul Epelbaum.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Vesa Damaris
Medic Primar...
Medic Primar
Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Conform unui studiu efectuat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Rutgers si publicat in Journal of Neuroscience, un nou medicament utilizat in tratarea cancerului, ce poarta denumirea tehnica de RGFP966, poate fi de...
prof. Luc Montagnier Cei doi francezi care au descoperit virusul HIV in 1983 au fost recompensati cu un Nobel pentru medicina in 2008. Am avut sansa unui interviu cu fiecare dintre cei doi. Primul la Paris, in urma cu trei ani, cu Francoise Barre-Sinoussi, in timpul caruia aceasta Doamna mi-a explicat temeinic evolutia cercetarilor pentru...
Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer...
Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au aratat pentru prima data in mod convingător unde în creier apar primele semne de Alzheimer. Descoperirea este importanta pentru cercetarile viitoare, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea diagnosticarii. In Alzheimer, modificarile initiale ale creierului apar prin retinerea proteinei...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Cercetatorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer in stadiile incipiente, iar reusita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemanator statinelor, care ar putea fi administrat in cazul a milioane de pacienti pentru a preveni dementa, noteaza Mediafax. Cercetatorii de la...